juni

1 juni 2016, onsdag 20

1: ”Sverige kan inte bli ett hotell”, lagändring för asylsökanden idag.

1: 2500 döda flyktingar på Medelhavet i år

2: ”De skänker barncyklar till ett asylboende”

2: som sid 1, och att man inte får ersättning eller asylboende om man får avslag

2: Stor artikel med bild på leende ung man i glasögon som ”kämpar för att bli en del av Sverige”, från ”första stund har det varit viktigt för honom att integreras i det svenska samhället”, kan tala svenska efter fem månader. Bor med syster, svägerska och hennes två barn. Vill inte åka hem för

”han tycker är alldeles för osäkert för att kunna leva i”, ”man kan inte gör någonting i mitt land, det är en diktatur. Jag skulle behövt göra militärtjänst där i två år, men som militär har du inga rättigheter. Om du dör kommer ingen att ta reda på varför”

Tråkigt att höra, men det låter knappast som det är överhängande fara för hans liv. Är detta tillräckligt asylskäl? Att man ”tycker” att man har det ”osäkert”?

4: fundamentalism ökar på svenska fängelser.

6: 498 asylsökande av 27 250.

6: kolumn, Viktor Banke: om oroligheter i förort, ”Husby som har en historia av att förknippas med oro, utanförskap och uppror”, ”dessvärre stenkastning och våld mot polis, räddningstjänst och ambulanspersonal åter hänt”, ”För att få bukt med problemen behövs kunskap om vilka metoder som är effektiva” och ”lyhördhet”. Allianspolitiker besökte platsen, ”en parodi på politiker som pratar populistiska”, ””Vi kan inte acceptera att man kastar sten på polisen bara för att man är arbetslös”, sa till exempel Jan Björklund (liberalerna, min anm) i en osedvanligt dum kommentar.”, ”Situationen är komplex”. ”Skärpa straff är bara mer av samma metod som inte visat sig vara särskilt effektiv tidigare”. ”det krävs mer”

Banke ger inga svar. Men han använder försåtliga mjukisord som ”dessvärre”. När såg man det ordet senast?1 Alltid samma kommentarer från kolumnisterna, det är ”komplex”. Det ”krävs mer”. Typ vad? Kunskap? Vad finns det att veta? De angriper samhället och skall stoppas. Hur komplicerat kan det vara? Och alltid av Banke: inga skärpta straff. Helst inga alls. Han är alltid på de kriminellas och förbrytarnas sida.

8: allt fler riskerar dö under flykt på Medelhavet

8: I Belgien anses nu huvudduk-förbud ok, pga att det är en religiös symbol.

18: debattartikel, Anna Ek, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen och Adrian M Merotta, Refugees welcome Sweden: stoppa vapenexport till diktaturer så ”vi kan vara stolta över Sverige som försvarare av fred och mänskliga rättigheter”. Vi vill ha en ”självkritisk diskussion om en av grundorsakerna till att människor tvingas fly från första början. Som en av världens största vapenexportörer per capita har också Sverige ett medansvar”. Nya asylregler ”minskar möjligheterna för människor att söka skydd i vårt land, begränsa möjligheterna till familjeåterförening och minska framtidshoppet”. Stoppa lag och vapenexport, ”Först då kan vi vara stolta över landets solidariska roll i världen som försvarare av fred och mänskliga rättigheter”

Enligt min mening finns det två fenomen som definierar svenskarnas liv: självgodhet och undfallenhet. Detta är ingen kontroversiell eller unik syn2. Redan Winston Churchill retade sig på dessa två svenska inställningar när Storbritannien ensamt stod emot Nazitysklands hela makt.3 Svenskarna nöjde sig med att stå utanför, och när det behövdes lät man tyskarna åka genom landet och köpa järnmalm. Idag ser vi dessa två nationella karaktärsdrag lysa igenom i varje aspekt av samhällsdebatten som berör invandringen. Som i debattartikeln ovan. Men även varje gång invandring diskuteras. I Metro och andra massmedia upprepar statsminister Löfvén i princip bara samma sak hela tiden: alla måste ta sitt ansvar! Sverige har minsann tagit sitt ”ansvar”. Nu måste resten av Europa göra likadant.4 Som om Sverige hade rätt att skriva andra på näsan vad de skall ha för invandringspolitik?

Samma gäller insatser som andra länder gör för att skydda sina intressen. Hela tiden återkommer svensk kritik mot USA för att de krigar i Irak eller annorstädes. Men inte anser sig svenskarna själva ha skyldighet att delta i några aktioner för att stoppa terrorn. Israel utsätts för raketbeskjutning dagligen av terrorrörelser. Den enda reaktionen i Sverige är att hötta med pekfingret och kritisera. Genom dessa aktioner tror sig Sverige kunna slippa attacker mot sig själva. Liksom under andra världskriget tror en del att om man bara bugar sig inför våldet och hoten så kan man komma undan. Någon annan får ta fajten. Sedan kan man alltid kritisera dem för att de tar till våld.

Undfallenheten gäller inte bara utrikespolitiken. I Metro anses inget bråk på en flyktingförläggning vara tillräcklig orsak för att skicka hem asylsökande. Inte ens mord! Det kallas fel av statsministern att ens ha åsikten att i Sverige tar man både män och kvinnor i hand. Eller att man måste ha reglementsenlig klädsel vid arbete – är man invandrare så är man undantagen. Vi ser undfallenheten i varje artikel som beskriver ett problem där invandrare är inblandade. Hela tiden backar Sverige och svenskarna i sina värderingar och i sitt levnadssätt, ivrigt understödda av Metro. Den enda importerade sedvänjan som inte ens skribenterna på Metro kan acceptera är barnäktenskap.5 Där säger till och med Metros skribenter stopp. Trots att de alltid gjort undantag för allt annat ickesvenskt beteende.

2 juni 2016, torsdag 32

1: ”Skåla för Sverige på nationaldagen. Vår dryckesexpert har valt ut sex svenska smaker”.

1: sexövergrepp på tysk festival

4: Rättegång om invandrare som kallas 15-åring och knivmördade personal inleds.

5: kvinnor utsatta på asylboenden, ministern uppmanar verket att ”kommunicerar vilka värderingar det är som gäller”

Hela tiden återkommande prat om värderingar. Antingen är det helt omöjligt för verket att förklara vilka dessa värderingar är, eller det saknar förmåga att kommunicera, eller också tar inte mottagarna till sig värderingarna. Här är ett exempel på vad Banke kallade metod som inte är effektiv.

14: Nya sexövergrepp på tysk festival, liknar Köln. Tre gripna. ”okända” gärningsmän

Artikel nämner inte att förövarna i Köln var invandrare. Eller etnicitet på de nya.

21: Alkoholtips, ”6 drycker som är perfekta för nationaldagen. Vad är det som gör en dryck svensk? Är det för att den är tillverkad i Sverige, är det för att de som gör den är svenskar eller är det för att det är en traditionell svensk dryck. Den här veckan tipsar jag om mer eller mindre svenska drycker för att fira vår nationaldag”

Inkompatibelt med Cissi Wallins tidigare förnekande av nationaldagsfirandet (2016-03-01) . Hur kan man förresten definiera svenska drycker, när man inte kan definiera svenskhet? Hur kan det finnas svenska smaker?

30: debattartikel, två äldre kvinnor KD, vill ha lag mot barnäktenskap.

3 juni 2016, fredag 32

2: man dömd för terrorbrott, blivit radikaliserad

4: nationaldag i Slottsskogen, fira ”3700 nya svenskar”

5: skattepengar i Skåne ges till omskärelse.

6: kolumn, Redar: klagan över hårdare tag mot ”de ’laglösa’ områdena i Sverige”, de är ”utsatta”. Skribent Ann Heberlein tycker Redar, en ”rasifierad brud från förorten”, tar hennes jobb. Fel, ty få invandrare i media; ”någon tycker att man endast fått (sitt jobb) på grund av ens ursprung”.

25: insändare: Bertil, som är pro invandrare, säger ”Vi lever idag i ett samhälle med många samlade från olika länder, och det gäller att visa hänsyn mot varandra”

7 juni 2016, tisdag 28

4: Moderater vill ha lovskola, även för nyanlända, minska risk utanförskap. 600 miljoner kronor

5: Ramadan ger samhörighet.

6: ”Nya medborgare välkomnades”, medborgarskapsceremonier, bla prinsessan Victoria deltagit.

6: HVB-hem för ”ensamkommande flyktingbarn” satts i brand

6: kolumn, Cissi Wallin: skriver om sin egen psykiska ohälsa och att alla är hycklare, men ”man” erkänner inte sitt hyckleri. Alla är ”äckliga” för de söker bara ”Jakten på ett utåt sett jävla lyckat” liv. ”Att vi inte skäms mer över oss själva är ett mindre mysterium”. Vi säger inte ifrån när ”någon annan blir utsatt för rasism”, ”Du gör det hela tiden. Lever inte som du lär”

26: debattartikel, skriven av man, medelålders, handlar om skatter, mannen är ekonom.

Första gången i denna undersökningsperiod, över sju månader, som en ekonom får uttala sig.

8 juni, 2016, onsdag 24

5: Flyktinghantering i höstas skall utredas, Ygeman säger ”Sverige klarade utmaningen bra”.

6: kolumn, Lisa Magnusson: Alla gillar Zlatan pga att han är ”förortskille” som gått från ”från noll till allt”. Finns med ”i min sambos Svenska för invandrare-lärobok”. Men nu har han varit hånfull mot kvinnlig fotboll. ”Underhunden”… ”slår nedåt, från en maktposition”. Slutsats: fy för Zlatan.

Moralen är att underhund har rätt. Den som är svag har rätt mot den som är stark. Det finns inget objektivt rätt eller fel. Inget man kan mäta och väga. Bara bedöma maktstrukturer. Men vad händer om det faktiskt är så att den rike och mäktige har rätt och den fattige och maktlöse har fel? För att göra en Biblisk parallell. Om lille svage David alltid har rätt mot store starke Goliat, vem skyddar ännu svagare Uriel från David när han är kung? Så länge Zlatan är invandrare så har han rätt. När han uttalar sig negativt om kvinnlig fotboll så har han helt plötsligt fel.

Kanske har vi här en förklaring på varför det finns så lite naturvetenskap i Metro. Åsikten att människan med sina ofullständiga sinnen tar in intryck och erfarenheter, mäter och väger dem, och sedan bearbetar dem med förnuftet för att nå en högre sannolik kunskap är vetenskapens signum. I Metro gäller att man har rätt genom sin egenskap att tillhöra en ”utsatt” grupp. Det behövs inga bevis eller vittnen. Så fungerar inte vetenskap. Ilskan mot politiska motståndare som genomsyrar Metro beror antagligen på att dessa inte delar Metros moraliska syn på rätt eller fel, alltså att maktposition avgör sanningen, utan att man kan avgöra vad som är rätt eller fel genom bevis.

10: många har dött på Medelhavet

22: debattartikel, generalsekreterare Röda korset: mot nya asyllagen, ”Det innebär att vårt land inte längre kommer att vara en självklar fristad för de människor som har behov av skydd”.

9 juni 2016, torsdag 28

2: Stor artikel med bild, ”Kom till Sverige förra året – nu har hon jobb”. Sverige är bättre ”på att integrera invandrare på arbetsmarknaden” än andra länder.

”arbetslösheten bland utrikes födda är fortfarande hög och högre än för infödda svenskar och skillnaden lär öka. Utmaningarna är stora och framåt 2018 kommer arbetslösheten att öka markant när fjolårets stora flyktingvåg ska söka sig ut på arbetsmarknaden”

Artikel medger att arbetslösheten kommer att öka på grund av invandringen. Samtidigt försöker den dölja detta genom positiv rubrik, bild med leende invandrare och positiva beskrivningar.

4: ”Bet polis – friad för.. traumatiska våldsupplevelser i sitt hemland, dåliga erfarenheter av poliser”

11: ölsorter till EM, bla en ”multikulturell”

25: Västtrafik stödjer pride-festival, ”mångfald och tolerans”

10 juni 2016, fredag 32

2: ”Alexandra: ”Det finns en mångfald av kroppar, men man ser bara de smala. Jag vill att alla kroppar skall vara felfria och fina”, vissa tränar så hårt att ”De kan inte njuta av livet”.

Hyckleriet är skrattretande – på motsatt sida finns en smal vacker blond modell i bikini-reklam6

4: om könsstympning

4: Id-kontroller från Danmark förlängs till 4 november.

6: kolumn, Werner: mot konspirationsteorier, ”Även media har ett ansvar”, ”Normalt ser man det som att allt har två sidor, men i fråga om medicin finns det ofta en objektiv sanning”

Själva har Metro inga problem med att tillskriva avsikter. Samtidigt skriver de att det är fel med att uppfinna konspirationsidéer. Metro tar inget eget ansvar. Tydligen är det så enligt Metro att frågan om invandring inte heller har två sidor.

15: ”Friskolor öppnas i invandrartäta orter”, kan vara för att man ”vill göra skillnad”

17: Jesper tog liftare till Sverige utan pass, döms för människosmuggling.

18: EU är oroade över farliga vägar för flyktingar.

13 juni 2016, måndag 26

2: Orlando-mördare var IS.

8: kolumn, Carl Reinholdtzon Belfrage: Röstar inte, är inte fackligt aktiv, för ”jag tror en välblandad fruktsallad har större påverkan än debatter och ledarsidor”. Inser ”det faktum att livet i allmänhet är ganska meningslöst”. Skriver nu ”Tackbrev till den lilla människan”. De som köar; de som

”arbetar och gör rätt för sig… Alla ni som fortsätter rösta på lögnaktiga politiker, fortsätter tro på korrupta fackförbund, fortsätter söka tröst i en skenhelig kyrka och med vimplar fortsätter att gratulera ett girigt kungahus på bemärkelsedagar. Varje dag ikläder ni er frivilligt rollen som glada slavar i det korrupta samhället. Och det är så förbluffande charmigt att observera er”.

Ehuru anti-monarkistisk så är Belfrages kolumn en frisk fläkt. Cynisk och underhållande. Lustigt att en så negativ syn på möjligheter att påverka samhället kommer från den största dagstidningen i Sverige. Belfrage är unik i Metros artikellandskap. Fast man undrar var han får hyrespengar ifrån? Svaret är nog från den lilla människan han hånar i sin kolumn, med cynism och sarkasm.

16: debattartikel, ung mörk man, student, samhället uppfostrar män att vara arga och våldsamma.

14 juni 2016, tisdag 20

1: Orlandoskjutning, var riktad mot homosexuella

5: terrormisstänkt gripen på väg till Irak

6: kolumn, Greider, mot Trump och ”fria vapenlagar” gör det ”förskräckande lätt” fixa vapen.

15 juni 2016, onsdag 20

2: London förbjuder ”annonsering som kan bidra till en negativ kroppsuppfattning”, ”All reklam som kan bidra till ohälsosamma kroppsideal”. Bild från Protein World, visar flicka i gul bikini och perfekt kropp.

(för en gång skull bryter jag kronologin och tar upp debattsidan direkt efter denna artikel) 18: debattartiklar, Gudrun Schyman. FI: förbjud kroppshets-reklam, ”social och kulturella beteendemönster” skall ändras, sexism i reklam befäster ”könsnormer och maktordningar i samhället”. Henrik Edin, ordf Liberala ungdomsförbundet: politiker skall inte styra över reklamen

Under rubriken ”Mode” på sid 10 visar Metro upp en oerhört vacker, smal, slank modell, Annabelle Fleur. Hela tidningen utmärks av ett dubbeltänk som skulle förvåna George Orwell.

4: Regeringens flyktingförslag fick nej.

4: terroråtalad friad

6: kolumn, Banke: Är mot nya lagen om hårdare flyktinglag. Man pratar bara om hur ”Sverige bäst kunde skyddas. Till hur ingångslöner, tillit och trygghet kunde skyddas”, man glömde ”invandrarna”. ”Trygghetslängtande människor” blir otrygga. Skilja familjemedlemmar åt inte bra. ”Sverige tog emot oerhört många människor i höstas”. ”humanitära visum”, ”skyddsbehövande”

Tror det är första gången Banke använder ordet ”invandrarna”. Annars används genomgående ordet ”flyktingar” eller ”asylsökande”. Retoriken utmärks av upprepningar, ”På tisdag ska”… (upprepas som stycke-introduktion tre gånger efter varandra). Att ens prata om hur Sverige kan förändras pga invandringen eller medge problem invandringen för med sig är enligt Banke förkastligt.

16 juni 2016, torsdag 28

1: Bild med leende invandrare som är tacksam över komma till Sverige och nu tagit studenten.

2: Jimmie Åkesson får ej delta i prideparad pga fel värdegrund

5: ”Metro är Sveriges största tidning”. ”över en miljon läsare i hela landet varje dag”. Över 400 000 fler än näst största, DN.

6: kolumn, Norberg: ett problem är att många muslimer i Europa är homofober, ”unkna kultur”.

27: insändare, som sid 1.

27: insändare: Migrationsverket har dålig kontakt

17 juni 2016, fredag 30

1: ”mannen bakom sommarvisan var flykting”

4: falsk bild ”som påstås föreställa en svensk flicka som våldtagits av flyktingar” cirkulerar.

6: kolumn, Redar: som sid 1. Mot ny hårdare flyktinglag.

12: larm i Frankrike om flyktingbarn tvingas till sexarbete.

20 juni 2016, måndag 20

1: helsida med bild. Nyanlända, ”Byråkrati i vägen för sommarjobb”. Glada unga män.

4: Svårt att få jobb för asylsökande och nyanlända, de vill jobba.

8: kolumn, Mansur: ställ inte ”utsatta grupper mot varandra”, muslimer mot homosexuella.

Mansurs klagan är en kontra-kolumn mot Norbergs från den 16 juni, som var mot ”unkna” homofobiska värderingar inom islam.

8: professor är mot Storbritanniens utträde ur EU pga flyktingkrisen, ”bara lösas genom samarbete”

19: insändare tackar för insändare 16/6, ”ansvar att välkomna (alla) som behöver en fristad”

21 juni 2016, tisdag 20

1: första åtal i Sverige om tvångsgifte

4: som sid 1

4: ”Asylregler. Kritiserad lag väntas klubbas igenom”. Migration skall ej vara ”kravlös” (M), MP vill ha tillbaka den ”gamla ’humana flyktingpolitiken’”

4: bild på poliser, ryggtavlor, mörk, hotfullt.

6: ”65 miljoner på flykt – många barn”

19: insändare, Anonym: sluta frågar var jag kommer ifrån pga hud och hår, ”Jag är född i Sverige. Jag pratas svenska, Jag klär mig svenskt. Jag äter svensk mat. Jag beter mig svenskt”

Även om Metro förnekar att det finns svenskt beteende eller att klä sig svenskt.

22 juni 2016, onsdag 36

1: Hårdare asylregler klara, ”De ser oss som siffror”

1: ”Nekades jobb – på grund av sin slöja”

2: som sid 1, Samer som är ”utbildad civilingenjör och skribent” och 29 år, bär glasögon, ler mot kameran, säger att permanenta uppehållstillstånd istället för tillfälliga har gjort Sverige ”unikt”. Nu kommer färre hit. En svart dag. Migrationsminister Johansson säger

”Även om vi har världens bästa mottagningssystem så har vi ju inte ens vi något trollspö som gör att vi på kort tid kan trolla fram hundratusentals bostäder, tiotusentals lärare och socialsekreterare och hundratals skolor. Det finns rent fysiska begränsningar för hur många vi kan ta emot” (sic extra ”vi”)

Observera att vi får inget svar från Samer. Utsagan är inkonsekvent med kolumnen av Lisa Magnusson som följer nedan.

8: som sid 1, nekades jobb pga slöja, ”Man dömer mig”.

8: kolumn, Lisa Magnusson: Syrierna har det illa. Först hade de en tyrann, sedan IS, sedan FN under tyrannens vänners kontroll. EU är nu ”mur mot omvärlden”, Sverige röstar för hårdare regler.

”detta är inte ’goda’ människors verk. Det är grymhet. Och den grymheten kommer att påverka hela Sveriges framtid. För det är ett recept på utanförskap vi just nu kokar ihop. De flesta flyktingar är män… Kvinnorna och barnen är kvar ute i kriget”. (Många talar om folkhemmet, men) ”Vad är den drömmen värld… som bokstavligen kräver människoliv”

Inkonsekvent med migrationsministern kommentar. Magnusson ger inga svar på var resurserna skall komma ifrån. Inte heller föreslår hon lösningen att stoppa invandringen. Inte heller har hon en åsikt om fegheten att lämna sina familjer bakom sig och sätta sig själv i säkerhet. Under finska vinterkriget kom det kvinnor och barn till Sverige. Männen åkte till fronten för att försvara sitt fosterland. Om nu Magnusson är mot tyranner och terrorrörelser borde hon vara den första att kräva att dessa män borde skickas tillbaka för att kämpa. Men underligast är ändå Magnussons verklighetsuppfattning och hur hon kombinerar den med sina värderingar: Att medge att man inte kan trolla fram resurser är enligt Lisa Magnusson ”grymhet”.

11: mot barnäktenskap

23 juni 2016, torsdag 28

5: fler ”svenskar” gripits i Turkiet misstänkta för terrorbrott

6: kolumn, Norberg: ”EU och britterna behöver varandra”, om EU spricker är det ”katastrof för Europa”. England ofta kämpat mot dominerings-försök, andra ”anpassa sig”. ”Alla vekar oroliga över det mansöverskott som migrationen leder till… Ändå röstar riksdagen för att göra det svårare för kvinnor att återförenas med sina män som kommit hit”

Inte heller hos Norberg får vi höra någon kritik om fegheten i att lämna familjer bakom sig. Eller att en alternativ lösning på återföreningen är att skicka hem dem.

12: ”Metrojobb”, Får man ställa språkkrav? Ja, om det kan motiveras, ibland är det rimligt, tex i vården ”att ställa krav på goda kunskaper i svenska”

Underligt att ingen sagt det tidigare. Det enda vi hört är att det är viktigt att få ut nyanlända i arbete. Oavsett vilka konsekvenser det har att de inte pratar svenska. Tex klassen från 29 mars, där ”bara en av de 22” pratar svenska hemma (s 8). Det torde ju ge dåliga resultat på kunskapsinlärningen, men det tar Metro inte upp.

25: ”Nääs är en av de platser där du kan fira midsommar på klassiskt svenskt vis”

Vad det nu är. Det finns ju inget svenskt enligt Metro.

26: debattartikel, Jimmie Åkesson, SD: rösta i Sverige om EU.

27 juni 2016, måndag 24

2: risk för terrordåd i Europa minskar inte pga terrorister som reser till IS

5: mord på asylboende

28 juni 2016, tisdag 20

6: kolumn, Greider: Brexit sparkar uppåt men det ”riktats mot invandrare och flyktingar på det mest avskyvärda sätt”. Arbetarklassen känner sig övergiven av Labour, och uppvaktas av högerpopulism. EU har misslyckats där den behövs som allra mest, flyktingfrågan.

8: Portugal kontaktade Sverige och erbjöd sig ta emot flyktingar, få kom, pga de ”vet lite om landet”, Portugal ser dem som möjlighet inte en börda.

Kanske flyktingar inte vill till Portugal då de inte har lika generösa bidrag som Nordeuropa?

29 juni 2016, onsdag 20

5: terrordömd överklagar

5: nästan var sjätte ”svensk” som stridit för IS har stupat

5: Ny poliskampanj mot tafsande, ”Många inser nog inte att det här är ett brott”

6: kolumn, Banke: ”Rasa inte mot rättsväsendet” även om 33-årig man dödade och släpptes, fyra unga män friade för våldtäkt, IS-jihadist kommer undan utvisning genom att söka asyl. ”Rättsväsendet är ett komplext system av folkvilja som möter principer som krockar med principer som möter rättigheter som ställs mot andra rättigheter”. ”Och att en domstol inte främst skipar rättvisa, utan prövar bevisning”.

Mörkande av etnicitet i samtliga tre fall. Som vanligt tar Banke parti för de kriminella invandrarna. Han kunde kommit med konkreta förslag för att skydda de svenskar som betalat hans utbildning till jurist. Tex att misstänkta jihadister inte har rätt att söka asyl förrän deras status som terrorister utretts. Han vill inte ha ett säkert samhälle eller ett rättssamhälle. Han vill ta parti för invandrare pga deras status som ”utsatt” grupp. Oavsett konsekvenser.

14: Bråvalla-festival, pga sextrakasserier på WeAre Sthlm ”diskuteras” tryggheten på festivalen.

18: debattartikel, Louise Meiher, MUF: ”Svensk lag skall gälla alla”, lagen måste ändras så inte barn bor med vuxna makar på asylboenden, ”sluta erkänna utländska barnäktenskap”, ”Att ta hänsyn till andra kulturer i en kompromisslös fråga som barnäktenskap är inte värdigt ett modernt och jämställt land som Sverige”.

Självgodheten lyser igenom i artikeln. Svensk kultur är bäst. Vi är modernare och jämställdare än de där andra primitiva efterblivna kulturerna. Undfallenhet saknas, men barnäktenskap är ju också det enda fenomenet invandringen fört med sig som inte ens Metro kan ta parti för.

30 juni 2016, torsdag 24

1: Bråvallafestivalen ”tvingats anpassa arrangemanget efter tidigare års sexövergrepp”

4: som sid 1.

5: Rubrik ”Integration”, inte ”Flyktingkrisen”. Den ”ideella stiftelsen Reach for change som Metro varit med och grundat”, ”stötta och bygga upp olika integrationsprojekt”, ”Det stora antalet ensamkommande barn och unga är en historisk möjlighet för Sverige”.

Ett nytt ord. ”Möjlighet” istället för ”utmaning” Även rubriken visar på en ny fas i hanteringen av invandringen. Metros självgodhet lyser igenom i artikeln när de berömmer sina egna projekt.

Juli

NOTER

1 Svar: på omslaget till Den nakna pistolen 2½ 1991, http://www.hemmakvall.se/den-nakna-pistolen-2-1-2.html

2 Samma sak säger Ulf Nilsson i Expressen 2016-06-09, http://www.expressen.se/kronikorer/ulf-nilson/ulf-nilson-sverige-ar-ett-hogfardigt-litet-land-som-borde-ta-itu-med-sina-probl/. Miljöpartiets språkrörs tal i Almedalen 2016, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6469652. Lena Mellin i Aftonbladet 7 juli 2016, http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23135402.ab. Göteborgsposten 11 juli 2016, s 8.

3 Nordin Winston, s 274. Johan Norbergs kolumn i Metro 2016-06-23 instämmer.

4 Tex i Metro 2015-11-11,25; 2015-12-18; 2016-03-18. Ett oerhört fånigt utslag av den svenska självgodheten var när svensk media kritiserade den danska drottningen för att hon rökte. Budskapet var ”Vår drottning är bättre än er. Hon röker minsann inte! Å skulle hon göra det så gör hon det i smyg”. Exemplen kan mångfaldigas.

5 Metro 2016-02-16,17; 2016-03-08, 22

6 Liksom alla andra bilder på modeller, tex 2015-12-23, s 16-17; 2016-02-10, s 8-9; 2016-05-02. De är smala som stickor, närmast anorektiska. Det finns tjogtals med liknande bilder i undersökningsperioden.

argument mot vänsterextremism