maj

2 maj 2016, måndag 24

6: Nina Åkestam, alla förutfattade meningar är fördomar.

22: debattartikel, svart man, rasism finns i Sverige idag.

3 maj 2016, tisdag 24

5: gränskontroller förlängs

4 maj 2016, onsdag 28

2: viralsuccé, bild mot nazidemonstration

2: Migrationsverket vill ha mer utrymme per invandrare.

2: Läst på metro.se, ”Nej, invandrare får inte högre pension än svenskfödda”

6: kolumn, Banke: ”Det finns olika svenska normer”. V-politiker Kakabaveh spridit film som är ”uppenbar bluff. Fylld av rasistiska stereotyper om somalier”. ”ställer människor mot varandra”. ”illa nog att vi har en statsminister som dikterar hur människor skall hälsa på varandra, att lättkränkta nationalister rasar över ett ändrat ord i en nationalsång under Melodifestivalen och att människor sätter sig på tvären när just deras kommun skall bereda skydd åt behövande”. Statsministern är ”löjeväckande och dum”. Det finns olika svenska normer, inte ta i hand är en.

Bankes artikel är ett exempel på undfallenhet och kulturellt självhat. Att inte ta kvinnor i hand har jag aldrig tidigare setts kallas för en alternativ svensk sedvänja. Inte i Metro eller annorstädes.

9: risk för fler asylsökande från Turkiet om slopat visumkrav.

6 maj 2016, fredag 24

6: Redar, förortsromantisering

9 maj 2016, måndag 22

4: lärare säger ”Nyanlända får inte tillräcklig hjälp”

6: invandrare skall utvisas, det är enligt artikeln synd om honom.

6: kolumn, Mansur: ”Polisen måste stoppa nazismen”, Expo nämns. Demonstration i Borlänge i maj var ”hets mot folkgrupp”. Ge inte demonstrationstillstånd till dem, anser Mansur.

10 maj 2016, tisdag 20

4: synd om person som ej fått uppehållstillstånd

5: ordningsvakter skickas till flyktingboenden

11 maj 2016, onsdag 24

1: fler flyktingar kan komma via sjöväg.

4: som 1

5: förslag om flyktingamnesti på MP-kongress

22: debattartikel, liberal som är mot censur av Jan Lööfs serier. Tala med barnen istället. Förr var Sverige ”fördomsfullt” och det vill vi inte ha tillbaka. Idag finns ”rötter från hela världen”.

12 maj 2016, torsdag 24

1: ”Hon hjälper utrikesfödda att få jobb”

4: som 1, svårt för utrikesfödda med utbildning få jobb

5: invandrare begått misshandel, skall utvisas. Kallas ”27-åring”

10: många flyktingar finns i världen

20: om person som en gång var bosnisk flykting. Är nu reporter.

13 maj 2016, fredag 30

4: pga migrationen flyttade regeringen utgifter mellan år och spräckte utgiftstaket. Vi har inte gjort fel, säger finansministern Magdalena Andersson

6: kolumn, Jack Werner: Pro källkritik. Pro bild mot nazister 1 maj Borlänge, Tess Asplund. Mot SD. Mot konspirationstänkare, de ”känner sig maktlösa” och har ”låg tillit till auktoriteter”; ”sverigedemokratiska väljare beskrivs vanligen som folk som tyckt sig förlora makt”

Liksom journalister förlorar makt då färre har förtroende för dem. Werner talar i egenintresse.

8: regeringen, ny satsning för bekämpa terrorism.

14: bråk om Turkiets antiterrorlagar.

22: debattartikel, tolv Miljöpartister skriver: Sverige borde ha flyktingamnesti. De som inte får ”tvingas” leva illegalt. Flyktingförvar kostar ”enorma summor”, ”oerhörda resurser”. Bygg istället ”stark välfärd”. Flyktingar kan bli otrygga, istället bör de ”komma i arbete och bli en del av det svenska samhället, vilket även skulle stärka den svenska ekonomin”. De skall få ett ”värdigt liv”, i ”trygghet”. ”Men mest av allt vill vi se hur Sverige återigen blir ett föredöme för resten av Europa.”

Bilden i artikeln visar ryggtavlor, inte ansikten, på en polis, och tre asylsökanden. Huvuden och underben borta. Mörk, kall bild av ryggtavlor med packning. Artikel utmärks av en märklig självgodhet, att Sverige på något sätt är bättre än resten av Europa, ett föredöme. Som om andra länders inställning i flyktingfrågan var mindre värd?

16 maj 2016, måndag 24

1: stenkastning är ett samhällsproblem

4: artikel om ”Mahmood, 24, inspirerar andra unga flyktingar”. Bild på leende ung man. ”lärde sig språket rekordsnabbt”, arbetar, betalar skatt.

6: kolumn, Åkestam: tolka utsagor välvilligt, ”Folk missförstår med flit, eller letar efter minsta lilla felskrivning eller lucka i resonemanget för att kasta sig över just den detaljen”

22: debattartikel, polis och miljöpartist: stoppa stenkastning mot poliser, minska segregationen.

Artikeln tar inte upp att det är invandrare som kastar sten, även om man förstår det av kopplingen.

17 maj 2016, tisdag 24

6: Rapportering av polisens kartläggning av sexuella ofredanden. De som skett på festivaler

”utgör en mycket liten andel av det totala antalet anmälda ofredanden mot personer under 18 år.

I de här sällan förekommande händelserna som skett mer organiserat kan vi se att det finns en överrepresentation av nyanlända flyktingungdomar

En annan form av sexuella ofredanden som fått mycket medial uppmärksamhet är de som skett på badanläggningar.

Vid drygt hälften av de polisanmälda fallen har det funnits en skäligen misstänkt som i majoriteten av fallen varit en asylsökande pojke.”

Observera det försåtliga språket: ”anmälda” ofredanden, och ”under 18 år”. Det är exempel på teknikaliteter, små brasklappar för att manipulera läsarens tankar. De sprider förvirring och oklarheter om vilka ofredanden som är ”anmälda” eller inte. Genom metoden kan man tolka siffror på ofredanden på ett sätt och antalet ”anmälda” ofredanden på ett annat. Lika manipulativ är ordval som ”pojke” och poängtering att de ofredanden som kommit med invandringen är ”sällan förekommande” och en ”mycket liten andel”. Omskrivningar för att få situationen att verka bättre.

I artikeln finns inte ett enda förslag på lösningar. Bara sifferexercis om i vilken miljö som ofredanden skett. Men det är intressant att Metro faktiskt publicerar sanningen: att de som begår sexualbrott i badhus och på festivaler är invandrare.

Metros upplägg är att först publicera en artikel om problem, sedan publiceras kontra-kolumn av Göran Greider, vars avsikt är att dra bort uppmärksamheten från kopplingen till invandrare.

6: kolumn, Greider: Det är ”stökigt” i Sverige pga ”Bråk, bränder ibland gängstrider”, ”Förorten demoniseras”, ”Och alla dessa bråk och problem i förorten handlar i grunden inte om invandring och flyktingmottagande utan om att klassamhället aldrig på allvar bekämpas… Den mediala fixeringen vid etnicitet”. Lösning: mer pengar

Det finns inte ett enda exempel på denna mediala ”fixering” utanför alternativmedia. Greider skriver inte att skolorna i dessa områden kostar tre gånger mer än invandrarfria skolor. Ej heller var de nya pengarna skall komma ifrån. Det enda Metros kolumnister gör är att kräva mer pengar eller fler utredningar. Det påminner lite om Lincolns general McClellan som aldrig uträttade något utom att kräva mer män. Oavsett hur många han fick så rörde han sig inte ur fläcken. Han skrev bara en gång till till presidenten och krävde ännu fler. Till slut fick han sparken.

8: Trump ”framhåller svenskar som ett fredligt folk”

18 maj 2016, onsdag 24

4: ny metod om åldersbestämning av flyktingar ännu inte igång.

6: kolumn, Banke: satir och ironi mot SD, ”skandalernas parti”. ”Svenska väljare tolererar inte extremism, amatörism och bristande respekt för media”.

Bankes anklagelse att SD inte har ”respekt för media” tyder på självgodhet och elitism från Banke, med tanke på hur hans själv skriver om dem. För övrigt är det inkonsekvent med 26 maj.

23: insändare, sjung på modersmålet för att behålla den ”nationella särarten” på melodifestivalen.

19 maj 2016, torsdag 32

4: EU-kommissionen oroas över Sveriges skuldsättning och bostadsbrist, vilket hindrar ”integrering av migranter”. ”Andra ’utmaningar’ som betonas är de fallande resultaten på utbildningssidan och det stora inflödet av flyktingar”.

Underligt med citattecken runt ordet ”utmaning”. Kanske är det svårt att uppfatta sjunkande skolresultat som något annat än ett problem, oavsett hur mycket man kallar det något annat. Artikeln är inkompatibel med Tanvir Mansurs kolumn 2015-11-09, där han propsade på att Sverige, världens mest skuldsatta land, skulle låna ännu mer pengar till att öka invandringen.

6: kolumn, Norberg: anti-Trump. Kallar honom ”randskurk”, efter figurer i böcker av författarinnan Ayn Rand, denna ”karismatiska och briljanta” kvinna, enligt Norberg.

12: Norge drar tillbaka uppehållstillstånd från de som lurats om sin nationalitet.

20 maj 2016, fredag 32

4: wkd bilaga, om kriminelle rap-sångaren Ken Ring – se Metro 2016-03-31

8: Kolumn, Redar: ”Tjejer, se inte varandra som fiender”. ”Det är ofta vi tjejer, i tidig ålder, som får lära oss att vi inte kan umgås i gäng… Istället lär vi oss att se på varandra som konkurrenter. Det börjar redan i grundskolan… Vi jämförs i allt vi gör”, Media ”ställt mot varandra”, ”Kvinnliga artister, dj:s, idrottare och så vidare”, ”vi lär oss att se varandra som fiender”

Att det behöver sägas säger en del. Vem är det som ”lär oss”? Vad är syftet? Metro raljerar ofta över konspirationstänkande. Vem ligger bakom det här? Varför låter Metro kolumnister skriva när de saknar förmåga att föra sina teser i bevis? Utöver att hänvisa till ”samhället”.

13: nazistaktioner i Sverige minskar, men finns, bla mot flyktingbarn.

23 maj 2016, måndag 20

5: få kommuner gör åldersbestämning.

6: kolumn, Mansur: Turkiet behandlar flyktingar illa, de har ”rättigheter”.

8: antal flyktingar i världen ökar, ”humanitär hjälp” behövs

18: debattartikel, E N Fritz, kvinna ej ung: exakt samma som tidigare artikel, mot våldtäktsmän.

24 maj 2016, tisdag 24

4: föräldraprotest i Robbeby, ”flyktingbarn” dela entré med friskola

4: mord på HVB-hem, förövare säger själv han är 15 år, Migrationsverket säger 18. 22-åring kvinnlig anställd knivmördad.

6: kolumn, Cissi Wallin: ”jag tränar och äter hyfsat nyttigt”. Men jag visar inte upp det på sociala medier1. ”Samhällsklimat” skapar ätstörningar. ””samhällsklimat där allt annat än väldigt smala kroppar anses ”ohälsosamt” trots mängder av rön som slår fast att hälsa inte har något med smalhet att göra”, det ger en ”skev bild”, Wallin ”drömmer om ett samhällsklimat… avspänt… stävja den galopperande utvecklingen av ätstörda beteenden som bara kryper ner i åldrarna”

Som alltid utmärks Wallins kolumn av självhävdelse; talar bra om sig själv, kritiserar andra. Fokuserar på psykisk ohälsa på grund av sina egna problem. Förklarar att allt är samhällets fel. Allt blir bara värre och värre. Det kryper längre ner i åldrarna. Etc. Med tanke på att exakt samma sak sades i tv-programmet Barnjournalen på 70-talet kan man undra hur mycket värre det kan bli?

25 maj 2016, onsdag 28

2: Under rubriken ”Politik” står ”Migrationsverket fördelar flyktingar”, enligt nya tvångslagen.

En underlig rubrik. Hittills har alla rubriker i ämnet varit ”Flyktingkrisen”.

8: kolumn, Lisa Magnusson: det är ”stökigt” i förorterna, ”invandrarfientliga krafter har sin analys klar”, ”lista över de mest utsatta platserna som valsar runt i pressen”. Det sker inte alls bara i ”invandrarslum”. ”Den offentliga bilden är den av en yrkeskriminell mobb som försöker ta över hela Sverige”. Ett ”moderat ljushuvud” vill ha utegångsförbud och andra ”fascistiska övervakningsprojekt”. Det krävs ”långsiktiga och förebyggande insatserna”.

Praxis om utegångsförbud finns i USA, men här kallas det ”fascism”. Kolumnen är en kontra-artikel. Precis som Greider försöker Magnusson ta bort fokus från invandrartäta områden till att få det att verka som om upploppen sker lite här och där, även i ”tacosvennigt radhusområde”. Det är för att få det att verka som om invandringen inte var problemet. Liksom Greider använder Magnusson det inte alltför starka ordet ”stökigt”. Om det var skottlossning, stenkastning, bränder och upplopp i Metros företagscafeteria, skulle Magnusson och Greider använda ordet ”stökigt” när de ringde polisen och skrek efter hjälp?

Dessa kontra-artiklar som tar invandrar-förövare i försvar sker enligt samma mall: 1. Det har skett ”stök” i Sverige före invandringen; 2. Det är samhällets fel; 3: Det behövs mer kunskap (dvs studier och analyser (uttryckt på annat sätt, de som försvarar invandringen behöver mer pengar så de kan fortsätta försvara invandringen än mer intensivt)).

9: artikel om flyktingar som forslas mellan läger, ”vi behandlas som djur”.

26 maj 2016, torsdag 40

2: stor artikel om partisympatier, MP under fyra procent, extremt lite om att ”Sverigedemokraterna i toppen” – Jämför framsidan 2016-02-18. En stor del av förstasidan tas upp av extra-stor text som lyder ”Yougov: Rekordras för SD i ny mätning”.

5: första åtal mot terrorresa

6: kolumn, Norberg: mot Trump, patologisk lögnare, rasist, sexist, populist och är mot frihandel.

27 maj 2016, fredag 40

4: ”Sverige skall fortsätta vara ett land som tar emot människor på flykt. Sverige skall fortsätta vara en fristad för människor som behöver stöd”.

5: flera asylsökande hotas av vräkning.

6: Kolumn, Werner: pro källkritik, mot Elisabet Höglund, statistik om mordökning är inte sann. Det är dåligt med privat ”kritik mot medierapporteringen”, de är ”oseriösa undersökningar”. ”På olika bloggar och sajter påstås att 97 procent saknar förtroende för Aftonbladet, och att 86 procent anser att det råder diktatur i Sverige”.

14: artikel om invandrare som lärde sig svenska på åtta månader och arbetat som advokat, 28 år och med en glad ljus min på bilden.

30 maj 2016, måndag 24

1: svensk åker för att slåss mot IS

2: svensk, Rafael Kardari, åker slåss mot IS.

2: stenkastning mot polis, Gislaved.

6: artikel om TV-debatt om ”segregation och migration”, MP menar nedskärning skapat förortsbråk

9: många migranter har drunknat i havet.

22: debattartikel, polisinspektör, vill ha kännbara straff till yrkeskriminella.

31 maj 2016, tisdag 20

1: om barngiftemål

2: som sid 1, ”Antalet fall av ensamkommande minderåriga som är gifta har ökat”

4: barngiftemål

5: barngiftemål

5: ”ensamkommande unga flyktingar i stödboende” istället för HVB-hem

Juni

NOTER

1 Samma sägs på Metro-debatt 2016-02-10: ”Sluta visa magrutorna på sociala medier”, säger Madelinn Fernandez, personlig tränare som är ”trött på människor som fiskar efter beröm på sociala medier med bilder av flexade biceps och väldefinierade magrutor”. För mig är det omöjligt att förstå hur man kan reta sig på andras beteende på det här sättet! Själv blir jag glad över andras framgång. Vare sig det är en som lägger upp en bild på sin nya fina dyra bil, eller sina magrutor. Vad kul för dig, tänker jag. Åh, vad ni är duktiga! Oj, vilka föredömen ni är! Hoppas jag själv blir smal en dag. Så tänker jag! Men jag är ju inte kvinna i trettioårsåldern. För övrigt råder som vanligt inkonsekvens i Metro för på sida två skriver nyhetschefen att hen är för bilder på sånt som är vackert.

argument mot vänsterextremism