Diskussion på socialism.nu om SAC-syndikalisterna och försäljning av arbetstillstånd

Under 2013 avslöjades att kriminella invandrare tagit över delar av SAC-syndikalisterna. De hade sålt anställningsbevis för att illegala invandrare skall kunna stanna i Sverige trots att de skall utvisas (en av källorna). Samtidigt med detta har de kriminella tagit ut extraavgifter i förskott och myglat till sig mängder med pengar ur fonder och bidrag.

Allt gjordes möjligt enbart på att SAC medger illegala invandrare, sk ”papperslösa”, som medlemmar samt godkänner moraliskt depraverade människor i ledande position (sid 13).

Ledningen för SAC förstod att om detta kom till allmänhetens kännedom var det dåligt för organisationen. De handlade snabbt. Invandraren Ruben Tastas Duque, som låg bakom allt, (se även här och här, samt en presentation av honom när han sökte en hög post i SAC, s13) uteslöts tillsammans med sin invandrarbesatta lokalavdelning, Västerort (s 28). Andra invandrartäta lokalavdelningar som Skärholmen, protesterade, men vågade inte göra något då de insåg att spelet var slut.

Ruben Tastas Duque

För den som vill veta mer finns inscannat material från syndikalisternas egna sidor. Här följer en del av en tråd på Sveriges dåförtidens största vänsterforum, socialism.nu, numera nedlagd.

Eftersom materialet blev nästan nittio sidor lägger jag in några höjdpunkter i diskussionen som visar hur syndikalister tänker i fråga om ekonomi och lagar och lite annat (resten är oändliga haranger om management-strategier och evigt babbel fram och tillbaka om organisationsstrukturer)

HÖJDPUNKTER (samtliga är rena citat):

 • När ”ett tiotal” personer har sysslat med att sälja arbetstillstånd och godkännande av migrationspapper till papperslösa och en av de mest drivande medlemmarna av SAC i Stockholm (och vad jag förstår ansvarig för ”register”-arbetet bland papperslösa) inte verkar ha ingripit behövs reflektion. Hur kan något sånt här bli så utbrett och försiggå utan ingripande? –
  Skoglund 2013-03-01
 • SAC har vetat länge att Västerorts lokalavdelning har hållit på med olagligheter –
  Sakletaren 2013-03-01
 • Alla som har varit aktiva centralt de senaste åren har känt till eller åtminstone anat att det har varit något slags fuffens på gång …det krassa konstaterandet att SAC inte är en fungerande organisation. Åren av interna konflikter har resulterat i en genomkorrupt centralorganisation –
  Glenn 2013-03-02
 • de mer aktiva medlemmarna inom LS av SAC har känt till alltihopa under flera års tid… ovetandes har fan ingen på central position varit –       
  Ishackan 2013-03-03
 • det här är ju bara det senaste i vad som har varit över femton år av konstant inre kaos i SAC –
  Saviola 2013-03-03
 • mycket av federationens struktur fallit isär under de senaste 15 åren –
  Lokf 2013-03-03
 • Apropå jämförelsen med ekonomi skulle jag absolut vilja säga att man ska ta det försiktigt med att läsa nationalekonomi, det vet jag flera personer med vänsteruppfattningar som blivit höger utav –
  thollingby 2013-03-06
 • Att en del vänstermänniskor tror att böcker är farliga är ganska underhållande, eller tragikomiskt –
  Feldenkreis 2013-03-06

VÄSTERORTS LS UTESLUTS MARS 2013, s 28

Ur socialism.nu:

https://www.socialism.nu/showthread.php?t=3909&page=51

2013-03-01, 08:35

  #507

Charming

Gammal medlem

Reg.datum: Oct 2008

Politisk riktning: uppgivet svart

Organisation: outlaw

Inlägg: 5 650

Det som hänt är att medlemmar ska ha sålt arbetserbjudanden.

http://sverigesradio.se/sida/artikel…rtikel=5459164

Citat:

Ekot kan i dag avslöja att medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna har sålt erbjudanden om anställning i Sverige för mellan 20 000 och 40 000 kronor. Nu säger Syndikalisternas generalsekreterare att hela den lokala avdelningen, Västerorts LS, har uteslutits.
Syndikalisternas generalsekreterare: ”Har sett att det förekommit oegentligheter”Det handlar om medborgare i länder utanför EU som betalat för att komma hit och arbeta på tillfälliga arbetstillstånd inom städ-, restaurang- och byggbranschen.Ruben Tastas Duque, ordförande för Syndikalisternas lokala fackförening Västerorts LS, bekräftar att medlemmar tagit betalt för erbjudanden om anställning.– Det finns folk som har tagit betalt, jag kan säga namnen på personerna som har tagit betalt för att sälja anställningserbjudande, säger Ruben Tastas Duque, ordförande för Syndikalisternas lokala fackförening Västerorts LS.

__________________
Was ist ist, was nicht ist ist möglich

Inlägget tackas av: barfa
2013-03-01, 08:42

  #508

barfa

Inbiten medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: storstan

Politisk riktning: Ninjanarchy

Organisation: Bokhandeln INFo, Sthlm LS

Inlägg: 3 663

Polisanmälan eller ej är sekundärt för mej, frågan är om Västerorts LS har informerat SAC om skiten så fort det hänt? Har så ej skett så är det riktigt jävla illa tycker jag. Frågan om man ska eller ej ska polisanmäla tycker jag mera är mer taktisk/strategisk.
Inlägget tackas av: 97036, Stojmo
2013-03-01, 08:46

  #509

Charming Citat:

Ursprungligen postat av barfa

Polisanmälan eller ej är sekundärt…….tycker jag mera är mer taktisk/strategisk.

Alltså, polisanmälan innebär ju en risk för den papperslöse som fått arbete och det är det inte värt. Problemet är att ”hålla om ryggen”-mentalitet kan gömma sig bakom sånt men det känns som att det motbevisas genom uteslutning. Fast, jag antar att man inte informerat SAC om det eftersom de verkar ha blivit ”påkomna” och uteslutna. Men nu ska jag inte skriva mer eftersom det bara är spekulationer. I vilket fall riktigt trist eftersom Västerort LS haft ansvar för registret som jag förstått det.

Precis som du Charming skriver, så håller vi spekulationer borta. Vill man ha svar på frågor så har SAC en mängd informationskanaler man kan vända sig till. /mod

Inlägget tackas av: barfa
2013-03-01, 09:01

  #510

barfa

Inbiten medlem

Sen så skadar det här arbetet med och för papperslösa på flera sätt. Dels så förstörs SAC’s rykte hos de papperslösa, det smutsades säkerligen redan ner av rykten om verksamheten, men nu är det definitivt fläckat. Det betyder inte att det var på något sätt fel att gå ut med det offentligt nu, det var ofrånkomligt. Sen så har den allmänna bilden av SAC smutsats ner, särskilt i förhållande till denna fråga, vilket gör det svårare att driva frågan med trovärdighet medialt. Och till slut, precis som Charming säger, så var det trots allt Västerort LS som drev registermetoden och var i framkant vad gäller fackligt arbete med och för papperslösa, och iom med uteslutningen så skadas det arbetet. Med det lilla jag vet nu så har jag väl ingen orsak att ifrågasätta uteslutningen, ett alternativ kanske kunde ha varit att utesluta Tastas Duque enbart och inte hela Västerorts LS, men jag har ju inte nån insyn direkt.
2013-03-01, 09:16

  #511

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 445

Don Quixote; lagt locket på har jag inte gjort. Jag har skrivit att vi inte ska basera diskussioner på rykten och sådant. Klart det här ska diskuteras.

Jag kan svara på det lilla jag vet…

Citat:

Är uteslutningen verkligen förenlig med SACs stadgar? Vad hände med referendum?

Eftersom det är så pass allvarliga saker (försäljning av anställningskontrakt) så valde CK att utesluta LS:et med omedelbar verkan.

Citat:

Varför valde ett nyvalt AU att driva frågan i ett avgående CK där endast två ledamöter närvarade vid mötet?

Eftersom det inte kunde vänta pga allvaret som skildrats i utredningen.

__________________

2013-03-01, 09:27

  #512

Don Quixote

Medlem

Reg.datum: Nov 2009

Bor: La Mancha

Politisk riktning: Knight-errantry

Organisation: Order of chivalry (r)

Inlägg: 421

Tog bort mina inlägg. Jag har väldigt lätt för att börja raljera. Det finns dock en del frågor som hänger i luften och som jag som medlem gärna vill ha klarhet i men istället för att raljera på soc hoppas jag på ett förtydligande kring detaljerna senare. Förhoppningsvis i medlemstidningen.
Inlägget tackas av: adallas, barfa, Dodeskaden, freeborn, komakino, Stojmo
2013-03-01, 09:29

  #513

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 94

Förtroendevalda, och de beslut de fattar, skall alltid granskas. Hårt. Men lämpligen internt först.
Inlägget tackas av: freeborn
2013-03-01, 09:43

  #514

Shmoo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2012

Bor: i exil

Politisk riktning: anarko-anarkist

Organisation: SUF

Inlägg: 28

Enligt SACs officiella FB-konto har Västerorts LS uteslutit förtroendevalda som kommit med kritik. Om det stämmer är väl det kanske det allvarligaste i den här härvan.
Inlägget tackas av: 97036, barfa, Charming, Dodeskaden, Krastavac
2013-03-01, 09:54

  #515

Kamrat.och.baste.lik

Medlem

Reg.datum: Jun 2010

Bor: We$t-$ide

Politisk riktning: Sparka in öppna dörrar

Organisation: Internetkrigarna (r)

Inlägg: 383

Men vad fan är det här?
Vet man vilka det är som sålt arbetserbjudanden? Rör det sig om några enskilda individer, eller har det skett på ett strukturellt plan?
Nej, kicka ut de skyldiga, och om vi vill behålla vår värdighet, så bör det vara vi som polisanmäler dem också.
2013-03-01, 09:57

  #516

Dept.

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Långt upp

Politisk riktning: Commonism

Organisation: LS

Inlägg: 973

En polisanmälan kan kanske drabba de papperslösa som köpt arbetstillstånden? Oavsett så är ju hela LS:n utesluten, så du är redan bönhörd.
Inlägget tackas av: barfa, Charming, Danne, Krastavac
2013-03-01, 10:16

  #517

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 112

Alla LS har fått brev som förklarar saken.
Inlägget tackas av: barfa, Stojmo
2013-03-01, 10:46

  #518

Kamrat.och.baste.lik

Medlem

Reg.datum: Jun 2010

Bor: We$t-$ide

Politisk riktning: Sparka in öppna dörrar

Organisation: Internetkrigarna (r)

Inlägg: 383

Citat:

Ursprungligen postat av Dept.

En polisanmälan kan kanske drabba ….. du är redan bönhörd.

Ah tänkte inte på den aspekten. Då tar jag tillbaka.
Men något måste göras.

Citat:

Ursprungligen postat av Dept.

Oavsett så är ju hela LS:n utesluten, så du är redan bönhörd.

Fast å andra sidan kanske inte det var den smidigaste lösningen? Nu vet jag inte alla omständigheter, men att utesluta ett helt LS där det finns många medlemmar som förmodligen inte haft med detta att göra är ganska skevt.
Straffa dem som är skyldiga istället

2013-03-01, 10:48

  #519

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 445

Arbetaren.se har intervjuat SAC:S generalsekreterare Liv Marend:

Citat:

SAC utesluter LS – sålde anställningar

Västerorts LS av SAC har uteslutits av centralosganisationen med omedelbar verkan. Beslutet fattades i lördags sedan en utredning visat på stora brister i interndemokratin och den interna bokföringen. Dessutom misstänks medlemmar i Västerorts LS ha sålt anställningskontrakt – något som bekräftas på fredagen i uppgifter till Ekot.

– Så fort vi fick reda på att allt inte stod rätt till inledde vi en utredning, säger Liv Marend, SAC:s generalsekreterare, till Arbetaren.

– Den helhetsbild som utredningen visade gjorde att vi uteslöt Västerorts LS.

Enligt uppgifter i Ekot i dag har medlemmar i Västerorts LS sålt erbjudanden om arbeten till människor från länder utanför EU. Hur vill du kommentera de anklagelserna?

– Det är något vi själva också misstänkt. Vårt problem är att vi saknat bevis. Det är mycket bra att det nu kommer fram belägg för våra misstankar.

En stor del av Västerorts LS verksamhet har gått ut på att organisera just papperslösa. Hur går det med det nu inom SAC?

– Vi kommer att fortsätta organisera papperslösa. Uteslutningen handlar inte om att man organiserade papperslösa utan om att SAC måste kunna kräva att en LS lever upp till de krav vi ställer och att det inte bedrivs verksamhet som strider mot organisationens stadgar och principförklaring.

2013-03-01, 10:48

  #520

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 94

Kamrat & bäste lik:
Du kan få reda på alla omständigheter genom att kontakta din LS.
Jag förstår att du är upprörd över detta, det är vi många som är. Nåt så för jävligt.
2013-03-01, 10:57

  #521

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Hela LS:et är ruttet och helt insyltad i annan verksamhet oskiljbar från LS:et. SAC kan inte utesluta enskilda medlemmar då de inte är medlemmar i SAC utom genom en relation via sitt LS. Det SAC kan göra är att uppmana LS att utesluta. Då de ”ledande” i LS:et varit en del av problemet var inte det möjligt här, och LS:et hade behövts läggas ner oavsett

Fanns ingen annan utväg, helt rätt beslut att utesluta dem.

Det handlar inte om locket på här att vi inte kan vara med detaljerade, det handlar om att skydda en massa oskyldiga (bla men inte enbart papperslösa) som kommer drabbas

2013-03-01, 14:17

  #522

Skoglund

Medlem

Reg.datum: Sep 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Klassmakt

Organisation: Ung Vänster/Socialisten

Inlägg: 1 449

Västerorts LS sålde godkännande av migrationsblanketter för 1500 kr

När ”ett tiotal” personer har sysslat med att sälja arbetstillstånd och godkännande av migrationspapper till papperslösa och en av de mest drivande medlemmarna av SAC i Stockholm (och vad jag förstår ansvarig för ”register”-arbetet bland papperslösa) inte verkar ha ingripit behövs reflektion.

Hur kan något sånt här bli så utbrett och försiggå utan ingripande? Är en delorsak den långtgående decentraliseringen? Finns det något i praktiken kring papperslösaarbetet som har bidragit till det här?

2013-03-01, 14:31

  #523

Danne

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Djävulsön

Politisk riktning: det hårda gubbfettet

Inlägg: 2 269

Det krävs hundraprocentig insyn i alla SAC delar, det har nog inte funnits här. Decentralisering kräver insyn, det försvårar otyg som detta där folk agerar bortom all rim och reson.
2013-03-01, 14:44

  #524

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 112

De Lokala Samorganisationer som utgör federationen SAC har till skillnad från LO-TCOklubbar osv egna ekonomier. De har själva hand om medlemsavgifter(LS betalar sen in en del av avgiften till SAC), skadestånd, lokala stridsfonder osv. Detta för att de själva ska kunna bestämma över sin verksamhet. De är också egna juridiska personer.
Det är den federalistiska organisationsstruktur vi valt att ha, för vi anser att fördelarna överväger nackdelarna.
Men då får man ta risken att sånt här kan ske.
2013-03-01, 14:47

  #525

Don Quixote

Medlem

Reg.datum: Nov 2009

Bor: La Mancha

Politisk riktning: Knight-errantry

Organisation: Order of chivalry (r)

Inlägg: 421

På pappret kan det ju inte ens ske eftersom medlemmarna alltid kan avsätta sina förtroendevalda.
2013-03-01, 14:52

  #526

Charming

Gammal medlem

Reg.datum: Oct 2008

Politisk riktning: uppgivet svart

Organisation: outlaw

Inlägg: 5 650

Citat:

Ursprungligen postat av Don Quixote

På pappret kan det ju inte ens ske eftersom medlemmarna alltid kan avsätta sina förtroendevalda.

Givet att man har den interna transparens som Danne skrev om, annars kan medlemmarna inte hitta saker att avsätta förtroendevalda för. Och då är vi tillbaka på den rutan.

2013-03-01, 15:17

  #527

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 7

Citat:

Ursprungligen postat av Charming

Givet att man har den interna transparens som Danne skrev om,. Och då är vi tillbaka på den rutan.

Det krävs också att medlemmarna är kritiska till verksamheten.
Ifall alla i ett LS är överens om att detta är bra, då kommer man inte att avsätta någon.

2013-03-01, 15:35

  #528

Sakletaren

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2009

Bor: Hålan

Politisk riktning: Mili(tant)

Organisation: SAC

Inlägg: 15

Beslutet att utesluta Västerorts LS är inte kontroversiellt och jag har svårt att se att någon utanför Västerorts LS kommer att protestera. Däremot tyder det på en större problematik att verksamheten fått pågå så länge som den gjort. Att Västerorts LS sysslat med skumma och tveksamma saker har varit känt länge.
2013-03-01, 18:41

  #529

Mattis

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Bamsevänster

Organisation: Huddinge LS

Inlägg: 1 387

Från en vän på fejsbook:

Citat:

vi var många som reagerade för redan 10år sen, det pinsamma är att det var viktigare att budbärarna va fel än att budskapet var rätt.

Det kanske är lite överdrivet, men innehåller ett korn av sanning. Det har nog varit så att polariseringen i SAC har varit så djup att man helt inte har ansett sej behöva lyssna på vad ”fel” personer sagt, även när de har haft rätt. Jag har varit där också.

2013-03-01, 20:12

  #530

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 348

Västerorts LS startade 2006, för 7 år sen… Kanske du kan svara din vän?
Nuvarande CK, som snart byts ut igen, valdes 2010.Västerort började väl inte som fifflare heller, utan har snarare blivit smutsiga av att slåss i en extremt smutsig del av arbetsmarknaden, en glidande process.
2013-03-01, 21:44

  #531

Danne

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Djävulsön

Politisk riktning: det hårda gubbfettet

Inlägg: 2 269

Tror inte att man smittats av branscherna där man agerar. Snarare är det så att man i i de organiserade papperslösa haft chans aått berika sig, möjligheten har ju funnits då det vart en paralell organisation med bristande insyn.
2013-03-01, 23:00

  #532

Rev

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Studentghettot

Politisk riktning: Marxist

Organisation: Partilös

Inlägg: 577

Läste den här: http://www.kommunisterna.org/politik…r-lonedumpning

Antar att en syndikalist har en annan syn på register-metoden och kan förklara den för mig?

2013-03-01, 23:25

  #533

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

den där texten är ju så märklig och felaktig. men det är ju mer en kritik mot papperslösaorganisering i sig än vad det är en kritik mot registerkamp, även om han försöker få in en släng mot denna ”reformistiska” metod i slutet också

Hinke Bergegren var aldrig med i SAC, han tillhörde de av Ungsocialisterna som var emot att SAC bildades. Men mest för att han inte förstod sig på arbetsplatskamp alls och var rädd för att det skulle utarma hans egna organisation

Men i korthet går registermetoden ut på:

-Bilda en ”kartell” av arbetskraft, som gemensamt ska bestämma ett pris de arbete de ska sälja (golv och ev ett tak)
-Analysera olika aspekter av arbetet och försök sätt ett lokalt pris på olika typer av arbete (sk. registerföring)
-Fastställ priset på arbetet som nu bara finns att tillgå, via registret enl. detta pris
-Arbetsköparen accepterar priset (ev efter användande av fackliga stridsåtgärder om så krävs)
-Arbetsköparen får tillgång till vald arbetskraft från Registret, berövas därigenom rätten att själv anställa och avskeda
-De som tar anställning genom Registret utser själva sina arbetsledare, berövar därigenom arbetsköparen dennes rätt att leda och fördela arbetet

Dvs i de fall AK inte accepterar de villkor som satts, undanhålles denne arbetskraft genom avfolkning och/eller blockad. Antingen utförs arbetet till registrets pris och av de arbetare som tilldelats AK eller inte alls. Några förhandlingar om pris eller val av arbetare existerar inte.

Den kräver som sagt att en lyckas skapa en ”kartell”. Dvs att alla eller vart fall en stor majoritet av alla arbetare är med på det. Men detta kan ju fungera inom en viss kategori av arbetare också. Tex papperlösa. De anställs utifrån att det är papperslösa (av olika skäl) alltså kan det fungera utmärkt om en bara lyckas få med sig tillräckligt många ur denna speciella kategori av arbetare

Alltså, genom att denna metod skulle användas i allt större omfattning, mer och mer, fler och fler arbetsplatser och fler och fler områden, skulle den gradvis börja utmana AK om rätten att anställa och avsked och rätten att leda och fördela arbetet. Det är inte reformistiskt, det är en graduell revolution

2013-03-02, 01:44

  #534

TupacKatari

Medlem

Reg.datum: Mar 2012

Bor: nomad

Politisk riktning: ML

Inlägg: 154

Freeborn: Fast om det är som det i artikeln står att enligt SAC är det okej att arbeta för 75 kr i timman så håller man på med organiserad lönedumpning. Oavsett hur du försöker förklara det med idealistiska planer om ”graduell revolution”.
I detta fall så anser jag LOs krav på hårdare granskning och kompensation till de arbetande som en mer realistisk lösning på problemet LÖNEDUMPNING.
2013-03-02, 01:57

  #535

cvalda

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 1 770

Tupac, fast registret har ju verkat i branscher och på platser där kollektivavtal inte har funnits/inte har kunnat efterlevas. Det är bättre att lägsta lönen på en arbetsplats är 75 än 45, eftersom när golvet sänks åker vi alla med så småningom.
2013-03-02, 02:14

  #536

Charming

Gammal medlem

Reg.datum: Oct 2008

Politisk riktning: uppgivet svart

Organisation: outlaw

Inlägg: 5 650

Ja, det är inte som att papperslösa har möjlighet att kräva kollektivavtalsenlig lön… Så löjlig kritik, samma kommer från ung vänster också under parollen att SAC organiserar ”blatterean”. Även LO-facken har väl den linjen
2013-03-02, 03:21

  #537

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 911

Legalism vs. rörelse. Nationalistromantiska vänstern kan ju fortsätta drömma sig tillbaka till en tid som är försvunnen så kan vi andra utgå ifrån dagens klass-sammansättningar och den grundläggande motsättningen så som dom faktiskt ser ut idag och organisera konflikter och rörelse utifrån det istället.
2013-03-02, 04:37

  #538

thollingby

Supermoderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: South!

Politisk riktning: FULL COMMUNISM

Organisation: SUF, VVV, Socialism.nu

Inlägg: 2 690

Jag håller med om att KPs kritik av papperslösa anno 2010 är värdelös, men jag tycker inte riktigt det är särskilt relevant att diskutera i samband med det här haveriet.
Utan mer bakgrund än den som länkas i tråden tänker jag:Det verkar ju tveklöst vara en jävligt rutten verksamhet i eller i anslutning till LSet, och det är illa att de interna strukturerna i LS inte verkat hindrat detta. Samtidigt är det väl ändå bra att det utreddes i en intern granskning och att CK själva tog ett beslut om uteslutning och att det inte var t.ex. uppgifter i media som ledde fram till detta.Är det mer media än SR och Dagens Arena som skrivit om detta?
2013-03-02, 09:43

  #539

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 907

Alla media har skrivit om det, var ekots huvudnyhet igår. Just nu handlar konflikt i P1 om detta. Där sitter Tobias Billström och snackar skit. I ABC www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/ snackar generalsekretaren om detta i sändning igår vid kl.18.10.
2013-03-02, 09:55

  #540

dheym

Moderator

Reg.datum: Sep 2008

Bor: Uptown

Politisk riktning:

Inlägg: 258

Rensat. Tänk på nivån. /Mod
2013-03-02, 10:04

  #541

GunnarLarsson

Ny medlem

Reg.datum: May 2012

Bor: Någonstans

Politisk riktning: Marknadssocialism

Organisation: Antipolitik

Inlägg: 19

Jag lyssnade på SR P1:s program Konflikt där handeln i ls med papper togs upp, det är så vidrigt och bottenlöst att SAC omedelbart bör upprätta en gränsdragningslista om vilken typ av organisering som är förenligt med stadgarna.
Visar det sig att transparensen har brister mellan ls och ls, och mot SAC, då är det bara att jobba vidare med det, frihetlig kamp bygger på öppenhet och tillit, sekterismen måste bort.
Rubens visar inte bara på bristande kunskap, sekteristens förklaringar till problematiken är ett eget konstruerat universum, logiken anpassas efter behoven; en realpolitisk röta.Registermetoden är definitivt överspelad, det är svårt, för att inte säga omöjligt att inte låta sig korrumperas på smutsiga marknader. LS skall inte driva kooperativ, någon bortre gräns måste finnas.
Organisering av arbetarstyrda kooperativ kan vara ett komplement till facklig kamp om kooperationen kan visa på jämlikhet och lika demokratiska rättigheter för medarbetarna, men facket skall inte driva företag.Tydligen har inte den utomparlamentariska vänstern nått botten ännu…
2013-03-02, 10:14

  #542

Shmoo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2012

Bor: i exil

Politisk riktning: anarko-anarkist

Organisation: SUF

Inlägg: 28

Är det bara jag som retar mig på medias vinkling av den här historien? Utan att säga det rent ut antyder de att uteslutningen skett som följd på Ekots rapportering.

Ekot:
”Ekot kan i dag avslöja att medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna har sålt erbjudanden om anställning i Sverige för mellan 20 000 och 40 000 kronor. Nu säger Syndikalisternas generalsekreterare att hela den lokala avdelningen, Västerorts LS, har uteslutits.”

ABC:
”Fackföreningen Syndikalisternas lokala organisation i Västerort utesluts efter avslöjanden om att fackets medlemmar sålt erbjudanden om anställning i Sverige till medborgare utanför EU.”
Tidsföljderna i händelserna stämmer väl iofs. Ekot avslöjar, Västerorts LS utesluts. Men när media rapporterar så här antyder de ju att det föreligger ett orsakssamband.
Medveten strategi för att få en mer sensationell nyhet, eller bara slarv?

2013-03-02, 10:19

  #543

Shmoo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2012

Bor: i exil

Politisk riktning: anarko-anarkist

Organisation: SUF

Inlägg: 28

Citat:

Ursprungligen postat av GunnarLarsson

Registermetoden är definitivt överspelad, det är svårt, för att inte säga omöjligt demokratiska rättigheter för medarbetarna, men facket skall inte driva företag.

Utveckla gärna hur registermetoden är ”definitivt överspelad”. Och har du bättre idéer för hur papperslösa kamrater kan organisera sig får du gärna dela med dig.

Registret är inget ”arbetarstyrt kooperativ”, och inget ”företag”. Vet du inte vad registret är kan du ju läsa igenom Freeborns förklaring.

2013-03-02, 10:20

  #544

barfa

Inbiten medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: storstan

Politisk riktning: Ninjanarchy

Organisation: Bokhandeln INFo, Sthlm LS

Inlägg: 3 663

Ifrån SAC’s sida på fejjan:

Citat:

Ett förtydligande angående vad som hävdats i P1 Konflikt nu på morgonen. Västerorts LS har fört SAC bakom ljuset och ett problem med att utreda våra misstankar var att ingen i Västerorts LS ville samarbeta med SACs utredning av Västerort. Alla skyddade Ruben och verksamheten fram tills att kooperativet Intikilla gick i konkurs i januari 2013. Det var först då medlemmar i Västerorts LS vände sig mot Ruben och började berätta om vad de sysslat med. Vårt intryck är att en majoritet av Västerorts LS aktiva medlemmar själva varit inblandade i verksamheten. Därför såg vi heller inget alternativ till att utesluta hela Västerorts LS.

Jag känner mej inte så jäkla bekväm med hur SAC använder sociala medier ang det här fallet. Den där sortens saker bör man lägga ut på sin egen hemsida och sen länka till från fejjan. Skillnaden mellan de två beteenderna är att det som läggs på hemsidan har mer officiell tyngd och brukar väl ha en utskriven avsändare. Medans saker som skrivs på fejjan med sitt högre tempo och interaktivitet blir oftast en enskilds persons formuleringar. Vilket man definitivt ska avhålla sej ifrån i en så här smutig och infekterad affär.

2013-03-02, 10:36

  #545

TupacKatari

Medlem

Reg.datum: Mar 2012

Bor: nomad

Politisk riktning: ML

Inlägg: 154

Citat:

Ursprungligen postat av cvalda

Tupac, fast registret har ju verkat i branscher och på platser där kollektivavtal inte har funnits/inte har kunnat efterlevas. Det är bättre att lägsta lönen på en arbetsplats är 75 än 45, eftersom när golvet sänks åker vi alla med så småningom.

Det är fortfarande lönedumpning, oavsett om den är till 45 eller 75. Ställ det politiska kravet istället: granska företag nogrannare ifall de använder svartarbetskraft/papperslösa, företagen ska tvingas betala kraftig ersättning till de drabbade.

Vi verkar tala förbi varandra, du talar om de enskilda arbetarnas rätt till högre lön (som jag såklart stödjer), jag väljer att se helheten och hur det påverkar hela arbetarkollektivet. Jag anser alltså inte att det är okej att dumpa löner och legitimera svartanställning, eftersom det fuckar för alla andra. Man kan ställa politiska krav för att de papperslösa ska få stanna, och för att utrota svartanställningar. Jag antar att detta är erat sätt att försöka blanda er in i en politiskfråga utan att vika bort från er ekonomism.

2013-03-02, 10:39

  #546

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Citat:

Ursprungligen postat av TupacKatari

Freeborn:

Fast om det är som det i artikeln står att enligt SAC är det okej att organiserad realistisk lösning på problemet LÖNEDUMPNING.

jag kommenterade inte alls den delen som handlade om löndedumpningsbiten.

du frågade om registermetoden, jag förklarade den kortfattar utifrån hur den formaliserades under 20-talet. jag skrev inte ett ord om vad jag själv tyckte om något av det, så lite kul att du slänger ”idealism”-ordet mot mig.

biten om den ”graduella revolutionen” handlar om hur registermetoden används om en lyckas komma upp i en stor omfattande användning om den, som ett svar på ”anklagelsen” om att den är reformistisk, vilket den inte är. oavsett om vi sen finner den som en bra metod, en metod som går att tillämpa idag, etc, så är det inte relevant för det.

F.ö. vet jag inte varifrån ni fått den där om 75:-. Registeravtalen har alltid, både historiskt och i nuvarande former krävt löner >= vad kollektivavtalen ger

2013-03-02, 10:44

  #547

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 764

Så din lösning är att energiskt ställa krav på politiker och så är allt löst? Skitbra, då kan vi ju sluta all reell facklig kamp, överallt och bara vänta in att våra krav uppfylls av politikerna/att det blir revolution.

…meanwhile ute i verkligheten så är organiserande för bättre villkor, bättre lön och en bättre vardag här och nu inte ett val för många utan en nödvändighet för att ens få ihop sin sketna situation, för att orka med sin vardag. En löneskillnad mellan 45 till 75 SEK kanske inte är värt det i din värld, men för andra betyder det allt.

2013-03-02, 10:47

  #548

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Citat:

Ursprungligen postat av Shmoo

Utveckla gärna kan du ju läsa igenom Freeborns förklaring.

Shmmo Gunnar skrev om två saker, gled över från registret till att kritisera kooperativ tror jag, så inte säkert att han missförstod

Jag är inte heller övertygad om att ett fullskaligt användande av registermetoden är möjligt dagens Sverige. Men den går ju också använda i mindre utvecklade former. Egentligen är ju även tex sjuksköterskornas 24K-uppror en minimalanvändning av registermetoden. så tillvida att de gemensamt beslutar om ett golv de solidariskt ska hålla sig till. en väldigt lite del utav det som ingår i metoden förstås, men ändock

2013-03-02, 10:57

  #549

bogeyman

Medlem

Reg.datum: Sep 2009

Politisk riktning: Anarkism

Organisation: SUF

Inlägg: 872

Diskussion om registermetoden har ju redan förts tidigare i denna tråd. Tupac har redan tidigare frågat och fått svar.

Det som hänt i Västerorts LS är jävligt illa, men det som stör mig ännu mer är folk som utnyttjar felsteg i ett LS för att smutskasta hela federationen, lägg ner. Efter vad SACs användare skrivit på fb och det som tidigare skrivits så verkar detta främst ha varit ett problem inom kooperativ drivna av Västerorts LS, alltså inte berott på registret i sig.

Inlägget tackas av: barfa, Charming, komakino, resupinat, Satanhas, Stojmo
2013-03-02, 11:03

  #550

TupacKatari

Medlem

Reg.datum: Mar 2012

Bor: nomad

Politisk riktning: ML

Inlägg: 154

Zapatista: Nej, verkligen inte hur får du det till det? jag anser att vi behöver båda, det är det som är så praktiskt med att vara kommunist, vi kan välja de effektivaste sättet att arbeta för arbetarklassen. Både politiskt och ekonomiskt. Inte bara behöver vi ställa krav på de politiker som finns vi måste få in våra egna politiker.

Ja, och meanwhile ute i verkligheten sänker ni den generella lönenivån istället för att kämpa för att förbjuda den och försöka behålla de få rättigheter arbetarklassen i detta landet kämpat sig till. Jag fattar att det suger för dom, men som kommunister måste vi se till vad som är bäst för arbetarklassen i helhet och arbetarkampen i helhet, inte för en liten grupp personer. Detta splittrar arbetarkampen och tenderar att inte bara försvaga arbetarklassen i helhet utan även odla rasism.

2013-03-02, 11:18

  #551

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Tupac: SAC har tagit ställning på två kongresser i rad om att använda registermetoden som en metod för SAC och röstat nej till det båda gångerna. Det är alltså i dagsläget inte någon metod som SAC som federation använder sig av. Då denna tråd handlar om SAC så finns det inte något skäl att diskutera detta vidare här utan så fall får du ta upp det i någon annan lämplig tråd, så kan vi nu släppa det här och låta oss återgå till det nuvarande kaoset
Inlägget tackas av: barfa
2013-03-02, 11:21

  #552

bogeyman

Medlem

Reg.datum: Sep 2009

Politisk riktning: Anarkism

Organisation: SUF

Inlägg: 872

Du har redan fått svar för ett år sen, varför är det så intressant nu att komma tillbaka och jiddra? Fick du/din familj soc när du/ni kom hit eller? Det fick inte min, tror du man kan leva på politikersnack eller? Behövs mat, tak över huvudet och andra högst materiella grejer som man måste köpa för pengar. Hur ska papperslösa påverka politiker undrar jag, de har ju inte rösträtt?
2013-03-02, 11:53

  #553

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 907

Citat:

Shmoo:
Tidsföljderna i händelserna stämmer väl iofs. Ekot avslöjar, Västerorts LS utesluts. Men när media rapporterar så här antyder de ju att det föreligger ett orsakssamband.
Medveten strategi för att få en mer sensationell nyhet, eller bara slarv?

Västerorts LS uteslöts i förra veckan, det har ingenting med ekot:s avslöjande att göra. Jag tycker själv att vinklingen hade kunnat vara otroligt mycket värre. Det kanske bara rör sig om journalistisk meglomani.

Inlägget tackas av: barfa, boulesjevik, freeborn, Krastavac, resupinat, skiftnyckel, Stojmo, thollingby
2013-03-02, 12:55

  #554

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 7

SACs Centralkommitté (CK) sammanträder 4 gånger per år.
Utredningen tillsattes på SACs CK-möte i september 2012.
På CK-mötet i november 2012 konstaterades att utredningen tyvärr inte kommit någonvart.
På CKs nästa möte den 23 februari 2013 presenterades den färdiga utredningen och Västerorts LS uteslöts.
Måndagen den 25 februari skickades brev till alla LS med information om uteslutningen och tisdagen den 26 februari gick mail ut till alla LS.Uteslutningen av Västerorts LS har ingenting med media att göra.Det är enskilda medlemmar eller fd medlemmar i Västerorts LS som sökt kontakt med media efter Kooperativet Intikillas konkurs i januari-februari 2013.
Inlägget tackas av: boulesjevik, Don Quixote, freeborn, Krastavac, Stojmo
2013-03-02, 12:57

  #555

29/1_1904

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Västerås

Politisk riktning: Bärplockare

Organisation: Förb. Arbetarsolidaritet

Inlägg: 745

skiftnyckel: Att Västerorts LS bildades 2006 var nog bara en anledning att helt slippa insyn, innan det fanns ju några anarko-anarkistiska småpovar i nåt annat LS (Skärholmen?) som havererade om frihetlighet och läxade upp andra kamrater så fort det skulle redovisas saker. Fifflet har pågått längre än Västerort LS har funnits. ”Frihetlighet” för dessa verkar mest innebära att man ska få köra sitt eget race utan att bli granskade på något sätt, vilket är helt orimligt i en fackförening som drivs runt på medlemspengar.
2013-03-02, 13:31

  #556

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 348

Jo patriarker av olika slag, legalistiska eller frihetliga, bristande interndemokrati, alla konflikter när en organisation är upphängd på en individ vars ego sväller av makt, alltihop är allvarliga saker – vilket verkligen är ett problem som bör motarbetas på alla sätt.

Men eget race och dålig insyn är ändå något helt annat än den specifika katastrofskandalen; att det sålts anställningsbevis till papperslösa i namn av en syndikalistisk org, eko-brottslighet, bedrägerier… (kokar bara jag tänker på det!)

Att i diskussionen blanda ihop dessa olika saker antyda att ”det” pågått i 10 år är bara onödig ryktespridning.

2013-03-02, 13:35

  #557

Shmoo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2012

Bor: i exil

Politisk riktning: anarko-anarkist

Organisation: SUF

Inlägg: 28

torpas, Feldenkreis: Ursäkta om jag var otydlig.
Jag är fullt medveten om att CK inte uteslöt Västerorts LS p g a rapporteringen i media.
(Jag glömde att uteslutningen skedde förra lördagen, det medger jag. Resten av mitt inlägg står jag för.)
Vad jag menade var att media får det att se ut som om uteslutningen skedde på grund av deras rapportering.När jag skrev ”Men när media rapporterar så här antyder de ju att det föreligger ett orsakssamband” menade jag inte att de finns ett samband. Vad jag menar är att de vinklar nyheten på ett oärligt sätt som får det att se ut, för en läsare/lyssnare/TV-tittare som inte vet hur det ligger till, som om SAC reagerar på reportagen med en uteslutning.
Inlägget tackas av: freeborn, Stojmo
2013-03-02, 13:37

  #558

29/1_1904

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Västerås

Politisk riktning: Bärplockare

Organisation: Förb. Arbetarsolidaritet

Inlägg: 745

Naturligtvis är det olika nivåer av katastrof men de du kallar ”legalistiska” patriarker är i det här fallet räddningen. I en fackförening kan man f.ö inte vara annat än legalist även om många renläriga har svårt att inse det, oavsett om man är bunden av fredsplikt eller inte.
2013-03-02, 13:40

  #559

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

att det händer så pass nära varandra gör ju att det kan framstå som att det finns samband. först tog jag för givet att det som kom ut i media berodde på att någon ”läckt” efter rapporten och CK:s beslut om uteslutningen blev känt inom organisationen. men efter detta program på Konflikt är det ju uppenbart att de två, vår interna utredning och det journalistiska grävandet i detta, skett parallellt och oberoende av varandra. vart fall oberoende i den bemärkelsen att vare sig SAC eller journalisterna varit medvetna om att båda pågick. ev kan ju enskilda vittnen och andra vetat om det.
2013-03-02, 14:41

  #560

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 348

29/1_1904: dude, legalism är alltid nånting vi måste förhålla oss till. Jag menade (själklart kan ingen läsa mina tankar) de ombudsmannawannabees som enbart vill driva alla ärenden till ad, tänder på rollen som duktig förhandlare, och blir tokiga bara man nämner ord som driftsektion, agitation, struktur, organisering, (lagligt varslad) stridsåtgärd, studieverksamhet för medlemmar etc…

Däremot ser jag inte ensamma patriarker som en lösning. Bredda och kollektivisera kunskap om allt, inkl förhandling och arbetsrätt fungerar bättre.

2013-03-02, 14:46

  #561

Mattis

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Bamsevänster

Organisation: Huddinge LS

Inlägg: 1 387

Citat:

och blir tokiga bara man nämner ord som driftsektion, agitation, struktur, organisering, (lagligt varslad) stridsåtgärd, studieverksamhet för medlemmar etc…

Här måste jag protestera lite. Jag har sett rätt många konflikter i SAC, men aldrig några som uttryckt motvilja mot ovannämnda saker i SAC. Möjligen mot de medlemmar som tillämpar dem.

Citat:

Visar det sig att transparensen har brister mellan ls och ls, och mot SAC, då är det bara att jobba vidare med det, frihetlig kamp bygger på öppenhet och tillit, sekterismen måste bort.

Citat:

Det som hänt i Västerorts LS är jävligt illa, men det som stör mig ännu mer är folk som utnyttjar felsteg i ett LS för att smutskasta hela federationen, lägg ner. Efter vad SACs användare skrivit på fb och det som tidigare skrivits så verkar detta främst ha varit ett problem inom kooperativ drivna av Västerorts LS, alltså inte berott på registret i sig.

Jag vill förtydliga: den kritik mot Västerorts LS som jag skrev om tidigare har gällt detta, det är där som man inte har lyssnat. Man ska inte sticka under stol med att Ruben tidvis har haft ett ganska starkt stöd i SAC, trots kritiken mot honom. Inte heller jag kommer undan här,jag tyckte han hade poänger under flera år.
Det gäller alltså inte arbetstillstånden och utnyttjandet av papperslösa (vilket alla har fördömt redan i alla upptänkliga former).

Inlägget tackas av: Sakletaren, Stojmo
2013-03-02, 16:43

  #562

thollingby

Supermoderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: South!

Politisk riktning: FULL COMMUNISM

Organisation: SUF, VVV, Socialism.nu

Inlägg: 2 690

Citat:

Ursprungligen postat av torpas

Alla media har skrivit om det, var ekots huvudnyhet i Tobias Billström och snackar skit. I ABC www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/ i sändning igår vid kl.18.10.

SR och regionala SVT-nyheter är inte ”all media”, det enda jag sett på aftonbladet är en TT-notis, expressen kör bara en kort återgivning av ekot osv. Blir det inte mycket mer än så här så får man säga att SAC ändå kommer lindrigt undan i förhållande till all smutskastning under mediadrevet i somras.

2013-03-02, 17:24

  #563

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 907

Fast det finns ju ingenting att skapa ett drev om? Handlingsförloppet är ute, klart och tydligt. SAC har föregått mediernas avslöjanden med att resolut agera så fort detta kom upp till ytan. Sen skulle det inte förvåna mig om Janne Josefsson kommer med sin mikrofon eller om vi kommer utestängas från ett debattprogram, eller om det kommer rop från ultraliberalerna i riksdagen om hårdare tag mot facken. Men nej, i.o.m att SAC har agerat rätt blir det nog inget omfattande drev.
Inlägget tackas av: Dept., Haymarket
2013-03-02, 17:46

  #564

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 348

Mattis: vet inte hur relevant allt gammalt SAC-jidder är här och nu. Jag är inte jättebra på diplomati, köttar gärna till det. Men låt säga såhär då, har iaf själv upplevt djävulsk upprördhet från personer som betett sig helt hysteriskt, då känt sig hotade av medlemmars självverksamhet eftersom de genom den förlorat sin – för sig själva på ett psykologiskt plan – extremt viktiga funktion som prestigefylld facklig förhandlare. Ska vi vänta tills skitstormen blåst lite eller ta det via PM istället?
2013-03-02, 19:36

  #565

thollingby

Supermoderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: South!

Politisk riktning: FULL COMMUNISM

Organisation: SUF, VVV, Socialism.nu

Inlägg: 2 690

Citat:

Ursprungligen postat av torpas

Fast det finns ju ingenting att skapa ett drev om? Handlingsförloppet. Men nej, i.o.m att SAC har agerat rätt blir det nog inget omfattande drev.

Fast ifall man kollar på hur det såg ut i somras så var det ju inte heller baserat på verkliga förhållanden utan bara massa trams. Det hade väl inte varit några problem för media att bara mörka hur SAC hanterade det och spinna på att ”såhär gör de onda syndikalisterna”. Ifall det verkar vara så att journalisterna har jobbat med detta parallellt med SACs egen internutredning så är det ju också något av en tursam slump att CKs beslut kom en vecka före det här reportaget (eller så släppte de sin granskning så fort de bara kunde när de fick reda på att Västerort hade uteslutits, men detta verkar ju ändå ha funnits så långt tillbaka i tiden (SACs granskning började i höstas) att det också innebär att det är tur att media inte fått spår på det innan centralorganisationens granskning).

edit: ”Somras” skev jag, men jag menar ju egentligen sommaren 2011. ”Syndikalisternas nya ansikte” och allt det tramset.

Inlägget tackas av: Dacke, Krastavac
2013-03-02, 22:15

  #566

glenn

Ny medlem

Reg.datum: May 2010

Bor: göteborg

Politisk riktning: röd

Organisation: den bästa

Inlägg: 10

Men är inte det grundläggande problemet att SAC som organisation i sin helhet är extremt slutet för tillfället? Det har skrivits en del tidigare i tråden om polariseringen i organisationen på grund av konflikterna de senaste tio (?) åren, och jag måste ändå slå fast att om kulturen i organisationen varit öppnare så hade det kunnat ställas långt fler kritiska frågor till Västerorts LS mycket tidigare.

Alla som har varit aktiva centralt de senaste åren har känt till eller åtminstone anat att det har varit något slags fuffens på gång om man har lite innanför pannbenet – varför ska en fackförening bilda egna företag? Varför ska en fackförening importera lågprisarbetskraft till dessa egna företag?

Redan här borde det ha ställts massa kritiska frågor om syftet, men så vitt jag kan dra mig till minnes släppte man de frågorna med hänvisningen till att Västerorts LS hade massa medlemmar som ”röstade rätt”. Med andra ord röstade rätt i en annan pågående intern konflikt och därmed var fredade från all annan typ av kritik utifrån en slags fiendens fiende blir min vän-logik.

I en fungerande organisation sker inte sånt. Vilket i sin tur leder till det krassa konstaterandet att SAC inte är en fungerande organisation. Åren av interna konflikter har resulterat i en genomkorrupt centralorganisation där vad som ena stunden är en kamrat är en fiende en stund senare, allt beroende på hur maktbalansen i de interna konflikterna ser ut för stunden.

Alla som varit med vet att småpåvarna i AU/CK sett mellan fingrarna med hur dessa LS fuskat i interna omröstningar. När de fuskat ”rätt” har ingen protesterat, när de röstat ”fel” valde man att sätta dem i karantän för att därmed vinna omröstningen ändå. Alla vet att man länge sett mellan fingrarna med pengar som försvinner och skumma överenskommelser under bordet med diverse gangsterföretag. Så varför agerar man nu? Är det slut på andra fiender eller är man bara rädd för media? För att gänget kring Sveavägen helt plötsligt fått någon form av moraliskt uppvaknande lär det ju knappast vara fråga om.

2013-03-02, 22:20

  #567

Krastavac

Inbiten medlem

Reg.datum: Sep 2008

Bor: I vårt kvarter (Red Line)

Politisk riktning: Rymdkommunist

Organisation: SUF, SCF, Kommunal

Inlägg: 4 666

Hur ska SAC centralt och Västerorts grann-LS göra för att vinna tillbaka medlemmar som blivit utnyttjade av sin fackförening? Bör man inte starta en insamling för att ersätta dem som blivit lurade? Kanske 50% insamling och resten från den centrala kassan?
2013-03-02, 22:23

  #568

Haymarket

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 695

Citat:

Ursprungligen postat av Shmoo Tidsföljderna i händelserna stämmer väl iofs. Ekot avslöjar, Västerorts LS utesluts.

Nej, uteslutningen beslutades förra lördagen, Ekot avslöjade sex dagar senare.
https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/…%A4sterorts-LS

2013-03-02, 22:29

  #569

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 112

Citat:

Ursprungligen postat av glenn

Men är inte det grundläggande problemet att SAC som organisation i a om.

SAC är inte slutet. Vad får dig att tro det? Det är en öppen organisation. Medlemmarna har tillgång till allt.

Västerorts LS mfl har fått massor med kritiska frågor och har tidigare genomfört förändringar osv. Men det har i en del fall rapporterats en sak och gjorts något annat.

Kooperativet var det enda jag kände till och jag utgick från att det var organisatoriskt fristående från LS, men användes för typ arbetsförmedlande och för att på andra sätt hjälpa papperslösa så dessa inte skulle tvingas jobba för 40kr i timmen osv. Dom som tror att papperslösa osv omfattas av kollektivavtal eller att kollektivavtal alltid funkar, borde verkligen besöka verkligheten oftare.

Nej. Om du är medlem, så kan du själv kolla upp hur olika LS brukar rösta.

Konspiratorisk är du i alla fall. Som sagt SAC är en federation av LS. LS har egna ekonomier och är självstyrande.
Och såväl utredningen av Västerorts LS som uteslutandet av Västerorts LS inträffade innan och oberoende av media.

2013-03-03, 02:00

  #570

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 7

En sak som kanske borde diskuteras är hur detta kunde ske i Västerorts LS.

Det finns en sak som Västerorts LS gjorde och som inga andra LS sysslat med och det var att man byggde parallella strukturer och startade företag, först ett kooperativ och sedan flera företag som inte ens utgav sig för att vara kooperativ.

Den första parallella strukturen som byggdes var det man kallade Registret. Registermetoden är en sak, men Registret var en parallell struktur som stred mot SACs normala strukturer. Registret fick aldrig någon spridning till andra LS, men idéen bakom Registret var att det skulle spridas över hela landet.

Registret var en struktur som syftade till att tränga undan de fackliga strukturer som SAC ska ha enligt kongressbeslutade organisationsplaner. Registret var därmed en struktur som stred mot SACs stadgar, grundläggande syndikalistiska principer och mot kongressbeslut.

Nästa steg var när man började starta kooperativ. Detta var ett tydligt avsteg från Syndikalism och facklig verksamhet. Innan Bernskonflikten började så la man ett bud på att ta över städverksamheten på Berns och driva den som en underentreprenör. Under hela Bernskonflikten kunde sedan Berns och deras allierade använda detta pinsamma faktum som ett starkt argument mot hela konflikten. Vi var några inom SAC som var extremt kritiska mot att Västerort och Registret startade företag och la bud på städverksamheter, men i den uppskruvade stämning som rådde runt Bernskonflikten så gick det inte att föra en diskussion runt detta.

Redan på 1930-talet startades en mängd kooperativ inom SAC i byggbranschen. Dessa kooperativ utgör ett av SACs mörkaste kapitel, då de kom att syssla med lönedumpning. Under flera decennier var kooperativ verksamhet tabu och ingen ville prata om byggkooperativen på 1930-talet.

Jag tror det är dags att prata om kooperativ och hur de i alla tider inburit problem. På 1930-talet sysslade de med lönedumpning och i dagens moderna form har de utnyttjat papperslösa.

Är vi kapabla att lära av historien?

Sedan Bernskonflikten 2010 har de drivande i Västerort startar runt 5-10 olika företag och vad dessa företag sysslat med framgår av den utredning av Västerorts LS som skickats till alla LS. Dessa företag är så långt ifrån facklig verksamhet man bara kan komma.

2013-03-03, 14:22

  #571

Ishackan

Medlem

Reg.datum: Oct 2008

Bor: Röda Götet

Politisk riktning: Blodröd

Inlägg: 817

Feldenkreis kritiska sammanfattning är mycket relevant. Dock är den inte ny vilket enligt mig är minst lika intressant. Något som det går att dra ett flertal analyser och lärdomar utifrån.

Det som slår mig när jag läser diskussionen i egenskap av före detta medlem är att det skett en total kappvändning. Vad som tidigare hyllats som någon sorts flaggskepp inom organisationen utmålas nu som kontrarevolutionär verksamhet som bedrivits av ett litet antal girigbukar. Utrensningen framställs som och tycks även uppfattas som, nödvändig och progressiv.

Dock är verkligheten sällan så okomplicerad. Att verksamheten som nu kapats var skit, det köper jag till hundra procent. Men däremot tror jag inte att verksamheten går att avfärda som ond rakt igenom. De extrema inslagen av total självuppoffringen talar nämligen mot detta.

Så vad är det egentligen som skett? Varför hände det just nu, och varför tycks det skett en så total omvärdering av verksamheten? Jag kan förstå att många vanliga och därmed mindre insatta medlemmar reagerar med avsky. Samtidigt vet jag att de mer aktiva medlemmarna inom LS av SAC har känt till alltihopa under flera års tid. Att det bildades bolag redovisades internt redan för flera år sedan. Att det utfärdades arbetstillstånd i utbyte mot förskottsinbetalningar av medlemsavgifter uppmärksammades av LS:ets egna revisor för ett år sedan. Något som i sin tur ligger helt i linje med att den ledande företrädaren för Västerorts LS och registretverksamheten i flera års tid menat att verksamheten även syftar till att öppna gränserna, dvs underlätta för folk att ta sig till Sverige och Europa.

Jag har i flera års tid grubblat över hur mycket av detta som är ett resultat av ren och skär idealism, hur mycket som är ett resultat av idioti, samt hur mycket som är ett resultat av ett ont eller åtminstone kontraproduktivt uppsåt. Jag tror fortfarande att det är en kombination av de tre. Oavsett vilket så gör SAC:s företrädare det skrämmande enkelt för sig genom att ge sken av att detta skulle handla om några nyheter. Den utredning som det hänvisas till må ha fyllt en funktion som beslutsunderlag, men ovetandes har fan ingen på central position varit. Däremot har ni inte vågat agera förrän nu vilket dock är en helt annan sak.

Det är nog främst i det perspektivet man ska titta på vad som hänt, och främst hur det har hänt. Ni drar själva medlemmarna vid näsan genom att spela ovetandes, och ni har regiserat en svartmålning som möjliggör en total utrensning av vad som nyss var en av organisationens galjonsfigurer. Genom att utesluta hela LS:et har ni även blivit av med en jobbig AU-ledamot och en mycket kritisk före detta revisor.

När man synar problemen på den nivån så handlar det inte längre om Västerorts LS och registerverksamheten. Det handlar om organisationskulturen inom SAC. Vad som gör att organisationen långa stunder kan köra huvudet i sanden för att undvika att agera, och vad som gör att den nästa stund regisserar moskvaprocesser i miniatyr. Detta om något är ett problem som SAC borde ta tag i.

Inlägget tackas av: apati, Caulfield, Dacke, Dept., Rygghugg, Saviola, Skoglund, struten, trabajo, Tuggback
2013-03-03, 14:32

  #572

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 907

Fast kom igen – vi kan diskutera varför tidigare CK:n inte följt upp deras verksamhet mer. Men detta konspiratoriska om ”moskvaprocesser” är ju lite överdrivet. Sagda AU-ledamot hoppade ju av LS och SAC innan utredningen var klar. Nämnda revisor var inte bara mycket kritisk, hen var också otroligt okamratlig.

Om något är det bedrövligt att folk drar in sina personliga fejder i denna tragedi – oavsett vem som har ”rätt” – de personerna som droppat kan lika mycket beskyllas för att vara potentater och småpåvar som någon annan som haft en ledande position i en liten organisation under många år. Om du själv grubblade i många år – varför agerade inte du? Det är lätt att beskylla andra för att vara fega, men alla som varit aktiva under många år bär kollektivt ansvaret för att inte registrets verksamhet granskades kritiskt.

Inlägget tackas av: adallas, Dept., Don Quixote, freeborn, guldfiske, loop, Sarajevo, skiftnyckel, Stojmo
2013-03-03, 18:07

  #573

dheym

Moderator

Reg.datum: Sep 2008

Bor: Uptown

Politisk riktning:

Inlägg: 258

Den diskussion som förs här bör vara på ett sätt så man kan ta del av den och följa med i resonemangen utan att vara medlem i LS av SAC. För intern diskussion finns redan etablerade kanaler. /Mod
Inlägget tackas av: Charming, freeborn, Krastavac
2013-03-03, 18:17

  #574

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 94

Well, jag tror det kan finnas ett värde i att upplysa f.d. medlemmar om när de sprider rena felaktigheter. Man når dem liksom inte genom interna kanaler.
Inlägget tackas av: freeborn, Krastavac
2013-03-03, 20:08

  #575

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

För att bemöta lite av Ishackans inlägg som inte Torpas tog upp. Svårt göra detta så att alla förstår, utan skriva om saker som kanske lite onödiga ta upp här eller som gör det svårt för alla hänga med, men då Ishackan tilläts ta upp sånt vill jag gärna göra ett försök bemöta det.

Det finns en del konspirationsteorier om vad som hänt, men inte så mycket egentligen då det ju står helt uppenbart för alla som inte helt förvirrade att uteslutning var helt rätt beslut. Då spelar det egentligen ingen roll för den nuvarande situationen om vi skulle tro på några dolda agendor hos SAC:s företrädare, det var rätt gjort ändå. Om vi förstås nu inte ska dra in de som undersökt saken i konspirationen också… (vilket jag inte tror någon vill göra, ens av de med störst foliehatt)

Det var inte ett år sedan det uppmärksammades av revisorn det var i somras. Men som ofta när det gäller Västerorts LS så skyddades de i lite av deras kaotiska strukturer och oordning. Det hävdades att han inte var den riktiga revisorn. Att han varit revisor, men avsatts, att det som lämnades inte var en revisorsrapport utan något han knåpat ihop utan att ha tillgång till redovisning odyl… Men CK vidtog åtgärder och tillsatte en utredning.

”Just nu” i att detta beslut fattades berodde på att först nu var rapporten klar. Att den tog tid berodde till största del på att det var knäpptyst från de flesta inom Västerorts LS, utredningen hade svårt komma någonstans. Sedan gick kooperativet i konkurs efter årsskiftet och lite internkaos bröt ut i LS (detta vet vi först nu, vart fall visste jag inte om detta). När väl detta hänt fick utredning ett genombrott och den kunde sammanställas till förra helgen. Den visade på massa elände (varav mycket nu allmänt känt). När allt presenterades som det gjorde stod de fullständigt klart för alla med det minsta sans att detta bara kunde innebära att LS:et måste uteslutas. Det var en soppa som det inte fanns någon möjlighet reda ut och utan att SAC ska råka mer illa ut.

Utredningen fyllde en funktion som beslutsunderlag, ja. Men när allt var sammanfattat nu på detta sätt med vittnesmål och andra bevis, var det också betydligt mycket värre än vad jag tror de flesta ens bland deras värsta kritiker kunde föreställt sig.

Detta bekräftas av Konfliktrapporttaget, som i princip kommit fram till samma saker nästan samtidigt. De har också uppenbarligen jobbat länge med detta, men inte fått ett genombrott förrän ungefär när SAC:s undersökning fick det.

Sen att folk blir ”kappvändare” är ett vanligt fenomen när något som tidigare diskuterats i en sluten krets plötsligt kommer ut i ljuset. Detta beror på flera saker och kan inte förklaras med en enkel orsak. De som helt enkelt inte visste alls. De som förstått delvis, men inte sett helheten eller magnituden av eländet. Det finns säkerligen ofta inslag av dubbelmoral. I en del fall beror det mest på fenomenet ”en ville inte tro att det som var så bra på ett sätt var så illa på alla andra sätt”. Viss selektiv varselblinning. Men utöver allt detta finns det ju också ett komplicerat fenomen (som jag nu inte vet om det finns något begrepp för) som gör att även något en i sak visste lika mycket om före ett avslöjande plötsligt kan se det på ett helt annat sätt av att det kommer ut i ett större sammanhang, som om någon tänt en lampa över det en tidigare betraktat i ett dunkel.

Det finns inget nödvändigtvis dåligt i att många plötsligt blir ”kappvändare” utan det beror tror jag här på en blandning av alltihop detta. Då det var en så kaotisk situation som det var behövdes det en tydlig undersökning och rapport innan det blev fullt överskådligt (det är det iofs inte än heller, men bra mycket mer vart fall..)

Men jag har inte sett någon någonstans vad jag kan komma ihåg som skulle hävdat att deras verksamhet vore ond rätt igenom. Definitivt kan jag garantera att den gängse uppfattningen är att de tyckte att (i varierande positiv grad) och fortfarande tycker att det fanns bra delar i verksamheten men att det uppenbart gått snett någonstans (sen finns det väll olika åsikter om var när och hur här också)

Men slutligen, absolut finns det behov av att dra en massa lärdomar och en del förändringar efter detta. Denna process har redan lite grand påbörjats, även om vi fortfarande lite uppe i skadehantering

Inlägget tackas av: barfa, Dodeskaden, Krastavac, lokf, skiftnyckel, Spoonberg, Stojmo
2013-03-03, 21:07

  #576

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 911

Men det här är ju bara det senaste i vad som har varit över femton år av konstant inre kaos i SAC. Hur länge ska det här få fortsätta innan ni inser att det är ett strukturellt problem?
2013-03-03, 21:49

  #577

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 907

Fast vi är ju många som förespråkar och försöker få till förändringar som skapar en starkare samordning/central organisation, för att folk inte ska kunna göra vad som helst och hänvisa till ”lokalt självbestämmande”.
2013-03-03, 21:53

  #578

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Varför tror du att vi inte skulle inse att det finns det?

Blev lite svammel, Torpas svar gott nog. Även om vi kanske inte helt överens om formuleringen ”starkare centralorg”

Inlägget tackas av: Satanhas, Stojmo
2013-03-03, 23:06

  #579

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 445

Citat:

Ursprungligen postat av torpas

Fast vi är ju många som förespråkar och försöker få till förändringar hänvisa till ”lokalt självbestämmande”.

Är inte ett starkt, lokalt självbestämmande lite det som är poängen med att ha en federation? Alla LS är egna fackföreningar, sammanslutna till paraplyet SAC. Annars kan vi ju börja titta på hur LO är organiserat och då försvinner en ganska viktig fördel med att vara organiserad i LS av SAC.

Att LS:en inte ska kunna göra ”vad som helst” har vi ju gemensamma stadgar, principförklaringar och fackliga program för. Om man bryter mot dom åker man ut. Det är ju Västerorts LS-härvan ett exempel på när en federation kastat ut en part som brutit mot principförklaringen.

Inlägget tackas av: anxious, barfa, Danne, Dept., Dodeskaden, Don Quixote, Kattmannen, Krastavac, loop, skiftnyckel, Spoonberg, Stojmo, trabajo
2013-03-03, 23:10

  #580

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Jag tror egentligen det Torpas menar är just att stadgar, organisationsplaner och principförklaringen ska följas helt enkelt och inte kunna tummas på utifrån bortförklaringar om ”att bryter mot det lokala självbestämmandet”. I den bemärkelsen, om detta efterlevs och kontrolleras mer, blir det ju en starkare centralorganisation än vad det varit en tid nu (fram till den här skiten drogs fram i det fulla ljuset)
2013-03-03, 23:30

  #581

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 445

Men då behöver man inte en starkare centralorganisation, då behöver man mer förtroendevalda som aktivt tjänar sin Organisations bästa och inte ser mellan fingrar, inte orkar ta tag i saker, har inspiration, kreativa idéer och en stark vilja. Och också vågar drämma näven i bordet och vidta åtgärder när det behövs.

Man kan ha en supercentraliserad organisation som ändå fungerar skitkasst. En användare på forumet förklarar det bra; strukturer ska växa fram med praktiken, inte tvärtom.

Inlägget tackas av: Dodeskaden, Ishackan
2013-03-03, 23:30

  #582

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 112

Jag skulle snarare se det som mer samordning än starkare centralorganisation. Och i den riktningen har SAC rört sig länge nu.
Tex så har ju ett märkligt LS som bla ordnade en kurs i ”syndikalistiskt företagande” lämnat federationen för flera år sedan.
På dagens arbetsmarknad så blir ju företagande en väg in på arbetsmarknaden för en del. Och det kan man inte säga så mycket om, det är så.
Men från det till steget att börja prata om ”syndikalistiskt företagande” är steget långt och framför allt så missar man den funktion som en fackförening har.
Jag kan se kooperativ som ett användbart verktyg i vissa tillfällen. Men som ska hållas organisatoriskt skiljt från fackföreningar.
Det har varit en del konflikter som bla grundat sig på olika syn på detta med företagande och anställda. Men detta är nog den sista. Och denna är annorlunda.
Inlägget tackas av: Dodeskaden, freeborn, komakino, Spoonberg, Stojmo
2013-03-03, 23:42

  #583

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 911

Mitt intryck har alltid varit att SAC har fungerat bäst på lokal, gräsrotsnivå, i alla fall på vissa håll. Men era svar är ju just att sätta huvudet i sanden istället för att se en generell trend som har pågått alldeles för länge.

Men men, ska inte ge mig in i debatten. Tycker bara att det är sorgligt att även diskussionen efteråt har samma mönster.

2013-03-03, 23:44

  #584

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 907

Men nu ska ni inte tolka mig illvilligt. En starkare centralorganisation ska byggas från LS. Mer centrala studier, fler vinnande koncept ska spridas etc. Det enda sättet att bygga sveriges bästa fackförening är genom att sprida fungerande värvning, studier och strategier för att bygga sektioner. Man kan bara förhindra att massa löjliga personfejder sprider ut sig genom att involvera fler i de centrala verksamheterna. Men det är vi nog överrens om, sen kan vi kalla det samordning eller en stärkt central organisation/verksamhet, är bara en smaksak.

Citat:

Mitt intryck har pågått alldeles för länge.

Naturligtvis är det så, men om vi har som mål få många LS att fungera lika bra som de mest funktionella gör idag så måste det ske genom samarbete. Att Västerorts LS kunnat degenereras så kraftig beror till stor del på isolering, självvald förvisso (för att kunna fiffla).

Inlägget tackas av: Dodeskaden, freeborn, Stojmo
2013-03-04, 07:38

  #585

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 31

Skall försöka ge mitt intryck som
Medlem av denna sorgliga ”kris”.Jag tycker diskussionen ovan hamnat lite fel. Frågan tycker jag handlar om den osund organisationskultur som funnits i västerorts Ls med en ledargestalt som varit mycket destruktiv. Ledargestalten har dessutom ljugit och bedragit resten av organisationen genom att använda sig av en myt om ”registret”.
Inlägget tackas av: Stojmo
2013-03-04, 09:51

  #586

lokf

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: stockholm

Politisk riktning: Socialist

Organisation: SAC

Inlägg: 510

Jag tycker Saviola har rätt i sin analys. Jag är (än så länge) medlem i LS och har varit det sedan dryga 20 år. Jag har svårt att riktigt sätta fingret på vad som är problemet, men delar uppfattningen att mycket av federationens struktur fallit isär under de senaste 15 åren.

Om jag skulle ge mig på ett försök att förstå tror jag det handlar om flera fenomen som sammantaget ger denna effekt. Dels har organisationen stadigt blivit mindre och mindre. Man har helt enkelt svårt att fylla ut kostymen med aktiva medlemmar. Jag tror att det är helt normalt att tänka sig att endast uppemot 5% av en medlemskår är beredda att ta ett större ansvar i vilken förening som helst. (I många fall ännu färre). I en rikstäckande federation blir det här problematiskt om det totala medlemsantalet är omkring 5000. Det blir förtvivlat få som kan bemanna de olika styrelser som behövs.

Dels tror jag att SAC liksom många andra organisationer måste brottas med nån slags allmän attitydförändring i samhället. (Den har materialistisk grund, men det är en annan diskussion). Känslan för kollektivet och solidaritet har blivit svagare. Folk är inte beredda att ”dra sitt strå till stacken”, åtminstone inte om de inte är säkra på att någon annan drar deras strå. Detta bidrar också till att färre delar på bördan att organisera. Det här tror jag som sagt inte bara drabbat SAC utan gäller andra fack, partier eller intresseorganisationer.

Något som SAC också delar med andra organisationer är ett generationsskifte med en dramatisk försämring av föreningskompetens. Under nästan hela 1900-talet var folkrörelsen ständigt aktiv när det gällde föreningsfostran. Man var noga med strukturen. I minsta lilla lokalförening fanns det en handfull kamrater som kunde sköta ett möte. Se till att protokoll skrevs och blev justerade. Som hade för vana att sitta med ett tummat stadgehäfte till hands för att träda in när något verkade barka åt skogen. Dessa hjältar är färre nu -och kanske på sina håll inte längre lika väl sedda.

Kanske har SAC genom sina frihetliga traditioner varit extra utsatta i en sån här situation. Vi har ju fostrats i en tradition av skepticism mot makten. Det kan ibland vara lite för lätt att misstänkliggöra eller obstruera AUs position och beslut. Även de kamrater som för tillfället har centrala uppdrag kan själva få för sig att de till varje pris inte skall fatta beslut som på något vis kan vara kontroversiella. Allt för att undvika att bete sig på ett maktfullkomligt vis. I själva verket är det precis tvärt om! I en frihetlig och federalistisk struktur är det av central betydelse att erkänna att vissa funktioner har makt. Dom ska ha makt och skall använda den när stadgarna säger det. Att den makten granskas och kan återkallas är en annan sak. När det behövs skall det ske genom på förhand uppgjorda rutiner.

AU/CKs hantering av denna sorgliga historia har åtminstone sedan i höstas varit bra tycker jag. Man tillsatte en utredning och fattade ett mycket svårt beslut. Jag backar upp AU till hundra procent i detta läge. För framtiden ordinerar jag krav på större insyn i de LS som önskar vara medlemmar av federationen.

Inlägget tackas av: anxious, bogeyman, Charming, Dept., freeborn, guldfiske, Haymarket, Isidor, loop, resupinat, Satanhas, skiftnyckel, Stojmo, torpas, Ursäkter, Zermot, Zinnes
2013-03-04, 10:22

  #587

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 94

Struktur är dock inte mycket värt utan innehåll, och där tycker jag Zinnes analys kommer in i bilden. Att med läpparnas bekännelse följa organisationsplanen har uppenbarligen inte förbättrat ett jota, och under skydd av nån slags vulgärtolkning av det lokala självbestämmandet har man tidigare duckat för att ta tag i problemen.
Men transparens gots ta go both ways, y’know.Även en nykter syn på maktförhållandena inom de olika organisationsenheterna behövs, som lokf skriver, har själv erfarenhet av hur något kallats och sett demokratiskt ut, när i själva verket enstaka individer haft ett orimligt stort inflytande.
Att låtsas som att dessa fenomen inte existerar tjänar vi inget på.
2013-03-04, 11:45

  #588

adallas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Stockholm / Jämtland

Politisk riktning: anarkist

Organisation: LS

Inlägg: 848

litet sidospår från V-ortssnacket: Jag tror att lokf är.inne på en viktig sak, som jag har märkt i mina egna föreningsengagemang, och det är att det råder en allmän akut brist på kunskaper inom föreningsteknik. Absolut inte bara inom LS.
Det leder ju till att medlemmar i en förening förlitar sig på de få som har (eller påstår sig ha) de kunskaper som krävs. Det leder till att samma grupp personer ser sig tvungna att kandidera om och om igen till samma uppdrag eftersom ingen annan axlar det, och andra låter det ske eftersom de få som kan ’är så himla bra på det de gör’.En sak som studiekommitteerna lokalt och centralt skulle kunna göra för att förebygga missbruk av organisationsinstanser är att köra återkommande, öppna utbildningar i egentligen alla olika roller som finns inom LS och SAC. Dvs revisorskurs, styrelsekurs, kassörskurs, valberedningskurs, allmän kurs kring stadgar för alla instanser osv. Samt att det bör räknas som merit att ha gått motsvarande utbildning då man söker uppdrag.Nu kanske det låter som att jag målar upp en drömsituation där tusen kurser (och utmattade studieorganisatörer…) ska rädda oss från skandaler, men det jag är ute efter är att, som flera här brukar säga, SAC är ett verktyg. Men verktyget ska ju vara en välutrustad snickarbänk med extra allt. Inte som nu då vi har en rostig morakniv som ingen vet hur man slipar. (Obs: inte min bästa verktygsliknelse nånsin men den får duga).
Inlägget tackas av: barfa, cvalda, Dodeskaden, resupinat, skiftnyckel, Stojmo, torpas, Zermot
2013-03-04, 12:22

  #589

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 94

Det har ju egentligen redan skett en ordentlig uppryckning och satsning på studieverksamheten, men som ännu inte fått effekt på antalet sökande till centrala poster.
Detta i övrigt uppskattade arbete för kunskapsutjämning är det väl bara de gamle tupparna – som ser sitt kunskapsmonopol försvinna – som varit bittra motståndare till.
Inlägget tackas av: freeborn
2013-03-04, 12:51

  #590

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Lokf vilken analys gav Saviola? Han kom med ett påstående om att vi inte inser att vi har strukturella problem. Sedan ett till om att vi sticker huvudet i sanden. Jag antar han baserar detta på andra saker än vad som skrivits här.

Vi inser nog att vi har strukturella problem, men en massa andra problem också. Det är knappast så att vi inte inser att det finns saker som måste förändras. Problemen är ju att klarare definiera vad vi har för problem och sedan hitta lösningar på dessa problem. Detta är ju en tråd om SAC, inte LS. Mycket av svaren ligger på LS-nivå, och det krävs bättre fungerande LS innan federationen kan fungera bättre (även om de två förstås kan ske i en växelverkan och kan hänga ihop)

Jag håller dock med om din analys Lokf 🙂 Vi har definitivt problem i och med att vi är relativt små, Syndikalismen ska vara en massrörelse, SAC:s organisationsplan är gjord för att vara en massorganisation

2013-03-04, 13:26

  #591

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

Citat:

Ursprungligen postat av adallas

En sak som…

Jag håller med om detta. Vi håller (lite lågintensivt just nu) på med att ta fram en föreningskunskapskurs som ska vara anpassad för oss, och kunna plockas in som ett delmoment i andra kurser för olika organisationsinstanser

Sen är det ju tyvärr ett jäkla svårt problem att faktiskt få medlemmar att gå de kurser vi tar fram också förstås…

Inlägget tackas av: adallas, Stojmo
2013-03-04, 17:00

  #592

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 31

Citat:

Ursprungligen postat av komakino

Men då behöver man inte

Tycker jag e bra inlägg! Folk pratar som strukturella problem inom SAC men jag ser att just denna kris är en individuell dvs brist på en ordentlig organisationskultur som upprätthålls och sprids vidare av individer.

Inlägget tackas av: komakino
2013-03-04, 22:04

  #593

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 7

Problemen i Västerorts LS har inte berott på centralorganisationen, däremot kan man hävda att centralorganisationen haft svårigheter att hantera ett LS som Västerort.

Jag tycker vi ska prata lite organisationskultur eftersom det spelar in mycket mer än strukturer.

I SAC i stort har det funnits en kultur av att LS är självständiga enheter som centralorganisationen inte får pilla på. Det har även funnits en stark misstro mot centralorganisationen i många LS och den misstron syns även här på socialism.nu i denna tråd. De här två tendenserna försvagar centralorganisationen och gör att många som tar centrala uppdrag blir lite ängsliga och rädda för att dra på sig kritik, dvs det leder till en passiv centralorganisation. Detta leder i sin tur till mer misstro och mer kritik. Det är en ond cirkel.

En organisation har även en historia och SAC har flera saker i sin moderna historia som påverkar organisationen negativt. Ett väldigt konkret exempel är uteslutningen av några LS för sju år sedan. Uteslutningarna kom efter en långdragen intern konflikt. Utan att gå in på detaljer hävdar jag att dessa händelser också försvagat centralorganisationen.

Ytterligare en sak som försvagade SAC var att man saknade en anställd generalsekreterare under åren 2006-2012. Centralorganisationen hade inget ansikte utåt som kunde representera SAC. Centralorganisationen var anonym, passiv och ledarlös. Detta var inte ett strukturellt problem, utan ett problem med rådande organisationskultur. På pappret fanns det stöd för en centralorganisation som var synlig, aktiv och med en ledare. På pappret.

Under samma period dök en karismatisk ledare upp som drev en kamp som många inspirerades av. Ledaren startade Registret, organiserade blockader och vann en del strider. Ledaren framträdde även i media och bidrog till att profilera SAC i papperslösa frågan. Ledaren var inte först med varken blockader eller papperslösa frågan, men ledaren tog över dessa saker.

Vi har här en försvagad centralorganisation som saknar en formell företrädare och så har vi en starkt lysande karismatisk ledare. Ledaren ingav hopp och en känsla av att SAC åter var en stark och stridbar organisation. Många såg ledaren och hans verksamhet som ”revolutionär” och vart gladeligen anhängare och följare.

Det har hela tiden funnits kritiker mot ledaren och hans verksamhet, de som inte sett den lysande stigen. Men de flesta verkar ha varit för upptagna med ledaren och hans fantastiska Register för att vara mottagliga för kritiska synpunkter.

När kampen stod som hetast runt Berns så var det väl närmast hallelujastämning. Hundratals personer dök upp på blockader utanför Berns flera dagar i veckan. Folk reste från hela landet för att delta i blockaderna. Ja i alla fall tills folk gick i väggen. Men inte ens när SUF Stockholm höll på att kollapsa eller folk i LSen i Stockholmsområdet gick i väggen av utmattning kom någon kritik fram till ytan.

Nu drar jag saker till sin spets och förenklar för att göra det hela tydligare. Jag påstår inte att allt som Ledaren eller Registret sysslade med var dåligt. Jag försöker fokusera på frågan hur något som till en början var övervägande bra kunde urarta så fullständigt som det gjorde?
Jag påstår inte heller att centralorganisationen varit helt handfallen i förhållande till Ledaren och Västerorts LS, för så har inte varit fallet.

Men det mest fascinerande i den här historien är inte hur SACs centralorganisation har agerat, utan hur frälsta folk varit på Ledaren och hans Register. Och det handlar inte bara om SACs medlemmar, mängder av de som deltagit på t ex blockaderna mot Berns har inte alls varit medlemmar i SAC. Ledaren och hans Register har fascinerat stora delar av den svenska vänstern.

För att kunna förstå vad det var som hände, så måste vi diskutera följande områden:

1. Ledarskap, dvs centralorganisationens bristande ledarskap och folks vilja att följa en karismatisk ledare. En vanlig floskel är att ”vi har inga ledare” eller ”vi gillar inte ledarskap”, men det är också sådana idéer som lämnar fältet helt fritt för en karismatisk Ledare och hans Register.

2. Organisationskulturen, i hela SAC, i centralorganisationen och den specifika kultur som utvecklades i Västerorts LS. Dvs hur organisationskulturen har lamslagit centralorganisationen och lämnar fältet fritt för Ledaren och hans Register. Men även den organisationskultur som korrumperat Västerorts LS.

Inlägget tackas av: Danne, Dept., Dodeskaden, freeborn, Klaatu, Krastavac, Mattis, Patrik, skiftnyckel, Stojmo, struten, Zinnes
2013-03-04, 22:34

  #594

Don Quixote

Medlem

Reg.datum: Nov 2009

Bor: La Mancha

Politisk riktning: Knight-errantry

Organisation: Order of chivalry (r)

Inlägg: 421

I fallet Ruben så handlar det absolut inte om ledarskap på så sätt som du beskriver det. Tror inte att någon stod utanför Berns p.g.a. en ”ledare”. Folk var där p.g.a. kampen och solidariteten. Jag var utanför Berns nästan varje helg i ett halvår och tror aldrig att jag utbyte ett ord med Ruben. Vem fan bryr sig om honom? Det var konflikten det handlade om. Dessutom var det oftast andra medlemmar som höll i lådan när vi var utanför Berns. Ruben gjorde väl aldrig så mycket.

Kom ihåg nu att snuten alltid haffade Ruben för att de trodde att han var någon sorts ledare. Men alla vi syndikalister visste att det inte fanns någon ledare. Något som du säkert kan hitta skrivet ganska många gånger i tråden om Berns-konflikten.

Inlägget tackas av: Dacke, Dodeskaden, Krastavac, mell0
2013-03-04, 22:41

  #595

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 7

Citat:

Ursprungligen postat av Don Quixote

I fallet Ruben så handlar det absolut inte om ledarskap

Men det fanns ju mängder av kamper att solidarisera sig i. Varför tror du att du och alla andra valde just Rubens och hans Registerkamper? Var det en slump varje gång?

Och varför blir du så provocerad av att jag lyfter fram detta?

2013-03-04, 22:43

  #596

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

faktiskt är det inget av det du bygger din argumentation på som motsäger Feldenkreis inlägg
Inlägget tackas av: Stojmo
2013-03-04, 22:44

  #597

apati

Moderator

som punkt 3 skulle jag vilja tillägga brist på fungerande sektioner. Brist på basarbete och fungerande aktiv närvaro på arbetsplatserna vilket fört med sig att SAC blivit ett forum där man på klassiskt aktivistiskt sätt kanaliserar sitt engagemang på enskilda uppmärksammade konflikter.
2013-03-04, 22:44

  #598

Don Quixote

Medlem

Citat:

Ursprungligen postat av Feldenkreis

Varför tror du att du och alla andra valde just Rubens

Vilka kamper då? Sam-distribution kanske hade någon enstaka strejkvecka 2010 vad vet jag men den huvudsakliga konflikten det året var Berns-konflikten. Det är väldigt långsökt att tro att folk deltog i Berns-blockaderna p.g.a. Ruben som ledare eller p.g.a. vurm för registermetoden.

Citat:

Ursprungligen postat av Feldenkreis

Och varför blir du så provocerad av att jag lyfter fram detta?

Provocerad? Nej.

Citat:

Ursprungligen postat av freeborn

faktiskt är det inget av det du bygger

Vill inte utveckla en massa sido-spår i den här diskussionen men förstår inte riktigt vad du menar. Han skriver om någon sorts ledarkult kring Ruben. Jag känner inte igen mig i den bilden.

2013-03-04, 22:59

  #599

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 111

tänkte att Feldenkreis kunde få göra det själv så jag inte förstörde något bra här … men förstås har du rätt i att jag borde göra det.

tex tänker jag att en ledare inte nödvändigtvis behöver leda, beordra, inspirera eller ens vara känd för så många för att kunna vara en ledare för en rörelse. det handlar om att på olika sätt få saker att bli som en vill och gå i vissa riktningar. en behöver inte ens vara medveten om att en leder själv eller ha en uttalad agenda för detta. ledarskap kan verka på olika plan och på olika sätt.

även om vi förstås alla var där för att vi var solidariska (det tror jag inte någon ifrågasätter) och inte ens var medvetna om att den nämnde personen existerade kan det ju ändå till stor del vara ett resultat av personens ledarskap

f.ö. var det en rätt stridbar tid där omkring 2010-2011. Stockholms LS hade ett flertal öppna konflikter, med ett gäng blokader och strejker. DSTS var i strejk minst en gång bla.

2013-03-05, 00:13

  #600

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 7

Ledarskap finns överallt i alla grupper. En grupp kan inte existera utan ledarskap. Vi har det i våra gener. Människan är ett flockdjur som organiserar sig i grupper och bygger samhällen. Det finns djurarter som lever helt ensamma, men vi är inte en sådan.

Det finns en nidbild av ledarskap som något auktoritärt, och det finns auktoritära ledare. Men de flesta ledare är inte alls auktoritära utan mer förebilder, någon man lyssnar på och kanske ser upp till.

På en arbetsplats står kampen mellan två ledarskap. På den ena sidan har vi arbetarkollektivets ledarskap och på den andra företagsledningen.

Ledarskap är både formellt och informellt. Ett problem med att diskutera ledarskap är att många bara förstår det formella ledarskapet och är omedvetna om det informella ledarskapet, som i arbetsplatskamp är helt avgörande.

T ex kan en person vara utsedd till chef över en arbetsgrupp, men i realiteten så följer arbetsgruppen en informell ledare i gruppen och struntar i vad chefen säger. Det är en illustration av skillnaden mellan chefskap och ledarskap, eller mellan formellt och informellt ledarskap.

Jag påstår att som facklig organisatör är det ganska avgörande att man förstår sig på ledarskap och då framförallt hur det informella ledarskapet fungerar.

Det är också helt omöjligt att förstå vad det är som hänt i SAC och Västerorts LS under de senaste åren ifall man vägrar försöka förstå sig på ledarskap.

En karismatisk ledare är kanske framförallt en symbol och inspiratör.

Även en anarkist som Bakunin betonade vikten av ledarskap för att nå framgång.

2013-03-05, 21:10

  #601

Ishackan

Medlem

Reg.datum: Oct 2008

Bor: Röda Götet

Politisk riktning: Blodröd

Inlägg: 819

Feldenkreis, två saker slår mig när jag läser dina inlägg:

1: Ni har uppenbarligen läst och förstått innehållet på era chefs- och managementkurser. Dina inlägg är antagligen en ganska bra sammanfattning av random ledarskapsutbildning. Vad som återstår att ha en åsikt om är således relevansen för SAC.

2: Är teserna applicerbara på Ruben och Västerorts LS? Från håll har det mer sett ut som att detta LS varit en enmansarmé. För att kunna definieras som ledare borde det väl finnas några att leda? Att det dök upp folk på blockader må vara en sak, men verksamheter byggs liksom inte under utan mellan den typen av aktioner.

Inlägget tackas av: Danne, Dept., Don Quixote, Saviola
2013-03-06, 07:15

  #602

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Fast menar du nu att Västerorts LS inte haft några medlemmar? Eller att de inte haft nån verksamhet eller kommunikation mellan aktionerna? Luddigt.

Varför skulle ledarskapsteorier sakna relevans just för SAC? Vad skiljer denna grupp från andra i samhället?

Jag håller f.ö. med dig om att organisationen byggs MELLAN striderna, alltför ofta hävdas det att SAC är ett verktyg endast för när det ”hettar till”.

Inlägget tackas av: freeborn, torpas, Zinnes
2013-03-06, 09:44

  #603

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Jag tycker det är ganska självklart att ruben varit en ledare. Det handlar ju inte främst om blockaderna mot Berns utan om västerort, gulingkooperativen, osv.

Det behövs ju inga poäng i managementkurser för att förstå det.

Inlägget tackas av: Stojmo
2013-03-06, 10:08

  #604

bogeyman

Medlem

Reg.datum: Sep 2009

Politisk riktning: Anarkism

Organisation: SUF

Inlägg: 878

Att det behövdes hjälp vid olika blockader brukade vad jag minns ofta nå SUF Stockholm via LS, inte via registret. SUF Stockholm var ju med vid en del konflikter när vi blev ombedda om att hjälpa till. Att just Berns blev så uppmärksammat tror jag berodde på polisens hantering av situationen, snarare än att registret var särskilt bra på att få folk till Berns. Vi hade en tydlig skiljelinje mellan oss och dom (berns, snuten, sossarnas pr-byråer) ett tydligt mål. Att sen allt färre dök upp på blockaderna berodde på den sjukt bristfälliga informationen vi fick. När vi frågade registret lät det hela tiden som att konflikten just höll på att klaras upp, att det bara var några helger kvar. Vilket ju bara var lögner, det var rätt sugigt att bli hanterade som kader i något stalinistparti så då slutade folk helt enkelt att dyka upp.

Om vi ska kunna fatta vettiga egna beslut behövs tydlig information, transparens, alla måste hela tiden kunna få reda på vad det är som pågår. Ledarskapsbiten är rätt sekundär.

Inlägget tackas av: adallas, barfa, Charming, Dept., Haymarket, Kerub, Krastavac, loop, resupinat, skiftnyckel, Ulf_Ulf, Zinnes
2013-03-06, 10:14

  #605

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Fast tydlig information och transparens är ju definitivt en ledarskapsfråga. Ingen annan än personer/person kan ju upprätthålla transparens.
Inlägget tackas av: Stojmo
2013-03-06, 11:32

  #606

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Bogeyman: Konstig slutsats, det låter ju utifrån situationen du beskriver mer som att ledarskapsbiten borde vara oerhört viktig, att en annan sorts ledarskap hade behövts.

Ett frihetligt socialistiskt ledarskap, som främjar tydlighet, transparens och självorganisering.

Inlägget tackas av: Feldenkreis, Zinnes
2013-03-06, 12:35

  #607

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 352

Jag förstår inte varför vi inte ska använda oss teorier som finns om gruppsykologi, ledarskap, attitydpåverkan, konfliktlösning, bara för att arbetsköparna används delar av dem som vapen mot vår klass. Kunskap kan användas i olika syften.

”era chefs- och managementkurser” – det där är bara guilt by association. Ska vi kanske inte intressera oss för ekonomi heller, eftersom det är kapitalisters favoritämne?

Samma teorier i andra mer ”neutrala” sammanhang, t.ex. sociologi, om man pluggar till förskollärare, teaterpedagog etc. Eller är det också smittad kunskap?

Ledare är personer som, one way or another, får grejer att hända. Och alldeles oavsett om folk pratade med R. mellan, efter, under, blockader, snuten, vem som bjöd in vem – uppenbarligen hände grejer. Hade den här typen av organisering funnits utan honom?

Nej, jag tror inte det. Allt hade rasat ihop, eller utvecklats till något annat (vilket i backspegeln verkligen hade varit det absolut bästa) så det känns ju som själva definitionen av ett svagt, ömtåligt, mycket mycket destruktivt ledarskap.

Finns f.ö. en tråd, Synen på ledningar och ledarskap

Inlägget tackas av: freeborn, Kerub, Stojmo, torpas, Zinnes
2013-03-06, 18:17

  #608

thollingby

Supermoderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: South!

Politisk riktning: FULL COMMUNISM

Organisation: SUF, VVV, Socialism.nu

Inlägg: 2 693

Men skiftnyckel, teori kan ju knappast heller beskrivas som något i sig självt ”neutralt”, ett verktyg som kan kan använda som man vill.
Anammar man en teori blir man ju tveklöst på något sätt påverkad av den världsbeskrivning som teorin presenterar (jag menar inte att man kopierar den alltså, utan just att man blir påverkad på något sätt).Apropå jämförelsen med ekonomi skulle jag absolut vilja säga att man ska ta det försiktigt med att läsa nationalekonomi, det vet jag flera personer med vänsteruppfattningar som blivit höger utav.Ingen kunskap är såklart förbjuden eller smittad, men man ska inte heller inbilla sig att den är neutral. Använd den gärna när det går, men se dess begränsningar och hur den påverkar en.
Inlägget tackas av: Dept., Don Quixote, freeborn, Zinnes
2013-03-06, 18:19

  #609

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Teorier för management och ledarskap är utvecklade för ett speciellt syfte – att på bästa sätt organisera och bygga upp företag. Om vi inte vill bygga våra organisationer som ett företag så är sådana teorier inte speciellt användbara för oss, nej.
2013-03-06, 18:30

  #610

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Fast det är ju fel. Teorierna är ju inte uppbyggda för att driva företag. En hel del kommer ju från sociologi, socialpsykologi, psykologi, neuropsykiatri, biologi, osv. Det är ju klassiska samhällsvetenskapliga discipliner. Visst kan de tjäna kapitalet men de behöver inTe göra det. Det är väl klart att teorierna inte uppstår ur intet eller skapas av företagarna och konsulterna själva.

Allt är användbart som gör oss bättre på att organisera oss och flytta fram våra positioner.

Å ansa sidan är det väl ingen som påstår att man skall ändra i hur organisationen fungerar idag med medlemsdemokrati, självorganisering, lokalt självbestämmande osv.

2013-03-06, 18:35

  #611

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Men dom teorierna är inte heller neutrala utan påverkade av samhället vi lever i. Och nej, allt som ”flyttar fram” våra ”positioner” är inte bra. Olika saker leder till olika resultat. Anything goes är en farlig attityd IMO.

Vi måste föreställa oss ledarskap på nya sätt för att kunna ta oss någonstans.

Inlägget tackas av: apati
2013-03-06, 20:41

  #612

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 7

Att misstänkliggöra ledarskapsutbildningar är ganska märkligt. I SAC har man studerat ledarskap sedan 1920-talet då man i Rallarnas vandringsbibliotek hade böcker om ledarskap och gav ut egna pamfletter om ledarskap. I en revolutionär fackförening var det naturligt att studera och diskutera ledarskap. Hur skulle man kunna ta över samhället utan ledarskap?

Idag tar vi upp ledarskap i SACs interna utbildningar. Vår amerikanska systerorganisation IWW tar upp vikten av ledarskap i sin grundutbildning för organisatörer. Jag har flera fackliga böcker i bokhyllan som tar upp managementteorier, därför att för fackligt aktiva runt om i världen är det självklart att studera ledarskapsteorier. Och jag skulle kunna spendera ganska lång tid på att räkna upp olika fackliga och andra ideella organisationer där ledarskapsutbildningar är självklarheter. Att en del vänstermänniskor tror att böcker är farliga är ganska underhållande, eller tragikomiskt.

Vi har ledarskap i SAC, vi försöker utmana ledarskapet på våra arbetsplatser och då blir en diskussion om ledarskap både relevant och nödvändig. I mitt första inlägg om ledarskap tog jag även upp problemet med centralorganisationens bristande ledarskap i förhållande till Ruben och Västerorts LS. Alla verkar överens om att centralorganisationen haft problem att hantera Västerorts LS och det är en fråga om centralorganisationens ledarskap. Att sätta gränser för en LS och tala om var skåpet ska stå är ledarskap. Och då blir det också sjukt relevant att diskutera ledarskap. Varför har centralorganisationens ledarskap tidigare brustit så mycket? Varför har man på central nivå haft så svårt att sätta gränser för Ruben? Vad är det för ledarskap man haft i SAC? Vad är det för ledarskap Ruben praktiserar?

Det är några få inom SAC som de senaste året hetsat mot att vi diskuterar ledarskap inom organisationen. Ett gemensamt drag för alla dessa är att de är eller varit ledare. Ishacka är en av dem och han har varit ledare i sitt LS, på centralnivå, på sin arbetsplats och även varit ledande i aktivistmiljön utanför LS. Att personer som själva är ledare gör allt de kan för att hålla organisationen i okunskap om ledarskap är ganska intressant eller suspekt beteende. En av dessa personer har även gått en extern utbildning i ledarskap för flera tusen kronor. Men samtidigt som man själv går dyra utbildningar i ledarskap så ska medlemmar absolut inte få diskutera ledarskap. Luktar det pamperi? I mina ögon har jag svårt att tolka det som något annat än att man ser sina egna ledarskapspositioner hotade av att medlemmarna får ökad kunskap om ledarskap. Nä håll medlemmarna i okunskap och reservera ledarskapskurserna för de ledare som redan har maktpositioner.

Jag tror personligen att uteslutningen av Västerorts LS bara är början på en resa för SAC där vi återvinner den kunskap som var självklar för syndikalister på 1920-talet. En fackförening som gör anspråk på att förändra samhället måste naturligtvis diskutera vilket ledarskap vi vill ha? Och utbilda medlemmarna i principerna för ett syndikalistiskt ledarskap.

Inlägget tackas av: freeborn, loop, Stojmo, torpas, Zinnes
2013-03-06, 21:12

  #613

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Jag var mycket noga med att skilja på managmentteorier och ledarskap. Att dessa teorier är populära i olika aktivistsammanhang påminner mig bara om tesen om att dessa sammanhang är en utmärkt skola för att senare göra privat karriär.

Men detta är inte en kritik av SAC utan endast okritiskt hyllande av managmentteorier. Carry on.

Inlägget tackas av: 97036
2013-03-06, 21:48

  #614

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 352

Obs inte ute efter att gå i personlig clinch med nån, har inga mångåriga beefs osv.

Citat:

Men skiftnyckel, teori kan ju knappast heller beskrivas som något i sätt).

Jag skrev inte neutralt utan

Citat:

i andra mer ”neutrala” sammanhang,

En skola, ett universitet, en aktivistgrupp, en vänsterföreläsning är åts marginaler så man kan peta hål på deras ”vi har inte råd”-argument.

I tell you man, de utbildningar i agitation och ”ledarskap” jag gått genom SAC har gett tiofallt mycket mer praktisk kunskap än all Marx/Bakunin/Negri jag nånsin försökt traggla mig igenom men gett upp, utom genom Kämpa Tillsammans! glasögon, som definitivt talar om en form av ledarskap.

Det.finns.ingen.syndikalist som ”okritiskt hyllar managementteori”.

Den managementteori man läser beskriver först företagens olika strategier, sen föreslår olika sätt att motarbeta dem genom att föra fram solidariska normer, syndikalistiska värderingar och stärka arbetarkollektivet. Tillsammans med saker som mötesteknik, föreningskunskap, arbetsrätt och förhandling är det ganska kickass.

Jag skulle verkligen vilja se några bevis på att det skulle vara skadligt att läsa och diskutera arbetsköparnas strategier + ett positivt ledarskap som går ut på sätta igång rörelse och få många aktiva ”ledare”. Har ni några?

Entrepenören Ruben hatade för övrigt att diskussioner om sådant, han hävdade att Västerort var en direktdemokrati där ingen hade mer makt än nånannan.

Inlägget tackas av: Feldenkreis, Stojmo, thollingby, Zinnes
2013-03-06, 22:07

  #615

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 449

Kan vem som helst bli en ledare?
Vad händer om man får fler ledare i en sektion eller i ett LS, och ledarna har olika idéer/uppfattningar om verksamheten, vad gör man då?
Vad händer om ett LS har en ”destruktiv ledare” och det sen kommer en positiv ledare (eller vad man ska använda för uttryck.)Det är frågor jag länge haft och inte riktigt kunnat läsa mig till ett svar i det studiematerial SAC använder sig av. Mycket utgår från att det inte finns någon ledare alls och en individ kommer och axlar den rollen.
Inlägget tackas av: Stojmo, Zinnes
2013-03-06, 22:27

  #616

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Komakino: Bra frågor.

Vad gäller den andra frågan så är själva poängen att det ska vara flera ledare, så många som möjligt, det är det som är demokrati. Vi snöar inte in på ”Highlander” som det auktoritära ledarskapet gör.

Inlägget tackas av: komakino, skiftnyckel, Zinnes
2013-03-06, 22:37

  #617

cvalda

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 1 770

Jag tycker att det är en onödig upphängning på ledarskap i tråden, visst ledarskap främjar olika typer av beteende men är endast en pusselbit av flera när det gäller att förstå organisationer (aldrig sett en organisationsteori prata så mycket om ledare som görs i tråden men vem vet, kanske något nytt!)

När jag läste organisationsteori fick jag lära mig att en organisation med alla dess delar producerar en viss typ av aktivitet, ibland det man tänkte och ibland inte och ibland annat. När vi fick lära oss organisationsanalys så fick lära oss fyra perspektiv (bland annat) och jag tycker att de kan vara vettiga att lyfta här för att försöka se en mer mångfacetterad bild av händelsen.

Först skulle jag dock vilja prata om ”ledarskapsteorin” som förs fram här, en enskild person kan inte ensam vara avgörande för transparens, tydlighet och självorganisering. Det är stadgar, tillgång till information, faktiska möjligheter att åstadkomma någonting. Som ledar vet du inte vilken information medlemmarna vill ha utan måste ha infrastruktur för att de själv ska få tag på den när de känner för det. Det är inte transparens att be en ledare om en viss typ av information, det stärker snarare ledaren som just ledare och öppnar upp för en hel del märkliga saker såsom att vissa får information jättefort andra inte, ibland extrem fixering vid offentliga kanaler ibland inte. En ledare gör varken till eller från om vi har ett uselt medlemsregister eller använder oss uselt exempelvis digitala möjligheter (vad är egentligen grejen med fixering vid mejl & mejllistor exempelvis)? Tydlighet kan också vara att ha standardiserade utbildningar (jättebra med cirkeln!) men vad är grejen med att inte ha standardiserade utbildningar för ansvarsuppdrag i LS? Återigen, där kan en ledare vara jättetydlig med hur bokföring ska skötas men det möjliggör ändå inte att alla känner att de kan ta ett ansvarsuppdrag eftersom förväntningarna inte är inarbetade eller man är säker på att utbildning finns. Hur många LS-medlemmar kan ögna igenom en resultatrapport och se uppenbara brister? Vad är en delegationsordning?

Hur som, ska försöka beskriva den där organisationsteorin jag fick lära mig (OBS! Utvecklad för företag som har lönearbetare!). De kallade perspektiven för:
* Det strukturella perspektivet
* HR-perspektivet
* Det politiska perspektivet
* Det symboliska perspektivet

Varning: Wall of text

Spoiler

Om man ska försöka anlägga någon slags förklaring på varför det blivit som det har blivit (utan att ha allt för lång historia i SAC eller ha träffat alla) skulle det vara på premissen att alla försökt göra gott men hamnat jäävligt fel:

Strukturerna i SAC är svaga eller efterlevs svagt (vad det beror på kan man ju tvista om) och funktioner på sekretariatet har varit obemannade en längre tid vilket spätt på en sådan utveckling. Intern utbildningen är eftersatt och det finns få som kan ta uppdrag eller granska uppdragshavare. Eftersom det finns så mycket att göra i organisationen bränner den lätt ut folk och misstag som kanske skulle kunnat rättats till lätt blir oproportionerligt stora och det resulterar i en polarisering där det blir svårt att komma framåt i organisation, diskussion uppfattas som angrepp helt enkelt. Gissningsvis ser man vidriga arbetsförhållanden för papperslösa i Sthlm och i en kombination av medlidande, desperation så kan hela sidostrukturer skapas. Varför ingen reagerar/eller om någon reagerar vet jag inte men med facit i hand var det inte tillräckligt kraftfullt men registerkampen lyfts fram väldigt mycket av SAC (ja, så framstod det i alla fall för mig) och SAC kanske får självförtroende av att organisera papperslösa, något som de andra facken inte klarar och det finns också klara galjonsfigurer och strider som mytifieras och berättas. Det verkar alltså som att nödvändiga strukturer finns eller inte är tillräckligt starka, detta skapar bittra och utbrända människor som bråkar och polariseringen eller att man låter bli att handskas med konflikter handlingsförlamar organisationen och för att kompensera lyfts ”hjältar” fram som kommer undan mycket kritik.

Jag tycker en helhetsanalys är vettigare än att fixera sig vid ledarskapet (det lämpar sig kanske för grupper eller mindre uppgifter men är inte skalbart upp till vilken storlek som helst). Ibland behöver man ta itu med big picture stuff.

Inlägget tackas av: Danne, Gau, Kanellos, loop, skiftnyckel, skitkid, Stojmo, Zinnes
2013-03-06, 22:48

  #618

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Angående komakinos fråga så är det ju väldigt relevant. Det är ju så det fungerar idag menar jag. Så hur gör vi idag när vi har olika idéer om hur verksamheten skall bedrivas? Förhoppningsvis vill vi ju komma överens om vart vi är på väg och hur vi skall nå dit. Att komma överens är ju enda sättet att kunna göra nått tillsammans. Komma överens gör man ju genom diskussion och beslut.
2013-03-07, 03:38

  #619

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 121

Nu vet jag inte hur långt ni kommit. För mig handlar det mest om att analysera saker, bland annat de olika rollerna folk har i organisationer och på arbetoplatsen.
2013-03-07, 06:44

  #620

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Yep. Och en sån roll är ledare. Det är OK. Och är en del av en helhet.
Sen är det viktigt att agera på sin analys.
2013-03-07, 08:16

  #621

lokf

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: stockholm

Politisk riktning: Socialist

Organisation: SAC

Inlägg: 510

Jag tycker att det är alldeles utmärkt att öppet tala om ledare, formella och informella, i alla organisationer. Jag delar synen på att en av orsakerna till den olyckliga utvecklingen av Västerorts LS och Registret står att finna i dåligt och bristande ledarskap i en kombination.

Att vi inte okritiskt kan använda teorier från näringslivet är en annan sak. Det gäller sannolikt all teori. Det är en diskussion vi inte behöver belasta den här tråden med, tycker jag.

Inlägget tackas av: freeborn, Krastavac, skiftnyckel, Stojmo, Zinnes
2013-03-07, 11:35

  #622

Partisano

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Marxism-leninism

Organisation: SKU/SKP

Inlägg: 381

KP skriver om SAC.
http://kommunisterna.nu/nyheter/2013/03/facklig-maffia
2013-03-07, 11:54

  #623

Mattis

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Bamsevänster

Organisation: Huddinge LS

Inlägg: 1 388

Citat:

Något som SAC också delar med andra organisationer är ett generationsskifte kanske på sina håll inte längre lika väl sedda.

Det här tror jag är en jätteviktig poäng. Hur man än definierar revolutionär syndikalism, så är en gemensam organisation med gemensamma ekonomiska tillgångar nästan omöjlig att sköta utan gammal hederlig folkrörelsedemokrati. Bla. detta har fallerat i fallet med Västerort. Tror att det har att göra lite med synen på SAC som ett verktyg. För mej var det mer viktigt att värna att organisationen stod stark, för att det var den enda syndikalistiska organisation som fanns. Den var liksom den enda man kunde falla tillbaka på, den enda man kunde lita på.
På en av de fackliga konferenserna som gick av stapeln i Gävle i början av 2000-talet kom frågan upp i en paneldebatt, där många exempel på framgångsrikt sektionsarbete presenterades (de var nästan uteslutande storstadsfenomen). En LS-kassör utanför storstadsområdet framhöll svårigheten att ta upp den organiseringen då alla aktiva krävdes för att hålla LS struktur igång. Svaret från podiet blev då att lägga ner LS och gå upp i det stora facket.
Detta betraktar jag som kärnan i den autonoma läran: rörelsen/kämpandet är allt, oberoende av organisation. Då är det logiskt att betrakta en organisation som SAC (eller Vänsterpartiet tex) som ett verktyg. Man kan sedan om det inte passar längre byta till annan organisation för att fortsätta kampen. Det kanske därför som så få organistioner som betraktas som autonoma finns kvar sedan 90-talet. Det har ju diskuterats här på forumet att de har så svårt att överleva
Mot det står de som betraktar syndikalismen som en lärd att bevara (de finns faktiskt). Då är det logiskt att lägga ner mer möda på att bevara en organisation, även om det går trögt med aktiviteten.
SAC har ju i stort under hela sin historia varit de som stått för den syndikalistiska rösten i Sverige. I bland som demokratiskt fack, ibland som ideologisk rörelse. Nu tycker det verkar som organisationen ändrat sina strukturer för att passa en ideologisk riktning där fokus inriktas på kamp och konfrontation (liknande förhållanden som på 20-30 talet), och där medlemmar med långt medlemskap och lite mer ordnande förhållanden inte platsar. Ett sorts syndikalistiskt/arbetsplatskamp förbund snarare än ett fack. Jag har tex svårt att jag skulle varsla om konflikt på mitt jobb i en konflikt mellan mej och min arbetsgivare om något annat än tex lönekonflikter/anställningsförhållanden. Det finns absolut tillfällen då jag tycker konfliktvarsel är olämpliga i fackliga sammanhang.

Inlägget tackas av: apati, Dept., lokf, skiftnyckel, Stojmo
2013-03-07, 12:06

  #624

barfa

Inbiten medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: storstan

Politisk riktning: Ninjanarchy

Organisation: Bokhandeln INFo, Sthlm LS

Inlägg: 3 663

Citat:

Ursprungligen postat av Partisano

KP skriver om SAC.
http://kommunisterna.nu/nyheter/2013/03/facklig-maffia

Men alltså, är artikelförfattaren berusad eller på annat sätt debil? Påståendena i artikeln är bizarra, verklighetsfrämmande och närmast hallucinatoriska.

för att förtydliga: artikeln kommer med flera svepande påståenden utan uppbackning. Trots att det finns uttalanden från SAC, intervju med Ruben och flera nyhetsinslag att hänvisa till, om man nu anser att man däruti har stöd för sina påståenden. Om man nu har andra källor än de redan kända så kunde man ju då säga det. Men icke. Istället får vi ett reflexmässig retoriskt programmatiskt utspel, helt utan djupare insikt eller analys.

Inlägget tackas av: cutyourhair, Dept., freeborn, Jag, Krastavac, loop, Satanhas, torpas, Ursäkter
2013-03-07, 12:10

  #625

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Ugh, det låter i bästa fall som Welinders SAF det där, Mattis. Förhoppningsvis är vi på väg bort från den sortens autonom vänster-idealism.
2013-03-07, 12:39

  #626

Partisano

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Marxism-leninism

Organisation: SKU/SKP

Inlägg: 381

Citat:

Ursprungligen postat av barfa

Men alltså, är artikelförfattaren berusad eller på annat sätt debil?
för att förtydliga: artikeln kommer med flera svepande påståenden utan djupare insikt eller analys.

På vilket sätt skulle artikeln vara verklighetsfrämmande ?
Jag tycker att sådan här kritik emot SAC behövs.

2013-03-07, 13:00

  #627

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 114

Kritik om att vi är maffia finns det ju redan en massa från Maria Abrahamsson, Lars-Olof Pettersson, Maria Rankka, Mats Hulth, Hanna Kjöller och Maud Olofsson mfl. Men du tycker inte det räcker utan att det behövs mer av detta sätt att debattera alltså?

Förstås kan det kritiseras och en kan vara mot att organisera papperslösa, men lite högra nivå en alla dessa högertroll med en illa dold agenda kanske vore kul. Som det är nu är det ju inte mer värt att bemöta seriöst än någon av ovanstående uppräknade

Inlägget tackas av: alarma, Dept., soap
2013-03-07, 13:14

  #628

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Tycker inte alls SAC under tiden stått till största delen för den syndikalistiska rösten. Om man skall vara krass så har ju folkrörelselinjen på ett bättre sätt representerat den. Men de senaste årens fokus på utbildningar på agitation, organisering, kollektivistisk organisering så tycker jag väl att SAC börjar hålla den syndikalistiska rösten med stadig ton! Framförallt den senaste diskussionen om organisatörer och ledarskap är ju på helt rätt väg.
Inlägget tackas av: Stojmo
2013-03-07, 17:07

  #629

Spoonberg

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Jönköping

Politisk riktning: YOLO

Organisation: SSU

Inlägg: 261

Om KP anser att denna kriminella verksamhet ska jagas ut istället för att förhandlas med, menar de då att man inte ska förhandla med arbetsköpare? Eller hur är deras inställning till dem? Och vilken verksamhet har KP för att jaga ut det organiserade brottsligheten?
Inlägget tackas av: 97036, Charming, kiwi, loop, soap, torpas
2013-03-07, 17:18

  #630

thollingby

Supermoderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: South!

Politisk riktning: FULL COMMUNISM

Organisation: SUF, VVV, Socialism.nu

Inlägg: 2 693

Alltså SAC är ju ändå de som i grunden fuckat up i den här historien, det är såklart inte konstigt att någon som tidigare varit kritisk mot papperslösaorganisering menar sig fått vatten på sin kvarn nu.

Först läste jag artikeln som att slutklämmen var att SAC skulle jagas bort från arbetsmarknaden och tyckte det var jävligt skevt. Efter en andra genomläsning tänker jag att man får utgå från att de menar att köparna av svart arbetskraft ska jagas bort (skevt att ha en sån tvetydig skrivning dock), och då tycker jag faktiskt inte artikeln är så himla konstig eller deliriskt från deras ståndpunkt.
De menar att man inte ska organisera arbetare i svarta branscher, utan att man bara ska bekämpa de anställningarna på ett makroplan. Med den ståndpunkten skulle man ju inte råka ut för den sortens haveri som Västerort genomgått, det får man väl ändå tillstå? Å andra sidan skulle man aldrig vunnit de segrar man gjort i olika papperslösakamper heller utan bara agerat politiska tyckare.

Det som är kvar som är riktigt konstigt är ju rubriksättningen om Maffia, vilken precis som freeborn påpekar bara spelar på borgarnas demagogi.

2013-03-07, 18:26

  #631

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 449

Sen att arbetsplatser med kollektivavtal skulle lösa problemen med skurkföretag begriper jag inte heller…

och att det ”bara är att jaga bort dom”. ja visst ere så… visst ere så…

Inlägget tackas av: 97036, Haymarket, Krastavac, loop, skiftnyckel, torpas, Zinnes
2013-03-07, 18:40

  #632

TupacKatari

Medlem

Reg.datum: Mar 2012

Bor: nomad

Politisk riktning: ML

Inlägg: 163

Jag ser inte artikeln som en ”analys” utan snarare en kommentar på något man redan kritiserat.

Citat:

Ursprungligen postat av Spoonberg

Om KP anser att denna kriminella verksamhet

Va? man menar att man ska utrota svart arbetsmarknad och inte förhandla med dem. Hur kan du inte förstå skillnaden?

2013-03-07, 19:00

  #633

Spoonberg

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Jönköping

Politisk riktning: YOLO

Organisation: SSU

Inlägg: 261

Jag förstår skillnaden, men de strider inte emot varandra. Hur ska man utrota en svart arbetsmarknad? Vad är KPs förslag och praktik för förändring?

Vi ska väl inte ha en arbetsmarknad i över huvud taget? Även fast det Västerort har sysslat med är förkastligt kan det inte vara fel att organisera papperslösa, då behöver man ju även göra förhandlingar.

Inlägget tackas av: loop, Ond Kommunist
2013-03-07, 19:09

  #634

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Antar att det är samma som Tupac tog upp tidigare, som också bemöttes:
https://www.socialism.nu/showthread….833#post262833
Inlägget tackas av: loop
2013-03-07, 19:30

  #635

TupacKatari

Medlem

Reg.datum: Mar 2012

Bor: nomad

Politisk riktning: ML

Inlägg: 163

Ja, KPs förslag är att straffa de som anställer svart arbete med grova böter och skadestånd som tillfaller de anställda.

Problemet med lönedumpning som denna är att den kan riskera att splittra arbetarklassen. Jag har själv arbetat på en arbetsplats med polacker/ryssar/litauer som arbetar övertid gratis o.s.v.. Inte samma sak som papperslösa arbetare, men samma fenomen med försämrade villkor för vissa. Hur tror ni de som inte var arbetskraftimporter snackade om dessa polacker? Tro fan det skapades några rasister på den arbetsplatsen asså..

2013-03-07, 19:35

  #636

Jag

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Stockholm

Inlägg: 652

Hur kan ”höga” svarta löner istället för låga svarta löner vara lönedumpning? Jag förstår inte logiken.
Inlägget tackas av: BerntOfd00m, loop, Ond Kommunist, Satanhas
2013-03-07, 20:13

  #637

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Kommunistiska partiet [låg nivå/Mod] levererar som vanligt logik på hög nivå: det existerar en del av arbetarklassen som riskerar splittra klassen så därför ska den delen av klassen uteslutas ur gemenskapen och motarbetas. Öhhhhh
”2. Kalla organisationer för dess rätta namn
Det betyder att vi inte kallar RKU för ”Stalinisterna” eller SUF för ”Provokatörerna” eller någonting liknande.”

Riktlinjer för Organiseringsforumet: https://www.socialism.nu/showthread.php?t=4777
/Mod.
Inlägget tackas av: Costello, Dacke, fiddler, freeborn, Ond Kommunist, torpas
2013-03-07, 20:52

  #638

Partisano

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Marxism-leninism

Organisation: SKU/SKP

Inlägg: 381

Citat:

Ursprungligen postat av freeborn

Kritik om att vi är maffia finns det ju redan en massa från Maria Abrahamsson, Lars-Olof Pettersson, Maria Rankka, Mats Hulth, Hanna Kjöller och Maud Olofsson mfl. Men du tycker inte det räcker utan att det behövs mer av detta sätt att debattera alltså?

Förstås kan det kritiseras och en kan vara mot att organisera papperslösa, men lite högra nivå en alla dessa högertroll med en illa dold agenda kanske vore kul. Som det är nu är det ju inte mer värt att bemöta seriöst än någon av ovanstående uppräknade

Det här inlägget är inte skrivet av något högertroll.
Och självklart kan man dra paroller till maffian eftersom dom är också väldigt inriktade med att löneförhandla med svartarbetsköpare. Men jag förstår att det kanske är inte uppenbart för dig.

Den här artikeln handlar inte om förtala SAC utan handlar bara om sund kritik som dom behöver under dessa tider. Tycker inte man ska behandla det som något negativt. Hoppas det kommer upp fler kritiska artiklar i framtiden.

2013-03-07, 20:57

  #639

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Precis. Är det någonting man tänker på när man tänker på maffian så är det hur dom hela tiden löneförhandlar med svartarbetsköpare.

Jag menar, ta serien Sporanos. Jag älskade den serien men jag får ge partisano rätt i att det blev lite tröttsamt i längden att se hur Tony Sopranos satt i varenda jävla avsnitt och försökte höja lönen för någon papperslös arbetare från Sydamerika.

(Sorry. Var tvungen. Ni kan ta bort det här inlägget om ni vill.)

Inlägget tackas av: barfa, Charming, Costello, cutyourhair, Don Quixote, fiddler, freeborn, Jag, Joffe, Ond Kommunist, rubik, soap, torpas, trabajo, Ursäkter, Wuzhengfu
2013-03-07, 22:18

  #640

thollingby

Supermoderator

Reg.datum: Nov 2008

Bor: South!

Politisk riktning: FULL COMMUNISM

Organisation: SUF, VVV, Socialism.nu

Inlägg: 2 693

Citat:

Ursprungligen postat av TupacKatari

Ja, KPs förslag är att straffa de som anställer svart arbete med grova böter och skadestånd som tillfaller de anställda.

Och hur ser KP till att detta förslag blir genomfört?

Citat:

Problemet med lönedumpning som denna är att den kan riskera att splittra arbetarklassen. Jag har själv arbetat på en arbetsplats med polacker/ryssar/litauer som arbetar övertid gratis o.s.v.. Inte samma sak som papperslösa arbetare, men samma fenomen med försämrade villkor för vissa. Hur tror ni de som inte var arbetskraftimporter snackade om dessa polacker? Tro fan det skapades några rasister på den arbetsplatsen asså..

Och vad kunde du göra åt den saken utifrån KPs linje i frågan?
På vilket sätt försvårade ev. facklig organisering av helt andra papperslösa eller för den delen av de personerna på din arbetsplats det du gjorde eller skulle kunna gjort?

Ärliga frågor. Jag tycker inte om att man sopar kritik under mattan bara för att den kommer från KP, men jag förstår ärligt talat inte vad för praktik ni har att erbjuda i dess ställe.

2013-03-07, 22:38

  #641

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Enligt tidigare inlägg från Tupac så ska vi ”kämpa för att förbjuda den” (den svarta arbetskraften som då leder till lönedumpning, sen så har vi ju det faktum att svart arbete redan är förbjudet…), och för att kunna få till den här ”förändringen” så ska vi ”ställa krav på de politiker som finns vi måste få in våra egna politiker”.

Detta samtidigt som h*n rätt öppet säger ”det här kan vi inte bry oss om” angående att kämpa för papperslösa arbetares rättigheter här och nu:

”Jag fattar att det suger för dom, men som kommunister måste vi se till vad som är bäst för arbetarklassen i helhet och arbetarkampen i helhet, inte för en liten grupp personer. Detta splittrar arbetarkampen och tenderar att inte bara försvaga arbetarklassen i helhet utan även odla rasism.”

…så min sammanfattning är väl nått i stil med:

– Kämpa för att få politiker (de som sitter och få in KPs, motsvarande) att förbjuda svart arbetskraft (som redan är förbjuden…kanske mer mot att genomdriva den hårdare? rassior på pizzerior och byggföretag?).

– Att organisera de här arbetarna för bättre villkor, som inte innebär att det blir vitt arbete/exakt samma villkor som inom kollektivavtalsområdet är att skapa rasism, visst det är synd om dom men det är inget vi kan bry oss om.
Typ så, hur verklighetsförankrat det är att KP kommer i beslutsställning i riksdagen eller får igenom krav gentemot regeringen låter jag andra bedöma, men att verkligheten för de här papperslösa arbetarna är så jävlig att de inte kan sitta och vänta på denna eventualitet är desto mer givet för mig.

Att man skulle skita i att organisera delar av klassen som har det jävligt för bättre villkor, steg för steg här och nu, för att klassen då skulle bli mer rasistisk är främmande för mig, och sättet att få till förändringar?
Ptja med den logiken kan vi ju bara luta oss tillbaka i alla frågor, skriva brev till politiker och vänta på att de gör som vi säger, eller att revolutionen kommer.

Inlägget tackas av: adallas, barfa, bogeyman, Dept., freeborn, Jag, Krastavac, loop, rubik, skiftnyckel, soap, Stojmo, trabajo, Ursäkter, Zermot
2013-03-07, 22:46

  #642

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 121

KPs universallösning är alltid att be staten om hjälp. Förbjuda nazism, förbjuda arbetskraftsinvandring osv. Men det är helt logiskt i en ideologi där man inte tror på arbetarklassens egen förmåga. Det är även därför de anser att ett parti Risk mellan olika nationalstater är det mest intressanta och väsentliga som finns.

Och kritik av deras ”arbetsplatsceller” finns i KP tråden.

Att vi som syndikalister inte ser staten som en lösning utan som en fiende, det har de aldrig begripit och kommer aldrig att förstå.

Inlägget tackas av: barfa, BerntOfd00m, Charming, Dacke, Danne, freeborn, Krastavac, Ond Kommunist, rubik, Rygghugg, soap, Stojmo, torpas, Wuzhengfu, Zermot
Igår, 11:00

  #643

cetkin

Ny medlem

Reg.datum: Jan 2013

Bor: Göteborg

Politisk riktning: Klassisk kommunism

Organisation: Partilös

Inlägg: 40

Jag tvivlar inte en sekund på enskilda SAC-medlemmars ärliga och säkert djupt humanistiska uppsåt att göra livet mera drägligt för den svarta arbetskraften. Men det blir som det blir när man dealar med hel och halvkriminella arbetsköpare. Att ge legitimitet åt sådana element är svekfullt.
Den fackliga verksamheten borde koncentrera sig på att lagföra detta arbetsköparbus och här kan den fackliga apparaten komma till pass.
Igår, 11:35

  #644

Krastavac

Inbiten medlem

Reg.datum: Sep 2008

Bor: I vårt kvarter (Red Line)

Politisk riktning: Rymdkommunist

Organisation: SUF, SCF, Kommunal

Inlägg: 4 670

Citat:

Ursprungligen postat av cetkin

Den fackliga verksamheten borde koncentrera sig på

När så sker så byter bulvanföretagen namn eller går i konkurs. Ingen ansvarig finns att hitta. Däremot så deporteras de papperslösa arbetarna.

Inlägget tackas av: barfa, bogeyman, captcha, Danne, Jag, torpas
Igår, 11:45

  #645

Jag

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Stockholm

Inlägg: 652

Hur ska facket kunna hjälpa till att lagföra ekobrottslingar? Att de vet att det pågår bygger rent logiskt på att svartarbetare vänder sig till dem för hjälp. Börjar man rapportera till polisen och orsakar att de blir arbetslösa, straffade eller deporterade, så förlorar man direkt kontakten med dem och därmed all sin möjlighet att kunna lagföra ekobrott…

På vilket sätt ger man dem legitimitet, har du något belägg eller logiskt resonemang för det?

Många påståenden i den här diskussionen, få argument.

Inlägget tackas av: barfa, bogeyman, captcha, Danne, Dept., komakino, Krastavac, torpas
Igår, 12:11

  #646

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 449

Det fanns en papperslösagrupp i Stockholms LS, som bestod av vita människor med oerhört mycket papper, som ägnade sig åt att hjälpa utsatta människor och det med ett humanistiskt uppsåt. Välgörenhet.

När Registret startade 2007 rasade papperslösagruppens verksamhet ihop totalt, därför att de arma papperslösa behövde inte välgörenhet, utan organisering.
Klasskamp.

Sen gick det ju bra för Registret, vad man än vill säga om det, så vann dom ju på löpande band, och det man förlorade lyckades man tysta ner så att det bara framstod som en framgångssaga. Papperslösaorganiseringen har varit SAC:s flaggskepp i flera år. Brist på insyn, rutiner, strukturer, administration och oviljan att ha något av detta gjorde att skiten blev en rutten korrumperad verksamhet som slutade som det gjorde. Jag tror att om man hade haft insyn, rutiner, struktur, budgetplanering, strategier och inte bara kört på som en nioåring med whiskey & hagelgevär så hade det garanterat sett helt annorlunda ut.

Kom ihåg hur lovande allting var en gång i tiden:
1. 2. 3.

Vi är många som aktivt hjälpt Registret med deras strider, stått vecka ut och vecka in utanför den ena efter den andra arbetsplatsen, oavsett väder, tid på dygnet och utfall. Vissa gånger har det gått skitbra och varit över snabbt och andra gånger har det slutat med stryk och sitta utanför kronoberg och frysa och vara pissnödig och vänta ut varandra. Det känns jävligt illa att det kunde bli såhär, när det fanns så mycket potential i registret.

Inlägget tackas av: barfa, cutyourhair, Jag, Krastavac, resupinat, Satanhas, skiftnyckel, torpas, Zermot
Igår, 12:13

  #647

Dacke

Inbiten medlem

Reg.datum: Oct 2008

Bor: Skåne

Politisk riktning: Kommunist

Organisation: Första Linjen

Inlägg: 3 259

Citat:

Ursprungligen postat av komakino

Det fanns en papperslösagrupp i Stockholms LS, s

Men har verkligen allt varit dåligt då? Kan det inte vara både och? Nu vet jag verkligen ingenting om det här och har lite koll på SAC, men är det inte möjligt att tänka sig att en informellare form av organisering både har hjälpt papperslösa och nu i slutändan också lett till de här problemen? All organisering har ju för och nackdelar.

Igår, 12:15

  #648

komakino

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Organisation: Facket

Inlägg: 1 449

Vadå ”en informellare form av organisering” ?

Det är just det som varit problemet i det här fallet.

Inlägget tackas av: Danne, torpas
Igår, 12:17

  #649

Dacke

Inbiten medlem

Reg.datum: Oct 2008

Bor: Skåne

Politisk riktning: Kommunist

Organisation: Första Linjen

Inlägg: 3 259

Jag har uppfattat det som att olika människor i tråden har beskrivit registret som att det saknat formaliteten hos t.ex LS och att det skulle varit problemen.
Igår, 17:17

  #650

cetkin

Ny medlem

Reg.datum: Jan 2013

Bor: Göteborg

Politisk riktning: Klassisk kommunism

Organisation: Partilös

Inlägg: 40

Citat:

Ursprungligen postat av Jag

Hur ska facket kunna hjälpa till att lagföra ekobrottslingar?

Många påståenden i den här diskussionen, få argument.

Om man skriver avtal Hells Angelsliknande företag så ger man dessa den legitimitet de definitivt inte förtjänar. Rätt självklart egentligen. Själv är jag skyddsombud i fackförbundet Seko och det är klart att man kan fundera på hur arbetarskyddet ser ut på de svartarbetsplatser vi talar om här. Utan att närmare veta kan jag tänka mig att vi snackar om arbetsplatser som borde bommas igen redan imorgon. Eller är det ok att latinamerikaner är uppe på rent livsfarliga snöröjarjobb på hustak i Stockholms innerstad? Ska man då deala med dessa tvivelaktiga arbetsköpare om 75 eller 100 spänn i timmen?

Igår, 17:41

  #651

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Det du, cetkin verkar missa är att de här arbetsplatserna kommer existera hursom, vare sig arbetarna på arbetsplatserna organiserar sig eller inte.

Legitimera? Vad exakt menar du med det? Att det framstår som fackföreningsrörelsen gillar svarta arbetsplatser för att man kämpar för bättre villkor på dem?
Jag är också facklig och har förhandlat med ”vita” arbetsgivare en drös med gånger, det har varit ena rediga as som bettet sig på de mest vidriga sätt (utöver det faktum att de är arbetsköpare) och jag hoppas verkligen inte det har legitimerat deras existens…vi står i ett direkt fientligt motsattsförhållande till arbetsköparen, oavsett om den köper arbete vitt eller svart.

Du intar ett utanförperspektiv i din argumentation att ”vi” organiserar ”dem”, att vi skyddar ”latinamerikaner” genom att inte låta dem kämpa för högre lön (tro mig, tjänar man 75 spänn i timmen så är en ökning till 100 jäääävligt stor och viktig) inom våra förbund. Faktum är ju att det är just arbetarna på arbetsplatsen som organiserar sig, de som utnyttjas själva som försöker kämpa för bättre villkor för sig själva, ska du säga till dem: ”näe det får ni inte, ni utför svartarbete och borde istället polisanmäla företaget och bli utvisade”?

Vi måste stå på arbetarnas sida, de som säljer sitt arbete, och inte nödvändigtvis etablissemangets sida när arbetare kämpar för att få till bättre villkor här och nu.
Det funkar inte att säga att folk inte har en rätt att existera, att de bara ska överge det enda sättet för dem att arbeta ihop en inkomst och bli utvisade, väljer de att organisera sig för sina villkor så är det rätt givet vilken sida jag tar i vilket fall.

Inlägget tackas av: barfa, bogeyman, Dept., Jag, Krastavac, loop, Satanhas, skiftnyckel, Spoonberg, Stojmo, torpas, Zermot, Zinnes
Igår, 17:47

  #652

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 114

cetkin, jag antar du är helt emot att organisera i restaurangbranschen då? där finns det inte en chans att skilja mellan ”skurkar” och ”hederliga” arbetsköpare. Definitivt inte i Stockholm där olika maffiagrupper är iblandade lite överallt i hela branschen, detta utöver allt det vanliga med halvsumma arbetsköpare som fuskar med skatter, svartjobb och utskänkningsregler som också finns i sig, som på alla ställen. Det finns inte en chans att kunna organisera där utan att hamna i samma dilemma

Ett problemet med ”Registret” som fanns redan från början var att det i sig var en informell struktur som aldrig borde funnits i den form det fanns. Enligt alla gamla lärdomar inom SAC om om hur registerkamp ska föras ska Registerverksamhet användas som en metod av olika sektioner, syndikat (och ev LS), som till sin hjälp kan få statistik från en registerkommitté inom LS (den ska alltså bara syssla med statistikinsamling och administrativ verksamhet, inte driva några kamper).

Inlägget tackas av: Krastavac, Zinnes
lördag 9 mars 2013, 17:54

  #653

Fachinformatik

Supermoderator

Reg.datum: Oct 2008

Bor: kernel space

Inlägg: 1 661

Citat:

Upprop till äkta syndikalister beredda att bedriva klasskamp

Den lokala fackliga organisationen Västerorts Lokala Samorganisation har genomfört en aktivt och effektivt klasskamp mot skurkaktiga arbetsköpare och en rasistiskt agerande från polisen och migrationsverket.

Trots ihärdigt motstånd från stat och kapital, ett motstånd som omfattade gula fackföreningar som LO och TCO likaväl som massmedia och gangstergrupper som Rolando Terans supporterklubb till Bandidos.

Under sina knappa 7 år av existens har LS varit den LS som, tillsammans med Skärholmens LS, tagit på sig det största ansvaret avseende klasskampen i Stockholms område. Ca 80 % av alla flygblad som har delats ut, 90 % av alla blockader och andra direkta aktioner, nästan alla strejker och bojkott inom SAC och 95 % av alla papperslösa arbetare har organiserat sig i dessa LS.

Trots att LS tillhört Sveriges Arbetares Centralorganisation har SAC valt att under de senaste 5 åren ställa sig kallsinnigt och i praktiken inte gett något större stöd till LS och de syndikat som är anknutna till LS: Stockholms Restaurant och Hotellarbetarnas Syndikat och Stockholms Bygg- och Fastighetsarbetarnas Syndikat.

Trots detta har LS åstadkommit förvånansvärda resultat. Visserligen har satsningen i att använda sig av lagen om arbetskraftsinvandring för att åstadkomma en bättre situation för sina papperslösa medlemmar lett till intern korruption hos flera före detta medlemmar men det är ett pris som man måste betala när man bedriver en effektiv verksamhet där vanliga mäniskor med sina mänskliga fel, ambitioner och brister är inblandade. Ska man låta bli att agera för att saker kan gå fel kan man lika bra lägga ner organisationen.
LS agerande har lätt till att ca 1000 papperslösa arbetare har fått arbets- och uppehållstillstånd i Sverige och att många fler än så har fått sina löner, korrekta anställningsvillkor och bättre arbetsförhållanden.

Lördagen den 23 februari har SAC:s Centralkommitté, i strid mot federationens stadgar, uteslutit Västerorts LS. SAC:s CK har valt att grunda hela sin ställningstagande på några uteslutna medlemmars påståenden och lögner. Flera av dessa lögnare har blivit utestängda pga. av stölder, bedrägerier eller försäljning av anställningserbjudanden.

Under de 9 månader som denna utredning ska ha pågått har utredarna valt att aldrig direkt fråga mig om dessa anklagelser och personangrepp. En dag innan CK tog sitt beslut ställde TC några rutinmässiga frågor till mig. Vare sig jag eller LS har fått se ”utredningen” som sändes krypterat till SAC:s LS.

Vi kommer INTE att minska våra fackliga aktiviteter även om vi inte kommer att i fortsättningen hjälpa några kamrater att öppna arbetarkooperativ eller skaffa arbetsköpare som kan skriva under anställningserbjudanden.
Varje LS är en legitim fackförening och det enda som skiljer den nuvarande situationen från tiden innan uteslutningen är att vi inte kommer att utnyttja lokalerna i Sveavägen 98 och att vi inte behöver betala 120 kr till SAC och 4 kr till DK för varje medlem som till LS betalar 150 eller 200 kr per månad.

Vi bjuder alla som vill tillhöra en kämpande facklig organisation att gå med i Västerorts LS.
Då vi (till skillnad från vad SAC:s CK påstår) tycker att transparensen avseende ekonomin är grundläggande får du här en förklaring om vad pengarna kommer att gå till.

Inkomster: Medlemsavgifter om vi har ca 100 betalande medlemmar: ca 15 000
Inkomstbringande aktiviteter i lokalen samt skadestånd: ca 5 000
Utgifter: Lokalhyra, el och Internet ca 7 000
Reparationer, infrastruktur och förbrukningsmaterial ca 3 000
Lön och arvodering ca 5 000

Återbetalningar till kamrater som lånat till LS i januari ca 5 000
Vill du tillhöra vår LS kan du betala din avgift till BankGiro 729-7757.

Om du tjänar brutto per månad ska du betala per månad kr.
Mindre än 5000 50
5000 – 7500 100
7501 – 12500 150
12501 – 17500 200
17501 – 22500 250
22501 – 30000 300
Mer än 30000 350

Skicka så fort som möjligt ett meddelande till registrosindical@live.se eller till vasterortsls@yahoo.se

Med kamratliga hälsningar
Stockholm den 7 mars 2013

Ruben Tastas Duque

Rubens egna ord.

Igår, 18:22

  #654

Fachinformatik

Supermoderator

Reg.datum: Oct 2008

Bor: kernel space

Inlägg: 1 661

Han har även skrivit en kommentar på artikeln på Motkraft.

Citat:

Genom att låtsas vara solidariska med papperslösa arbetare har den dominerande gruppen inom SAC raserat 10 års arbete med att bygga en aktivt och effektiv facklig aktivism hos migrantarbetare.

Med badvattnet har organisationen även kastat bort barnet.

Förutsättningarna för att organisera migrantarbetare:
1) Migrantarbetare har betydligt sämre anställningsvillkor, våldsammare arbetsköpare och mycket sämre förutsättningar överhuvudtaget. Detta gäller i mycket större utsträckning de som är s.k. ”papperslösa” eller har tillfälliga tillstånd pga arbete.
2) Till skillnad från medlemmarna i LO:s fackförbund eller i Stockholms LS har papperslösa medlemmar oftast inte bankkonto och måste betala sina avgifter kontant.
3) Papperslösas främsta målsättning är att få uppehållstillstånd i Sverige. Att erhålla rätta löner är deras andra prioritet och korrekta anställningsvillkor och anställningstrygghet kommer på tredje plats. I 99 % av fallen är deras intresse för fortsatt fackligt, förenings, eller politiskt/socialt arbete efter att dessa tre prioriteter är genomförda, helt obefintligt. Detta kan man moralisera över och ställa sig avvisande till eller inse fakta. Vi kommer inte att kunna organisera migrantarbetare eller arbetare överhuvudtaget om vi inte inser och anser att arbetare måste vara organiserade för sitt eget intresse. Att enbart organisera intellektuella medelklassare som tillfredsställer sitt samvete genom att genomföra altruistiska handlingar för andra arbetare kommer att reducera organisationen till en meningslös välgörenhetssekt för vänsteraktivister som vill freda sitt samvete genom att kalla solidaritet till det som borde kallas välgörenhet eller snarare hyckleri.
4) Papperslösa har, som regel, när de söker medlemskap i LS, ett pågående problematik som inte kan ignoreras. I 90-95 % av fallen gäller det att LS måste agera omedelbart för att det överhuvudtaget ska det vara meningsfullt att vara organiserad i LS. Papperslösa kan oftast inte heller agera helt öppet som syndikalister på sin arbetsplats. Att organisera sig i en LS som inte kommer att hjälpa den papperslösa arbetaren att åtgärda de omedelbara behoven är meningslös. Arbetaren kan inte vänta med att erhålla lön, att inte bli sexuellt trakasserad, att ifrågasätta att man har fått sparken utan anledning eller att arbetsköparen har överlämnat arbetaren till gränspolisen för fångeskap i Förvaret.
5) Fram tills lagen om arbetskraftsinvandring kom fram var de enda chanserna som migrantarbetare hade för att kunna stanna i Sverige: a) att påstå att man var förföljd i sitt hemland och söka asyl eller b) att gifta sig eller bli sambo med en svensk medborgare eller med någon som har arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. När det gäller latinamerikaner är det bara några enstaka personer som får politisk asyl eller asyl av humanitära skäl. Av ca 2000 latinamerikaner som har sökt asyl och som har haft kontakt med oss har enbart två asylsökande fått flyktingstatus. Detta innebär att efter att Migrationsverket beslutat om utvisning efter 4-24 månader i landet blir den asylsökande en gömd ”papperslös” flykting. Det andra alternativet, att gifta sig eller bli sambo med någon svensk eller europeisk medborgare eller med någon som har permanent uppehållstillstånd i Sverige är också ganska osäkert. I ca 50 % av fallen avvisar Migrationsverket ansökningen med hänvisningen med att de tror att det är ett skenäktenskap.
6) Ca 1000 arbetare har med hjälp av sin fackliga organisation, i de flesta fall Västerorts LS, erhållit arbets-och uppehållstillstånd på grund av arbete under de senaste 5 åren (Den tid som lagen om arbetskraftsinvandring har funnits). Detta går ut på någon av följande sätt:
a) Arbetarna har varit gömda papperslösa arbetare och arbetat svart för en arbetsköpare och erhållit låga löner, vidriga arbetsförhållanden och ständiga hot om utvisning om de avslöjade sina anställningsvillkor. Den fackliga organisationen har tagit till strid för deras rättigheter och efter att ha besegrat arbetsköparen med hjälp av direkt aktion eller hot om direkt aktion, har i överenskommelsen inkluderats att arbetaren skulle erhålla ett anställningserbjudande med anställning enligt registrets villkor.
b) Arbetare som är medlemmar i LS har släktingar eller vänner i sitt hemland och de vill att dessa ska komma till Sverige. De har kontaktat en arbetsköpare i Sverige som är beredd att skriva en anställningserbjudande till den arbetare som ska komma.
c) Papperslösa arbetare som har arbetat svart med ”hushållsnära tjänster” (oftast hemstädning eller barnpassning) för kunder i Sverige har en möjlighet att kunna arbeta vitt och erhålla arbets- och uppehållstilstånd i Sverige genom att det öppnas ett kooperativ som erbjuder samma jobb till dem och med samma kunder men vitt. Med hjälp av kooperativet och RUT-avdraget kan arbetarens gamla kunder betala 100 kr till arbetaren och kooperativet betalar preliminära skatter, arbetsgivaravgifter, avtalsförsäkringar, moms och övriga kostnader med hjälp av de pengar som skatteverket betalar för RUT-avdraget.
d) En arbetsköpare vill anställa en arbetare från ett land utanför EU och vill få fackets godkännande av de erbjudna anställningsvillkoren.

Det är ganska självklart att alla dessa varianter leder till andra svårigheter och möjliga problem och fallgropar.

De vanligaste är:

Medlemmar i den fackliga organisationen, arbetsköpare och vanliga bedragare som upptäcker att det går att tjäna pengar genom att förmedla dessa tjänster.

Arbetsköpare som inte uppfyller de villkor som erbjuds i anställningserbjudandet eller som krävs av den fackliga organisationen enligt registernormerna.

Hemliga överenskommelser mellan arbetsköpare och arbetare där pengar eller arbete förmedlas utan den fackliga organisationens kännedom.

Att kooperativen som öppnas för att papperslösa arbetare ska erhålla arbete inte har de tillräckliga inkomster för att accepteras av migrationsverket.

Att de papperslösa arbetarna inte formellt kan vara delägare i det kooperativ som anställer dem.

Att dessa arbetare inte kan svenska och blir beroende av solidarisk hjälp från andra kamrater och att denna hjälp är ofta mycket omfattande och blir omöjligt att finansiera då kooperativen inte har några marginaler eller egen kapital.

Att RUT-avdragen kan stoppas av Skatteverket under en viss tid för utredning eller förvägras på grund av bristande dokumentation, missförstånd eller för att kunden inte har tillräckliga deklarerade inkomster. Vid avbrott av RUT-avdraget blir det, på grund av de obefintliga marginalerna, också automatiskt ett stopp av betalningarna av skatt och arbetsgivaravgifterna vilket i sin tur leder till att kooperativet blir av med sin F-skattesedel och kan inte fakturera till kunderna och inte kräva betalning från RUT-avdraget. Denna onda cirkel leder sakta men säkert till kooperativets konkurs.

Att Migrationsverket och Skatteverket har infört strängare kontroller och normer samt längre handläggningstider med större procent av avslag.

Om kooperativismens fallgropar har jag skrivit tidigare samtidigt som jag har föreslagit olika sätt att komma ifrån dem för att kunna integrera kooperativismen i klasskampen. Dessa förhoppningar har visat sig vara för optimistiska och inga av de kooperativ som medlemmar i Västerorts LS har arbetat för eller använt för att begära uppehållstillstånd uppfyller i dagens läge de normer som krävs för att få kallas ”registerkooperativ”.

Avseende Västerorts LS under de senaste 5 åren:

Ca 500 av de som fick tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd med godkännande från LS har gjort det utan att därefter betala medlemsavgift till LS. Detta var särskilt under den första perioden då lagen var ung och tillämpades generöst med korta handläggningstider.
Ca 200 arbetare som fick hjälp av LS för att driva in skulder från arbetsköpare betalade därefter inte sitt medlemskap till LS och försvann från LS:s verksamhet.
Ca 300 arbetare har betalt en eller två månadsavgifter på 50 kr och därefter försvunnit från LS-verksamhet eller inte fortsatt att betala.
Ca 150 medlemmar hade betalat 270 kronor i årsavgift för papperslösa och sedan inte betalat allas efter ett eller flera år.
Denna problematik lyftes fram under flera möten och medlemmarna föreslog olika lösningar. De flesta lösningar gick ut på att binda de personer som fick solidariskt hjälp till LS genom att kräva att de betalade medlemsavgifterna i förväg innan de fick hjälp.

Under hela denna tidsperioden hade LS och Syndikaten demokratiska möten ibland varje vecka och i genomsnitt ca 25 gånger per år. Under dessa möten togs det beslut. Mötena var på spanska och om det fanns någon som inte kunde spanska översattes mötena till svenska eller en tvåspråkig kamrat placerade sig bredvid de icke spansktalande medlemmarna.

Man beslöt om att nya medlemmar som inte var aktiva medlemmar i LS och hade betalat sina avgifter till LS regelbundet skulle betala en årsavgift i förskott (1500 kr, dvs 125 kr per månad).

Att de 500 som hade fått hjälp av LS för att erhålla tillfälliga papper men inte betalat sin avgift inte skulle uteslutas tills man hade fått kontakt med dem då man visste att dessa skulle behöva LS hjälp när tillståndet skulle förnyas.

Att flera personer som hade fått betala en högre medlemskapsavgift (upp till 4800 kr) förmedlade via en medlem i LS (MK) men som inte fanns i Sverige, skulle få tillbaka sina pengar.

Att brev skulle skickas via post och e-mail till alla medlemmar med information om att de borde betala sina avgifter till LS eller annars skulle de bli uteslutna.

Att en avgift på 1-5 % av de skadestånd som betalades av arbetsköparna skulle gå till att betala syndikaternas verksamhet.

Innan dess hade LS ekonomin förfallit pga av stora utgifter men låga inkomster i form av medlemsavgifter. Under ca 6 månader pågick ett febrilt saneringsarbete och i maj-juni 2012 var denna saneringsarbetet genomfört. 620 medlemmar i LS hade blivit uteslutna pga bristande betalning ca 300 nya medlemmar hade tillkommit.
Alla inkomster och utgifter var redovisade i en dator som fanns i Rågsved samtidigt som alla betalningar var överförda även manuellt till böcker som befanns där. Alla som betalde fick kvitto över betalningarna samt sin medlemsbok stämplat med uppgift om vilka månader som var betalda.

I början av juli 2012 attackerade Rolando Terans maffiagrupp min bostad och förutom att misshandla och mordhota mig tog med sig datorerna med all information. Jag blev tvungen att gå en tid under jorden.
Sedan attacken är alla pappren med kvittenser och bokföringen försvunna och när Teran-maffian återlämnade datorerna var dessa tömda på allt innehåll.

Aktivisterna i Västerorts LS har en annan grundläggande syn på facklig aktivism än de som numera och sedan 4 år tillbaka kontrollerar SAC:s centrala instanser. Det går inte att bedriva revolutionär facklig aktivism och ännu mindre när det gäller papperslösa arbetare utan att riskera något.

Blockader och direktaktion måste genomföras om så bestäms av medlemmarna även om det kan innebära att aktiva utsätts för våld från repressionsapparaten eller maffiagrupper och att den fackliga organisationen utses till attacker i media och via repressionsapparaten.

Man måste också förstå att även medlemmar i en facklig organisation, framförallt sådana som är i en utsatt situation som papperslösa eller som arbetare med tillfälliga papper, lätt kan tvingas av samma maffior eller av omständigheterna att vittna falsk mot den fackliga organisationen med hjälp av hot eller ekonomiska förespelingar.

Att Federationen däremot sätter tilltro till dessa anklagelser utan att konfrontera eller kontrollera uppgifterna med de utpekade är märklig och det ligger nära till hands att koppla ihop detta agerande med den kritik som Västerorts LS tillsammans med några andra LS har haft mot SAC:s centrala instanser under de senaste åren.

Ruben Tastas

http://motkraft.net/2013/03/01/sac-s…lutits-ur-sac/

Igår, 18:30

  #655

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Kanske olämpligt att diskutera enskilda individer. Men eftersom det handlar om den mest drivande i hela papperslösagrejen, som sagt, så tycker jag ändå att det är relevant…

Är Ruben misstänkt för något olagligt också eller handlar det om andra personer? Vet ju att det för några år sedan blev snack i borgerlig media om hur han kunde försörja sig till exempel?

Inlägget tackas av: Costello, Danne, Stojmo, torpas
Igår, 20:45

  #656

Don Quixote

Medlem

Reg.datum: Nov 2009

Bor: La Mancha

Politisk riktning: Knight-errantry

Organisation: Order of chivalry (r)

Inlägg: 422

Citat:

I början av juli 2012 attackerade Rolando Terans maffiagrupp min bostad och förutom att misshandla och mordhota mig tog med sig datorerna med all information. Jag blev tvungen att gå en tid under jorden.
Sedan attacken är alla pappren med kvittenser och bokföringen försvunna och när Teran-maffian återlämnade datorerna var dessa tömda på allt innehåll.

Förutsatt att det är sant, visst borde det på något sätt gå att återskapa filerna och få tillbaka räkenskaperna (kan inget om datorer)?

Igår, 20:45

  #657

Fachinformatik

Supermoderator

Reg.datum: Oct 2008

Bor: kernel space

Inlägg: 1 661

Citat:

Ursprungligen postat av Don Quixote

Förutsatt att det är sant,

OT: Med tanke på det var så länge sen och datorn har säkerligen installerats om så nej.

Igår, 21:47

  #658

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Jag tycker det mest upprörande är att ruben/västerorts Ls hävdar att de inte fått stöd av sac under alla år. Med tanke på vad vi andra medlemmar fått betala för uttaget ur stridsfonden (som också är suspekt). Krasst ekonomiskt så är det den enda verksamheten sac satsat på under flera år. När de sedan vägrar rätta sig efter gemensamma beslut så gnäller dom. De har ägnat sig åt gulingverksamhet. Punkt slut. Att ruben sedan bortförklarar sig med att hans konkurrenter tagit hans dator bevisar ju bara vilken dålig hantering det har varit av både medlemsavgifter och redovisningar.

Citat:

.Visserligen har satsningen i att använda sig av lagen om arbetskraftsinvandring för att åstadkomma en bättre situation för sina papperslösa medlemmar lett till intern korruption hos flera före detta medlemmar men det är ett pris som man måste betala när man bedriver en effektiv verksamhet där vanliga mäniskor med sina mänskliga fel, ambitioner och brister är inblandade

Detta är ju bara för mycket. Ska vi andra medlemmar i SAC bara ”acceptera” detta?

Inlägget tackas av: Don Quixote, freeborn, Stojmo, torpas
Igår, 22:57

  #659

Ishackan

Medlem

Reg.datum: Oct 2008

Bor: Röda Götet

Politisk riktning: Blodröd

Inlägg: 819

Citat:

Ursprungligen postat av Zinnes

Jag tycker det mest upprörande är att ruben/västerorts Ls hävdar att (som också är suspekt).

”Suspekt?” Om så är fallet så ligger ansvaret hos de som godkänt det, dvs SAC:s AU/CK. Ära den som äras bör och klandra den som klandras bör!

Därtill kan det vara värt att ta i beaktande att stridsfonden är en kvarleva från den tid då SAC var en riktig fackförening. Att SAC ens har en stridsfond ska man tacka historien för.

Citat:

Ursprungligen postat av Zinnes

De har ägnat sig åt gulingverksamhet.

Har dom? Är det bevisat? Tvärt om tycker jag att det verkar mer och mer som att de försökt hantera vad som närmast är att beskriva som SAC:s ständiga dilemma. Dvs personer som vill ha service men som inte är beredda att betala in medlemsavgiften. Istället för att neka ickemedlemmar hjälp så har de valt att kräva förskottsinbetalning av medlemsavgiften. Är det verkligen helt galet? Är det bättre att konsekvent neka hjälp?

Inlägget tackas av: Costello, Fachinformatik, Saviola, Tuggback
Igår, 23:02

  #660

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

De har drivit företag, sålt arbetstillstånd (även Ruben erkänner detta, men skyller på ”enskilda rötägg” och att det varit deposition av diverse avgifter, även lån) och en hel del annat som inte passar sig att ta upp på öppna forum (som skulle kunna utsätta både ”oskyldiga” och ”skyldiga” i den här härvan för en hel del obra saker).
Så jo, att de bedrivit verksamhet långt utanför det fackliga området, och även sådant som kan klassas som ”gulingverksamhet” är inte nått kontroversiellt på någon sida egentligen, sen vilken skuld och vilken tyngd det här har skiljer åsikterna om.
Igår, 23:35

  #661

Costello

Medlem

Reg.datum: Aug 2009

Politisk riktning: mot ordningens parti

Inlägg: 582

Men vadå gulingverksamhet? Om man ska slänga sig med sådana anklagelser får man väl tala ur skägget också. Har Västerorts LS agerat strejkbrytare eller unionbusters på arbetsplatser runt om i stockholm? Eller haft korporativ klassfredsagenda som LO-förbunden, alltså alla konflikter osv var bara något sorts utstuderat spel för gallerierna? Och vad säger det isf om SAC om ”den enda verksamheten sac satsat på under flera år” är gulingverksamhet… det blir ju helt orimligt.

Som Ishackan är inne på så känns många av förklaringarna ovan faktiskt helt givna, t.ex. att det inte alls är konstigt att försäkra sig om medlemskapspengar för bistånd från organisationen. Så funkar det i alla fack och med a-kassan osv. Man måste ha betalt en viss avgift för att få del av hjälpen (dvs vara med i 6 mån eller ett år för att få ut försäkringspengar osv.). Och man behöver ju inte vara ett geni för att höra en massa luckor av den typen i ”radioavslöjandet”, vilka frågor som fick förbli antydningar, vilka följdfrågor som inte ställdes osv. Stämmer det t.ex. att de som handlat med arbetstillstånd redan hade blivit uteslutna?

Har ingen insyn alls, och alla anklagelser kanske är helt sanna och Västerorts LS är Pinkertons, men det känns ju jävligt suspekt att allt bara är antydningar och att de enda konkreta anklagelserna är typ formaliabrott och dålig redovisning (vilket givetvis ändå kan och bör vara skäl för uteslutning). För många är guling en av de allvarligaste anklagelserna man kan komma med…

Inlägget tackas av: Fachinformatik, Saviola
Igår, 23:42

  #662

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 909

I.o.m att folk inte har insyn är det dåligt att spekulera. Radions ”gräv” bygger inte på SAC:s utredning. Det förelåg ett antal olika skäl till uteslutningen. Sen tycker jag det är tråkigt att Ishackan låter personliga konflikter stå i vägen för ett rimligt resonerande och sänker sig till att börja orera om att SAC inte skulle vara ett riktigt fack längre. Sluta använd denna uteslutning som megafon för konspirationsteorier och bittra utfall mot forna kamrater! Naturligtvis betalar SAC ut stridsunderstöd till vad som presenteras, uppfattas och genomförs som legitima åtgärder. Ska man misstro kamrater?
Inlägget tackas av: Don Quixote, Stojmo, Zinnes
Idag, 00:57

  #663

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Men costello, jag skrev ju det?
”De har drivit företag, sålt arbetstillstånd..”De har i praktiken varit arbetsköpare, och sålt arbetsplatser till folk.Det finns massa skriftliga bevis för vad som försiggått, det är en rätt diger internutredning som gjorts. Men den hålls borta från allmänhetens insyn då det skulle drabba en drös människor i Västerorts LS om den släpptes fri, även sådana som inte ”förtjänar” det. Den är dock tillgänglig för alla LS-medlemmar så vill du läsa den och är lite nyfiken, betala in en medlemsavgift (är inte särskilt mycket, en hundring eller nått) så kan du ta del av allt.
Inlägget tackas av: Zinnes
Idag, 02:34

  #664

Costello

Medlem

Reg.datum: Aug 2009

Politisk riktning: mot ordningens parti

Inlägg: 582

Så jag ska byta fack för att få snoka i era papper… 🙂
Att förvånansvärt många i SAC faktiskt verkade resonera på det sättet var en av anledningarna att jag lämnade LS en gång i tiden, alla korridorsintriger (en annan att jag inte är syndikalist) vilket tyvärr även gör att man läser in en del mellan raderna i den här soppan.
Men visst, du har rätt i att jag inte är medlem, grattis?
Inlägget tackas av: Saviola
Idag, 03:00

  #665

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Huh? Vad menar du?
Tycker du att vi ska släppa den här utredning offentligt? Trots att det innebär att en drös papperslösa riskerar bli av med jobb och kanske även utvisning? En del där i som kan leda till rätt kraftiga rättsliga åtgärder med, allt bara för att du är nyfiken och vill veta?
Ja du, då får det nog vara ändå…man får vara dubbelorganiserad i SAC, så du behöver inte byta och kan du inte se proportionaliteten i ett rättsligt helvete för en drös folk vs. en hundring från din sida för att som medlem kunna ta del av internt material…ja du, då får du nog fortsätta läsa in massa random spekulationer mellan raderna.Det är inte så att de bevis som finns är hemliga för medlemmar eller kamrater, men att dumpa ut sådant på ett öppet forum borde även du förstå att det inte är särskilt lämpligt.
Inlägget tackas av: skiftnyckel, Wuzhengfu, Zinnes
Idag, 03:41

  #666

Costello

Medlem

Reg.datum: Aug 2009

Politisk riktning: mot ordningens parti

Inlägg: 582

Men va fan, din hangup på nyfikenhet säger mer om dig än om mig. Var har jag sagt att den ska va offentlig? Var har jag sagt att jag vill läsa den? Givetvis ska den vara och förbli intern. Jag skiter väl i snaskiga detaljer om människor jag inte vet vilka de är. Men att du tror det handlar om det kanske förklarar dina svar.
Idag, 04:00

  #667

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Lugn och fin nu.
Då tar vi och citerar dig, då du inte verkar se samma sak som mig:
Men vadå gulingverksamhet? Om man ska slänga sig med sådana anklagelser får man väl tala ur skägget också. Har Västerorts LS agerat strejkbrytare eller unionbusters på arbetsplatser runt om i stockholm?”Mitt svar:
Det finns massa skriftliga bevis för vad som försiggått, det är en rätt diger internutredning som gjorts. Men den hålls borta från allmänhetens insyn då det skulle drabba en drös människor i Västerorts LS om den släpptes fri, även sådana som inte ”förtjänar” det. Den är dock tillgänglig för alla LS-medlemmar så vill du läsa den och är lite nyfiken, betala in en medlemsavgift (är inte särskilt mycket, en hundring eller nått) så kan du ta del av allt.”Din uppföljning:
Så jag ska byta fack för att få snoka i era papper… 🙂
Att förvånansvärt många i SAC faktiskt verkade resonera på det sättet var en av anledningarna att jag lämnade LS en gång i tiden, alla korridorsintriger (en annan att jag inte är syndikalist) vilket tyvärr även gör att man läser in en del mellan raderna i den här soppan.
”Du ser inte hur det framstår som att du vill se underlaget för de anklagelser som lagts fram? ”Om man ska slänga sig med sådana anklagelser får man väl tala ur skägget också.”?Jag får väl be om ursäkt om jag helt missuppfattat dig, men även när jag läser om dina poster så framstår det fortfarande som du vill ha underlaget/att vi ska ”tala ur skägget”, och när jag förklarat att det inte kommer gå att offentliggöra allt så framstår det för mig som att du inte vill behöva gå med för att få veta detta, och att den här typen av beteende från SAC:s sida var en av anledningar till att du lämnade organisationen en gång i tiden (men att du ändå läser lite mellan raderna för sakens skull):
Så jag ska byta fack för att få snoka i era papper… 🙂
Att förvånansvärt många i SAC faktiskt verkade resonera på det sättet var en av anledningarna att jag lämnade LS en gång i tiden, alla korridorsintriger (en annan att jag inte är syndikalist) vilket tyvärr även gör att man läser in en del mellan raderna i den här soppan.
”Hade du lagt lite mer krut på att få fram vad du vill ha sagt lite tydligare/tydliggöra när andra användare missuppfattar vad du vill ha sagt, istället för att bli förbannad och börja göra utfall mot allt möjligt, så kanske vi hade förstått varandra istället?
Inlägget tackas av: resupinat, Wuzhengfu, Zinnes
Idag, 10:55

  #668

cetkin

Ny medlem

Reg.datum: Jan 2013

Bor: Göteborg

Politisk riktning: Klassisk kommunism

Organisation: Partilös

Inlägg: 40

I mitt jobb har jag en ytlig insyn i hur det ser ut och hur det går till i industriområden där jag kan svära på att alla jobb är kolsvarta. Det är inte tal om kortbetalningar och definitivt inte kvitton. Det är verkstäder, däckfirmor och billackeringar om vartannat. Kläder på klädstreck här och var. Jag kan svära på att vilket skyddsombud som helst hade stängt vartenda ett av dessa arbetsplatser. Särskilt de som sysslar med billack och reconding. Vi snackar alltså om direkt livsfarliga och hälsovådliga jobb som inte hör hemma på en civiliserad arbetsmarknad. Jag vågar inte ens tänka på hur de anställdas försäkringsskydd ser ut. Att under sådana omständigheter börja deala om och skriva avtal om timlöner är minst sagt tveksamt.
Idag, 10:58

  #669

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Citat:

Ursprungligen postat av Ishackan

… SAC:s ständiga dilemma. Dvs personer som vill ha service men som inte är beredda att betala in medlemsavgiften.

Citat:

Ursprungligen postat av Ishackan

Är det bättre att konsekvent neka hjälp?

Det är ju allmänt känt att om man beviljar hjälp till folk som går med för att de redan har ett problem så tenderar de ändå att inte fortsätta vara medlemmar när problemet är löst. Jag antar att det är det du menar med SAC:s ständiga dilemma. Jag tycker du överdriver att det skulle vara det ständiga dilemmat, men det finns ju ändå just därför en policy om att inte bevilja hjälp med problem som uppstått före inträdet. Detta är också något som det brukar informeras om: ”tyvärr kan vi inte bistå dig med problem som uppstått innan du funderade på att bli medlem, men gå med nu så hjälper vi dig nästa gång”.

Vill man ändå inte missa dessa medlemmar så vore det ju en idé att ta ut en retroaktiv medlemsavgift för, säg typ ett år, så att även om de går ur direkt, så har iaf inte stridsfonden gått back. Fullt rimligt.

Men att som Västerort ta ut en förskottsavgift är ju inte annat än idiotiskt. Det gynnar ju snarare den bristande betalningsmoralen, och en medelintelligent person borde förstå att detta förfarande motverkar sitt syfte. Om inte syftet är att man vill boosta sina medlemssiffror förstås, utan att faktiskt behöva ha en massa medlemmar. Noteras bör ju att Västerorts LS medlemstal var högre än nånsin under just ett kongressår, för att sedan krympa till en femtedel.

Hur tänker du kring detta?

Inlägget tackas av: Zinnes
Idag, 12:09

  #670

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Men för att ta diskussionen vidare: är det alltså folks uppfattning att det var en bra sak att slänga ut barnet med badvattnet? Det är rätt svårt för en utomstående att reda ut om det är sidofenomenen eller själva huvudverksamheten som folk är så kritiska till.
Idag, 12:11

  #671

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 352

Jösses.

Bland alla avståndstaganden och fördömanden hade jag nästan glömt varför han överhuvudtaget fick hålla på så länge. Hans övertygande röst och förmåga att hoppa mellan sakkunskap och rimliga slutsatser (”förutsättningarna för att organisera migrantarbetare” 1, 2, 3, 4, och 5), konspirationsteori och offerkofta, samt teflon-undvika alla anklagelser med siffror som ingen annan än han själv kan bekräfta/dementera. Framförallt som språkrör för de papperslösa, den enda röst man någonsin hör, är han bra på att tala till samvetet hos folk som inte känner till den världen.

Citat:

Trots att LS tillhört Sveriges Arbetares Centralorganisation har SAC valt Bygg- och Fastighetsarbetarnas Syndikat.

Bara detta är ju ett lysande exempel på den paranoida psykologi som odlats och upprätthållits i Västerort. Det finns inget LS som fått så mycket stöd som V-ort. Trots att lokalerna på Sveavägen uttryckligen inte är till för LS, en överenskommelse som alla andra respekterat, har Västerort och de syndikat han beskriver ständigt dykt upp och suttit där i ej schemalagda möten, t.o.m till sin (!) entrepenörsverksamhet (även om ingen visste det…)
De har haft ett oproportionerligt stort inflytande i Federationen, eftersom Rubens fantastiska medlemssiffror gett dem ett stort antal ombud på kongress, trots att man egentligen vetat att han överdrivit har man tillåtit det… eftersom man tagit det onda med det goda och hellre friat än fällt. Eller när den till kongressen lagda motionen om vilket LS man ska tillhöra bestäms efter arbetsort diskuterades gick Västerorts ombud upp i talarstolen och kallade SAC ”diktatur”, eftersom de inte respekterat verksamhetsområden, utan bara plockat alla medlemmar överallt utan att hänvisa till Stockholms övriga Lokala Samorganisationerna.

Sorgligt.

Citat:

välgörenhetssekt för vänsteraktivister

Lol Berns. Upprätthölls blockaderna av Västerortare? Hur många var ens SAC-medlemmar?

På ett personligt plan är jag faktiskt glad att han fortsätter att bråka, och att V-ort inte bara går under. Känner honom inte men efter den uppfattning jag fått vet jag i ärlighetens namn inte vad annars han skulle leva för. I en drömvärld kanske det leder till något positivt i framtiden.

Inlägget tackas av: adallas, Danne, Don Quixote, Feldenkreis, freeborn, Jag, Krastavac, nyttfokus, resupinat, Stojmo, torpas, Zermot, Zinnes
Idag, 13:08

  #672

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Nja. En korrumperad verksamhet förblir en korrumperad verksamhet. Detta har pågått i flera år och i flera år har de fört oss andra medlemmar bakom ljuset.
Inlägget tackas av: Feldenkreis, Stojmo, torpas
Idag, 14:14

  #673

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Så allting med att organisera papperslösa var helt kasst alltså? Jag tycker den inställningen är synd. Från min begränsade insyn såg det nämligen ut som att SAC faktiskt för en gång skulle på jag-vet-inte-hur-länge lyckades intervenera i klasskampen på ett reellt sätt som kunde få inverkan på ett sätt som på sikt faktiskt hotade bryta den svenska samförståndsandan (både från borgarna/kapitalisterna och sossarna/LO) på den svenska arbetsmarknaden. Kanske var folket i SAC inte redo för dessa implikationer?

Jag tycker mig ana mycket mer politisk kritik bakom hela den här cirkusen än vad folk vill medge, och det är det jag skulle tycka vore intressant att utreda. Tyvärr blandas ju korten ihop i en salig röra, som sagt.

Inlägget tackas av: Charming, Costello, Dacke, Dept., Fachinformatik, trabajo
Idag, 14:22

  #674

freeborn

Medlem

Reg.datum: Dec 2009

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Anarkist

Organisation: LS von SAC

Inlägg: 1 114

nej ingen påstår att allt med det i sig var helt kasst. sedan genomfördes det mesta på ett sätt som i längden var helt ohållbart. både för de aktiva i LS, andra direkt inblandade och för SAC

det finns ingen politisk kritik här, men organisatorisk kritik. pga struktur-, demokrati- och ledarskapsproblem etc. som redan tagits upp så ska inte dra allt på rundgång

Idag, 14:26

  #675

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Saviola: Allt behöver inte vara antingen bara skit eller bara fantastiskt. Om du drar dig till minnes inlägg i denna tråd som är äldre än 24 timmar får du en mer nyanserad bild.
Inlägget tackas av: torpas
Idag, 14:29

  #676

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Saviola:
Så som jag uppfattat det så är det inte möjligt för SAC att utesluta enskilda medlemmar som är problem i ett LS, utan bara utesluta LS:et då LS är fria fackföreningar anslutna till federationen.
Det som också gjort det svårt för de krafter inom LS som försökt förändra (det har gjorts) är att de som är ansvarige för de oegentligheter som skett också är de som sitter på makten, och de har även undertryckt de syndikalistiska principerna om återkallbara mandat +att omröstningar och verkställande till de positionerna inte har skötts rätt.Då den som flaggade det här utåt, deras LS tidigare revisor, blev utesluten då han ”agerat medvetet för att skada LS” iom. sin kritiska revisonsrapport (som i stort får stöd i utredning som nu gjorts) och de ledandes inblandning i det som kritiserats, tillsammans med deras cementerade maktposition (informell och formell) gör det svårt att få till en förändring i LS.Samtliga medlemmar i Västerort LS som funnits inrapporterade har kontaktats med information om hur de kan gå in i närliggande LS som är anslutna till SAC om de så önskar, både på Spanska och Svenska. Så försök att inte slänga ut barnet (de ”oskyldiga” medlemmar som nu ändå drabbas) med badvattnet (ett organisatoriskt LS som helt spårat) har ändå gjorts, och med de stadgemässiga begränsningar som finns (som jag iofs. tycker är bra, LS ska vara fristående från SAC på det sätt som är idag) så vet jag inte hur mycket mer som skulle kunna gjorts, tyvärr.
Inlägget tackas av: loop
Idag, 14:43

  #677

Costello

Medlem

Reg.datum: Aug 2009

Politisk riktning: mot ordningens parti

Inlägg: 582

Citat:

Ursprungligen postat av Zapatista

Hade du lagt lite mer krut på att få fram vad du vill ha sagt lite möjligt, så kanske vi hade förstått varandra istället?

Ok, sorry, inser att mina inlägg låter surare än de var. Men man behöver givetvis inte lägga fram ett helt utredningsunderlag för att underbygga ett påstående? Det räcker gott att argumentera eller resonera på ett allmänt plan. Det var egentligen allt. Och det riktades minst lika mycket till Zinnes som slängde sig med gulingbegreppet nått inlägg för dig.

Sedan ironiserar du uppenbarligen om medlemskapet, det förstår jag oxå, men bara att förutsätta att folk vill snoka av nyfikenhet om olika inblandade och föreslå att man ska bli pappersmedlem i en självorganiserade fackförening för att kunna ägna sig åt sånt säger ju en del om diskussionsklimat och organisationskultur osv. Jag menade alltså precis tvärt emot hur du tolkade det.

Nog om det.

Inlägget tackas av: Saviola
Idag, 16:01

  #678

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Stojmo: nej allt behöver inte vara allt eller inget. Men däremot är resultatet av det här att allt försvann. Jag tycker man gör det alldeles för enkelt för sig själv när man gömmer sig bakom stadgar som förklaring. Så lätt kommer ni inte undan.

Nej jag ser inte mycket nyanser hos SAC-patrioterna. Jag ser att man blandar ihop korten… Möjligtvis från kritikerna, men dom blir ju typ anklagade för att vilja skada organisationen.

Inlägget tackas av: Stojmo, trabajo
Idag, 16:14

  #679

torpas

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Närke

Politisk riktning: Gråsosse

Organisation: Arbetsplatsen

Inlägg: 909

Citat:

Jag tycker man gör det alldeles för enkelt för sig själv när man gömmer sig bakom stadgar som förklaring. Så lätt kommer ni inte undan.

Okej, hur ska man driva en demokratisk federation? Utan stadgar? Jag är genuint nyfiken. Sen är det väl så att inte en enskild ond boss har styrt med järnhand och att problemen skulle finnas enbart hos denne enskilde individ. Man har ju satt skiten i system och de flesta drivande verkar ju vara införstådda i hur verksamheten skötts/ska skötas. Vad hade varit rimligare än att utesluta hela organisationen och sen uppmana de medlemmar man haft som inte haft koppling till företags-verksamheten att gå med i andra kringliggande LS.

Snacket om att det skulle finnas en politisk vilja inom SAC för att stävja migrantarbetarnas strävan efter vettiga villkor är ju absurd och minst lika politisk. Känns som att diskussionen flyttas från händelsen och att nu olika vänsterist-falanger vill mäta kuk om vem som är mest radikal.

Okej, vi skiter i alla stadgar och demokratisk ordning, leve 5-manna organisationerna! För mig som gillar en självständig organisation och en demokratisk ordning känns det som att det just är brist på formalia och stadgemässigt beteende som skapat en situation där informella strukturer getts möjlighet att krypa in. Som så många andra sagt.

Inlägget tackas av: freeborn, loop, Stojmo, Zinnes
Idag, 16:21

  #680

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Citat:

Ursprungligen postat av Saviola

Men däremot är resultatet av det här att allt försvann.

Kan du utveckla lite vad du menar här? Vad är det här ”allt” som försvunnit?

Citat:

Ursprungligen postat av Saviola

Nej jag ser inte mycket nyanser hos SAC-patrioterna. Jag ser att man blandar ihop korten… Möjligtvis från kritikerna, men dom blir ju typ anklagade för att vilja skada organisationen.

Du får gärna utveckla här också, kanske ge några exempel på kritik som förts fram och som inte är bajskastning eller inte bemötts sakligt.

Jag tycker du gör det lite väl lätt för dig själv med de här korta men svepande inläggen, känns som du vill att andra ska göra grovjobbet åt dig och både definiera vad du menar och sedan svara på detta.

Idag, 17:25

  #681

trabajo

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skåne

Politisk riktning: kommunist

Organisation: Primero Linieri!

Inlägg: 129

Nu vet jag inte om nån här kan svara på detta men kunde man inte ha villkorat LS fortsatta medlemskap i SAC? Typ ”vi kräver att ni lägger ner företagen+ medlemmar A-O ska uteslutas, annars blir LS uteslutet”?

Det känns drastiskt att utesluta ett helt LS när man genom utredning vet vilka problem den har, och när det dessutom finns nån slags opposition mot den påstådda (påstådda därför jag vet inte shit om nåt i samanhanget) korrumptionen inom LS? Då tänker jag att det finns ett gäng som kan rensa upp inifrån om man får stöd utifrån.

Inlägget tackas av: Saviola, Stojmo
Idag, 17:46

  #682

Ishackan

Medlem

Reg.datum: Oct 2008

Bor: Röda Götet

Politisk riktning: Blodröd

Inlägg: 819

Citat:

Ursprungligen postat av Stojmo

[…] Vill man ändå inte missa dessa medlemmar så vore det ju en idé att ta ut en retroaktiv medlemsavgift för, säg typ ett år, så att även om de går ur direkt, så har iaf inte stridsfonden gått back. Fullt rimligt. […]
Hur tänker du kring detta?

Jag tänker framförallt att det handlar om ett reellt problem som måste hanteras. Problem kan vanligtvis hanteras på mer än ett sätt vilket du själv är inne på. Ditt eget förslag om att begära in retroaktiva medlemsavgifter är ju dock i princip samma sak som att begära in avgifterna i förskott. Om Västerorts LS istället hade tillämpat den modell du själv föreslår så hade konsekvenserna med stor säkerhet blivit precis de samma. Så fort det handlar om att hjälpa papperslösa erhålla arbetstillstånd så skulle det även med din modell riskera att uppfattas som handel med arbetstillstånd.
Något som kanske kan vara värt att reflektera lite över?

Vad gäller ältandet om stridsfonden så vill jag minnas att det var en motion från Västerorts LS som stoppade dräneringen av den samma. När begärde och beviljades de senast stridsersättning? Måste vara minst fem år sen sist. Så att slänga sig med det argumentet är ju bara ett retoriskt fulknep.

Inlägget tackas av: Fachinformatik
Idag, 18:00

  #683

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Jag tror helt enkelt att det i slutändan handlar om striden mellan minst två ”partiteorier”, alltså vilken sorts organisation SAC ska vara; den mer leninistiska om ”One Big Union”… Eller något annat. Jag tror också att många syndikalister håller med Sossarna/LO/Vänsterpartiet/Kommunistiska Partiets kritik angående organiseringen av papperslösa. Dessutom tror jag att folk är rädda inför vad det skulle innebära för SAC om man gick från att stilla bygga partiet, till att direkt konfrontera samförståndsmodellen, inte bara i form av repression osv, utan också i form av möjligheten att bli just Det Stora Patiet och attrahera massorna (istället för att agera som katalysator som sätter igång processer som går utanför ens kontroll osv). Det finns säkert mer konfliktlinjer än det som jag inte känner till. Det var liksom därför jag lyfte frågan.

Kort sagt: det har snackats mycket om hur den här korruptionsskandalen har skadat SAC rykte osv. Men ingen har diskuterat om det är dåligt för organisationen att droppa sin i mina ögon främsta klasskampspraktik. Det var det som vore intressant att diskutera. Om det ens går.

Inlägget tackas av: Dacke, trabajo
Idag, 18:09

  #684

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Handeln med arbetstillstånd var inte enbart genom medlemsavgifter ”i förskott”, är ju värt att notera när vi är inne på det här, och det fanns även exempel där summorna inte alls stämde överens med några medlemsavgifter, i någon avgiftsklass hur man än vred och vände på det.
Finns en hel del på det ämnet, med mycket konstiga konstellationer och urvalsprocesser för vem som skulle få jobb, riktigt eller ”lufttillstånd” hos både egna och andras företag, en del som inte kan klassas som annat än småkriminella fronter (vilket även Västerorts LS medgett) där det även verkar ha uppstått lite konflikter mellan LS och de kriminella om upplägget.
Så jo, visst kan vi sitta och reflektera över det här, men att det blivit riktigt smutsigt med de här arbetstillstånden kan nog ingen förneka, ett väldigt sluttande plan.Det är inte fem år sen de fick ersättning, vet att de fick det under 2009 åtminstone. Men utredningen hittar bara indicier och misstänkt personligt agg/inte trovärdiga uppgifter om otillbörligt användande av de här medlen så där finns inget bevisat att gå på.Trabajo, som jag skrev tidigare:
”Då den som flaggade det här utåt, deras LS tidigare revisor, blev utesluten då han ”agerat medvetet för att skada LS” iom. sin kritiska revisonsrapport (som i stort får stöd i utredning som nu gjorts) och de ledandes inblandning i det som kritiserats, tillsammans med deras cementerade maktposition (informell och formell) gör det svårt att få till en förändring i LS.”Saviola:
Asså seriöst, nu får du släppa positionerat och komma med nån fakta, säg vad du vill istället?1. Är det okej med stora kontanta summor som försvunnit, som inte kan redovisas samtidigt som en person upprätthållit all ekonomisk makt trots att andra valts till kassör av LS?2. Är det OK att sälja arbetstillstånd dels med ”förskottsbetalda medlemsavgifter” (som inte är lika beroende på person, och även inte följer några avgiftsklasser eller nått annat logiskt samband i ett antal fall) och dels genom kontanta medel utanför?3. Är det ok att genom sitt språkliga och kontaktnäts-övertag konsolidera all makt till en person, som fattar beslut som andra, officiellt valda inom LS, ska vara ansvariga för?

4. Är det ok att rätten till arbete sköts informellt via en person, en person som bedrivit uppenbar svågerpolitik?

5. Är det ok att de företag som LS varit inblandade i att starta upp, som sen konkat inte betalt sina skatter så att nu enskilda medlemmar som ”varit anställda” via de här företagen nu sitter med en skattesmäll själva?

6. Är det ok att fiffla med medlemsregister och röstningsförfaranden för att utvidga sin egen makt?

7. Är det ok att de som höjjer rösterna mot det här antingen förlorar privilegier, chans till arbete eller t.om. utesluts ur LS för att man ”vill skada LS” genom att säga saker om ledningen som nu visat sig vara helt sant?

Om inte, vad skulle gjorts istället? Du ser en konspiration, men förklara då gärna vad som skulle gjorts om du fick som du ville? bara behålla allt? Säga ”fy!”? Hoppas att de som skott sig på det här och sitter på makten själva ska ansvara för förändringen?
Det är ju som att tro att sovjetledningen någonsin skulle släppa makten till folket och uppnå kommunism…trodde inte du höll på med sånt, tro att de som sitter på makt och ekonomiska fördelar ska släppa dem för att det är ”rätt”.

Hursom, shoot: hur skulle det skötts istället för att du inte ska se detta som en stor fraktionsstrid?

Kan ju tillägga att jag personligen inte håller SAC som någon fullkomlig organisation, nått jag skulle stanna i under alla omständigheter eller försvara in till benmärgen, för mig är det ett verktyg som lika gärna kan bytas ut, men ska man komma med kritik så får den ju åtminstone ha någon saklig grund att utgå från.

Inlägget tackas av: adallas, Haymarket, Stojmo
Idag, 18:10

  #685

skiftnyckel

Medlem

Reg.datum: Mar 2010

Politisk riktning: whatever

Organisation: LS

Inlägg: 352

Förlåt, men sida upp och sida ner sen 51 sitter LS-aktiva och försöker nyansera och balansera mellan att inte outa utredningsdetaljer som bara LS-medlemmar har rätt till, påvisa vilka fatala brister som tyvärr finns i vår organisation, som kunnat leda till detta, förklara registermetoden i allmänhet, El Registros uppgång och fall, försvara papperslösa-organisering etc, utan att varken basha sönder hela SAC-syndikalism-skiten (vilket man såklart ibland känner för, och de som vill har världens bästa gyllene tillfälle nånsin att göra) eller agera Proletären.

Det gör vi eftersom vi tycker det är en viktigt inför våra kamrater här på forumet. Det kanske går att tolka det som att vi sopar skit under mattan. Tålamodet tryter kanske när diskussionen går på rundgång, tonen skruvas upp, nyanser går förlorade… Men tycker ni verkligen att Feldenkreis inlägg är helt onyanserat? Freeborns? Lokf, adallas, cvaldas, komakinos?

”SAC-patrioter”

Kul när man så sent som 2011 var på väg in i Transportarbetareförbundet, suckade åt omöjligheten i att förändra något den vägen. Suckade igen, gav ut på en lång hård vandring för att förbättra mitt LS, som var rätt pissigt, med ena handen och min arbetsplats med den andra.

Om det gällde en ”politisk” kritik borde rimligen de strider som papperslösa utkämpat genom Göteborgs, Malmö och Skärholmens LS vara till grund för samma sorts konflikter och uteslutning. Ändå är det inte så.

Inlägget tackas av: Dept., Stojmo, torpas, Zinnes
Idag, 18:47

  #686

Stojmo

Ny medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: Hisingen

Organisation: LS

Inlägg: 98

Citat:

Ursprungligen postat av Ishackan

Jag tänker framförallt att det handlar om ett reellt problem som
Något som kanske kan vara värt att reflektera lite över?

Jag tänkte mer i allmänhet och utifrån egna erfarenheter vad gäller en LS vilken som helsts problem kring att erbjuda facklig hjälp till folk som går med därför att de redan har ett problem.
Jag menar alltså inte att lösningen jag föreslog skulle göra det OK att sälja arbetstillstånd. Jag tror inte heller att du menade att SAC:s ständiga dilemma är att folk vill köpa arbetstillstånd men inte fortsätta vara medlemmar.
Om vi pratar om LS som erbjuder just facklig hjälp och inte säljer arbetstillstånd så tror jag ”min” modell har de fördelar jag beskrev.

Citat:

Ursprungligen postat av Ishackan

Vad gäller ältandet om stridsfonden så vill jag minnas att det var en ett retoriskt fulknep.

Om du menar mitt omnämnande av stridsfonden här så menade jag inte SAC:s stridsfond utan LS stridsfond. Fast jag borde nog ha skrivit ”resurser” i stället, det hade varit tydligare.

Det står iofs naturligtvis varje LS fritt att dränera både sin stridsfond och sina resurser bäst man vill.

Idag, 19:26

  #687

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 121

Citat:

Ursprungligen postat av trabajo

Nu vet jag inte om nån här kan svara på detta men kunde man inte finns ett gäng som kan rensa upp inifrån om man får stöd utifrån.

Kanske. Men efter att ha läst utredningen, så är jag övertygad om att det inte gått att reda ut den där sörjan.

Och medlemmarna har givetvis möjlighet att gå med i andra LS. Och de har upplysts om den möjligheten.

Citat:

Ursprungligen postat av Saviola

Jag tror helt enkelt att det i slutändan handlar om striden mellan diskutera. Om det ens går.

”Tror…” läs mer istället.
Om det är nåt som är grundläggande inom syndikalism och SAC så är det strategin att organisera folk för att förbättra deras och hela arbetarklassens förhållanden. Så ifrågasättande av att organisera papperslösa har inte varit nån grej i SAC.
Att vi ska hjälpa papperslösa genom att organisera dem är helt i denna linje. Och den kritik vi har av kollektivavtal är bla att de inte bygger på aktivitet och de i sig inte ger bättre förhållanden och att kollektivavtal inte är ett självändamål utan en metod. Så vi skiljer hos definitivt från de som vi lösa alla världsproblem med kollektivavtal, lagstiftning och/eller statliga ingripanden. Och registermetoden är bara ett verktyg när det kommer till löneuppgörelser.

Och företagande är inte ett sätt att bryta med samförståndsmodellen(Detta har diskuterats flera gånger i bla tråden om kooperativ och allmäningtråden). Vår främsta klasskampspraktik ligger i innebörden av ”Organize, educate and emancipate”. Organiseringen ska vara ett verktyg för skolning och befrielse. Man kan även se det mer som ”Om alla kan strategin, så kan alla ta taktiska beslut”. Västerorts LS har ju ändrat sig under tiden och de har gjort massor med bra saker och säkert skolat många i direkt aktion och organisering, men det utvecklade sig sen till nåt annat. Och nu var det inte längre så att verksamheten var förenlig med SAC längre.

Inlägget tackas av: freeborn, skiftnyckel, Stojmo, torpas, Zermot, Zinnes
Idag, 19:42

  #688

Zinnes

Ny medlem

Reg.datum: Apr 2011

Bor: Mellersta

Politisk riktning: Syndikalist

Organisation: Facket

Inlägg: 35

Jag tycker absolut inte att organiseringen av papperslösa var på nått sätt dåligt. Det jag främst vänder mig emot är vad som hände efter 2009 med lagändringen då LS började sina mer ”kooperativistiska” utsvävningar med suspekta företag och dylikt. Jag är precis lika skeptisk mot den verksamheten som mot Byggsyndikatens liknande verksamhet på 30-talet. Med gulingverksamhet så menade jag förstås lön och villkorsdumpningen. Att de egna företagen skulle kunna hävda sig i denna tids stenhårda konkurrens, och till och med ha målsättningen att ta över hela marknaden, låter som ett projekt dömt att misslyckas. Att ”mervärdet” skulle räcka till att konkurrera ut andra företag är ju ganska naivt och farligt. Och se hur det har gått. Åt helvete.
Inlägget tackas av: Stojmo
Idag, 19:50

  #689

dheym

Moderator

Reg.datum: Sep 2008

Bor: Uptown

Politisk riktning:

Inlägg: 261

Inget mer om ”SAC-patrioterna”. Kan man inte diskutera utan att hitta på nya förolämpande ord behöver man inte skriva alls. /Mod.
Inlägget tackas av: Danne, torpas
Idag, 19:55

  #690

Frances

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: snacka med jobbkompisar

Organisation: Gräv ner dig där du står.

Inlägg: 358

Det var en händelse i juli 2012, då en fackföreningsrepresentant från Västerorts LS blev misshandlad och mordhotad av torpeder från ett bemanningsföretag. Det startades en insamling till stöd för fackföreningsrepresentanten och hans familj. Det kom in mycket pengar.

Arbetaren: Lyckad insamling till mordhotad syndikalist

Jag undrar hur den här händelsen ska ses nu i efterhand med tanke på det som nu sägs om Västerorts LS (och som jag inte vet något annat om än det som sägs här och officiellt).
Undrar också om det finns någon koll/redovisning av hur pengarna har använts.
Ställer frågorna eftersom jag var en av de många som bidrog till insamlingen. Några hundralappar är ingen skitsak (jag var arbetslös) även om det inte går att jämföra med ev. lurade papperslösa. Jag skrev också om händelsen på min blogg.
Ångrar inte detta eller rubriken på inlägget (Det kriminella företagsklimatet) men skulle uppskatta mer information nu.

Idag, 20:15

  #691

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Loop: ditt inlägg reflekterar mer hur du skulle vilja att det var. Snarare än hur det verkligen är.
Idag, 20:26

  #692

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 121

Citat:

Ursprungligen postat av Saviola

Loop: ditt inlägg reflekterar mer hur du skulle vilja att det var. Snarare än hur det verkligen är.

och det vet du? och vad baserar
du det på? de enda grupper som det varit diskussion om att inte organisera är sexarbetare, poliser och militärer.

Inlägget tackas av: freeborn, Ond Kommunist, torpas
Idag, 21:23

  #693

Saviola

Medlem

Reg.datum: Nov 2008

Politisk riktning: Upprorets etik

Organisation: projektualitet

Inlägg: 1 920

Jag har tillräcklig insyn för att veta att verksamheten med papperslösa var kontroversiell redan från början, långt innan man visste det som nu framkommit. Att förneka det är bara löjligt.

Men du loop, trots att jag ofta håller med dig i sak så är du ingen seriös debattör och jag önskar inte diskutera mer med dig.

söndag 10 mars 2013, 21:32

  #694

Ruben Tastas

Nyregistrerad

Reg.datum: Mar 2013

Inlägg: 1

Citat:

Är det okej med stora kontanta summor som försvunnit, som inte kan redovisas samtidigt som en person upprätthållit all ekonomisk makt trots att andra valts till kassör av LS?

Det är inga ”stora kontanta summor som försvunnit” alla inkomster och utgifter har redovisats inför LS möten och i vissa fall har de även publicerats i LS-meddelanden och delats ut. All makt har alltid legat på LS-medlemmarna som deltar på mötena. På årsmöten har medlemmarna bestämt att jag skulle ha det ekonomiska ansvaret även om annan person var kassör. Detta är också ett beslut av församlingen och det beror på att det inte fanns annan person som de allra flesta litade på

Citat:

2. Är det OK att sälja arbetstillstånd dels med ”förskottsbetalda medlemsavgifter” (som inte är lika beroende på person, och även inte följer några avgiftsklasser eller nått annat logiskt samband i ett antal fall) och dels genom kontanta medel utanför?

Man ”säljer” inte arbetstillstånd genom att kräva förskottsbetalning. Beslutet om förskottsbetalning togs och bekräftades på 3 konsekutiva medlemsmöten där det fanns ca 30 personer närvarande på varje möte. Om ert förslag är att skita i det förslag på lösning som föreslogs av medlemmarna förstår jag inte vilken typ av medlemsdemokrati ni föreställer er. I början var det en person och hennes sambo som kontaktade ett antal personer och tog betalningar på upp till 4800 kr i förskott. Det beslöts att de pengarna skulle betalas tillbaka och dessa pengar skulle vara utbetalda enligt dem. De har sedan uteslutits ur LS pga misstanken om försäljning av fackligt godkännande.

Citat:

3. Är det ok att genom sitt språkliga och kontaktnäts-övertag konsolidera all makt till en person, som fattar beslut som andra, officiellt valda inom LS, ska vara ansvariga för?

Ingen annan LS inom SAC hade lika många medlemsmöten (ca 25 per år) och även om det finns ett 20-tal missnöjda uteslutna medlemmar (uteslutna pga diverse solidaritetsbrott) finns det många hundra som kan vittna om hur pass demokratiska vi var i våra beslut

Citat:

4. Är det ok att rätten till arbete sköts informellt via en person, en person som bedrivit uppenbar svågerpolitik? ”

Rätten till arbete” har inget samband med vilka som hamnade hos den ena eller den andra arbetsplats eller kooperativ. Kooperativen är enbart ett sätt att formalisera ett arbetsförhållande som fanns INNAN anställningserbjudandet fanns och vilka personer eller grupper än ville öppna dessa kooperativ och hade sina kunder kunde göra det. Ett problem är att personer som har papper (som till ex jag) måste stå formellt som den som sköter företagen och att någon som kan språket måste hjälpa dem att göra all pappersarbete.

Citat:

5. Är det ok att de företag som LS varit inblandade i att starta upp, som sen konkat inte betalt sina skatter så att nu enskilda medlemmar som ”varit anställda” via de här företagen nu sitter med en skattesmäll själva?

De företagen har två typer av inkomster: 1) De pengar som kommer från kunderna, minst 100 kr/timmen. Dessa pengar går oavkortat som nettolön till arbetarna så fort de kommer in eller betalas direkt från kunden till arbetaren. 2) RUT avdraget från Skatteverket (lika mycket) och dessa pengar går till att betala allt annat: Preliminära skatter, arbetsgivaravgifter, avtalsförsäkringar till Fora, moms, utgifter, etc.
Jag har aldrigt haft tillgång till dessa pengar och det var givet att när det blev avbrott med betalningarna från Skatteverket då hamnade kooperativet i en situation där de inte kunde betala skatter och arbetsgivaravgifter. Därför förlorar man då F-skattesedel och kan därefter inte fakturera. Denna onda cirkeln har jag redan beskrivit tidigare

Citat:

6. Är det ok att fiffla med medlemsregister och röstningsförfaranden för att utvidga sin egen makt?

Vem har fifflat med medlemsregistret och röstningsförfarandet?

Citat:

7. Är det ok att de som höjjer rösterna mot det här antingen förlorar privilegier, chans till arbete eller t.om. utesluts ur LS för att man ”vill skada LS” genom att säga saker om ledningen som nu visat sig vara helt sant?

De som har uteslutits ur LS har uteslutits pga att de har gjort något eller några av följande saker:
a) Stulit pengar från LS
b) Sålt anställningserbjudanden
c) Gett till arbetsköparna listor med LS-medlemmar för att arbetsköparna skulle undvika att anställa syndikalister
d) Låtit bli att betala medlemsavgiften under lång tid och inte gjort det trots flera uppmanningar till det
e) Medvetet spridit lögner för att skada LS

Idag, 21:33

  #695

Ond Kommunist

Ny medlem

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Skåneland, Malmö

Politisk riktning: Anarkostalinism

Organisation: SUF Malmö, Malmö LS

Inlägg: 48

Alltså jag håller ju med mycket av det du skriver Saviola, men jag ser inte riktigt vem du argumenterar emot? Det är väl ingen i tråden eller SAC i allmänhet som skrivit eller sagt ett ord om att sluta organisera papperslösa? Tvärtom har t.ex. generalsekreteraren i de intervjuer jag läst kring hela härvan betonat just hur viktigt det är att fortsätta arbetet med att organisera papperslösa och inte sluta p.g.a. detta. Det folk vänder sig emot är ju snarare hur Västerorts LS skötts, strategin med kooperativ och arbetstillståndsfifflet.

Jag tycker hela grejen är väldigt sorglig. Utifrån vad jag läst om det hela verkar R och resten av Västerorts LS haft väldigt goda intentioner med alltihop och det verkar som något som stegvis gått mer och mer åt helvete längs vägen. Det är lätt att i efterhand se det som helsjukt men slår man ut det på den tid det pågått och ser det stegvis blir det lättare att förstå hur de tänkt, även om de skött det extremt klumpigt och informellt. Tycker det är rätt beslut att utesluta LS:et men tror det är viktigt att inte bara se det som att ”knäppgökar fick makten i ett LS” utan faktiskt analysera vad de gjort som varit bra, vad som varit dåligt och vad man hade kunnat göra istället i de konkreta situationerna som uppstått.

Inlägget tackas av: Dodeskaden, Stojmo, torpas
söndag 3 mars, 22:21

  #696

Zapatista

Moderator

Reg.datum: Nov 2008

Inlägg: 774

Ruben:

1. Alla pengar är inte redovisade, de kontanta medlemsavgifter du tagit in går inte att följa och det vet du med. Det är inget du kan snacka bort.
Att du envisats med att centrera makten till din egen person, att hålla i den ekonomiska makten trots att det funnits folk valda till det (finns kassörsutbildningar för de som inte kan det innan) är ett seriöst demokratiskt problem, om all kunskap och makt ligger på en person är det svårt att ifrågasätta och fatta informerade beslut.

2. Ja ni kan ha hur många medlemsmöten ni vill som beslutar om detta, det är fortfarande försäljning av arbetstillstånd. Har du någon bra förklaring till de betalningar som inte heller stämmer överens mot någon avgiftsklass? Om ni nu behövt utesluta flera medlemmar som sålt tillstånd ”vid sidan” kontant, dvs. det är inte en enskild händelse, det är inte då dags att fundera över om det är nått fel med själva företeelsen som sådan? Ett strukturellt fel nånstans?

3. Det var först när företagen ni drivit började gå i konkurs som missnöjet började sippra upp, och det är väl inte så konstigt när fleras uppehälle hänger på det? Att folk inte vill rycka undan mattan för sig själv, eller hur?
Du har ju centraliserat en massa funktioner som ska ligga spridda på flera personer till dig själv, både vad gäller beslut och kunskap, du ser inte hur det är ett demokratiskt problem att makten ligger så centraliserade?

4. Ja? Du satt på makten och du avgjorde vilka som skulle få jobb, det är problematiskt att den som är central i allt beslutsfattande också är den som sitter på den faktiska makten över vem som ska få möjlighet att tjäna sitt uppehälle. Detta särskilt med uteslutningar pga. att folk ska ha ”skadat LS” / solidaritetsbrott som i fallet med revisorn, vars påståenden nu visat sig i stort vara sanna. Att folk som hållit sig på god fot med dig fått jobb vs. inga jobb och t.om uteslutning om man kritiserat upplägget säger ju en hel del om demokratin i LS.

5. Du vet mycket väl att allt inte gått rätt till med de företag ni satte upp, jag har ingen vilja att sätta dig i klammeri med rättvisa så snälla låtsas inte om att ni följt skattemässiga regler.
Du kan ju istället svara på frågan:
Är det så att enskilda personer som varit ”anställda” via era företag nu sitter med skulder till staten för att ni inte skött ekonomin så som man ska göra enligt Sveriges lagar och regler?

6. Du har fått utredning eller hur? Läs den, punkt 5 finns det samlat under.
En av de mest uppenbara sakerna är det jättelika gapp mellan det av er inrapporterade medlemsantalet och det faktiska antalet medlemmar/betalande medlemmar, den här frågan togs upp ett antal gånger inom ert eget LS med så det är ju knappast några nyheter för dig.

7. Enklast möjligast:
Revisorn, som nu bevisats ha rätt i mycket av sin kritik av LS iom. utredning som gjorts av SAC uteslöts. pga. han ”medvetet skadade LS” genom att ta upp sina farhågor med centralorganisationen, det är dina egna ord. När det sedan diskuterades vidare så ångrade du dig och sa att det istället var för att han inte betalt sin medlemsavgift på lång tid, hur troligt det är med tanke på hur många av de pappersmedlemmar ni hade som inte betalt ett öre får du stå för själv.
Kritik mot LS, internt mot SAC behandlades som ”förräderi” (också ditt ord) och medlemmen uteslöts, flera andra gånger det frågats om uteslutningar så har du sagt att det var för att medlemmarna bettet sig ”osolidariskt” utan att kunna gå in närmre på vad det rört sig om.
Ser du hur den här behandlingen utifrån verkar vara ett sätt att tysta opposition och som odlar en kultur av att inte ifrågasätta?

Igår, 23:56

  #697

loop

Gammal medlem

Reg.datum: Nov 2008

Bor: skogen

Politisk riktning: hatsvart

Organisation: ACCS

Inlägg: 7 122

Citat:

Ursprungligen postat av Saviola

Jag har tillräcklig insyn för att veta att verksamheten med papperslösa var kontroversiell redan från början, långt innan man visste det som nu framkommit. Att förneka det är bara löjligt.

Men du loop, trots att jag ofta håller med dig i sak så är du ingen seriös debattör och jag önskar inte diskutera mer med dig.

jag vet inte hur din teortiska värld funkar. men det som diskuterats är metoder och verksamhet. inte om vi ska organusera.

jag svarar om jag vill. och seriositeten kan variera som verkligheten.

Idag, 00:45

  #698

Feldenkreis

Nyregistrerad

Reg.datum: Oct 2012

Bor: Stockholm

Politisk riktning: Arbetsplatsen

Organisation: SAC

Inlägg: 8

Citat:

Ursprungligen postat av Ruben Tastas

även om det finns ett 20-tal missnöjda uteslutna medlemmar

Wow! Ett 20-tal uteslutna medlemmar?
Det betyder att Västerorts LS uteslutit många gånger fler medlemmar än alla andra LS tillsammans i hela SACs historia!

Igår, 08:57   #696
apati

Moderator

Reg.datum: Sep 2008

Bor: den vita fabriken

Politisk riktning: vanligt folk

Organisation: hard skin

Inlägg: 719

Citat:

Ursprungligen postat av Feldenkreis

Wow! Ett 20-tal uteslutna medlemmar?
Det betyder att Västerorts LS uteslutit många gånger fler medlemmar än alla andra LS tillsammans i hela SACs historia!

Om man ska vara helt korrekt så utesluts det förmodligen betydligt fler än så i vare LS varje år pga bristande betalning.

argument mot vänsterextremism