januari

7 januari 2016, torsdag 20

1: framsida ”De vill ge svar på flyktingarnas frågor. Videoklipp på hemspråket skall hjälpa dem som kommer hit”

4: Ideell förening Götheburgo nytt projekt för att hjälpa ensamkommande flyktingar. Grundare Roozbeh Behtaji. Svar på frågor på det egna språket.

5: två 16-åringar anhållna för barnvåldtäkt , på familjehem i Uppsala.

6: Krönika, Johan Norberg, författare och idéhistoriker: ”Panikbeslut att stänga gränsen”, asylrätt sätts ur spel, tanken är att hindra flyktingar att nå gränsen. Ger kedjeeffekt, stängs in i svaga länder

8: EU vill slippa gränskontrollerna som bla Sverige infört så fort som möjligt.

8: Tyskland. ”Massövergrepp väcker tysk avsky”. Fördömanden av ”övergreppsvåg mot kvinnor som ska ha skett i Köln och Hamburg under nyårsnatten”. Identifiera de skyldiga säger förbundskansler Angela Merkel. Inrikesminister kritisk mot att polisen inte ingripit.

8 januari 2016, fredag 24

1: framsida med bild, ”Nej, medierna mörkar inte om Köln”, ”Att seriösa medier skulle undanhålla information är struntprat, skriver Metros debattredaktör, s 22”.

4: Metros tv-satsning, asiatisk kvinna ofta frågor om hon är prostituerad pga sitt utseende.

4: ”Fler flyktingar tar taxi över bron”, pga id-krav.

6: Kolumn, Rickard Söderberg, tenor och debattör: vi skall inte ”tolerera intolerans”

8: Ny terrorattack i Paris

22: Debattkommentar av Pontus Ahlkvist, Metros egen debattredaktör (om bla källkritik); (nedan i sin helhet; min fetstil, kursiv, understrykning, färg):

”I samband med stora nyhetshändelser får rykten ofta eget liv. Fakta och sanningar åsidosätts, en tendens som ges ytterligare näring åt de sociala mediernas impulsivitet.

Under nyårsnatten ska grupper av berusade, aggressiva män ha omringat och begått sexuella övergrepp på kvinnor i tyska Köln. Enligt polisen kan så många som 90 kvinnor ha drabbats.

På Twitter och i de så kallade ”alternativa medierna” sprids uppgifter om att journalister och etablissemanget försöker mörka händelserna. Orsaken påstås vara att förövarna ska ha invandrarbakgrund.

På både svenska och tyska mediers Facebooksidor ställs frågor om varför vi inte rapporterar om det som hänt. Problemet är bara att det inte stämmer. I Metro, och alla andra stora svenska medier, har bevakningen varit omfattande. Detsamma gäller i Tyskland.

Det påstås också att medierna dröjde för länge med att rapportera. Det kan man tycka, men då skall man ha klart för sig att det inte var förrän i måndags (4/1), på polisens presskonferens, som omfattningen framgick. Då drog rapporteringen igång direkt.

Till skillnad från högerextrema propagandaorgan kan inte seriösa medier sprida uppgifter utan bekräftelse. Det är också helt felaktigt att tyska myndigheter har försökt mörka händelserna. Inrikesministern har beskrivit det hela som ”avskyvärt”, Angela Merkel använde ordet ”vidrigt”.

När människor inte längre bryr sig om att ta reda på vad som är sant eller inte har vi ett problem. Idag står vi inför en situation där många inte ens tycks bry sig när de väl blivit motbevisade. Man har en känsla av att det är på ett visst sätt, och då är det så. Det spelar ingen roll om allt visar sig vara helt fel.

Det växer fram en faktaresistens i samhället.

Det är farligt.”

Ahlkvist verkar inte förstå att anklagelsen från alternativmedia är att etniciteten mörkas, inte att händelsen faktiskt ägt rum, eller att ”seriös” media inte rapporterat om händelsen. Etniciteten på förövarna framkom i den senare polisutredningen 12 april 2016. Ur Dagens samhälle:

Utredningen slår också fast att nästan samtliga misstänkta gärningsmän, 149 av 153 personer, är invandrare. Av dessa kommer två tredjedelar från Marocko och Algeriet. 68 är asylsökande, 18 befinner sig illegalt i landet och 47 har okänd status, det vill säga man vet inte om de befinner sig i landet legalt eller illegalt. Fyra är ensamkommande minderåriga, tio har fått uppehållstillstånd.”1

Av någon anledning har inte Metro presenterat någon uppföljande artikel som berättar vad polisutredningen kom fram till. Inte heller har Pontus Ahlkvist uppdaterat sin tidiga och alltför låga siffra på offer. Antalet var inte 90 utan ”1218 offer, varav 529 utsattes för sexualbrott”2. Det är en ganska stor skillnad.3

De retoriska tekniker Pontus Ahlkvist använder är att lägga in små-ord för att väcka tvivel (fetstil ovan), ”ska ha”, ”kan”, ”påstås”. En annan teknik är att tillskriva meningsmotståndare epitet (kursiv), ”så kallade” och ”högerextrema”, för att undergräva deras trovärdighet. Det finns även en elitism i som framkommer när man ser uttryck som (understruket) ”man” tycker, och ”människor” inte bryr sig om fakta, bara sina känslor. Underförstått är att författaren till artikeln och tidningen Metro, vet bättre. De är utbildade journalister och förstår vikten av källkritik bättre än sina läsare. Därför skall inte läsare söka utanför ”seriös” (gulfärgad) media. De skall läsa det som journalisterna talar om för dem att de skall läsa. Ahlkvist och Metro uppmanar inte läsaren till att själv söka sanningen, utan att låta dem själva tala om för folket vad sanningen är.

11 januari 2016, måndag 20

2: helsida om ”I Stockholm erbjuds sovplatser till EU-medborgare och tredjevärldensmedborgare”,

2: möte för syriska kvinnor i Sverige

4: skänker kläder till nyfödda, ”Ensamstående, flyktingar och familjer som inte haft mycket pengar”

4: Utrikesminister Wallström lanserar civil värnplikt för ”till exempel att ta emot flyktingar”

4: misstänkt flyktingsmugglare gripen

8: Tysklands justitieminister tror sexövergrepp i Köln under nyår var planerade, ”unga män”, ”några nordafrikaner” hade gjort upprop om att samlas. 516 anmälningar inlämnade.

10: Dalslands folkhögskola med Rädda barnen planerar starta utbildning om människor på flykt.

19: Insändare från signatur Mattias: ”Vi behöver invandringen till Sverige”, vi behöver höra mer om positiva aspekter, vi får bara höra hur kostsam den är. ”Arena idé” visar att Sverige tjänat 900 miljarder sedan 1950, det är vår ”skyldighet” att ta emot, enligt Arbetsförmedlingen behövs 64 000 nya invandrare per år. ”Invandringen är en investering inte en kostnad”

12 januari 2016, tisdag 20

4: Om övergreppen på We are Sthlm, festival i somras.

”Festivalövergrepp skall internutredas”… ”Enligt DN:s källor var gärningsmännen ofta unga utländska män som kommit till landet utan föräldrar”… ”Poliser som DN pratat med uppger att de undviker att rapportera om händelser som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund”

5: 71 000 nyanlända barn och tonåringar.

8: ”Oro för attacker efter massövergreppen”. ”nästan alla misstänkta är av ’utländsk härkomst’”. Utlänningar har utsatts för trakasserier och attacker från gäng.

19: Insändare, Anika – Klimatpolitiken borde stå i centrum för att undvika framtida flyktingkatastrofer, ”Sverige är också ett ovanligt väl rustat land för att ta emot många flyktingar”, glesbefolkat och vana vid ”solidariska, kollektiva lösningar”.

13 januari 2016, onsdag 16

2: liten notis om mest läst på Metro.se, ”Polisen: massofredanden i Malmö har inte ägt rum”.4

4: ”Misstänkta terrorister” från Syrien häktade i sin frånvaro.

5: Kolumn, Hillevi Wahl, ”författare och journalist”, om källkritik:

”Metros Viralgranskare startade för snart två år sedan så var det för att för att journalister var dåliga på att granska välklickade historier och rykten som fick stor spridning på nätet”, men det fungerade inte för ”vi vill bli lurade. Vi vill inte veta sanningen. Vi vill egentligen bara få vår egen världsbild bekräftad… – folk vill inte veta”. Många hittar på att exv ”invandrare är roten till allt ont” och ”bekräfta andra uppenbart störtlöjliga stereotyper”. När ”vi får upp pulsen” tjänar vissa pengar. Det är ”nästan alltid muslimer, fattiga, svarta och syrianer som hängs ut som skyldiga… De som redan står längst ner i hierarkin, Som alltid sparkar vi nedåt. Drivkraften är pengar, och hat. Och rädslor”. Bilden måste nyanseras. Och det görs av ”erkända viralgranskare som Sofia Mirjamsdotter, Emanuel Karlsten, och halva journalistkåren” samt ”en av Viralgranskarens grundare, Jack Werner”

I kolumnen upprepas ”vi” nio gånger. Även här finns en elitism i att ”folk” inte vill veta. Till skillnad från journalister som vill nyansera bilden, och startat saker som Viralgranskaren. Observera att Viralgranskaren är Metros eget projekt. Wahl skriver alltså i Metro, att vägen till sanningen är Metros eget projekt. Hon försöker övertyga läsarna dels att de, eller snarast ”vi”, är dumma, dels att man kommer på fel väg om man söker sanningen utanför Metro.

Det har inte funnits två kolumner i samma nummer av Metro, förrän nu. Kolumn två är av Viktor Banke, som dök upp första gången i Metro den 19 november 2015, med beskrivningen

”migrationsrättsforskaren Louise Dane som tillsammans med asyljuristen Viktor Banke lanserat podcasten Myter om migration på vänstersajten politism.se”

7: Kolumn 2, Viktor Banke ”Biträdande jurist och skribent”: poliser vågar inte berätta att sexövergrepp på festivalen We are Sthlm förra året begicks av ”flyktingungdomar”, pga att det kan ge ökat stöd till Sverigedemokraterna, säger polisen. Men vi har ett fungerande samhälle som kan hantera även utländska gärningsmän:

”Bara ett fördummande samhälle är så fäst vid gärningsmannens etnicitet att andra vidkommande faktorer helt glöms bort” /…/ ”Om det behövs kan vi även prata om gärningsmännens bakgrund. Men vi har inte råd att att låta debatten om kvinnors utsatthet kapas av människor vars intresse för kvinnors rättigheter väcks först när de vädrar gärningsmän med en annan hudfärg. Låt oss samtidigt minnas att etnicitet ibland nämns, även när det saknar relevans /…/
Det är en balansakt, och den utförs bäst av den som håller sig neutral till konsekvenserna. Nämn etnicitet när det behövs, låt annars bli. Det är inte svårare än så”

Banke tillskriver avsikter till de som framhäver förövares etnicitet vid sexualbrott samt anklagar polisen. Han berättar inte enligt vilka kriterier Metro anser att etnicitet behöver nämnas. Banke säger att etnicitet ibland nämns, men från 1 november till 13 januari (detta nummer) har mängder med övergrepp mot kvinnor redovisats för i Metro, och etnicitet har aldrig nämns. När Banke talar om ”ibland” talar han om andra tidningar, inte Metro.

9: Svenskt handbollsproffs i Ungern berörd av ”flyktingkatastrofen”

15: Insändare: Arbetslösheten beror på kompetenta inte kommer in, ”Främst är det invandrare. Att stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden skulle vara billigare än att öka utbildningen”.5

14 januari 2016, torsdag 20

1: framsida, halvsida med bild, ”Sa upp sig från jobbet. Nu hjälper hon flickor som flyr från IS”

1: framsida, Metro-debatt, ”Konserttafsandet har funnits länge” (om We are Sthlm)

2: Helsida om Delal Sindy som åkt till Irak för att hjälpa på plats.

2: Läst på Metro.se, ”Benjamin, 24, bjöd in flyktingar att bo hos sig – firade nyår tillsammans”

3: helsida reklam för nytt TV-program, presentation ”Litet samhälle med stor flyktingmottagning. Hur förändras människor?”, säsongstart ikväll

4: ”Nu skall flyktingtälten i Revinge avvecklas”

18: Debattinsändare, Peter Lindholm, tidigare Metro-medarbetare: Rubrik, ”Tafsande på konserter är inget nytt fenomen”

”Konserttafsandet är knappast ett nytt fenomen som kommit med flyktingströmmarna. Men det är på tiden att vi sätter stopp för det. ’Taharrush game’, sexuella grupptrakasserier har blivit inneordet på hat-och trollsajterna efter att övergreppen under ’We are Sthlm’ uppdagats”.

Lindholms insändare är en kontra-artikel, med inslag av angrepp på alternativ media. Då problemen med sexuella övergrepp på konserter eskalerat pga invandringen kommer Metro omedelbart med en kontra-artikel som försöker frånskriva kopplingen till invandrarna. Ett sådant argument är att tafsande har förekommit före invandring. Trots att ingen påstått att det inte förekommit tafsande före invandringen. Det som påstås på ”hat- och trollsajterna” är att problemet har ökat i omfattning. Genom att dra bort uppmärksamheten från frågeställningen besvarar Lindholm sin egen fråga. Inom argumentationsanalysen kallas detta retoriska grepp för att göra en ”Halmdocka”6.

15 januari 2016, fredag 16

1: framsida, helsida. Bokstavlig helsida. Allt utom en liten reklamsträcka i nedre delen är bild ur serien Lilla Berlin av Ellen Ekman, som är återkommande i Metro. Texten ovan som förklaring till varför de har en hel sida med en serie som oftast brukar var i litet format och inne i tidningen, lyder:

”det här serien skulle egentligen ha publicerats i ett litet format bredvid horoskopet. Men när vi insåg att den var viktigast i hela tidningen så tänkte vi om. Läs varför på sidan 2”.

Text i serierutan lyder:

Augusti 2015:

A (kvinna): 98% av alla som misstänks för våldtäkt i Sverige är män. (not till BRÅ, 2014)

B (man): Alla män är faktiskt inte så! Det är en fråga om individer!

Januari 2016:

B: Alla invandrare är våldtäktsmän!

A: Vad hände med att det var en individfråga?

B: Man måste faktiskt kunna se strukturer…”

Låt oss analysera denna förstasida: I första raden påstår kvinnan A att 98%, (dvs i princip alla, men i alla händelser de flesta), ”Alla våldtäkter begås av män”. I sitt svar tolkar mannen B påståendet som: ”Alla män begår våldtäkt”, vilket är fel. Det är inte det kvinnan säger. Det kvinnan A påstod var att (i princip) ”Alla våldtäkter begås av män”, inte att ”Alla män begår våldtäkter”.

Serierutan nedanför inleds med att mannen B säger: ”Alla invandrare är våldtäktsmän”. En märklig utsaga, som till skillnad från kvinnan A:s påstående inte har en fotnot med källa. Det är omöjligt att veta var påståendet kommer ifrån. Om någon hävdar eller säger detta i någon av de forum Metro kallar ”hat- och trollsajter”7 borde det kunna beläggas. Snarast borde mannens utsaga vara en statistisk siffra som meddelar hur många våldtäkter som begås av invandrare. I tabellform ser diskussionen ut på följande sätt:

Ruta 1: Ruta 2:
Påstående: Alla/de flesta våldtäkter begås av män. Alla/de flesta invandrare begår våldtäkt.
Tolkning: Alla/de flesta män begår våldtäkt Alla/de flesta invandrare begår våldtäkt.

Hade diskussionerna i de två rutorna varit konsekventa hade de sett ut på följande sätt:

Ruta 1: Ruta 2:
Påstående: Alla/de flesta våldtäkter begås av män. Alla/de flesta våldtäkter begås av invandrare
Tolkning: Alla/de flesta män begår våldtäkt Alla/de flesta invandrare begår våldtäkt.

Exemplet ovan är att dra satslogiska slutledningar. I dem utgår man från utsagor, premisser, och drar en slutsats. Inom satslogiken finns det flera slutledningsregler och dess skuggor, dvs deras ogiltiga motsvarigheter. I fallet ovan används regeln Modus ponens. Uppställt enligt Modus ponens ser diskussionen i ruta 1 ut som följer:

Premiss 1: Om det sker en våldtäkt så begås den av en man

Premiss 2: Det sker en våldtäkt

Slutsats: Alltså har den begåtts av en man

En giltig slutsats. Den följer med nödvändighet av premisserna. Tolkningen i rutan ser ut så här:

Premiss1: Om det sker en våldtäkt så begås den av en man.

Premiss 2: Det finns en man

Slutsats: Alltså har det begåtts en våldtäkt.

Denna slutledning är ogiltig. Den är Modus ponens skugga och en sammanblandning av tillräckliga och nödvändiga villkor; att det finns en man är inte ett tillräckligt villkor för att det skall ske en våldtäkt. I ruta 2 försiggår följande diskussion:

Premiss 1: Om det sker en våldtäkt så begås den av en invandrare.

Premiss 2: Det sker en våldtäkt

Slutsats: Alltså har den begåtts av en invandrare.

Vilket är logiskt giltigt. Sedan kommer vi till hur de två serierutorna skiljer sig. Hade tolkningen av utsagan varit konsekvent med ruta 1 hade tolkningen sett ut på följande sätt:

Premiss 1: Om det sker en våldtäkt så begås den av en invandrare

Premiss 2: Det finns en invandrare

Slutsats: Alltså har det begåtts en våldtäkt.

Det gör den emellertid inte. Istället ser tolkningen ut exakt som påståendet i samma ruta:

Premiss 1: Om det sker en våldtäkt så begås den av en invandrare

Premiss 2: Det sker en våldtäkt

Slutsats: Alltså har den begåtts av en invandrare.

Detta är ett giltigt resonemang enligt satslogikens regler. De två rutorna använder sig av olika former av resonemang genom att byta ut orden i premisserna. En konsekvent satslogik skulle varit att i ruta 2 slå fast att alla/de flesta våldtäkter begås av invandrare. Huruvida detta är sant eller inte vet vi inte då Brottsförebyggande rådet i sin rapport 2005 slagit fast att det inte är meningsfullt att registrera etnicitet på våldtäktsmän.8

I likhet med Peter Lindholms artikel 14 jan 2016, är dessa artiklar kontra-artiklar som publiceras på grund av den ökade uppmärksamheten av sexuella trakasserier begångna av invandrare.

2: Helsida, artikel av Malin Hansson: ”Experter slår hål på sex myter om våldtäkter”.

Presentation av Johanna Cardell, nyhetschef:

”Viktigt stoppa lögnerna. I veckan har debatten om sexuella övergrepp blossat upp. Igen…. Mäns sexuella våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som behöver belysas – men ingenting blir bättre av att de myter och rena lögner som sprids på nätet och i det offentliga samtalet. Därför har vi tagit hjälp av fyra experter för att slå hål på några av de vanligaste felaktiga påståendena om våldtäkter och tapetserat vår förstasida och löpsedel med Ellen Ekmans lysande seriestrip. Dagens etta är viktigare än någonsin”

Ovan rubrik finns en faktaruta: 2015 anmäldes 17 605 sexualbrott; 5828 rubricerades som våldtäkt.

”Bakgrund. Bland personer födda i Sverige med två utrikesfödda föräldrar är andelen som utsatts för sexualbrott högre än bland personer som själva är utrikesfödda och bland personer födda i Sverige med minst en inrikesfödd förälder, enligt NTU (BRÅ:s Nationella trygghetsundersökning,min anm)”9

Stor rubrik:”Experter slår hål på sex myter om våldtäkt”. Experterna är Klara Hradilova Selin, utredare på BRÅ; Jerzy Sernecki (ev Sarnecki, min anm), kriminolog; Hans Knutagård, forskar om maskuliniteter och om män som blivit våldtagna av män; Elisabeth Massi Fritz, försvarsadvokat.

Ingen av experterna är från Brottsofferjouren, eller är en av de som själva blivit utsatta.

 1. Sverige är drabbat av en våldtäktsvågSvar K H Selin: Det stämmer inte, eftersom i Sverige registreras varje enskild händelse. Om en person våldtas 52 gånger räknas det som 52 våldtäkter, i andra länder bara en.

Tyvärr bemöter inte Selin frågan om den eventuella ökningen eller ger några siffror.10 Hon tar inte heller upp frågan om nya fenomen, som Nyårs-tafsande i Köln eller de sexuella trakasserierna under festivalen We are Sthlm.

 1. Alla våldtäktsmän är män
  Svar, K H Selin: nej, 98% är män.

Det känns mest som meningslös sifferexercis att ta upp detta som en ”myt”. Problemet med män som blir våldtagna av kvinnor är så löjligt marginellt att man inte behöver ta upp det.

 1. Killar kan inte bli våldtagna

Se punkt 2

 1. Du borde vara rädd – överfallsvåldtäkter är vanliga
  Svar K H Selin: De är en väldig liten andel av de anmälda våldtäkterna. Ca 2-300 årligen. Det vanligaste är ”i hemmet av en person man känner”.

Det är svårt att varför denna punkt ses som en myt. Det finns ingen källa på att någon påstått något annat än att överfallsvåldtäkter är en liten del av de som begås. Frågan om de är ”vanliga” borde snarast tolkas som frågan, är de mer vanligt förekommande idag än förr.

 1. Men hen hade ju kjol och var flörtig, så hen bad om det

Svar, E M Fritz: Det är aldrig kvinnans fel, ”Vi måste arbeta med attityderna i samhället”

Det skulle alltså vara en myt att hon ”bad om det”. Inte heller här finns en källa till påståendet.

Jag har svårt att uppfatta det som en samhälls-”myt” att kvinnors klädsel skulle vara en ursäkt för våldtäkt och har aldrig stött på den.

 1. Alla våldtäktsmän är invandrare
  Svar, J Sernecki (ev felstavning, min anm): Stämmer inte, men ”invandrare som gärningspersoner är överrepresenterade bland de våldtäkter som klaras upp av poliser”. ”huvudförklaringen är att det finns socioekonomiska skillnader mellan majoriteten svenskar och de med utländsk bakgrund”. Brottsoffer är mer benägna att anmäla om förövaren är en invandrare, poliser är mer benägna att utreda och rapportera misstänkta med utländsk bakgrund. ”Att invandrare från vissa länder har en annan kvinnosyn kan påverka sexualbrott, med det finns det för närvarande ingen forskning som visar”.11

Mörkertalet vid sexualbrott är stort. Små övergrepp anmäls inte:

”Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki behövs mer forskning om sexualbrott och efterfrågar mer engagemang från staten. -Det finns alldeles för lite fakta att använda sig av inom området sexualbrott. Det kan man lätt avhjälpa genom att staten beställer och då ger bidrag för den forskningen”

6: Kolumn, Evyn Redar, skribent och DJ: Om ”sexuella trakasserierna som skett på sommarfestivalen We are Sthlm”. Många fokuserar på ”förövarnas etnicitet och kultur”, men de är inte ”skrivna för att stötta mig som kvinna, utan mer för att kunna rättfärdiga rasistiska åsikter”. ”Använd inte mig för er rasism”

Ordet rasism återkommer fem gånger i artikeln.

11: Svensk (hockeyspelare) utsatt för rasistattack.

14: från Metro-debatt.se, om artikel igår om tafsande på konserter, ”Etnicitet är inte problemet”

18 januari 2016, måndag 20

1: ”Hyllad förstasida”, om uppskattningen Metro fick för sin framsida i fredags.

1: Metro-debatt, debattören Erik Petterson skriver om budord för män, ”Låt aldrig din sexualdrift vinna över din respekt för andra människors integritet”.

4: 2/3 sida om Metro fredag. Upprepningar av ord som ”fördomar”, ”myter”, ”falska påståenden”, ”myter” ”-anledningen till att Metro valde att byta ut ettan var att det på nätet och i det offentliga samtalet ofta sprids falska påståenden o sexuella trakasserier och våldtäkt”. Fyra intervjuas, två invandrare. Två ”väldigt viktigt” om förstasidan, en ”viktigt”. Åtgärd som föreslås i Metro är: ”belysa debatten”, ”ställer många frågor”, vill att man”pratade mer”, vill att man ”pratade mer”.

4: nedre del, ”RFSU: Alla ensamkommande bör få sexualundervisning”

5: småorter har fått problem pga ”nyanlända” och med skolorna. ”Från 1 mars blir alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända”.

5: annons, halvsida, Göteborgs stad, ”Bli jourfamilj för ensamkommande barn och ungdomar”12

6: Påven välkomnar flyktingarna

6: ”Finland. Clownpatrull möter flyktingfientliga med ett leende”. Möter Soldiers of Odin.

18: debattartikel, Erik Petterson, ”Frilansmusiker och musiklärarstudent” – olika kvinnosyn i olika kulturer är inte ”viktig i sammanhanget”13. Förstå ”feminism, könsmaktsordning och privilegier”.

19 januari 2016, tisdag 20

1: ”Så är vardagen i krigets Syrien”

1: Kvinnor på flykt trakasseras

2: 4,8 milj människor befinner sig på flykt i och runt Syrien.

5: asylsökande som är gifta med barn säras inte åt

5: Olivia överfölls, ”Hon fick även motta rasistiska kommentarer. – Folk har skrivit att jag som svensk tjej bara försöker skydda gärningsmannen eftersom jag inte angett någon hudfärg”

Tyvärr lämnas Olivias kommentar hängande i luften. Förövarens hudfärg återkommer inte.

7: Amnesty: Kvinnor på flykt blir hotade

7: Språkkrav på dansk nattklubb pga sextrakasserier av ”utländska män”, fördöms av Amnesty.

15:”Flyktingkrisen märks på teaterscenen i vår”

20 januari 2016, onsdag 18

1: ”Saras språkkurs hjälper asylsökande”

2: Språket kan vara nycken. Åsa Larsson, onlinejournalist

5: ”Sara hjälper asylsökande med språket”.

5: samarbete mellan Sverige och Marocko om hundratals gatubarn från Marocko som inte har asylskäl. De måste identifieras och återvända, säger inrikesministern.

6: Kolumn, Lisa Magnusson: ”Inte rasist. Men du vet vad du vet”. Praktiskt taget ingen är öppet rasistisk.”Magkänslan handlar inte om raser utan om kultur som ett slags kollektiv natur”. Det har skett sexuella övergrepp i Köln och We are Sthl. Men invandrare är ingen homogen grupp

De som begick brotten visste vad de gjorde. Det behövs inga kurser för invandrare att de inte skall använda sexuellt våld14. Alla är inte ansvariga för någras brott. Det finns en fara i att ”sluta se andra som människor”, dvs individer.15

17: artikel som är för nyårstalet vilket var mot intolerans.

21 januari 2016, torsdag 16

1: stor bild från debattsida, Julia Engström, ”Till dig som kallar mig ’äckelhora’ och vill att jag skall bli våldtagen”.

2: ”Sverigedemokraterna sin högsta notering hittills – 28,8%”.16

5: ”Moderater tycker inte det är självklart att personer med tillfälliga uppehållstillstånd ska ha rätt till välfärd och förmåner från dag ett”

6: Kolumn, Norberg: ”Problemet är inte ojämlikhet, utan fattigdom”

7: Under rubriken ”Flyktingkrisen”, ”Flicka dog av kyla på väg mot Europa”.

14: Debattartikel, helsida, Julia Engström,skolkurator: jag anklagas för att ha indirekt orsakat våldtäkter pga jag inte är mot invandrare, men:

”Otryggheten kvinnor känner har inte kommit med invandringen, den har funnits här hela tiden”… ”alla som utför sexualbrott enligt honom är män med utländsk bakgrund”… ”Män med utländsk bakgrund är något överrepresenterade inom uppklarade våldtäktsbrott i Sverige, men studier visar att den socioekonomiska skillnad som finns mellan majoriteten män med svensk bakgrund gentemot män med utländsk bakgrund är en viktig inspelande faktor”. Spelar in gör även att de flytt ”från krigsdrabbade länder, fördomar samt Sveriges bristande sätt att motta invandrande människor”. Kvinnors utsatthet är inte begränsat till nationalitet eller kultur. Det finns överallt och i alla tider, att tro annat är ”skamlöst och naivt”. Det gemensamma är att de är män.

22 januari 2016, fredag 20

1: liten notis om att ”6 av 10 oroliga för sexuella övergrepp”

2: ”6 av 10 kvinnor är oroliga för övergrepp”, ”pågående debatt”.17

4: ”Dödens hinderbana – så beskrivs flykten från kriget till Europa av läkare utan gränser”. EU:s politik har förödande konsekvenser. ”antalet asylsökande minskat kraftigt” till Sverige efter införandet av id-kontroller.

6: Kolumn, Richard Söderberg: ”FN förutspår uppemot en miljard (!) klimatflyktingar är 2050”

16: serie, Lilla Berlin: följande diskussion utspelas:

Man: ”Invandrare som kommer hit har en annan kvinnosyn. De måste lära sig våra svenska värderingar och behandla kvinnor med respekt, som vi gör”.

Kvinna: ”Jag håller inte helt med dig där……”

Man: ”Håll käften din äckliga jävla horfitta! Någon borde våldta dig ditt vidriga lilla PK-luder!!!”

Man: ”Var var jag…? Jo, de svenska värderingarna! Vi måste värna om våra kvinnor…”

18: Debattartikel av Cassandra M Klatzkom: ”Våldtäktskulturen är på riktigt”.

25 februari 2016, måndag 32

2: från Metro.se, danska skolor måste servera gris

4: ”Häktad för attack mot småbarnsmamma”, greps hos Migrationsverket, utvisas om han döms.

5: Kvinna sökt asyl i Sverige, Dublinförordning upphävd pga hot.

5: under notis ”Flyktingkrisen”, Det tar allt längre tid att få asylprövning

5: ”(rubrik) Risker för flyktingbarn i badhus. Simning. Många kommuner har öppnat sina badhus för de ensamkommande flyktingbarn” (sic). Ökning av tillbud pga de är inte simkunniga. Svenska livräddningssällskapet vill komma in på asylboenden för att utbilda tvåspråkiga simlärare,

”Bad kan vara en ’helt fantastisk ’möjlighet till integration, menar Mille Örnmark, ordförande i Svenska badbranschföreningen”.18

Samma dag, 25 januari 2016, rapporterar Expressen om hur en flicka våldtagits på Eriksdalsbadet,

Enligt uppgift handlar det om ensamkommande flyktingbarn”.

Expressen berättar också hur det skett en stark ökning av antalet sexuella ofredanden på badhus i Sverige. En tolkning av att Metros artikel om faror för flyktingbarn på badhus dykt upp just nu är att den är en kontra-artikel. Rapporteringen kom som ett svar på de allt mer uppmärksammade sexuella trakasserier som vissa invandrare gjort sig skyldiga till på badhus. Avsikten med Metros artikel är då att dra bort uppmärksamheten från dessa händelser genom att framställa invandrarna som offer. En ytterligare indikation på att det rör sig om en kontra-artikel är att det dagen efter, 26 januari, kommer en artikel om just dessa sexuella trakasserier – utan att Metro, till skillnad från övriga media, nämner etniciteten på förövarna.

8: kolumn, Nina Åkestam, ”reklamforskare och skribent”: om Star Wars, imperiesjuka och

”innan ni mejlar det där våldtäktshotet, innan ni röstar på partiet som vill rädda färre människor från förtryck, innan ni säger ’men det är ju helt orealistiskt att vi skulle kunna hjälpa alla”

Retorisk teknik är att inte nämna namn, istället säga ”partiet”. Inte heller ger Åkestam något svar på hur det är realistiskt att kunna hjälpa alla. Eller tar upp argumentet att man kan hjälpa fler människor på plats än här. En åsikt som framfördes i Metro 28 nov 2015 av Lindström och Singer.

26 januari 2016, tisdag 24

1: ”Löfvén: Det här är en tragedi” om ”22-årig kvinna knivdödades igår i ett bråk på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn där hon jobbade”.

2: som 1. ”pojke i 15-års åldern misstänks för dådet”. ”Hot och våld ökar”, från 2014: 148, 2015: 322. Våld mot personal, 2014:19, 2015: 27. Tar ”betydande resurser utav polisens förmåga”.

4: SD politiker avgår, kallade muslimer jordens avskum.

4: tältläger monteras ner, 20 000 platser behövs

4: om Eriksdalsbadet, (liten notis i nedre hörnet), ”misstänkt våldtäkt”, flera sexuella trakasserier, ökad polisbevakning – artikel av Johan Wikén.19

6: stor annons, bli ”jourfamilj för ensamkommande barn och ungdomar”.

9: riskerna för ”barn på flykt” är för stora.

9: ”Asylsökande kan portas från badhus” i Belgien, pga sextrakasserier från irakier mot 11-åring. Men minister vill inte straffa alla för någras brott.

9: konst-projekt mot polisens hårda tag i flyktingläger, Frankrike.

27 januari 2016, onsdag 20

1: stor bild, ”Idag är det 71 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Men judehatet lever vidare, debattartikel s18.

1: Banke: ”Vi kan inte utvisa folk till en möjlig död”

2: ”Rasistattack mot Tenstas ofödda barn”

2: ”Antisemitismen blir alltmer påtaglig i samhällsklimatet, inte minst efter dödsskjutningarna i Paris och Köpenhamn”.

4: dödad 22-åring på asylboende jobbade ensam, facket kritiserar.

4: Asylsökande vann 250000 på triss.

6: kolumn, Viktor Banke, biträdande jurist och skribent: Rubrik,”Sverige ska inte skicka folk i döden”. Kvinna knivmördad av asylsökande, ”Vad ska man tänka? Hur ska vi göra?” Skribenter i GP, Dagens samhälle och SvD vill att den som ”dödar, hotar eller trakasserar under sin asylprocess skall återvända till sitt hemland”. Det går enligt utlänningslagen. Men principer skyddar oss från lynchjustis. Ljugande om sin ålder eller mördare skall ”Naturligtvis inte” utvisas då de

”riskerar att dödas eller torteras. Det är en vedertagen internationell princip som anses stå över ländernas egna rättsliga system”…”Vi helgar ju rätten till liv. Även för de som släcker liv. Vi följer ju rättsstatliga principer, även när det tar emot. Så fungerar civiliserade samhällen”.

Retoriken är liksom hos Göran Greider vad man ”naturligtvis” skall göra. Det slås fast som något så självklart att det inte behöver motiveras. Lika påfallande är synen på ”vi”, dvs Sverige, som moralisk stormakt inte skall riskera någons liv. Bakom ställningstagandet hos Banke står åsikten att det inte kan existera någon form av beteende som diskvalificerar en person från att vara asylsökande eller få flyktingstatus i Sverige. Det är viktigare för en moralisk stormakt som Sverige att acceptera vilken sorts beteende som helst från nyanlända än att inskränka deras rätt till att bli invandrare20. Tanken är för Banke motbjudande att asylrätt skulle kunna vara villkorat. Det är ett högre moraliskt gott att inte förtjäna något än att förtjäna det.21

18: Debattartikel, Johanna Schreiber, 29:”Tonen mot judar i Sverige liknar den i 30-talets Europa”. ”I Sverige ägs de största mediebolagen av personer med judiskt påbrå”. Den pågående kritiken i media mot (utrikesminister) Wallström sker enligt vissa pga hon kritiserar Israel. Kopplingen är antisemitism. ”flyktingar” idag vill ha en chans att börja om i ett nytt land.

28 januari 2016, torsdag 28

2: Metro.se, läst på sida är bla Jimmie Åkesson gillar danska smyckeslagen

4: S har dåliga siffror. TT ringer runt, ”vädras oron för att regeringens fokus på att hantera flyktingfrågor gör att hjärtefrågor som jobb, skola och bostad hamnar i skymundan”. Hans Ekström: beror på allt övrigt drunknat i invandrings- och flyktingpolitiken. Monica Haider: ”många människor som kommer till Sverige just nu”.

5: regeringen ger pengar till Skåne pga ”stor ansvar för flyktingmottagandet”.

6: Kolumn, Johan Norberg: mot Trump. ”världen är för komplex för enkla lösningar ovanifrån”. I Europa, ”När etablissemanget ger oss skuldkris, ungdomsarbetslöshet och integrationsproblem väcks jakten på syndabockar och drömmen om en stark ledare”.

10: flykting dog pga kö

10: ny lag i Danmark, ”konfiskera flyktingars värdesaker”.

27: insändare, fel att stjäla från flyktingar i Danmark, deras system är inkompetent och krisar.

29 januari 2016, fredag 36

1: ”Inte bara att ’skicka hem’ tiotusentals asylsökande”. Svenska myndigheter står inför svårt arbete med skicka hem avslag. ”Migrationsministern: Stor utmaning”.

2: ”stort bråk på asylboende”.

2: terroristrättegång uppskjuten, Syrier.

4: mordmisstänkte 15-årig asylsökare ville mörda fler

5: ”Av ensamkommande flyktingbarn i Sverige försvinner 5-10% varje år”, 2015 var det 288 personer. Orsaken oklar. Nationell kartläggning beställd.

6: Kolumn, Evyn Redar, skribent och DJ: ”Alla ungar har samma värde”, ändå uppmärksammas förortsungar mindre, det har skett flera dödsskjutningar. Men de skedde i förorten.

”Klass spelar roll” (upprepas på egen rad två gånger, min anm)… ”Vad hade hänt om en 15-åring skjutits till döds i stan?” (denna kommentar upprepas tre gånger, min anm)22.”Juridikstuderande Rami Alkamizi skrev så här på sin Facebookprofil: ’unga män från förorten passar inte in i bilden som offer för förtryck. Inte när ytterligare en stämpel håller på att formas till deras ära som samhällets syndabockar’”

Retoriken i denna kolumn är upprepandet. Samt en önskan om social utjämning, nivellering, och en socioekonomisk förklaringsmodell. Föreställningen att samhället skapar människan, inte tvärtom. I detta fall sina syndabockar. Människor är blott offer, oavsett gärning – om man bara bor i förort.

8: Upplopp på asylboende. Emmaboda. 19 ungdomar misstänkta, en anhållen. Vaktbolag anlitas.

”efterfrågan på väktare i Sverige ökat markant”, ”Flyktingsituationen har medför ett ökat behov av väktare även vid exempelvis bussterminaler och tågstationer”.23

14: Tufft jobb att skicka tillbaka de som fått avslag. ”Migrationsministern betonar dock att de som inte har rätt att stanna måste åka hem. – Annars har vi i praktiken infört en fri invandring och det klarar inte Sverige”. 7600 har försvunnit. 12000 som fått nej har försvunnit.”

22: flykting som dog i kö var falskt rykte.

35: Insändare, ”den nya vänsterregeringen gör allt i sin makt för att få ordning på flyktingkris”.

Februari

NOTER

2Antalet var inte 90 utan ”1218 offer, varav 529 utsattes för sexualbrott”. Det är en ganska stor skillnad. http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vagar-vi-tala-om-vad-som-verkligen-haende-i-koeln-24159

3Jag har informerat Pontus Ahlkvist om detta ( mail 2016-04-12, 16:01), men fått upprepningar av samma svar som han skrev i Metro (mail 2016-04-13, 16:24), nytt försök ( mail 2016-04-13, 22:15) ledde inte till nytt svar.

5Se 16-02-11, om invandrares låga utbildningsnivå

6https://sv.wikipedia.org/wiki/Halmdocka

7Metro 2016-01-14, s 18, Peter Lindholm, tidigare Metro-medarbetare.

8Källa: Brottsförebyggande rådets rapport 2005, s44: https://www.bra.se/bra/publikationer/arkiv/publikationer/2005-12-14-brottslighet-bland-personer-fodda-i-sverige-och-i-utlandet.html

9Tyvärr berättar inte artikeln om hur statistiken ser ut för etniciteten hos förövarna.

10SvD intygar att det skett en stark ökning, 2009-04-27: http://www.svd.se/flest-valdtakter-i-sverige/om/sverige

11Med tanke på punkt 4 om de ovanliga överfallsvåldtäkterna är det intressant att i Norge är 100% av alla överfallsvåldtäkter begångna av invandrare. http://www.svd.se/krismote-efter-norsk-valdtaktsvag
http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/vil-at-asylsoekere-skal-psykosjekkes/a/10091945/

12 En kvinna rånades ombord på spårvagnen på morgonen fredagen 15 januari 2016 i Göteborg. Det finns ingen artikel i Metro om detta. Det borde ha allmänintresse för de som bor i staden. Flera andra medier tar upp händelsen:
Expressen 2016-01-15, http://www.expressen.se/gt/kvinna-ranades-av-fyra-man-pa-sparvagn/
Göteborgsposten 2016-01-15, http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/nicklas-ingrep-vid-st%C3%B6lden-h%C3%B6ll-fast-misst%C3%A4nkt-1.13683
Svt 2016-01-16, http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/kvinna-ranad-pa-sparvagnen, ”Antalet personrån i centrala Göteborg har hittills i januari månad ökat kraftigt jämfört med samma period förra året.”
Ingen av ovan media nämner något om etniciteten på de fyra gärningsmännen.

13Liberalernas ledare Jan Björklund håller inte med, http://www.svtplay.se/video/8832528/agenda/agenda-partiledardebatt-29-maj-20-00

14Ungefär en månad senare har Metro artiklar om kurser för invandrare om svenska värderingar 2016-02-23.

15Det verkar inkonsekvent med den tidigare artikeln av samma författarinna, Lisa Magnusson, 20 mars 2012, där hon invandrarnas våldtäktsbenägenhet skrev att det kanske inte är så konstigt att någon som flytt undan våld och tortyr själv är känslomässigt invalidiserad och beter sig illa”. Dvs. att man inte kan skylla på invandrarna själva när de begår våldtäkter i Sverige. Då var de inte individer utan grupp med gemensamt beteende. Kolumnen är även inkonsekvent med 15 januari 2016 som tog upp som ett argument mot män att de står för 98% av våldtäkterna.

16I Metro 2016-11-19 förklarade experten Stina Morian på Yougov att Sverigedemokraterna fått 26,7%, att det var deras max, och att de inte kunde stiga mer. Metro publicerar ingen artikel om korrigering. Inte heller om de kontaktat Morian och frågat varför hon hade fel. Eller om de kommer anlita Morian igen.

17Det förefaller inkonsekvent med specialnumret 15 januari 2016, där Metro verkade föra fram åsikten att det finns lika mycket oro hos män som hos kvinnor för att bli våldtagna.

18Expressen 2016-01-25, http://www.Expresssen.se/nyheter/barn-valdtogs-pa-bad–okar-bevakningen/ Se även:
DN 2016-01-07:
http://www.dn.se/sthlm/separata-bubbelpooler-efter-ofredanden/
DN 2016-01-08:
http://www.dn.se/sthlm/sexuella-ofredanden-pa-flera-simhallar/
DN 2016-01-12:
http://www.dn.se/sthlm/14-polisanmalningar-pa-eriksdalsbadet/

19Etniciteten på förövarna är utelämnad. Till skillnad från Expressen och DN. Som enligt Metro inte är hatsajter utan seriös media. Etniciteten är för övrigt icke-svensk.

20En man som ibland dyker upp i samhällsdebatten och även citerats av statsminister Löfvén är Henrik Arnstad, vilken hävdar samma sak: Föreläsning ABF Göteborg, 2014-10-22.

21Intressant, men utanför ramen här, vore att jämföra Bankes och övriga på Metros syn på brott begångna av deras politiska motståndare mot grupper de stödjer. Ett hypotetiskt exempel vore om finska Soldiers of Odin mördar asylsökande. Skulle Banke stödja deras ”rätt” om de riskerade att råka illa ut i vårt östra grannland?

22Lyckligtvis går Redars fråga att kontrollera, fredagen 20 maj 2016, omkring kl ett mitt på dagen, sköts en man ner med flera skott inne i staden, nära korsningen Avenyn/Vasagatan i Göteborg. I ett av de dyraste bostadsområdena. Tyvärr har inte Evyn Redar återkommit under undersökningsperioden med en artikel där hon tar upp den nya situationen. Dvs att det numera, fr.o.m. maj 2016, även skjuts skarpt mitt inne i centrala Göteborg och mitt på dagen.

23I övriga samhällsdebatten försiggick samtidigt en diskussion om polisens direktiv 291. Dagens nyheter, 2016-01-20: http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-hemlighaller-fakta-om-sitt-flyktingarbete/ Siffrorna släpps sedan, Aftonbladet 2016-01-19: http://www.Aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22295566.ab

argument mot vänsterextremism