Syndikalism

Syndikalism? Kort uttryckt är det en i raden av socialistiska vänsterrörelser, som inte skiljer sig från någon annan av de olika extrema ”-ismerna”. Vänstern innehåller mängder av ”-ismer”, trotskism, stalinism, maoism, m.fl.

Det som gör syndikalism till just syndikalism är att den vill att en fackförening, inte ett parti, skall organisera ett framtida idealsamhälle. Synen på fackföreningen motsvarar kommunisters syn på partiet. Det finns ingen orsak till varför just ett fack kan göra detta bättre än ett parti, det är en fråga om tro.

Idag är syndikalismen nästan utdöd. I Sverige representeras den av en liten sekt kallad SAC, som har färre än 3000 medlemmar (2020). De har gått neråt sedan 1968 och framtiden ser inte ljus ut:

Gemensamt för alla vänsterextremister är föraktet för demokratin och parlamentarismen som enligt dem inte är ”verklig” demokrati.

När jag talar om att socialism är dåligt tar jag gärna SAC som exempel då det är dem jag kan bäst. Några saker som kännetecknar syndikaliströrelsen SAC finns här.

 

*

 Artiklar:

Scannat originalmaterial ur syndikalisternas medlemstidning 1987-2020

 

Böcker:

a. Det rödsvarta spöknippet 1995

SAC:s recension,
Contras recension

b. Den styckade stjärnans union

SAC:s recension = finns inte, då SAC inte erkänner kritik
Contras recension
SD-kurirens recension

c. Syndikalisternas nya ansikte – kritisk bok om syndikalismen i Sverige efter 2000: Tar upp SAC:s kriminalitet, utpressning, extremism, sekterism, splittring, marginalisering och fler och fler invandrare i organisationen.
SAC-syndikalisternas svar, sid 2. De vägrar att diskutera saken……

 

Syndikalisternas egna böcker:

a. SAC 1910-1960
b. Syndikalismen från 1984 av Sven Lagerström. SAC:s egen bok om syndikalism
c. Syndikalister 1997 – diverse syndikalister uttalar sig om sin lära och sin bakgrund.
d. Patriarkernas uttåg – om splittringen av SAC 1987 och 1995. Obs att den är skriven ur SAC:s perspektiv. Den andra sidan får inte uttala sig.
e. Fackliga fribrytare – om syndikalismens- och SAC:s historia i Sverige. (Titeln är för övrigt felstavat, ordet skall vara ”fribytare”)

 

Övrigt

Exceldiagram över innehållet i SAC:s medlemstidning Syndikalisten 2005-2010

Diskussion på nätet, socialism.nu tråd om SAC-syndikalisterna och skandalen kring att SAC illegalt sålde arbetstillstånd till invandrare 2013.

 

Övriga artiklar:

a. David D Roberts The syndicalist tradition and Italian facism. Del av doktorsavhandling, Manchesteruniversitetet 1978. Länkar: 1, 2, 3, 4, 5

b. Syndikalisten 1927 är syndikalisternas egen tidning som innehåller en artikel med rubriken ”Den fascistiska syndikalismen”; artikeln berättar om likheterna mellan fascism och syndikalism. 

c. Herbert Tingsten talar om Den franska syndikalismen och dess inflytande på samtidens fascistiska ideologier, 1938 (11 sidor)

c. Georges Sorel:

Sorel i anarkisttidningen Brand från 1921, ett direkt samtidsdokument.

Sorel av Leif Björk, Syndikalisternas förbund

         Sorel i Våra idéer, Syndikalisternas förbunds medlemstidn 1, 2, 3

Sorel i tidningen Axess 2005

Sorel av Malcolm Andersson

          Sorel, kort nämnande i SAC:s medlemstidning s 19

d. Bryan Caplan Anarkisterna och staten i Spanien Om anarkisterna i det spanska inbördeskriget

e. Gösta Söderlund Vandrare till intet. LO pamflett från 1964 som kritiserar SAC

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

argument mot vänsterextremism