december

1 december 2015, tisdag 20

5: Reach for change. Cirkus. För rekrytering letar vi där nyanlända är. Bla unga romer.

6: Kolumn, Greider: (romantiserat om) det gamla fattig-Sverige, då ingen överkonsumerade jordens resurser, svärmor ”ett klimatföredöme som nästan svävar över jorden med lätta, för-konsumtionistiska steg. Det sparsamma livet!”. Romantik om Joe Hill, ty det mest radikala är att inte samla på sig. Jesus ”centrala budskap: Att gemenskap är viktigare än förgängliga rikedomar”

7: Pling, annons från kommunaltrafiken. Projekt fika – perfekt brobyggare i flyktingprojektet.

(OBS, sidnummer är ”påhittat”, eftersom det är okänt)

23: Insändare, de flesta flyr från krig, inte fattigdom.1

2 december 2015 onsdag 24

1: ”Eva, 79, hjälper flyktingar att gömma sig”, ”väldigt ansvar och väldigt givande”

2: SD högsta siffran någonsin i SCB-mätning, skuffas undan till en liten sidonotis

2: MP-Malmö kritiserar ledningens flyktingpolitik, vill att MP ”kallar till en nationell samling för att diskutera hur kapaciteten i flyktingmottagandet kan ökas”. ”fler kommuner ska ta ansvar”.

4: Rädda barnen larmar om flyktingboende, har det svårt

5: Eva hjälper flyktingar gömma sig,

22: Debattartikel, David Eberhard, psykiatrispecialist: vinster i barnfotboll förbjuds pga ”hetsen kring barnfotbollen som anses vara för tävlingsinriktad”. Deprimerande. Inte smart att ”hantera motgångar genom att förbjuda dem tidigt i livet”. Föräldraförbud istället.

Det ovanliga med denna artikel är icke-jämlikhetsmoralen. Att doktorn medger att de som är duktiga i idrott inte skall behöva lida för att de sämre känner sig underlägsna och avundsjuka.

3 december 2015, torsdag 32

1: Flyktingbarn ”riskerar” vänta länge på besked

1: Sympati för flyktingstöd ökar

2: ”kraftiga skärpningar av asylpolitiken i syfte att minska antalet asylsökande”…”risken att fler kommer söka sig till Sverige innan det är på plats”

4: som sid 1, barnen är ”stressade”, ”De har ofta svårt att koncentrera sig i skolan”

5: ”Ensamkommande flyktingbarn hittades i ödehus”, 18 i Mölndal, ”Tre av barnen ska ha avvikit… De är nu efterlysta”

6: Kolumn, Johan Norberg: det ”sprids mängder av rykten om migranter” som ofta är överdrivna eller påhittade. Var kritisk. Läs Metros Viralgranskare (källkritik). ”Jo, det finns asylsökande som vägrat lämna bussen”.

8: som sid 1

30: Debattartikel, Anders Westgårdh, fd journalist i bla Aftonbladet: ”Den rådande bilden är att vi inte har råd att ta emot fler flyktingar”, ”Har vi verkligen råd att inte ta emot fler flyktingar?”, vi behöver fler skattebetalare och därmed fler arbetare. ”Det är en skam att ledande politiker från etablerade vettiga partier nu viker sig ner för en talkör, istället för att våga stå upp för en öppen och human flyktingpolitik”. Stängd väg ger ”mänsklig monotoni”, ”Vi har fortfarande chansen att bli en dynamisk smältdegel”. ”det går. Politik är att vilja”.

Artikeln ger ett exempel på tron på den sociala ingenjörskonsten. Författaren ignorerar kostnader och konsekvenser och använder emotionella argument. Han avfärdar motståndare och menar att man kan förändra en resurskrävande verklighet med bara vilja.

4 december 2015, fredag 32

5: Två miljarder mer i flyktinghjälp på plats.

5: Regering vill kunna stänga Öresundsbron och ha id-kontroll på bussar och tåg.

8: WKD bilaga. Krogskribent Carl Reinholdtzon Belfrage skriver om ”svensk” mat och den ”nordiska matkulturen”, The nordic cookbook av Magnus Nilsson. Julbord är en svensk ”tradition”. Och Thörnströms Privata rum har stans bästa julbord.

30: Debattartikel, Amat Levin, journalist: ”Rasismen är på riktigt – så sluta förneka den”. Allt beror på strukturer. Skillnad i kulturell appropriering, dvs utbildade invandrare och ickeutbildade är ”försök att splittra”. Lika fel som ställa kvinnors tal om löneskillnad, mot det faktum att Sverige är jämställt i andra avseenden.

5 december 2015, lördag Julspecial 16

15: Klara Zimmergren läser nyårsdikt på Götaplatsen, var så imponerad över alla som släppte till för flyktingar, ”Alla har lika stor rätt till utrymmet i den här världen”2

7 december 2015, måndag 20

6: Kolumn, Tanvir Mansur, skribent: Läkare som arbetar ideellt med ”papperslösa, EU-medborgare eller asylsökande” är hjältar. ”Rätten till vård är en mänsklig rättighet”.

I denna kolumn förespråkas allas rätt till vård, oavsett om de bidragit till svensk välfärd eller inte. Mansur har inte skrivit någon artikel till de som skapar välfärden, de som betalar vården. Moralen är att ”god” är att få utan att förtjäna, ge i gengäld eller göra en motprestation.

16: Serie Lilla Berlin: mot rasism.

8 december 2015, tisdag 20

9: Mariane ”Le Pens framgångar skakar hela Europa”. Stefan Löfven: ”nationalism och extremism” behöver vi inte.

19: Insändare, yogi T: ”Europa får inte överge sina humanistiska värderingar”, vi har slagit oss för bröstet om fina värderingar, nu får de inte överges.

9 december 2015 onsdag 24

1: Viralgranskaren (källkritik) säger att ”I sociala medier påstås ofta att Sverige ligger i toppen som våldtäktsland. Men enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, finns inga belägg för det”.

2: Regeringen backar om förslaget att stänga Öresundsbron vid kris.

3: Sverige högt i våldtäktslistan pga högre benägenhet att anmäla och utvidgat begrepp 2005. Vissa länder har inga rapporterade fall alls. Enda sättet att veta är brottsofferstudier.

5: Annie Lööf vill hellre ha lägre standard ”för flyktingar än sätter ett tak för antal asylsökande”, problemet är inte bara antalet utan ”bristande politiskt ledarskap”.

5: Uppgift om båt med flyktingar är falskt.

5: Vit makt fasoner utanför asylboende i Strängnäs.

5: Dubbel Id-kontroll över Öresundsbron ger förseningar.

22: Debattartikel, Patrick Amofah: nyanlända behöver jobb, ”Sveriges arbetsgivare ett stort ansvar”. Det finns ”ett behov av kompetens i olika områden: läkare, lärare, it-specialister samt ingenjörer”. ”Att få ett arbete och komma in i samhället är också en del av de mänskliga rättigheterna”.

Debattartikel som åter hänvisar till rätt. Samt till invandrares höga kompetens. Metro-kolumnisten Johan Norberg berättar att de flesta invandrare saknar utbildning.3

10 december 2015, torsdag 28

2: Id-kontroll på bussar och tåg efter nyår för att ”få ner antalet asylsökande”.

4: Trettiotal bränder vid asylboenden, ”I en del fall finns personer, varav några själva boende på hemmen som brunnit, misstänkta för att ha startat bränderna”.

5: Tältläger för flyktingar klart

22: amerikansk skådespelare uttalar sig om att hjälpa flyktingar.

11 december 2015, fredag 40

1: ”Nya appar skall hjälpa flyktingars integration”

1: Skånetrafiken vill inte ”ta på sig myndighetsansvar” och kontrollera ID.

2: Helsida, Organisation Refugee techs och grundare Milad Fallah jobbar gratis med att utveckla appar till ”nyanlända invandrare”.

4: Skånetrafik som s1

4: Tidskriften Fokus utnämner årets svenskar, ”alla de svenskar som gör insatser för att välkomna människor på flykt”.

5: Metro gör ny tv-serie om rasism, tre mörkhyade berättar om negativa upplevelser.

6: Kolumn, Rikard Söderberg, tenor och debattör: sarkasm och satir om att jul inte är svenskt tradition, för många inslag är ”utländsk integration”.

Kolumnen är inkonsekvent med artikeln i nummer 4, december 2015, där det slogs fast att det både fanns nordisk mat och att julen är en svensk tradition.

26: vapenmässa i USA; skolskjutningar, ”Sådant talas det knappast om bland kunderna”4

14 december 2015, måndag 28

1: Helsida med bild på ung, ensam man. ”EFTER FLYKTEN Ny artikelserie i Metro. ”Man flyr inte för att få bidrag”.5

2: Nada Zaito som blivit redaktionsassistent i tre år på Metro, efter sin flykt från Syrien.

4: om Roger, 25, som flydde för fyra år sedan, nu arbetar i Sverige, utbildar sig till apotekare. Bild med leende ung man. Ovanligt ljust hår och skägg för att vara från Syrien.

4: Misstänka terrorister döms, varit i Syrien

25: Pling, annons från Kollektivtrafiken, flyktingguide, mötesplats för svenskar och flyktingar. Om Mikael som tror på inkarnation, energier, medium och vänskap med iranier.

26: Debattartikel, Ibraim Alkhaffaji, Skribent och debattör: ”Det finns ingen rasism mot vita”, ”eftersom rasism är strukturell”.6

27: insändare, Melker – ”Lärare som lär flyktingbarn är en fantastisk yrkesgrupp”. Vissa talar bara om negativt och ”problem med nyanlända flyktingbarn”. De har inte en kristen värdegrund.

15 december 2015, tisdag 24

1: Efter flykten del 2, Elsies berättelse. ”Elsie, 26, från Hasakeh i Syrien, flydde för två år sedan. Nu jobbar hon (som samtalsstödjare, min anm) på Rädda barnen med att hjälpa ensamkommande flyktingbarn och pluggar för att få svensk läkarlegitimation”. Bild med leende, arbetande, ung, vacker. Och blonderat hår.

Metros satsning Efter flykten ger för andra gången positivt exempel på lyckad integration. Förra gången var det apotekare, nu läkare. De är unga, vackra, utbildade, välanpassade.7 Det intressanta är om denna trend fortsätter, eller om Metro kommer presentera flyktingar på ett mer representativt sätt. Exempelvis med bilder på grupper, eller visar könsobalansen i att fler män än kvinnor kommer.

1: Löfven säger att flyktingkrisen inte kunde hanterats snabbare, oroas inte av låga förtroendesiffror.

2 Löfven som ovan.

2: Flyktingbarn får ny boendeform, mindre resurskrävande, klarar sig mer själva.

2: ”Gode män tjänar stora pengar på flyktingbarn”.

4: Villa, ”boende för ensamkommande barn” har bränts ner.

5: Efter flykten, som sid 1.

22: från Metro.se, Viktor Banke säger ”Man behandlar inte människor som Danmark behandlar flyktingar” (danskarna har konfiskerat flyktingars ägodelar, bla vigselringar. Min amn)

16 december 2015 onsdag 32

1: bild på ung leende flicka, text ”Metros artikelserie Efter flykten fortsätter med Emys berättelse”

2: helsida, EU-kommissionen föreslår att inga asylsökanden skall omfördelas till Sverige pga att landet redan tar emot så många.

4: Efter flykten, artikelserie med bild på person, ”korta berättelser från dem som flytt krigets Syrien”, Emy 25, hade ett bra liv, fyraårig ekonomiexamen, sedan kom kriget. Många som flytt från Syrien har hög utbildning. säger Emy8. Jobb på bank kräver två års erfarenhet, var skall jag få den ifrån? Bild med leende, ung kvinna. Ser syriansk ut, men blonderat hår.

Åter presenteras en flykting som ung kvinna, relativt vacker, högutbildad.

8: riksbankschefen ”Ingves: Invandringen drar upp Sveriges ekonomi”, ”stimulerande effekt”.

28: serie Lilla Berlin, satir om hur rasister finns överallt mitt ibland oss.

30: debattartikel, fyra från MUF Danderyd: ”Media tycker om att måla upp Danderyd som en kommun som inte tar sitt ansvar för flyktingsituationen”. Brandattentat mot planerat asylboende kallas Danderydeffekt, men det är inte Danderydsandan,

17 december 2015 torsdag 32

1: ”Bottensiffror för Miljöpartiet”9

1: Efter flykten, ”Nu är vi här och vill jobba”

4: ”Amal 26, I vårt hemland var vi framgångsrika, det kommer vi att bli här också”, Amal har blivit antagen till masters-utbildning i ekonomi.

Bilden visar en ung kvinna med ljusare hår än de flesta från Syrien, ensam i ett vinterlandskap.10

6: Kolumn, Johan Norberg: Facket försvårar integration pga minimilöner etc, vi måste välja.

”Sverige har hundratusentals nyanlända, ofta utan postgymnasial utbildning, ibland analfabeter11… Vi har fler flyktingar per capita än något annat EU-land, men färre jobb till lägre kvalificerade än något annat EU-land. Det går inte ihop. Något måste falla – antingen fackets privilegier eller vår dröm om att klara integration och arbete åt alla”

Nyliberalen Johan Norberg visar sitt missnöje med fackföreningstraditionen i Sverige.

31: insändare, ”uppmärksamma islams traditioner” också.

18 december 2015, fredag 48

1: många barn föds in i konflikter

1: ”Efter flykten”, sista delen, om Noura, 23, från Syrien, ”som vill bli journalist”

2: artikel om barn som föds in i ”flykt från krig”

2: svenskarna ger mer denna jul, bla pga bilder på ”döde pojken Alan Kurdi”

2: ID-kontroller införs 4 januari på ”Tåg, bussar och färjor” till Sverige

4: ”Efter flykten – en artikelserie där du får möta människorna bakom siffrorna och läsa om deras väg in i det nya livet”. Halvsida. Ung, leende kvinna, Noura, 23, från Syrien berättar att ”Det finns mycket okunskap och fördomar gentemot oss syrier”.

6: Kolumn. Evyn Redar berättar om sin pappa som flytt till Sverige. Han och andra som han får ingen respekt, de trycks ner, sätts in i fack. ”De flydde från förtryck till förtryck”

12: Sexåring skänker bort sina presenter från födelsedag som julklappar, hon har ”lärt sig mycket om flyktingkatastrofen i förskolan under hösten. Modern uppmuntrar alla att göra samma för ”Det lär barnen tidigt om alla människors lika värde”.

16: Rapport anklagas för att mörka siffror som visar på högt SD stöd, men det stämmer inte. Det var inte enskilda partier som visades, utan enbart de två relevanta partier som visade att de två blocken nu har olika stöd.

18: Stor artikel om olika slöjmodeller. Samt liten notis till Metro.se, ”Aleyna, 17, om hatet mot slöjan: Han spottade mig i ansiktet”

30: Statsministern vill omfördela flyktingarna i EU, Sverige ”vill inte ta emot fler”.

44: debattartikel, skolkurator Julia Engström, 26, skriver om rädslan när man går hem.

47: Insändare. ”Besviken medborgare” vill ha Öresundsbron öppen för flyktingar, Sverige är ”glesbefolkat”, ”fördela pengarna”, ”stabilt och förstående land”, ”Humanistisk grund”

19 december 2015, lördag (extranummer, helg) 24

2: Invandring är den viktigaste frågan enligt 64%. Novus.

2: infrastrukturminister Anna Johansson, ”Ambitionen är att få ner antalet som söker asyl i Sverige”

18: Lilla Berlin, satirserie, om klimatkatastrofer som fått 100 milj människor att fly.

21 december 2015, måndag 40

1: ”Flyktingkris. Över 40 asylboenden har satts i brand sedan i juli”

2: ”Asylsökande barn får klapp på Öland”, 700 barn får julklappar.

4: Halvsida med bild, ”Sverige brinner: Över 40 asylboenden satta i brand sedan i somras”. Polisen ser inget mönster.

10: artikel med bild på sjuårigt barn, rubrik: ”Lilly samlar för att hjälpa krigsflyktingar”, samlar in 12 000 kronor. Kampanjen har ”uppmärksammats av Rädda barnens generalsekreterare, Elisabeth Dahlin som kommenterade: ’Helt fantastiskt! Vilken insats’”12.

36: debattartikel, Eva Eriksson,18, vill ta bort julavslutning i skolan, motiv religionsfrihet.

39: Insändare ”Till er som eldar upp asylboenden”, sluta för det är illdåd och rasism.

22 december 2015, tisdag 28

1: framsida med bild, glada invandrar-ungdomar som spelar biljard, ”Mötesplats för ensamkommande. Fika och biljard skingrar mörkret”

2: helsida med rubriken ”Maktlös i väntan på det magiska ordet”, dvs avslag eller inte. Mötesplats Otto. Oro pga ”höstens bräder på asylboenden och morden i Trollhättan”. Sverige har förändrats sedan 2011. Då beskrevs inte flyktingarna som ett problem i nyheterna”. Bilder. Statistik över åldersfördelning. Och kön: jan-nov 29565 pojkar, 2615 flickor.

När beskrevs flyktingar som ett problem? I vilka tidningar? Inte i Metro under november eller december. Tyvärr finns ingen källa till påståendet så man kan inte göra en jämförelse.

4: politisk oro, ID-kontroller Öresundstågen

6: ”Släkten viktig för svenska julfirare”13

6: kriminalvårdare åtalad, vållade tvångsutvisads död.

6: Fel i gårdagens Metro, 43 asylbränder, men 1/3 anses vara olyckor, och därför inte satta i eld.

10: ”Flyktingkrisen ger extra skjuts åt svensk ekonomi”. ”Finanspolitiska rådet, en expertmyndighet” säger ”en av de största utmaningarna för Sverige på många år (men) det behövs fler enkla jobb med låga löner”, för att få in nyanlända, annars ”bakom hörnet väntar problem”.

15: Danmark, ny lag om att beslagta ”ägodelar från asylsökande”.

23 december 2015, onsdag 28

8: Arbetsförmedlingen söker platser för ”nyanlända”, ”regeringens vädjan”.

27: insändare – ”påhoppad och trakasserad är en muslimsk beslöjad kvinnas vardag”

24-27 december, uppehåll

28 december 2015, måndag 28

1: framsida, ”Flyktingkrisen”, Experter: välfärden är under stark press. ”Utmaningen blir att få flyktingarna i jobb”

4: Flyktingsituationen: Stäng gränserna är lösningen enligt experter från fyra nordiska länder.

”Asylsökande till Norden – absolut flest till Norden”, ”oro för hur samhället skall klara tillströmningen /…/ (finsk expert:) kräver att välfärdssystemet förändras; (norsk:) ”det kan hända att det krävs justeringar”; (dansk:) Ju mindre man bromsar, desto mindre pengar kommer det att finnas kvar för att upprätthålla den nordiska välfärdsstaten… Blir det tal om kraftiga nedskärningar kommer det att drabba skolor, sjukhus och liknande”… (Metro skriver ”i Danmark är tonen hårdare”); (svensk, ”Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg”:) antalet som vill ta emot färre ökar, ”Gränskontroller och regelskärpningar” som nu är jobbiga och dyra, istället säg stopp, men då sägs upp ”internationella avtal som flyktingkonventionen och rätten till asyl”.

En mycket annorlunda artikel som dels erkänner ändliga resurser, dels medger att mottagnings-motståndet ökar. Mest intressant är att den faktiskt beskriver hur välfärden kommer att minska pga invandringen. Ett uttalande som går mot alla beskrivningar av invandring som lönsam. Eller åtminstone att invandring inte kommer att ta resurser från andra samhällssektorer även om ”Många ställer utsatta grupper mot varandra”14. Metro är noga med att påpeka att uttalandet kommer från Danmark, inte Sverige, samt att dess ton är ”hårdare”. Dvs. att medge att det finns problem med invandring eller att det kommer att innebära negativa konsekvenser för värdlandet är att uppfatta som ”hårt”. Oavsett att det är en expert som uttalar sig eller vilka fakta som ligger till grund.

5: Kolumn, Nina Åkestam: är stolt svensk då ”flyktingmottagandet”, jan-okt 2015, var 120 000.15

29 dec – 6 jan 2016 uppehåll nyårshelg.

2Anekdot: En av världens rikaste män för hundra år sedan hette Carnegie. En socialist kom upp till hans rum och sade att alla har lika rätt till allt. Carnegie räknade ut hur mycket pengar han hade och delade det i huvudet med alla som fanns. Sedan tog han upp sexton cent, gav till socialisten och sade att nu hade han fått sin del av Carnegies förmögenhet. Nu kunde han dra.

4För Metro är det självklart att det finns en koppling mellan tillgång till vapen och skolskjutningar. Denna uppsats har till syfte att undersöka om Metro anser det finns en koppling mellan tillgången till, dvs antalet, invandrare i samhälle och (bla) skottlossningar. Samt kopplingen mellan vad liberalernas ledare Jan Björklund kallar dåliga värderingar hos invandrare och integrationsproblemen, http://www.svtplay.se/video/8832528/agenda/agenda-partiledardebatt-29-maj-20-00 (ca 28 min in).
Man kan jämföra med lungcancerpatienten som skrev debattartikeln i Metro 2016-05-21, s18, om farorna med rökning: ”En undersökning av vanerökare, de som röker ett paket om dagen, visar att över 90 procent har börjat röka innan de fyller 18”. Ingen tror att det är en tillfällighet. Men om ”Zigenare står för nittio procent av alla brott mot svenska pensionärer” (http://www.dn.se/ledare/signerat/var-skuld-till-romerna/) anses slutsatsen, att överrepresentationen av brott riktat mot de gamla beror på den romska kulturen, vara förkastlig.

6Alkhaffaji har fel. I oktobernumret av kyrkans tidning i Göteborg (Majorna-Linné), skriver man om hur en flicka tvingades byta skola, så att ”Elisabeth Dahlberg slapp ångest och mobbing”. Orsaken till mobbingen var att Jag var den enda helsvenska tjejen i klassen och kallades rasist och Sverigedemokrat”. (Kyrkans tidning, s 6)

7Det påminner om hur dagens populärkultur riktad till unga flickor framställer häxor – unga, vackra, välutbildade, välanpassade; TV- och bokserier som Cirkeln , Sabrina, Förhäxad, Buffy, Den onda cirkeln och så vidare.

8Vilket inte stämmer enligt Metro 2015-12-17, ”ibland analfabeter” och 2016-02-11, s 6: ”alltfler av dem som flytt till Sverige saknar gymnasieutbildning”.

9Metros artikel om SD:s minskning var betydligt mindre, undanskuffad till marginalen på sid 2, 2015-12-01.

10Flyktingarna är 70% unga män, men det framkommer inte i Metro förrän 2016-02-03. I Expressen framkom det redan i november, 2015-11-26, http://www.expressen.se/nyheter/sverige-narmar-sig-kinas-konsobalans/

11Vilket är inkonsekvent med artikel om flyktingar i Metro 2016-12-16. Inte en debattartikel, utan nyhetsartikel.

13Trots att vi tidigare läst i Metro 2015-12-21 att svensk jul inte finns.

14Metro 2016-04-11, kolumn av Tanvir Mansur

15En sak som inte ger anledning till att vara stolt svensk är nationaldagsfirandet, vilket enligt Metro är trams (2016-03-01, kolumn av Cissi Wallin). Samtidigt som den är värd att fira (2016-06-02). Båda åsikterna är sanna samtidigt.

argument mot vänsterextremism