Skrivbordskrigarna

Recension av Lisa Bjurwalds nya bok som heter ”Påståtts”, ursäkta Skrivbordskrigarna, menar jag, 2013, 277 s

(varav sista hundra sidorna är annex)

maxresdefault

14: (hela bokens budskap=) Extremhögern och dess argument har rört sig från ytterkant till mitten; de har blivit mer och mer rumsrena (upprepas även på sid 27, 136).

Ett exempel på Bjurwalds debatteknik:

25ff: ”Högerpopulisterna har kopplingar till den så kallade kontrajihadismen… I hjärtat av bägge grenarna finns nämligen islamofobi… vars mest populära konspirationsteori heter Eurabia… Många väljer att se mellan fingrarna när islamkritiker korsar gränsen till den islamofoba idévärlden… ”, högerpopulister har samma idéer som högerextremister, bar mer slipad retorik. Kontrajihadismen liksom den ”klassiska, nynazistiska extermhögern” har samma logiska slutsats, väpnad kamp; resultatet blir Breivik.

Bjurwald blandar ihop begrepp. Utan nyans. Först nämner LB islamofobi, Eurabia, sedan islamkritiker plus islamkritik. Sedan helt plötsligt extremism. Ingen separation mellan grupper. Däremot är LB noga med att påpeka det faktum att islam inte är enhetlig. Samtidigt blandar hon medvetet ihop kritik+extremism+fobi.
Kan Bjurwald någonsin ge ett exempel på islamkritik som är legitim? Hur skulle män som Richard Dawkins och Christopher Hitchens kunna ha en ”rasistisk” agenda? De är mot religion, all religion.

27: ”Idéer som att alla muslimer snarast måste anpassa sig till våra påstått överlägsna västerländska värderingar har fått fäste i mainstreamdebatten via konservativa politiker och debattörer

Johanna Hildebrandt skriver i Aftonbladet:

Är jag muslimhatare för att jag tycker Saudiarabien har en medeltida kvinnosyn? Borde inte självmordsbombare, hedersmord, synen på kvinnor, nedbrända flickskolor och bristen på demokrati diskuteras på samma sätt som amerikanernas mord på oskyldiga i Irak och Afghanistan?

Tydligen inte enligt Lisa Bjurwald. Och på den första fråga: javisst! Klart du är en muslimhatare, Hildebrandt. Liksom författaren till detta och alla andra som hävdar våra ”påstått” överlägsna värderingar.

Fascinerande att samma sak (dvs anpassning från invandrarnas sida till värdlandet) krävs både från vänsterfolk som Sven Wernström, men även flyktingar som flytt för sina liv från just muslimska länder; tex invandrade homosexuella. Det finns för övrigt historiska paralleller där indianer säger samma sak till amerikaner: eftersom det var ni som kom till vårt land, så är det ni som skall anpassa er till oss.

33: Extremhöger kallar sig själv aldrig extremhöger. De opererar under falskt flagg.
42: Barnen är i farozonen pga högerextremt våld.
45: censurdefinition + fastslagandet att det inte finns censur i Sverige (se nedan, diskussion om lagar)
46: Diskussioner på nätet urartar ofta i sidospår. Efter 4 inlägg är 98 % irrelevanta.

Tja, det hände Aftonbladets tråd om fetma i USA också, knappast märkligt

48: Bjurwald berättar att det på nätet förekommer anklagelser mot henne som berör hennes kön, etc. Övriga argument mot Bjurwald har varit typ, Varför kan du inte själv ”bo i Tensta då”?, etc.

OK. Så först påstår LB att multikulti är bra; sedan finns det de som protesterar och uppmanar LB att leva som hon lär, att uppleva multikultin. Hennes svar på detta är att skriva en bok, Skrivbordskrigarna, där hon berättar att hon fått uppmaningen. Varför svarar inte LB på kritiken istället?

54: Lisa Bjurwald säger att det finns inget förbud om att tala om islam etc- Liksom hon tidigare, s 45, slagit fast att det inte finns censur i Sverige

Bjurwald låtsats här att hon inte förstår argumentet. Det handlar om social konvenans, inte ”censur” i bokstavlig, juridisk bemärkelse. Alla i media och etablissemanget är överens om att etnicitet spelar ingen roll. Då och då hamnar samhället i den sortens konsensus-tänkande, se tex här om skolsituationen eller Thomas Quick fallet. Speciellt i ett samhälle så konflikträdd som det svenska, där ingen vågar sticka ut och tycka annorlunda.

Liknande hände med ”undanträngda minnen”-vittnesmål på 80-talet. Eller pedofil-diskussionen på 90-talet, där bottenrekordet var när Shiela Jeffreys inbjöds att tala av regeringen. Idag säger ingen att det finns satanistiska nätverk som utnyttjar barn, eller att en tredjedel av alla barn blivit utsatta av övergrepp av sina pappor, eller ens att ALL form av heterosexuell aktivitet per definition är våldtäkt. Hade man sagt samma sak 1995 hade man ofelbart klassats som pedofilförespråkare och  våldtäktsman.

Situationen för invandringskritiker i Sverige 2015 kan jämföras med sexualitet i viktorianska England eller 50-talets USA. Den amerikanske sociologen Charles Murray, författaren till boken The Bell Curve, som bevisar att negrer har lägre IQ än vita, skriver:

Jag och Richard (Herrnstein, medförfattaren, min anm) upptäckte snart att ras och IQ har samma status idag som sex hade i viktorianska England; på ytan beter sig alla som om det inte finns, men innerst inne är alla helt besatta av det och bara väntar på en ursäkt att få prata om det. När vi berättade för vänner och bekanta att vi höll på att skriva en bok om IQ så gled konversationen alltid automatiskt in på ämnet ras, och därefter på gener. I efterordet till pocketversionen beskrev vi The Bell Curve som ett slags Rorschach-test. I slutänden spelade det ingen roll vad vi skrev – så länge IQ och ras var inblandat så projicerade människor alla sina obehagliga känslor inför ämnet på boken och sade: ”Titta vad de här gräsliga typerna skriver för något!”

Samma sak gällde USA på femtiotalet. Det fanns kanske inte ”lagar” om vad som fick sägas och inte sägas, men hade du fel åsikt om sexualitet, tex att det kunde vara en bra idé att införa sexualkunskap i skolan, som i exotiska länder likt Sverige, hade du blivit nonchalerad, ignorerad och ostracerad. En lärare hade förlorat sitt jobb. En politiker hade blivit avskedad.

Vad är det för konstigt med detta? Det är viktigare att man har vad de kallade ”hög moral” och att flickorna var dygdiga, än att 10 000 unga flickor om året dog i illegala aborter. Könssjukdomar spred sig och skilsmässofrekvensen var högre än i Sverige. Så vadå?  Det var mindre viktig än att fortsätta låtsas som man minsann inte får prata om sådana saker. Det fanns inget sådant som att ”testa på” sexualitet före äktenskapet, och det fanns ingen anledning att införa några skollektioner i ämnet.

Det finns faktiskt en kul komedi i ämnet från 1965 som visar på kulturkrocken Sverige-Amerika. Alla som träffat dagens anglosaxare vet att denna vrickade sexualfientlighet och hysh-hysh mentalitet i allra högsta grad är levande.

I själva verket beskriver Richard Dawkins situationen för USA:s ateister på exakt detta sätt i sin bok Illusionen om gud. Finns inte en chans att en ateist kan väljas till ett offentligt ämbete i dagens USA. Eller få sin röst hörd alls. Men icke desto mindre finns det inga ”lagar” som förbjuder någon att vara ateist. Eller ”lagar” som säger att man får behandla ateister som dynga.

56f: Svenskarna misstänker media, men det behövs inte försäkrar oss Lisa Bjurwald för vi journalister säger att det inte är så!

Så om göteborgarna i en undersökning förklarar att de inte litar på stadens taxichaufförer då de inte hittar adresser, medvetet kör fel för att lura kunderna och tafsar på kunderna, kan man enligt Lisa Bjurwald lösa problemet genom helt enkelt att fråga chaufförerna om de hittar i stan? Svarar de ”ja” så är saken avgjord. LB borde fundera på att gå en kurs i vetenskaplig metodik.

Följande pärla om Bjurwalds förmåga att dra slutsatser kommer ur en blogg från en herr Stenqvist:

Till kategorin ”tveksamma fakta” har vi en riktig guldklimp vi absolut inte kan förbigå. På sidan 57 skriver Bjurwald detta.

När Quick Response, som granskar den svenska nyhetsrapporteringen invandring och integration, tillsammans med tidningen Journalisten frågade 1 655 journalister om de avstått från att rapportera om negativa aspekter av invandringen, svarade 70 procent ”aldrig”.

De som svarade ”ja” hade enligt undersökningen gjort det av pressetiska skäl. Så oerhört trovärdigt! Journalisterna svarar själva att de gör ett bra arbete. Varför inte fråga läkarkåren om de brukar glömma verktyg i patienterna under operationen eller SJ om de sköter tidtabellen på ett bra sätt. Vi svävar ju alla i okunnighet om vilka svar vi skulle få, eller hur?

62: Allmänt om EDL och statistik
63: Mer om islamofobi
69: LB skriver med manipulativ retorik, hon säger att det ”uppfattas” och ”påståtts” i frågor om kriminella invandrare, inte att de har hänt i verkligheten. Genom ordvalet vill hon skapa tvivel på händelserna
77: Mer av Bjurwalds retorik mot metapedia
85ff: ”(extremhögergrupper) uppmanar till aktion mot påstådda missförhållanden… juli 2012 ägde en påstådd våldtäkt rum… de påstådda (invandrade) förövarna…. en misstänkt våldtäkt

Vad skulle Lisa Bjurwald säga om en av hennes närstående utsattes för ett lika vedervärdigt brott? Om sedan en högerjournalist, en invandringskritiskt bloggare eller motsvarande  skrev på samma sätt. Medvetet lade in små dolda ord som ”kanske” och”påstådd”, etc, med den outtalade avsikten att manipulera läsarens tänkande? Att använda retoriska knep och tricks för att vrida diskussionen så att den passar in i författarens världsbild? Bjurwald är inte journalist och reporter. Det visade sig här. Lisa Bjurwald är en manipulatör och lögnare!

(Hur var det förresten? Blev sanningen klarlagd? Vem var förövaren? Bekvämt nog utelämnar Bjurwald detta)

91: En person hängdes ut efter granskat nynazism, som på Bona folkhögskola.

En gång kallades universitetets vänster i Göteborg för ”Bona-sekten” eftersom praktiskt taget alla medlemmar hade gått på Bona folkhögskola. Som sagt: alla dessa vänstertyper och media, de känner varandra, umgås med varandra, gifter sig med varandra. De är som en inavlad sekt.

109: högerpopulistiska partier lägger mycket kraft på att betona tolerans, ”hur absurt det än kan låta
110: ”Extremhögern betraktar alla journalister per definition som vänster

Nej, men överrepresentationen är osannolik, och vinklingen kan beläggas. Se frågan om Bona-sekten ovan. Eller statistiska fakta. Länkar:
http://www.dn.se/debatt/asiktsklyftan-okar-mellan-journalister-och-allmanhet/
http://mediamorkar.blogspot.se/2012/09/22-juni-2012-sveriges-journalistkar_6782.html
http://www.second-opinion.se/energi/view/1414
http://www.svt.se/nyheter/val2014/allianspartierna-bevakas-mest-negativt-i-medierna
http://www.familjeliv.se/forum/thread/72935523-all-svensk-media-extremt-vanstervinklat-hur-paverkar-det-korkade-manniskor-som-inte-orkar-tanka-sjalva

134f: ofta särbehandlar media terrorister och utgår från att terrorister är muslimer

Varför inte? På 70-talet var de oftast vänsterextremister, RAF, Baader-Meinhof med flera. Eller politiska som ETA och IRA. Om det är stenkastning på gatorna är det knappas Centerns ungdomsförbund eller Sveriges fliatelist-förbund som ligger bakom.

137: Geert Wilders hetsar mot islam.

Wilders hetsar mot islamism, inte ”islam”,han hetsar mot antisekularism och sharialagar, inte normala hederliga muslimer, Det är Lisa Bjurwalds medvetet felaktiga tolkning att det är islamofobi att vara för yttrandefrihet!

Bjurwald tillskriver avsikter och misstänkliggör motiv, i stället för att lyssna och ta till sig av vad Wilders faktiskt säger. Hans företrädare Pim Fortyun är faktiskt död, mördad. Så även filmaren Theo van Gogh. Andra kritiker som Ayaan Hirsi Ali lever under dödshot. Hotet är äkta!

153: Hänvisning till Andreas Malms bok Hatet mot muslimer.

Andreas Malm, en Hamaskramare, antisemit, terroristsympatisör, fd medlem i syndikalistsekten SAC, numera trotskist. Och den skall man lita på?

163 Bjurwald: ”Ideologier som borde ha förpassats till historieböckerna har fått nytt liv

Jaha… säger hon efter att ha hänvisat till Andreas Malm?

177: Uppmaning till läsarna ”Dra i stället svärd mot skrivbordskrigarna

Och detta säger Lisa Bjurwald som aldrig bemöter kritik eller svarar på frågor?

197: ”Den diskussionstråd som handlar om mig innehåller såväl hot som lögner och förtal från högerextrema personer. Jag har upplyst ansvariga på Flashback om detta utan att få svar, än mindre en radering av inläggen ifråga. När jag i researchsyfte registrerade mig på forumet och skrev ett inlägg där jag önskade få kontakt med användarna och höra hur de resonerar, för att inkludera svaren i denna bok, raderades inlägget (med hänvisning till att det var reklam för den här boken) och jag stängdes tillfälligt av. Så mycket för sajtens slogan, ”Yttrandefrihet på riktigt!

Högst beklagligt. Det är fegt och dåligt av Flashback att inte ta emot LB. Det vore tacksamt att höra henne direkt.
Sammanfattningsvis är Skrivbordskrigarna betydligt sämre än Europas skam. En stor del av boken är bara meningslös statistik om EDL och liknande rörelsers medlemssiffror eller röstantal. Faktum är att den är både tråkig och meningslös. Det står egentligen ingenting i den, bara lite traditionella upprepningar och diverse uppskattning av siffror och medlemsantal.

Det enda som egentligen är viktigt är att Lisa Bjurwald avslöjar sig när hon skall bevisa hur objektiva journalister är. Och givetvis alla dessa priser och utmärkelser hon fått för boken, vilket är ett bevis gott som något på att media faktiskt är en avskärmad kast som inte berör sig med allmänheten.

*

MANIPULATION PÅGÅR

Exempel på Lisa Bjurwalds manipulation av fakta i boken Skrivbordskrigarna:

LISA BJURWALD OCH ORDET ”PÅSTÅ”

Påstå” ur wiktionary: yttra som faktum, vanligtvis utan att ge belägg för att det är sant och särskilt då någon misstänker att det är falskt. Synonymer: hävda

Det finns alltså en negativ klang i detta ord.

Men ordet ”påstå” kan användas på två sätt.

Man kan konstatera eller föreslå fakta eller teori ”Jag påstår att”

Man kan vara ledande eller sprida tvivel ”Det påstås att”

Att det har gjorts ett påstående är enkelt att kontrollera, och okontroversiellt.
Frågan om påståendet är sant är betydligt svårare, och kan vara kontroversiellt.

Skillnaden mellan dem ligger i hur man använder ordet ”påstå”, i avsikten.

Jag anklagar Lisa Bjurvald för att manipulera språket för att ställa invandrare i god dager och kritisera högern. När Lisa Bjurvald talar om medias utsagor, den egna sida, använder hon ordet neutralt. När nationalisterna hävdar en ståndpunkt använder hon ordet ledande. Metoden är att sprida tvivel på att det nationalister säger är sant genom att:

 1. Byta fokus på handling.
 2. Genom att lägga ordet ”påstås”.
  1. på annan plats, före respektive efter berörda grupper.
  2. ofta genom annan böjning, s- istället för -r.
 3. För att öka förvirringen används samma ordstam, ”påstås”. Bjurvald kunde använt någon synonym, ”hävdar”, ”säger” eller ”föreslår” istället.

Låt oss titta på hur hon använder ordet ”påstås” i sin bok Skrivbordskrigarna:

I sammanhanget finns tre grupper, och sex möjligheter att använda ordet:

 1. Media om nationalister
 2. Media om invandrare
 3. Media neutralt (dvs säga ordet utan specifik målgrupp)
 4. Nationalister om media
 5. Nationalister om invandrare
 6. Nationalister neutralt

Påstå= som i neutralt. Hävdande. Färg: röd 3

Påstå= som i anklagelse. Ledande. Färg: grön 3

UTSAGA-SYFTE SID
1 Anders Behring Breivik … Åklagarna har utmålat honom som en datorspelande pojkrumsnörd och avfärdat hans

påståenden om internationella kontakter

Neutral

Nation neutralt

2 Idéer som att alla muslimer snarast måste anpassa sig till våra påstått överlägsna västerländska värderingar har fått fäste i mainstreamsamhället… Anklagelse

Natio om inv

27
3 … majoritet på det demokratiska systemet och tar avstånd från våld. Bara #; procent av svarandena höll med om påståendet ”det spelar ingen roll vem man röstar på”. Neutral

Media neutralt

4 SOM-undersökningen … intressant påstående förde tillfrågade att ta ställning till: ”Kränkande inlägg ska alltid censureras.” Neutral

Media neutralt

5 I den senaste SOM-undersökningen av svenska folkets åsikter och värderingar (Göteborgs universitet,”#!) håller !$ procent av svarandena helt med om påståendet: ”Svenska medier berättar inte sanningen Neutral

Natio mot media

6 om samhällsproblem förknippade med invandring….Bara #; procent anser att påståendet är helt felaktigt, !# procent tror att det delvis är felaktigt. Fler svenskar misstänker alltså medierna Neutral

Natio mot media

7 Avpixlat : nidbild av misantropiska arbetslösa bidragstagare från nån gudsförgäten bonnhåla som alla som kritiserar den svenska invandringen påstås vara. Anklagelse

Natio mot media

men citat

8 Den dagliga rasistiska propagandan handlar till stor del om att lyfta fram saker som uppfattas som fel i samhället och mediernas påstådda blundande för, eller förvanskning av… samhällsproblem. Anklagelse

Natio mot media

69
9 Renodlat nazistiska sajter skriver ofta egna artiklar där de analyserar det påstådda judiska herraväldet och använder till synes korrekta fakta om Förintelsen. Anklagelse

Natio mot inv

74
10 Grupperna uppmanar till aktion mot påstådda missförhållanden och hetsar direkt eller indirekt till förföljelse genom generaliserande av folkviljan: ”Folket har fått nog av svenskfentligheten!” Anklagelse

Natio mot inv /media

85
11 En torsdagsnatt i juli !”#! ägde en påstådd våldtäkt rum i Bollnäs. Anklagelse

Natio mot inv

85
12 För det var inte bara de påstådda (invandrade) förövarna som hamnade i extremhögerns sikte, berättade redaktionen när jag besökte den i höstas: Anklagelse

Natio mot inv

86
13 Den vitt spridda konspirationsteorin om att medierna är i maskopi med politiker och myndigheter gör det lönlöst att diskutera med angriparna, sa Ylva Lundin, som trots allt hade försökt: – Säger man emot deras påståenden om att vi döljer sanningen Neutral

Natio mot media

86
14 Det är helt klart förmätet att påstå att internet på något sätt är ansvarigt för att vi fick se en demokratiseringsrörelse i de arabiska länderna. Neutral
15 Men jag tror inte att det är oävet att påstå att internet var ett verktyg som snabbade på, och förenklade. Neutralt
16 Övertygade nazister och islamister ser båda judar och påstådda judiska maktnätverk som en av de största fienderna, för att inte säga den största fienden. Anklagelse

Natio mot inv

119
17 Så resonerar i alla fall ……Avpixlat: I motsats till vad övriga medier påstår tror vi att personer som Breivik,.. skapas i frustrationen över att inte bli hörda i den offentliga debatten. Anklagelse

Natio mot media

men citat

18 rasismen är så djupt rotad på internet … YouTube och Facebook, kan träffarna i stället bekräfta extremhögerns påståenden. Neutralt

Natio mot media

19 (Breivik själv hävdar att en av personerna i hans påstådda nationalistnätverk finns bland dem). Neutralt

Natio neutralt

20 Fjordman …kräver…att sanningen om Eurabia läggs fram för alla att se och att de ansvariga för den påstådda pakten ställs till svars. Anklagelse

Natio mot inv el media

152
21 Men på internet ser vi hur påstådda demokrater verkligen resonerar: Anklagelse

Media mot natio

22 Det här påstår jag är hets mot folkgrupp…”, för då måste de ta ställning till det, säger Daniel Westman vid Stockholms universitet Neutralt

Media mot natio

23 Den enskilde får då själv väcka talan mot den som

framfört förtalande påståenden, förklarar Boman.

Neutralt

Media mot natio

24 … sammanfatta de vanligaste främlingsfientliga argumenten från nätet, dela in elever i grupper och låta dem fundera över effektiva motargument till påståenden som: Man verkar inte längre få säga att man är stolt över sitt land. Allt vi vill är att återinföra en känsla av nationell identitet, av nationell stolthet. Neutralt

Natio mot media el inv

25 När islamofober tar upp muslimska terrordåd,kan man till exempel kontra med att det oftast är just muslimer – inte vita européer – som faller offer för de terrorister som påstår sig agera i islams namn. Anklagelse

Media mot terrorister

236
26 I den norska antologin ett tjugotal akademiker i uppgift att metodiskt bemöta varsitt påstående i A B Breiviks manifest Neutralt

Natio mot media

27 för att visa att det trots den organiserade rasismens påståenden både forskas och debatteras om de områden de hävdar tystas ned, som muslimsk terrorism. Neutral

Natio mot media

28 myten om munkavlen” fått fäste …. samarbeten mellan den akademiska och den journalistiska världen vore därför någonting positivt. Det bör noteras att detta är en välvillig tolkning av problemet med den påstådda tystnaden. Anklagelse

Natio mot media

240
29 7: ”Svenskar allt mer positiva till Flyktingar – påstår ny rapport” Neutralt

Media neutralt

 

I summering:

Neutralt

Anklagelse

1 Media mot nationalister 22,23 21
2 Media mot invandrare 25
3 Media neutralt 3,4,5,6,14,15,29 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
4 Nationalister mot media 13,18,24,26,27 (7),8,(17),28
5 Nationalister mot invandrare 2,9,10,11,12,16,20
6 Nationalister neutralt 1,19 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Exempel på när Media går mot invandringspolitiken, punkt två i neutral form, kunde varit att en journalist påstår – medger, hävdar, ja, till och med erkänner – att en invandrare begått ett brott, eller gjort något klandervärt överhuvudtaget, eller ens att det finns minsta fel i den bedrivna invandringspolitiken.

Luckan är som ni ser helt tom.

Den enda anklagelse som existerar och inte är riktad mot den nationalistiska sidan är kritik mot extremister som säger sig tala i islams namn. Det finns ingen kritik alls mot invandrare, invandringspolitiken, kriminalitet, sociala problem, resursbrister eller någon koppling mellan dem.

Det finns inte ett enda exempel då ordet används för att sprida tvivelsmål om svenskars skuld i förhållande till invandringen, tex i stil med ”En påstådd nedbränning av en flyktingförläggning har skett”. Det enda som finns i den vägen är anklagelsen om att nationalisterna påstår sig vara demokrater – underförstått att det är de inte.

Jämför ett riktigt allvarligt bråk på en skola, tex Sjumilaskolan i Göteborg, där det nästan bara går invandrare och nämnda invandrarungar ställde till med upplopp i november 2015 . Efteråt samlas hela skolan och fröken Lisa Bjurwald rapporterar inför rektorn och polisen att:

Adam slängde stenar på bilarna som stod parkerade

Och det påstås att Muhammed gjorde samma sak

Bertil brände bilar

Och det påstås att Mustafa gjorde samma sak

Caesar krossade rutor

Och det påstås att Ali gjorde samma sak

David slog sönder toaletter

Och det påstås att Achmed gjorde samma sak

Erik sparkade sönder dörrar

Och det påstås att Marouf gjorde samma sak

Filip slog ner lärare

Och det påstås att Salim gjorde samma sak

Gunnar ylade mot månen

Och det påstås att Akbar gjorde samma sak…………..

Neutral media i Sverige? Dra dina egna slutsatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

argument mot vänsterextremism