april

1 april 2016 fredag 26

2: ”Polis förbereder massutvisningar” – man ”påverkas av det som människa”, säger polis.

2: TV sänder nyheter för nyanlända. ”Äntligen en bra satsning”.

4: sportbilaga ”Rasism mot FC Rosengård”.

8: Skillnaden mellan regler för id-kontroll och gränskontroll: 1, ha pass o pengar, 2, ej vara i Schengens register, 3. uppge syfte och medel

20: Debattartikel, Lisa Brynedal: kvinnor är ”indoktrinerade” att vara tacksamma över mäns hjälp. ”förlegad syn på könsroller”, biologi betyder inget, ”sociala konstruktionerna” skapar beteende.

4 april 2016, måndag 24

4: bråk med Soliders of Odin inblandade

7: migranter börjar deporteras från Grekland till Turkiet.

5 april 2016, tisdag 20

4: medborgargarde, kvinnor som skrev ner bil-nr, knarklangare åkte dit. Framställs positivt.

6: ”Migranter skickas tillbaka till Turkiet”, sedan hem. En miljon kom över Egeiska havet 2015. Avtalet EU-Turkiet är enligt Amnesty ”ett historiskt nederlag för mänskliga rättigheter”.

6 april 2016, onsdag 16

2: utvisning av kriminell, Marocko vägrar ta emot.

3: Kolumn, Viktor Banke, biträdande jurist och skribent: fotboll är bra, spelas i ”olika delar av samhället och av världen”, ”Ett ojämförligt integrationsverktyg” för ”nyanlända”.

Banke ger en positiv bild av fotbollens roll för integration. Man kan jämför med artikel om att sporten måste bli billigare skriven av mannen med det somaliska bandylaget i Borlänge (2016-03-14). Vad händer om det inte finns pengar till att upprätthålla fotbolls- och bandyplanerna? Eller till att investera i ungdomsidrottens klubbar och lag?

6: hårdare regelverk mot asylsökanden i Norge

6: dansk smyckeslag, beslagta värt över 10000, två månader, inget beslagtaget än. Kritik från FN.

7 april 2016, torsdag 32

4: Det har skett en våldtäkt på en färja, en studentkryssning med 18-års gräns. Omkring 1700 deltog. Händelsen relaterar till insändaren på sid 20:

”ytterligare tre män anhållna misstänkta för delaktighet i våldtäkten ombord på en färja i mitten av förra veckan. Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten är de nu misstänkta männen i samma åldrar som de sedan tidigare häktade, två 19-årigar (sic) som i helgen häktades på sannolika skäl misstänkta till våldtäkt”

Händelsen skedde 30 mars, en vecka före artikeln. Underligt att Metro inte har skrivit om våldtäkten tidigare. Flera andra tidningar tog upp händelsen (se not nedan). Har det inte nyhetsvärde att det bara är två förövare? Eller fick det nyhetsvärde när man anhöll tre till? Jag återkommer till frågan, då debattartikeln på sid 30 tar upp händelsen.

5: ”Regeringen backar delvis efter kritiken mot förslaget om begränsningar av uppehållstillstånden”, ”den svåraste uppgiften jag haft” säger migrationsministern.

8: färre flyktingar till Grekland, ”Vart skall vi ta vägen? Säger en irakisk man vid en strand”

10: ”EU brådska om nytt system för asylregler”, Sverige vill att asylanter fördelas i enlighet med kapacitet, men motstånd från ”invandringsovilliga länder i Öst- och Centraleuropa”

Det är första gången ordet ”invandringsovillig” används i Metro. Kritiker mot invandringspolitiken i Sverige har genomgående i denna undersökningsperiod kallats främlingsfientliga eller rasistiska.

12: konsekventa chefer är bäst. De som lyckas är redan som barn ”snälla, hjälpsamma, omtänksamma och förstående i kontakten med andra barn”, visar studier. ”Sambanden fanns kvar även efter att forskarna tagit hänsyn till sådant som kön, etnisk bakgrund och klass”. Trygga miljöer där alla vågar säga sin mening leder till fler idéer kommer upp, och bättre idéer.

30: debattartikel, Stina Stefansson, 19, student:

”jag var på kryssningen där en tjej blev våldtagen och där flera killar senare greps misstänkt (sic) för brottet”. Jag känner ”manshat”, ”dygnet ganska osmakligt, extremt mycket fylla och så ett heteronormativt, patriarkalt klimat”, ”Snälla män, ta lite ansvar”. Ni bör ”skapa en miljö där ingen är rädd”.

Observera hur Metro hela tiden ger kontra-artiklar som berör ett aktuellt ämne. Exempelvis när kvinnor blev antastade på badhus, kom direkt en artikel som presenterade flyktingbarn på badhus på ett positivt sätt, samt tog upp faror för de stackars barnen (2016-02-16). I detta nummer har man en – kort – artikel om våldtäkter på en färja. Omedelbart kommer en kontra-debattartikel om att män är ansvariga, inte svenska eller utländska män, utan ”heteronormativt, patriarkalt” strukturerade män. Avsikten är att dra bort uppmärksamheten från de grova våldtäkterna på färjan. Samtidigt undviker Metro att nämna etniciteten i sin egen artikel sid 4 i detta nummer, liksom i denna debattartikel. Andra tidningar/media som skrev om samma händelse undvek även de att nämna etnicitet. Den närmaste beskrivningen är att de är ”Västeråsare”.1

Tyvärr går det inte att ta reda på om det stämmer att Metro, Aftonbladet, Expressen, Dagens nyheter och Sveriges radio, mörkar etniciteten på förövarna, då ingen av dem tar tar upp frågan.

8 april 2016, fredag 16

2: gränskontroller förlängs till 8 maj

2: man åtalas för planerat terrordåd i Sverige.

4: Försäkringskassan nekar utrikesfödda oftare än svenskar

5: MP lovade att ”aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige”, men partiets revisor ”säger att partiet bröt sina vallöften”.

7: Kolumn, Evyn Redar, skribent och DJ: ”Diskutera vithetsnormen”, ”påtvingat självhat” finns för mörka, jag själv var elvaåring med ”självhatande tankar kring sina medfödda gener”, ”opassande behåring mina kurdiska gener”, klasskompisarna var ”väl medvetna om att mina tjocka ögonbryn inte var något vackert”, ”barn uttrycker självhat på grund av normen2

11: Norge är bättre att integrera invandrare än Sverige och Danmark, ”delvis förklaras med Norges starka ekonomi och goda arbetsmarknad”.

13: (Weekendbilaga): Molly Sandén släpper låt om näthat.

14: debattartikel, Matilda Nordh, 24: Fått son, kön oviktigt, ”När jag tänker på samhällets normer för hur en kille skall vara, och att de snart kommer att börja påverka honom, blir jag rädd”, ”tusen möjligheter istället för två”, misstänkta för sexualbrott är 98% män.

11 april 2016, måndag 28

1: SFI lärare saknar ofta behörighet

4: 6 av 10 SFI lärare har inte legitimation, 3385 undervisar.

6: Kolumn, Tanvir Mansur: nytt TV-program om tiggare av Alexandra Pascalidou.

”Många ställer utsatta grupper mot varandra istället för att se var de verkliga resurserna finns. Fattiga pensionärer ställs mot fattiga romer. Flyktingar ställs mot arbetslösa ungdomar. Men de som säger så, de väljer aldrig att prata om hur de rika skattesmitarna stjäl från välfärden… Låt ingen komma undan med att skylla på utsatta människor”.

Ingenting av det Mansur säger stämmer.

  • Att ställa intressen mot varandra, det är det som är politik. Att resurserna inte räcker till allt. Det är ingenting exklusivt för de som kritiserar romska tiggare.
  • Det andra är att de som kritiserar romerna gör det för att de anser att romerna inte har här att göra. Eftersom de
    • borde försöka skapa sig ett liv i sitt eget land
    • inte medvetet välja en livsstil som innebär att inte arbeta, utan leva på andra3.
  • De som är motståndare till de som medvetet aktivt tar sig tvärs över en kontinent för att tigga, skapa tältläger och smutsa ner i naturen, de kritiserar skattesmitarna också. Bara för att man kritiserar ”utsatta människor” betyder inte att man inte kritiserar privilegierade.
  • Var skall då resurser komma ifrån? Inga svar från Mansur, utom att ta från de som har. Vad gör man när någon annans pengar tar slut?

7: Terrorhäktad är ”svensk”, han är ”23 år gammal, född och uppvuxen i Malmö-stadsdelen Rosengård. Han är ostraffad men tros ha varit knuten till kriminella kretsar i Malmö”, gått med i IS, misstänkt för terrormord i Belgien.

7: Makedonsk polis sköt tårgas mot migranter som försökte ”forcera stängslet”, 11 200 flyktingar.

12 april 2016, tisdag 20

2: Fd fånge hos IS berättar, men känner inte hat ty ”alla är en produkt av samhället de lever i”

4: ”alltfler ensamkommande unga och barn söker hjälp för drog- och alkoholproblem” pga trauman från hemländer och flykten.

5: MP kongress i maj, förslag på ”flyktingpolitiken måste bli mer generös” eller flyktingamnesti.

5: Kolumn, Cissi Wallin, frilandsskribent och programledare:

”I dagens samhällsklimat är det snudd på olagligt att ens yppa en stavelse om det (trumvirvel…) egna ansvaret”. Många är kränkta och lättstötta, tror de har alla rättigheter och inga skyldigheter. Att peka på preventiva åtgärder ”är tydligen att pracka på en kontraproduktiv känsla av skuld”. ”alla vet inte hur farligt det är att sola”.

Kolumnen är unik. Och inkonsekvent med samtliga andra kolumner utom Johan Norbergs. Speciellt de många kolumner som handlar om kriminalitet begånget av invandrare. Företrädesvis sexualbrott. I dem läggs ansvaret i samtliga fall över på samhället, inte förövarna. Eller också förnekas ansvaret helt. Den mest frapperande är Lisa Magnussons kolumn i Metro 20 mars 2012, där hon skrev apropå den ökade mängden sexualbrott i Sverige att det kanske inte är så konstigt att någon som flytt undan våld och tortyr själv är känslomässigt invalidiserad och beter sig illa”. Dvs. man inte kan skylla på invandrarna när de begår våldtäkter i Sverige. De är inte individer med ansvar.

18: debattartikel, Mattias Järvi, ordförande Fokus afrofobi, Tess Asplund vice ordförande och talesperson Fokus afrofobi: ”Mellan 2008 och 2014 har hatbrotten mot afrosvenskar ökat med 40 procent”, alla goda krafter enas mot rasism, ”Vi lever idag i ett polariserat samhälle, där många som kämpar för människors lika värde utsätts för hat och hot”. 4

13 april 2016, onsdag 24

2: Löfven frustrerad över negativ bild av Sveriges utveckling, positiva faktorer, tillväxt och fler i arbete, överskuggas av ”flyktingsituationen”.

4: ca 100 IS sympatisörer i Borås.

6: Kolumn, Lisa Magnusson: om Lars Vilks, hot är sorgligt, ”lika sorgligt är de rasister som använder honom för att hetsa mot muslimer”, sorgligt är även de som ”menar att det är onödigt att uttala åsikter som sårar andra”.

”Men att tycka att Lars Vilks får skylla sig själv år inte bara att antyda att han är ett våldtäktsoffer som har en lite för kort kjol på sig. Det är även att verkligen indela människor i vi och de, de civiliserade och dem vi måste akta som barn. Som inte kan spela efter samma regler som vi andra.

Sverige var det första landet som avskaffade censur. Det var 250 år sedan i år. Vad de ystra jubileumsfirarna glömmer nämna är att det gjordes kraftiga inskränkningar i denna lag så sent som in på mitten av 1900-talet.

Utgivningsprivilegium och transportförbud hindrade den fria opinionsbildningen från att bedrivas och distribueras”.

En av avsikterna med denna undersökning av Metro är att utröna hur olika åsikter kan hindras i fri opinionsbildning genom att aldrig få komma till tals. Hittills har nästan inga argument från invandringsovilliga tillåtits i Metro, utom i vad som verkar vara ett par omedvetna felsägningar av Jerzy Sanecki och Johan Norberg. Däremot finns en stor mängd invandringspositiva artiklar, insändare och kolumner. Detta kan vara en indikation på en inskränkning av fri opinionsbildning, vilken Lisa Magnusson säger sig vilja beskydda.

8: ”Terrorsvensk inför domare i morgon”, 23-åring.

8: Cecilia Wikström L, övertygad om att de flesta EU-medborgare ”vill se ett rättvist system som ger skydd och värdighet till folk som flyr”.

14 april 2016, torsdag 24

1: Regeringens vårbudget, höjning av ”migrationsverkets anslag med 31 miljarder”

1: ”Lägre betyg – med ett ’muslimskt’ namn”.

2: ”Statens kostnader för migrationspolitiken beräknas uppgå till 70-80 miljarder kronor årligen de kommande åren. Det minskar regeringens utrymme för nya reformer”. SD:s Oscar Sjöstedt kallar det sinnessjukt och ”tycker att Migrationsverket borde få klara sig utan höjningen, utan att precisera hur det skall gå till”

Vad Metro inte preciserar är hur deras kommentar mot Sjöstedt går ihop med tidigare kolumner om att inte ställa grupper mot varandra och att resurser inte kan ta slut (2016-03-07 eller 2016-04-11)

4: ABF sparkar ut Turkiska riksförbundet efter Leylanis hat-tal mot armenier.

5: muslimskt namn, som sid 1

5: Sveriges befolkning ökar med rekordfart, ”förklaringen är den höga invandringen”.

6: kolumn, Norberg, ”De företag som skapar välstånd och jobb är nämligen utsatta för sådant rofferi”, dvs statlig skatt. Pro skatteparadis.

För att vara i Metro är detta en ovanlig kolumn. Nyliberalen Norberg säger faktiskt, till skillnad från alla andra som skriver kolumner i Metro, att man måste skapa resurser innan man kan använda dem. Samtliga andra som skriver för Metro hävdar att det enda man behöver göra för att nyttja en resurs är att hävda sin rätt till den.5 Vill man exempelvis ha en tårtbit behöver man inte baka en tårta. Faktum är att det inte ens behöver finnas någon som bakar den. Inte heller behöver man köpa en eller arbeta i utbyte för den. Ingen betalning och ingen motprestation. Det enda man behöver göra är att hänvisa till att sina mänskliga rättigheter och att man har ett lika stort värde som de människor vilka arbetat eller betalat för sin tårtbit. Därmed har man rätt till tårta.

15 april 2016, fredag 24

1: Migrationsverket, kötid asyl från fyra till åtta månader, nu krafttag för kortare väntan.

2: Emmelie Wahlroth, nyhetschef, tre Metro-journalister fick i november ”Stora journalistpriset för den mest framgångsrika satsningen i tidningens historia – Viralgranskaren”, ”Sedan dess har källkritik på nätet bara blivit allt viktigare”.

2: Kolumn, Jack Werner: ”förtroendeslampigt: Att acceptera vilka källor som helst så länge de ger bekräftelse”. Kritiskt tänkande är bra.

4: Flyktingfamilj levt i ovisshet fem månader. Väntetid skall kortas.

Bilden visar hur pappa pussar sin dotter och moder håller i bäbispojken mot bakgrund av en lekpark för små barn. Bilden kan ses i relation till statistiken att de allra flesta invandrare är ensamma män som lämnat sina familjer. Statistiken framkommer inte av bilden.

8: Kolumn, Rickard Söderberg är för ”lagarna om jämställdhet, frihet och rättvisa”, mot de som ”könsstympar, handlar eller gifter sig med barn i Gudarnas namn måste vi våga sätta ner foten”.

12: ”23-årige svenskens” häktad för terrordåd i Bryssel.

18 april 2016, måndag 28

5: Pajala, 6200 invånare, 700 flyktingar, S-kommunalråd ”Det har skapats 70 nya jobb”

5: Svenska bönder har starka höfter enligt ”nationellt kvalitetsregister”.

6: Kolumn, Nina Åkestam: religionskrav, fel ibland. ”könsapartheid som miljontals kvinnor i muslimska länder tvingas leva under, och som sträcker sina hedersklor ända in i svenska högstadieklasser”. Religion är inte en ursäkt, inte heller att alla andra gjorde ju så.

8: fd statsminister Göran Persson ”ger sig åter in i debatten om flyktingkrisen och invandringen” och ifrågasätter om invandrare skall ha rätt till bidrag från dag ett.

Rubriken är ”Invandringspolitik”, inte ”Flyktingkrisen”. Det är något nytt i Metro att man beskriver frågor om flyktingar som något annat än en kris, och använder ett neutralare ord som invandring.

19 april 2016, tisdag 20

4: Könsneutrala, ickebinär, Freja, 18, ”strukturer dödar transpersoner”

6: Kolumn, Göran Greider: könsstereotyp grundläggs redan på förskola. Samhället är patriarkalt. ”Familjen förblir en hörnsten i varje samhälle”.

9: Italien och Malta oroar sig för ”flyktingtrafiken över Medelhavet”.

20 april 2016, onsdag 24

2: Viktigaste frågan för svensken idag är invandringen. Henrik Ekengren Oscarsson och Marie Demker, professorer i statsvetenskap i Göteborg säger att åsikterna blir mer polariserade.

”en ökad andel som ser flyktingfrågan som ett samhällsproblem och en ökad beredskap att engagera sig i organisationer som vill stoppa invandringen”.6

4: Regeringen vill öka antalet medicinska bedömningar,

”Idag presenteras en omfattande kunskapsöversyn av medicinska åldersbedömningar”, ”Förra året kom 35 369 ensamkommande flyktingbarn till Sverige, fem gånger fler jämfört med 2014” (barn) ”har mer rättigheter och för med stöd och annat boende än vuxna. De kan inte heller skickas tillbaka på samma sätt som en vuxen”.

Bilden som ackompanjerar artikeln är ca 4×4 cm. Man ser ryggtavlor vid en tågstation. Texten ”Barn eller vuxen – det är frågan”. Observera att bilden visar ryggtavlor, inte ansikten. I en mycket liten bild. Det finns ingen möjlighet att avgöra ålder eller motsvarande. Bildens syfte är att inte väcka tvivel på ålder eller presentera några bilder som säger för mycket.7

6: ca 9000 sökt asyl jan-feb-mars, ca 90000 sökte okt-nov-dec.

8: Kolumn, Viktor Banke: Det är synd om de som utvisas tillbaka till Afghanistan, och som ”tittar på sitt barn som ovetande leker i bakgrunden”

21 april 2016, torsdag 28

2: lagråd ger bifall till ny asyllag, ”svårare att få uppehållstillstånd i Sverige”

4: MP:s Yasri Khan tar inte kvinnor i hand, ”Det fungerar inte i Sverige om man är förtroendevald att inte ta kvinnor i hand, säger EU-parlamentarikern och tidigare språkröret Peter Eriksson (MP)”

10: Ökning av hot mot journalister: ”Det är inte otroligt att tänka sig att den här förändringen beror på ett hårdare klimat i samhället, där hot och hat mot journalister faktiskt ser ut att öka och även fysiska överfall, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet”

27: insändare, det finns inga gratis frukostar. Någon betalar.

Insändaren går mot Metro-kolumnisternas hänvisning till allas ”rätt”.

22 april 2016, fredag 28

2: ”I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen, säger Stefan Löfvén”

6: Kolumn, Evyn Redar: ”ungdomar från socioekonomiska områden tydligt verkar ha ett mindre värde än andra ungdomar”. Vi behöver ej ”tillsätta fler poliser”, ”det är människor vi pratar om och inte smuts som kan sopas under mattan”. Politiker bara ”står och tittar på”.

15: artikel om terrormisstänkt (kallades tidigare ”svensk”) skall utlämnas, Salah Abdeslam

19: Seriestrip, Lilla Berlin.

Blond man: ”Om ni skall bli en del av samhället måste ni lära er de svenska värderingarna

Svart man: ”Okej, vad är det för värderingar då?”

Blond man: ”Det är hemligt”

Efter att en invandrare vägrade hälsa på en kvinna genom att ta henne i hand uppstod en samhällsdebatt om denna form av hälsning. Seriestrippen är en kontra-artikel/strip som följer direkt som ett svar på en aktuell samhällsdebatt. Det har uppstått ett problem, i de här fallet om hur en invandrare beter sig kontra en svensk. Metros respons är att omedelbart publicera Redars kolumn som berättar om hur synd det är om invandrarungdomar. När stämningen slagits fast till positiv förmån för invandrare, kommer en seriestrip som förnekar svenska värderingar. Tidigare låter man statsministern tala om hur man gör i Sverige. Detta trots att Metro slagit fast att det inte finns några svenska värderingar, även om man också skrivit att det finns svenska värderingar.8 Seriestrippen i detta nummer av Metro följer linjen att det inte finns några svenska värderingar.

25 april 2016, måndag 28

2: kort notis om färjevåldtäkt

6: Kolumn, Mansur: ”Romernas rättigheter begränsas”, får inte ”protestera mot diskrimineringen”. ”Polisen i Malmö ägnar nu inte resurser för att på riktigt ge dessa fattiga romer utrymme för att manifestera sina åsikter. Det som vi alla ska ha rätt till”.

En tidigare insändare säger att dessa romer inte har rätt att bli försörjda av svenska skattebetalare. En annan att det finns inga gratisluncher.9 Tydligen har Mansur en annan åsikt. Vad han inte berättar är vilken ”rätt” ickemedborgare har att demonstrera för att ”kommunen borde se till att skapa lagliga boplatser”, som han uttrycker det. Av vilken anledning, och med vilket lagstöd, är det Malmöbornas ansvar att försörja illegala invandrare? Det säger inte Mansur. Eller någon i Metro.

18: CSN ger bidrag till de som vill studera i Syrien, ca 15 st. Trots att det är krig där.

26 april 2016, tisdag

2: Kolumn, Jack Werner: ”nätet är fullt av fejkade citat”, ”Och mitt i samtiden och debatten dyker med jämna mellanrum bilder på fejkade, hotfulla tweets som tillskrivs författaren Henrik Arnstad upp på sociala medier”. ”Den verkliga utmaningen ligger i att se när ett fejkat citat gömmer en ljusskygg agendas försök att ömsa skinn”.

I många artiklar skriver Metro om nödvändigheten av källkritik och hur alternativa media har en ljusskygg agenda. Metros inställning är att den ende som klarar av jobbet är den professionelle journalisten. Förvånande är att Metro kopplar ihop nyttan med källkritik med Henrik Arnstad, som blivit avslöjad som lögnare.10

6: Kolumn, Cissi Wallin: ”Förlossningskrisen i det här landet”, men kungafamiljen får gräddfil och särbehandling, ”heter man Bernadotte i efternamn ska tydligen doktorn stå redo med stora hurtflåset på och leverera navelsträngsklippare i renaste guld på röd sammetskudde. Frågar man mig hör inte det här bisarra rövslickeriet av kungahuset inte hemma i en demokrati”.

Kolumnen är en kontra-artikel som uppstått pga prinsfödsel och kungens 70-års firande, men språkbruket och tonen är en ny företeelse.11 Att skriva en republikansk artikel är en sak, att ha ett så rått och vulgärt språkbruk en annan.

27 april 2016, onsdag 28

2: det kan finnas 7-8 IS-terrorister som tagit sig till Sverige.

9: ”de främlingsfientliga sajterna avpixlat och exponerat”

28 april 2016, torsdag 32
1: Kalmarbo kallad arabjävel av polis
4: Artikelrubrik ”Nobakht, 37: Polisen kallade mig arabjävel”:

”I tisdags kallades polisen till ett asylboende i Emmaboda där stämningen beskrevs som hätsk. Kalmarbon Nobakht Ahad försökte ta sig in på boendet för ett möte med personer på boendet men nekades inträde och avlägsnades av polis”… ”Då hörs polisen bland annat skrika ’Åk hem din jävla arabjävel”… ”Jag har alltid sagt att polisen är snäll, men nu litar jag inte på polisen längre”. Inte i linje med vår ”värdegrund” säger en polischef.

Det står ingenting om vad Ahad hade vid asylboendet att göra, eller varför han försökte ta sig in. Eller varför polisen tvingades ingripa. Den enda beskrivning vi får är att stämningen var ”hätsk”. Sedan presenteras hans kommentar att han tror polisen är ”snäll”. Metro presenterar honom som ett barn, eller närmast förståndshandikappad. Göteborgsposten samma dag 28 april, (min fetstil):

”Det var vid lunchtid under tisdagen som det utbröt bråk på asylboendet Amigo i Emmaboda. Enligt Kalmarpolisens kommissarie Ulf Karlsson har det varit mycket bråk där på sistone. Vid bråket under tisdagen tillkallades ett tiotal polispatruller.

Nobakht Ahad bor inte på boendet men var på besök.

-Jag var där för att prata med några journalister. De hade bjudit in mig för att dricka kaffe, jag förstår inte varför polisen ville avlägsna mig, säger han.

På plats fanns även ett stort antal vakter som avvisade honom. Sedan skall en polispatrull ha tagit in honom i en polisbil. -Den här personen skulle avlägsnas enligt 13:e paragrafen. Alltså på grund av att han begått en brottslig gärning”.

GP ger en betydligt annorlunda beskrivning. De skriver ”bråk” vid flera tillfällen, inte bara ”hätsk” stämning. Vi får veta att det varit mycket bråk på platsen tidigare, vilket inte Metro rapporterar. Om Ahad har varit inblandad i bråken framkommer inte. Det kan heller inte vara någon småsak om situationen kräver tiotalet polispatruller och ”ett stor antal vakter”. Även detta ignorerar Metro. Istället presenteras Ahad enbart som ett offer. Vilken roll Ahad har i förhållande till boendet framkommer inte. Det måste finnas någon relation mellan Ahad och asylboendet, annars skulle inte journalisterna bjuda dit honom, men det är inget som Metro rapporterar.
4: ”Stängda flyktvägar ger lägre asylprognos”. ”Att få ner antalet som kommer till Sverige har varit nödvändigt” säger integrationsministern Morgan Johansson. 54,7 miljarder vill Migrationsverket ha i anslag. 60000 väntas i år. 170 000 i mottagningssystemet, 140 000 väntar på besked.
8: MP:s utmanarnamn mot Romson, bla Maria Ferm, som ”framför allt arbetat med migration”
8: annons, Stadsbiblioteket har månadens språk, somaliska
23: annons, företaget Hero söker föreståndare för enheter för ensamkommande barn. ”Hero Sverige står för människors lika värde, professionalism och öppenhet. Vi utvecklar det svenska flyktingmottagandet genom medmänsklighet, snabbare etablering i samhället och på arbetsmarknaden – Vi skapar ett bättre tillvaratagande av nyanländas kompetens”.

30: debattartikel, två stycken, ”Debatt: två olika perspektiv på cannabis som medicin” (sid 2). Barbro Westerholm, läkare och Liberal (äldre) – mot självmedicinering; Henrik Edin, ordförande Liberala ungdomsförbundet – för smärtlindring med cannabis.

Det är något mycket ovanligt att en ordinär tidning i Sverige tar argument för cannabis på allvar. Det kan kopplas till frågeställningen för denna undersökning: de flesta debatter har två sidor, för och mot frihandel, skoluniformer, skolluncher, till och med för eller mot narkotika, men inte för eller mot invandringen.12

29 april 2016, fredag 36

4: ID-kontroller fortsätter trots sexmånaders-regel, ”Alla riksdagspartier utom Centerpartiet och Vänsterpartiet står bakom”. MP säger ”Vi såg nödvändigheten”

5: Fryshusskolan riskerar vite pga ger inte ”behövande elever särskilt stöd”, fångar ej upp elever med hög frånvaro, samt ”elever stör så mycket att det inte går att hålla lektioner”.13

12: C vill spara genom sänka a-kassan och ”3,8 miljarder kronor på migration och integration. Bland annat vill partiet att fler ensamkommande barn ska placeras på billigare stödboenden för 300-400 kronor dygnet jämfört med dyrare HVB-hem för 2000 kronor natten”.

Maj

NOTER

1 Andra tidningar/media som skrev/rapporterade om samma händelse:
http://www.Aftonbladet.se/nyheter/krim/article22539690.ab
http://www.Aftonbladet.se/nyheter/krim/article22577050.ab
http://www.dn.se/sthlm/fyra-man-gripna-for-valdtakt-pa-finlandsfarja/
http://www.dn.se/sthlm/Aftonbladet-valdtaktsmisstankta-i-mordutredning/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/femte-misstankt-for-grov-valdtakt-pa-finlandsfarja/
http://www.dn.se/sthlm/ytterligare-tre-misstankta-for-gruppvaldtakt-pa-farja/
http://www.Expresssen.se/nyheter/tre-begars-haktade-for-valdtakt-pa-farjan/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6407041
Inte ens när de blir frikända avslöjas etnicitet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article23020170.ab

2 Strax efter kommer en helsides-artikel om hur man bäst tar bort kroppsbehåring, ”Skönhet” i Metro 2016-05-30. Inkonsekvenser och självmotsägelser i Metros dubbla budskap är påfallande. ”Dubbeltänk”. Redar verkar inte förstå att något är värdefullt om det dels är svårt att få/uppnå, dels beroende på tillgång och efterfrågan. Tjocka ögonbryn kräver ingen ansträngning. Och de är vanliga. Alltså är de inte vackra. Samma sak gäller fetma och en mängd andra saker. Det är därför som idrottsstjärnor är bättre än vanliga människor och behandlas annorlunda.

3 Det som moderatledaren Anna Kinberg Batra kallar ”svenska värderingar”, och ”Bland de som hotar de svenska värderingarna pekade hon ut ”de som inte gör rätt för sig””. Aftonbladet 2016-06-06, http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22952629.ab

4 Det finns många insändare om afrofobi och antiziganism. Det finns inga om asiatofobi.

5 De enda undantagen är ett fåtal insändare, bla 2016-02-15 och 2016-04-21.

6 Jämför kolumn av Nina Åkestam 2016-02-08, s 6. Ingen korrigering har gjorts av Åkestam i efterhand.

8 Ja: 2016-01-22; 2016-03-15. Nej: 2016-02-23, s 5, asylsök. samhälls-”kurs om ’svenska värderingar’”; 2016-03-22

9 2016-02-15; 2016-04-21

10 HBL: http://gamla.hbl.fi/nyheter/2013-03-29/433816/finland-deltog-i-forintelsen (”Arnstad förfalskar inte fakta i sig, men han behandlar dem starkt selektivt och överdrivet. ”) Historisk tidskrift 2013, 133:1, http://www.historisktidskrift.se/fulltext/2013-1/pdf/HT_2013_1_138-140_inkommen_litteratur.pdf Ledarsidorna 2015-06-21, http://ledarsidorna.se/2015/06/fenomenet-arnstad/ Svenska dagbladet: http://www.svd.se/arnstads-bok-ar-inte-serios Det kan kanske tillskrivas kollegial samhörighet. Arnstad är också journalist (och starkt republikansk)

11 Nåja, nästan ny. Wallin skrev på ett liknande sätt i sin kolumn den 24 november 2015. 19/1, 10/5 och 7/6 2016 berättar hon om sin diagnos och sina psykiska problem. Se ”Presentation av skribenter”.

12 Andra tabun finns också: barnaga, hustrumisshandel, kannibalism, återinföra högmålsbrotts-lagen eller hädelseparagrafen (ehuru den sista kan återkomma med islams utbredning, man vet aldrig), tortyr, m.m.

13 Åsikten Metro förespråkar är mot skollagen, GP 2016-03-16, http://www.gp.se/nyheter/debatt/elevens-l%C3%A4rande-skolans-ansvar-1.6187 Skolinspektionen är kristallklar i sin tolkning av skollagen: det är alltid skolans fel! Elever har inget som helst ansvar för sina studieresultat. Att inte bråka och slåss, komma i tid, göra läxor, lyssna på läraren, är helt irrelevant. Den lärare som undervisar efter någon annan princip bryter mot lagen.

argument mot vänsterextremism