Geller Tamas

Geller Tamas föreläsning ”Det svenska hatet”, Lundby bibliotek, Göteborg, 5 oktober 2017.

Presentation av föreläsning:

Besök och föredrag av Författaren Gellert Tamas, som berättar om sin senaste bok ”Det svenska hatet”:
Vad är det egentligen som har hänt med Sverige? Hur kunde två hatfyllda rörelser – den militanta islamismen och de islamfientliga organisationerna – få så stor makt att påverka det offentliga samtalet? Och hur ska vi förstå och hantera detta verbala och tidvis fysiska våld?
Efter succéerna med Lasermannen och De apatiska återvänder Gellert Tamas till vår moderna samtidshistoria. I den tredje och avslutande delen av sin trilogi om Sverige låter han läsaren återuppleva några av de senaste decenniernas mest avgörande ögonblick – och komma under huden på några av dess huvudpersoner.
Det är en bok om Kent Ekeroth, som med sitt arbete med Avpixlat och den internationella counterjihadrörelsen varit central i framväxten av det svenska hatet. Det är en bok om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, mördaren Peter Mangs och de svenska jihadkrigarna.
I ”Det svenska hatet: en berättelse om vår tid” skildras de människor som format det moderna svenska hatet. Det är ett nära tecknat reportage om det politiska och personliga hatet. Det är en djuplodande granskning av två ”huvudfiender” i en påstådd kamp mellan civilisationer – som i själva verket både behöver och använder sig av varandra.

Publiken är blandad, men betydligt yngre än vad som ofta är fallet med dessa föreläsningar, där den oftast består av kvinnor i övre medelålder.

Tamas berättar att han kommer att fokusera på Kent Ekeroths roll i SD:s förändring; orsaken är att han gillar att jämföra individ-samhälle. Hur individen kontra strukturen påverkar varandra.

Ganska intetsägande inledning för att beskriva sitt metodval

Tamas berättar att Kent Ekeroth har judiskt påbrå. Från Polen. Morföräldrar. Deras hemstad/by låg för övrigt nära Auschwitz. Många av dess innevånare mördades under 2 VK.

Visserligen sägs inte ordet ”Hitler”, men ovan borde räcka för att bryta mot Godwins lag.

Ekerot är alltså andra generationens utomeuropeisk invandrare. Samma grupp som han själv tillhör anklagar han, ”pekar ut”, för att vara mer kriminell än andra, berättar Tamas. Det är en paradox. Lika paradoxalt är att SD kommer ur nazistiska rötter, ur BSS och NRP. Så sent som 1996 gick SD-are omkring i naziuniform och ordnade bokbål i en trädgård tillhörig Jimmie Åkessons mentor. Under tidsperioden kan man ser hur samma affisch återkommer i åratal i olika demonstrationer. Orsaken var att SD hade ont om pengar, enligt Tamas. Nazikoppling upprepas.

Tamas raljerar. Man skulle lika gärna kunna tolka situationen som så att Oj, vilken ekonomisk inställning, eller ekologisk att inte hugga ner träd för nya affischer. Eller tänka Aha, de är verkligen ideologiskt konsekventa som har samma affischer i åratal.

Enligt Tamas har SD valt att byta ut ”jude” mot ”islam”. Ekerot har haft en viktig del i detta. Men antisemitismen lever kvar. Idag har SD mest fokus på hat mot muslimer som liknas vid skadedjur. Det förekommer aggressiva ord och runt 2009 krigsmetaforer.

Så vad är kontroversiellt? Stanley Sjöberg berättade redan på åttiotalet om hur Koranen har otäcka ord om hur man bestraffar folk. Historikern Paul Johnson beskriver hur Lenin använder krigsmetaforer i mängder med sammanhang. Richard Dawkins tar upp hur kristna använder liknande metaforer i stil med ”Onward christian soldier” etc.

Kanske är det här SD påbörjar sin framgångssaga, säger Tamas, som går vidare med Ekeroths andra funktion i SDs utveckling, internationellt samarbete. Det skedde ett hemligt möte vid vilket skapades Counterjihadrörelsen. En av medlemmarna är Fjordman. Som senare blev den inspirationskälla Breivik gillade mest. Pseudonymer är vanliga i dessa kretsar. Få går ut med sina riktiga namn.

En internationell gäst hos SD i Almedalen 2010 var Robert Spencer. Denne Spencer anser islam inkompatibel med Europa. Spencer citerades i Breiviks manifest 162 gånger.

Det är alltid bra retorisk taktik att ta upp exakta detaljer med siffror. Visar på pålästhet, gott minne, sinne för detaljer och pålitlighet.

En annan talare hos SD 2009 var Adam Lake, som vill avrätta meningsmotståndare och fick applåder.

Avpixlat, hatsajt eller alternativmedia beroende på perspektiv, enligt Tamas. Ekeroth har haft en del även här. Idag heter den ”Samhällsnytt”, eller på nätet ”Samhallsnytt”. vilket ger skratt från publiken.

Hela denna föreläsning är som en enda lång anklagelse riktad mot Kent Ekeroth.

Det skedde ett hemligt möte där Avpixlat återstartades. Att SD låg bakom skulle inte avslöjas. Detta att inte öppet medge att SD ligger bakom den ena eller andra sidan, hemlighetsmakeriet, är vad som gör att SD inte är ett vanligt parti. De säger ofta att de inte ligger bakom men uttrycker lika ofta uppskattning för sidorna.

Jag kan jämföra med flera olika partier och organisationer som gör likadant; tex SAC-syndikalisterna och deras förhållning till anarkismen och tidningen Brand.

Ledande företrädare ljuger om sin roll för svenska folket; att de inte ligger bakom eller skriver i en viss tidning. I dessa uppmanas ofta till påhopp på bla journalister. En historia är om tre flickor i 15-16 års åldern som på nätet tog ställning mot SD. Avpixlat uppmanade sina läsare att ge dem vad de tålde. Det ledde till hundratals hot- och hatmail, att de hoppades bli gruppvåldtagna etc. Det fanns ett samband i tid mellan kampanjen och hot-mailen. Likadant samband finns mellan SD:s kampanjer och våld. Syjenare attackerades i stort antal efter kampanj. Likadant var det vid Jimmie Åkessons besök hos brandmännen. Många hotades. Folk blev rädda och vågar inte gå ut med sina egna namn.

Inte ett ord om argument mot syjenare eller egna argument för Tamas egna åsikter. Exakt vilken rätt har man att ta sig tvärs över en kontinent för att i akt och mening sätta sig och tigga på andras gator?

Tamas går över till situationen på hösten 2015 och bilden av den döde gossen på stranden. I början var det stor uppslutning om att vara för mer invandring. Medieundersökningar visade att nästan fyra av fem ville ha lika eller mer invandring. SD gick då ut med kampanj på gator och torg istället för att arbeta i riksdagen. En av de som gick hårdast ut var Kent Ekerot som använde hårda ord som ”nu smäller det”, (15 oktober 2015). Och det gjorde det snart. Planerade flyktingboenden brändes bara några timmar senare. Det skedde fjorton bränder. Det fanns ett tidsmässigt samband mellan det verbala och det fysiska våldet. Tamas tar upp Charlie Hebdo attentatet och terrorattacken i Stockholm.

Men inget om våld där invandrare attackerar svenskar. Ej heller lastbilsattacken våren 2016 i Stockholm.

Och slutligen runt 20:04 tar han upp kopplingen mellan militant islam och högerextremism. Dvs de sista tre minuterna. För att vara en föreläsning om högerextremism OCH militant islamism så är den bra obalanserad. Tamas tes i frågan är att ledarna för SD blev glada över terrordådet i Stockholm för att kunna ”kapitalisera” på det. Likheten mellan de två ideologierna är att de har en svartvit världsbild. Tamas uppmanar till en fortsatt gråskala som inte går till ytterlighet.

Slut 20.07

En fråga från publiken är vad Kent Ekerot säger om sin roll i boken. Enligt Tamas struntar han i helheten och fokuserar på smådetaljer om huruvida han växte upp i x antal rum i huset etc.

En annan fråga är om Ekerots judiskhet, vilket tas upp av en kvinna i publiken; enligt Tamas kan det ha att göra med att han är en självhatande jude. En intressant detalj i fråga om judiskhet är att Israel inte nämns alls.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att denna sk föreläsning om högerextremism och militant islamism bara var en föreläsning mot personen Kent Ekeroth. Som vanligt tar anti-SD:are inte upp den otrygghet och den ökade kriminaliteten i samhället som är orsaken till att SD växer. Det nämns inte ett ord. Istället är det den eviga kopplingen mellan SD och nazismen för tjugofem år sedan. De har spelat samma skiva i tjugo år eller mer. Det är som om dessa sk antirasister inte kan ta till sig ett enda ord om vad som händer i samhället. Det som vi alla andra ser. Tyvärr fick jag inte möjligheten pga tidsbrist att fråga Tamas var han själv bor. Min gissning är att han är välbeställd och har sina barn i monokulturella skolor. I likhet med alla andra i den lönsamma antirasismen-branschen.

argument mot vänsterextremism