mars

1 mars 2016, tisdag 16

2: V-politiker friad för misstanke brott vid ”tumult utanför Migrationsverket”

4: Migrationsverkets generaldirektör vill lättare kunna sända hem flyktingar som fått avslag.

5: Kolumn, Cissi Wallin: Kritik om nationsfirande. Rubrik, ” ’Sverigevänner’ vet inte vad nationalism är”. Nationalister gnäller över nationalsångs-ändring. I Sverige har inte nationalister någon trovärdig nivå, deras nationalism är ”illojalt och skenheligt”. Den är ”loj”. Inte allvarligt menad. Gnäll över nationalsången på Melodifestivalen är bara för att vissa ”fejknationalister” ”ha tråkigt och hitta på nåt att känna sig kränkt över som egentligen inte betyder ett skit”.

Wallin angriper nationalister och deras firande. Den är inte oikofobisk (kulturellt självhatande). Den riktar sig inte mot Sverige, utan de som firar Sverige. Retoriskt kännetecknas kolumnen av antalet invektiv, men också en vulgär ton som inte funnits tidigare i Metro.

6: imam i Århus hetsar mot kvinnor, integrationsminister vill jämna moskén med marken.

6: Syrien, tusentals kan ha svultit ihjäl.

2 mars 2016, onsdag 16

2: flyktingkrisen, den nya anvisningslagen har trätt i kraft. ”Många kommuner får ta till provisoriska lösningar för att lösa det ökade behovet för flyktingar”.

3: Kolumn, Lisa Magnusson, journalist (understrykningar av uppsatsförfattaren, inte kolumnisten): Det finns massor med hat. Detta kan övergå i ressentiment, ”övertygelsen om att ens liv är skit, och att det beror på någon annan, att denna någon har all makt”. De som har tid att hänga på nätet är

”de som varken har jobb eller socialt liv. Där ligger nog en del av förklaringen till det allt större politiska ressentimentet. Så börjar folk hålla på sådana som Donald Trump, som bara är ute efter att jävlas. Så ökar partier som helt saknar idéer förutom att de andra – invandrarna – ligger bakom allt ont och skall bort. Så skapas en logik där detta parti i Sverige bara får fler röster ju mer företrädarna gör bort sig. Det viktiga är ju inte att man själv får det bra, utan att det blir dåligt för andra. Särskilt då för den som har makten över ens liv, för etablissemanget; eliten. De verkliga ”skäggbarnen” är nämligen inte invandrarkillar som nog är över 18, utan de förvuxna svenska barn till män som fick en barndom i fred och frihet, helt gratis”

I likhet med Wallins kolumn i förra numret är tonen uppskruvad. Det räcker inte längre med att vara mot kritiker. Istället haglar invektiv och pikar. En sak som genomlyser kolumnen är Magnussons elitism. Hon angriper ”folk”, vanligt folk, de där som inte är journalister eller reportrar. De som inte vet bättre. Eller ens bra. Som till och med kan rösta fel. På Trump1. Magnusson säger mer eller mindre i sin kolumn att hon står över ”folk” som är dumma. Hon ser sin roll som uppfostrare. Inte förmedlare av nyheter. Eller upplysare. Utan som just uppfostrare. Som vet bättre än ”folk”.

Metro följer i detta traditionen hos en av Sveriges främsta medieforskare, professor Jesper Strömbäck, som säger samma sak. Samt Aftonbladet som angriper problemet med artiklar vars åsikter inte stämmer överens med Aftonbladets kan få ”lika stor spridning på Facebook som riktiga nyheter, skrivna av riktiga journalister.”2

Ordet ”skäggbarn” syftar på den kritik från alternativ media där vuxna män med skägg presenteras som ”ensamkommande flyktingbarn”.3 Retoriken Magnusson använder för att minska konsekvensen av att beskriva vuxna män som barn är att lägga in små ord som ”killar” och ”nog” samt sätta citattecken runt ordet ”skäggbarn”. I övrigt innehåller kolumnen enbart tillskrivna avsikter, och utan att nämna namn på kritiker (det räcker med att kalla dem ”partier”, som sedan mystiskt förvandlas till ”detta parti”. Helt plötsligt blir flera lika med en, och dessutom specifikt ”detta”). De som inte har samma uppfattning som Magnusson i invandringspolitiken är bittra förlorare utan jobb eller socialt liv, som känner hat och ressentiment. Hur hon kan veta detta framkommer inte någonstans i hennes krönika.

5: migranters läger i Calais rivs. Tårgas sköts mot stenkastare. De vill inte tvingas söka asyl i Frankrike, de vill till Storbritannien.

3 mars 2016, torsdag 28

1: Dansk åkte till Syrien som extremist, dog.

4: Terrorhot fortfarande högt enligt SÄPO

5: Migrationsverket får 12,5 miljarder. Vill ha 40,9 miljarder för förra året. Vill ha 44,5 för 2016.

5: SD krav på invandrare, skall ha arbetat minst ett år under två år. SD tror inte det leder till ”ökade samhällsklyftor”.

9: ”Situationen allt värre för kvinnor på flykt”

26: debattartikel, Ebba Lagercrantz: ”Sluta jaga lyckan och acceptera livet som det är”

27: insändare, fel att ändra på nationalsången, helgerån, grät, ska vi inte ens få ha den ifred?

4 mars 2016, fredag 32

6: EU-bas Tusk avråder migranter, kom inte till Europa

6: Norge vill direktavvisa vid gränsen till Sverige.

6: Danmark förlänger gränskontroller.

11: serien Lilla Berlin. Man 1: (ordet Negerbollar antyds), ”Gud vad ni överreagerar! Det är bara ett ord!”. TV: den ändrade nationalsången sjungs, ”jorden” istället för ”norden”. Man 2: ”’Jorden’, nu har det gått för långt!!! Systemkollaps”, Man 1: ”Herregud vart är vi på väg?!”

Serien beskriver kritik av hur vissa uppfattar ändring av nationalsången. De menas ha överreagerat. Liksom Wallins kolumn 1 mars är det en kontra-replik på ett fenomen i samhället. Så fort det kom kritik från nationalister, kommer omedelbart kontra-artiklar i Metro som förlöjligar reaktionen.

7 mars 2016, måndag 22

4: 197 barn ringde om hedersrelaterat förtryck under 2015

6: Kolumn, Nina Åkestam, reklamforskare och skribent: Svensk ekonomi går bra. Politiker är oärliga som säger ”vi gärna skulle göra mer för vården, de äldre, de nyanlända, om vi bara hade råd”. Pengarna finns. Olof Palme sade ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det”. Vilja och ha råd inte samma sak.

Kolumnen bekänner sig till åsikten att verkligheten är en social struktur. Att man med politiska medel kan förändra verkligheten, oavsett begränsningar i naturen. Vilka kvalifikationer har Åkestam? Hon är ”reklamforskare och skribent”, inte ekonom. Av kolumnen kan vi dra slutsatsen att historikern Peter Englund aldrig kommer att få skriva i Metro, han säger att verkligheten

”visar misslyckandet på politikens gränser. Totalitära regimer som Hitlers nazistiska eller Stalins kommunistiska finner sitt fundament i tron på att allt är möjligt att göra, hejda, forma, kontrollera, styra, skapa eller krossa. Och det är just denna övertygelse som gör att regimerna väcker så mycket entusiasm bland de egna, och så mycket skräck bland de andra. För alla tror att det är sant… Men en hel del låter sig inte framkommenderas. Som t.ex. god konst.”4

7: kritik mot Turkiet om flyktingkris

21: insändare, Jasmine: nationalsångs-ändring var inte ändring utan annan sång, ”Man skall inte behöva känna sig mindre värd för man inte är född i Sverige om man då känner sig som en del av det svenska samhället. Det är absurt att ta den känslan ifrån en människa”

21: insändare, ändra inte vår nationalsång, känner ”sorg och hopplöshet”

8 mars 2016, tisdag ( tema kvinnodagen) 24

2: hetast på debatt Metro.se, sluta dalta med våldtäktsmän, inför hårdare straff.

2: 8 myter om feminism, Rebecka Selberg, genusvetare, Lund – hatar inte män, systemet systematiskt missgynnar kvinnor; förnekar inte övergrepp mot män; kan bry sig om sitt utseende, men ”grundläggande feministisk hållning att inte falla för trycket att döma människors utsidor”5; kan vara vilken politisk inställning som helst; vem som helst oavsett kön kan vara feminist.

4: 33-åring häktad för mord på asylboende Lindesberg i fredags, knivskärning, hävdar nödvärn.

5: asylsökande etiopier hittades i container.

6: översyn om varför lagen om tvångsäktenskap inte ger effekt.

6: Kolumn, Greider: ”Klass och kön rusar samman”, ”näthatet visar hur starkt det patriarkala urberget” är i Sverige. Bara för att klassamhället är borta försvinner inte kvinnoförtrycket, som socialister trodde förr. Det krävs gemensam kamp. Socialism och feminism.

8: toppmötesutkast, vägen är stängd, till flyktingarna.

8: fakta om kvinnors situation, omskärelse och barnäktenskap.

15: ”Experten: därför är det viktigt med mångfald”, olika ”ålder, religion, etnicitet, funktionshinder, kön och sexuell läggning” ger bättre arbetsplats.

20: Debattartikel, två kvinnor, liberaler: ”Genusteori biter inte på islamistiska terrorister”, försvara kvinnors rättigheter med vapen, ingen pacifism som hos vänsterfeminismen

9 mars 2016, onsdag 16
1: framsida, ”Syrien behöver din hjälp”

1: ”Viktor Banke om att mycket i Sveriges flyktingmottagning gått bra”
2: helsida, kriget i Syrien nu fem år, allt pga regim mötte fredliga demonstrationer med våld. Metro startar nu en insamling ”för att lindra nöden i flyktinglägren”.

Det har knappast alls tidigare sagts i Metro att man skall hjälpa i hemländer. Enda undantaget är en debattartikel 2015-11-27. Tidningen har bara skrivit att invandrare skall komma till Europa.
4: ”Polisen får inte mörka uppgifter”.

”Polisen har anklagats för att mörka uppgifter om övergrepp på ungdomsfestivalen ’We are Sthlm’ och brott kopplade till asylsökande. Nu har polismyndighetens etiska råd yttrat sig över när polisen får offentliggöra uppgifter om etnicitet, religion eller sexuell läggning… Rådet slår fast att polisen inte får mörka känsliga uppgifter, det måste finnas sakliga skäl för att offentliggöra dem och de måste vara relevanta i sammanhanget”

I Metro har det under undersökningsperioden förekommit dussintals med exempel på gärningar begångna av invandrare, positiva och negativa. Vid positiva händelser har Metro alltid framhållit etnicitet. Vid negativa har tidningen inte rapporterat etnicitet. Två förklaringar är möjliga: antingen är ingen av dessa negativa händelser sakliga och relevanta och en saklig och relevant händelse har ännu inte skett. Eller också finns det inget tillfälle då Metro anser att det är väsentligt att nämna etnicitet, för den händelse ett brott eller ett övergrepp skett.

5: Kolumn, Victor Banke: ”Till asylrättens försvar”,

”Flyktinginvandringen är vår viktigaste fråga och vi pratar om den hela tiden. Trots detta är det inte enkelt att förstå vilken princip vi nu följer. Ska vi bibehålla människors ovillkorliga rätt att söka asyl i Sverige, eller överge asylrätten?”. ”att stänga landet” är en ”tankefigur”. ”Jag tror på en minsta förändringens princip där asylrätten alltid värnas”. Hösten var en ”stor framgång för asylrätten”, oförberett ta emot 163 000 asylsökande, ”En fantastisk insats”, ”Nu återstår frågan hur myndigheterna ska arbeta ifall en liknande situation uppstår”.

”En del skriker om en svensk systemkollaps, trots att det är uppenbart förljuget. Andra påpekar som svar att svensk ekonomi går som tåget, trots att den största utmaningen inte är ekonomisk utan social. Några anser att vi inte kan ta ansvar för all världens flyktingar trots att vi inte tar ansvar för en bråkdel, medan vissa påpekar invandringens vinst, trots att det varken är anledningen till att människor flyr eller att vi tar emot dem. Och så håller det på. Argument och motargument som förvirrar snarare än förtydligar, som befäster positioner snarare än att utkristallisera en linje att förhålla sig till. Så hur skall vi göra? Nationalekonomen Joakim Ruist föreslår ett avskaffande av asylrätten och vill se ett max-tal för antalet flyktingar. Timbro har givit ut tre essäer med olika förslag, samlade under namnet ’Migrationsdebattens karta. Tre liberala perspektiv’, vilka alla är läsvärda. Andra vill helst bara stänga landet omedelbart.”

Kritiker av Metro skulle säga att Banke själv är en del av de befästa positionerna, vilket visar sig av retoriken i hans artikel. Märk hur ordet ”trots” upprepas fyra gånger, som för att understryka att han har rätt. En standardmodell inom retoriken är upprepningen. Mer dold är presentationen av olika sidor. Banke skriver (mina format-ändringar):

Nationalekonomen Joakim Ruist föreslår ett avskaffande av asylrätten och vill se ett max-tal för antalet flyktingar. Timbro har givit ut tre essäer med olika förslag, samlade under namnet ’Migrationsdebattens karta. Tre liberala perspektiv’, vilka alla är läsvärda. Andra vill helst bara stänga landet omedelbart”

Den första och andra åsikten presenteras av ett namn (understruket), samt en positiv presentation eller omdöme (fetstil). De flesta som deltar i samhällsdebatt känner till den marknadsliberala tankesmedjan Timbro6. Den tredje åsikten kommer från ”Andra” och är att ”stänga landet”, det saknar någon form av positivt omdöme eller hänvisning till någon särskild titel eller organisation.

Förslaget att ”stänga landet” kommer från ”Andra”. Inte ett namn, märk väl, utan bara från de ”Andra”. Att medvetet undvika att ens sätta ett namn på den eller de som förespråkar åsikten är ett försåtligt beteende från Bankes sida. En form av härskarteknik, så kallat osynliggörande.7 Lika försåtlig är att Banke inte lägger till någon beskrivning av ”Andra”. De har inga titlar, ingen organisation, ingen gemenskap som de är en del av.

Jag har allvarliga svårigheter att se hur den här sorts härskartekniker skulle kunna tillåtas i någon annan samhällsdiskussion. Skulle det passera obemärkt om låt oss säga tre personer, Per, Pål och Lisa, diskuterade kommunaltrafik på debattsidorna i en kommuns dagstidningar och de tre ståndpunkterna var buss, spårvagn och tunnelbana. Varje gång buss nämns, nämns även deras fördelar samt vilken bildad och sakkunnig herre Per är som minsann underbygger det han förespråkar! Varje gång spårvagn nämns påpekas hur läsvärt det är att ta del av argumenten samt vilken påläst och utbildad man Pål är och att han minsann vet vad han pratar om!

– Sen’ finns de an’ra som gilla tricken……….

6: Dansk polis har avslöjat terrorplaner, bla en ”tidigare Syrienkrigare”.
6: FN kritiserar avtal mellan EU och Turkiet, ”folkrätten”, ”kollektiv utvisning av utlänningar är förbjuden enligt Europakonventionen”. Stefan Löfvén sade att ”den farliga flyktingsmugglingen måste stoppas”, ”från okontrollerat flyktingkaos till en mer säker och kontrollerad migration”.

14: Debattartikel, Elisabeth Massi Fritz, advokat: ”Sluta dalta – skärp straffen för våldtäkt”. Problemet är ”attityder och värderingar mot kvinnor” som dricker, klär sig eller går hem med en okänd. Ingen frågar varför en man gör det. Lägg ansvaret ”på förövarna”.

10 mars 2016, torsdag 28

2: reklamannons, ”Syrien behöver din hjälp”

6: kolumn, Norberg: ”Wilhelm Moberg… menade att Sverige hade blivit en…. ’demokratur’”. Denna epok ”som Filip och Fredrik har kallat DDR-Sverige”. Pro Sture Eskilsson, ”även hans opinionsbildning präglades av tron på individen och friheten”.

9: Löfven till EU, ”Sverige tagit emot många asylsökande och att andra länder inte tar samma ansvar”, ”rättvis fördelning”, agera, samarbete, kontroll.

11 mars 2016, fredag 20

1: ”Flyktingbarn har placerats på olagliga boenden.”

2: som 1, ”Omid Mahmoudi är vice ordförande för Ensamkommandes förbund”

2: reklamannons för Syrien.

4: ”Regeringens nya asylförslag sågas”. Anpassning till EU-minimum krav. ”Flera remissinstanser anser att förslagen kan strida mot barnkonventionen, EU-rätt och internationella rättigheter”.

9: terrorrättegång i Danmark. Attentatet på Alla hjärtans dag 2015.

12: debattartikel, biodlare: ”Så kan vi bidra till ökad integration”, vi behöver nya bisamhällen, ”en fråga som många nyanlända är i en utmärkt position att lösa”, ”Vi vill ta tillvara den kunskap som finns hos flyktingar och nysvenskar”.

14 mars 2016, måndag 20

1: IS rekryterar på facebook.

2: som sid 1. 299 ”svenskar” har rest till IS, 133 kom ”hem”.

6: Kolumn, Tanvir Mansur: pro juridik, ”välfärden drogs tillbaka från förorten… Den som invånarna egentligen har rätt till”, om man lär sig lagen ”kan vi pressa tillbaka de sociala orättvisor som blir allt starkare i samhället”. S.k. Rörelsejurister. ”poliser skjuter svarta medborgare helt godtyckligt. Det rör det mest extrema exemplet på strukturell diskriminering i USA”.

Mansur skriver för social utjämning, samt ur perspektivet verkligheten som social struktur, företrädesvis diskriminerande strukturer.

18: debattartikel, Per Fosshaug, fd bandyspelare, 51: Idrott kostar för mycket. Bild med Fosshaug som ”leder det somaliska bandylandslaget, som har sitt säte i Borlänge”. ”Idrott spelar en stor roll i ungdomars liv. Grabbar med utländsk bakgrund är den grupp som anser att idrotten har störst betydelse för dem jämfört med andra grupper, men idrott har också stor betydelse för tjejer med utländsk bakgrund”.

15 mars 2016, tisdag 20

1: stor helsvart framsida, om Syrien, ”den värsta humanitära katastrofen i modern tid”.

2: många lider, ”Därför ägnar vi större delen av utrymmet i dagens Metro åt att skriva om kriget i Syrien”.

2: många är på flykt.

2: reklamannons, Syrien

4: rapport från flyktingläger, svår situation.

5: ”Läkare, sjuksköterskor och lärare – de syriska flyktingarna har mycket att bidra med till det svenska samhället. – Den syriska flyktinggruppen är väldigt välutbildad – många har en akademisk bakgrund, säger Helena Lindholm, prorektor på Göteborgs universitet”.8 Artikel av Åsa Larsson

5: Agneta, 51, i Sala öppnade sitt hem för ”att ta emot ensamkommande flyktingbarn”, 15-åring, ”väldigt go kille, kan visa känslor och kramas”.

5: annons för ”hjälpa till i flyktingkrisen”

6: utrikesministern om Syrien

6: svensk hjälparbetare bistår flyktingar i Syrien

6: Kolumn, Nada Zaito, tidigare redaktionsassistent på Metro: minns Syrien före kriget, sentimental.

9: ”Ny rapport. Invandring påverkar skolresultatet”, ”85% av den försämrade gymnasiebehörigheten kan förklaras av en ökande andel elever som invandrat efter ordinarie skolstart”. ”Vi kan till en liten, men inte helt obetydlig del, förklara de sjunkande kunskapsresultaten i Pisa med en ökad andel nyinvandrade elever. Det största resultattappet kvarstår oförklarat, säger (generaldirektör på Skolverket) Anna Ekström”.

16: seriestrippen, Marie Tillman ritar satir apropå flyktingkrisen, kommentaren i bilden lyder:

”Det är helt rimligt att inte sträcka ut en hjälpande hand till människor som behöver hjälp. Det är en kulturell grej. Det är en del av den svenska kulturen”.

Till skillnad från tidigare kritik av invandrings-kritik som mest bestått av okvädningsord består denna av oikofobi. Ett självhat mot den svenska kulturen, dess syfte är att degradera svenskhet samt skapa dåligt samvete mot de som inte instämmer med en hög invandring. Samma döljande gäller de försämrade skolresultaten. Att de beror på invandringen är dolt i en mängd artiklar avsedda att skapa sympati.

18: debattartikel, Ibrahim Mouhanna, 31, ”syrisk journalist och dokumentärfilmare”: det är synd om de som ”drunknar i Medelhavet”.

19: insändare, pro ”solidaritet och välvilja” med flyktingar

19: insändare, Sverige har dragit ”stort lass för att hjälpa många av de syriska flyktingar”, ”Regeringen borde omedelbart utöka biståndsbudgeten och då främst anslagen till seriösa hjälporganisationer som Röda korset”

16 mars 2016 onsdag 20

4: ”Regeringen bör inte försöka dölja migrationskostnaderna genom budgettricksande. Höj istället skatterna med 30 miljarder, anser Lars Calmfors, professor i nationalekonomi”

4: ”Antalet mord ökar kraftigt i Sverige”. ”Det dödliga våldet har dock minskat totalt sett till de senaste åren och i relation till befolkningstillväxten”.9

Dvs de som inte kan överbevisas ha mördat utan istället ”bara” kan fällas för dödligt våld blir fler i relation till mördarna. Det skulle lika gärna kunna bero på högre bevisvärde i rätten, eller att fler kriminella hittar sätt att komma undan. Detta är ett exempel på vad alternativmedia menar när de talar om ”mörkande” – inte så mycket ett döljande av fakta, som ett försåtligt sätt att skriva om sanningen. Att gräva ned sig i den sortens teknikaliteter är en form av obstruktion, med det outtalade syftet att se till att inga invandrare kan kopplas till något negativt, som kriminalitet. En liknande situation gäller Aftonbladets syn på IKEA-morden och ”hatsajter”. AB skriver

I en tidigare granskning presenterad av LO i höstas upptäcktes att vissa artiklar med rasistiskt innehåll, ofta rena lögner, kunde få lika stor spridning på Facebook som riktiga nyheter, skrivna av riktiga journalister /…/ Ett exempel var hur falska rykten om dubbelmordet på Ikea i Västerås fick en större spridning i sociala medier än i traditionella nyhetskanaler, som exempelvis Sveriges Radio.”10

Alltså. Det som hänt är att en invandrare, eritrianen Abraham Ukbagabir, knivmördar en oskyldig, hjälplös mor med sitt barn, mitt inne på IKEA, mitt på dagen, mitt inför flera vittnen.11 Detta skrivs det om på s.k. hatsajter, vilket irriterar ”riktiga journalister” på AB, som skriver ”riktiga nyheter”. Deras svar på rapporteringen av denna fasansfulla händelse är att klaga över ”falska rykten” och om ”större spridning” – observera betydelseglidningen. Först anklagelser om ”rasistiskt innehåll”, sedan om ”lögner”. Till slut är det enda som förs i bevis att det fanns ”falska rykten”.

Saken alternativmedia klagar över är att människor inte längre är trygga. Att vem som helst kan bli mördad när som helst, var som helst, av invandrare eller andra. Aftonbladet visar en total likgiltighet för offren och skräcken de måste känt. AB är totalt ointresserad av den vanmakt vanliga Svensson känner inför dessa nya fenomen som en gång var så långt borta från vårt trygga Sverige. Det enda AB har att säga i sakfrågan är att hatsajterna är fyllda med ”falska rykten”, och tar teknikaliteten om ”större spridning” som intyg för detta. Allt för att undvika att ta tag i sakfrågan: att de s.k. hatsajterna anser att händelsen inte är oväsentlig som beskrivning på det moderna, multikulturella, invandringsmottagliga Sverige.

17 mars 2016, torsdag 32

2: annons om pengar skänkta till Syrien.

2: Moderaterna ökar pga ”Flyktingfrågan är fortsatt den överlägset viktigaste politiska frågan”, moderaterna har ”blivit alltmer negativa till flyktingmottagande”, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

6: Kolumn, Johan Norberg: Anti Trump och ”dagens fascister” och ”skränande pöbel” som vill ”bygga murar och uppviglar anhängare att misshandla motståndare”.

30: debattartikel, Madeleine Schantz, 22: Feminism finns ej hos SD. ”98 % av alla som misstänks för sexualbrott är män”. ”Hatet mot diskriminering är vår kanaliserande kraft”

18 mars 2016, fredag 26

2: annons hjälp Syrien.

4: 6-åring samlat in 1200 åt barnen i Syrien, de skall inte ”dö när de flyr”

4: kvinnokämpe i Afghanistan, biståndspengar hamnar i händerna på ”plundrare och kvinnohatare”, idag värre än 2001. ”Sveriges största biståndsland”.

6: SD:s Karin Forell sparkas pga ”jämfört flyktingbarn med grisar”

15: nytt förslag, avtal EU Turkiet. För att undvika att ”desperata människor ger sig ut på livsfarliga sjöresor”. 30 miljarder. ”Statsminister Stefan Löfven uppger att Sverige är berett att satsa mer om pengarna inte räcker. Regeringen är också redo att avstå från sin begäran om att tusentals asylsökande i Sverige ska omfördelas till andra EU-länder”.

20: debattartikel, Anna Carlstedt, ordförande Röda korset: ”vi inte fortsätta att passivt se på medan människor dör på vägen mot en trygg plats i Europa. Vi har ett ansvar”. Asylrätt är en ”grundläggande mänsklig rättighet”.12

21 mars 2016, måndag 28

2: ”Svensk insats i Grekland förbereds”, bistå flyktingar.

2: ”Stort stöd för skärpta asylregler”, 70% för, Tillfälliga uppehållstillstånd istf permanenta, ”anhöriginvandringen begränsas och försörjningskraven skärps”

22 mars 2016, tisdag 20

5: bostadsbolag frågar om svensk eller utländsk, ”traditionella svenska namn”13

18: debattartikel, Anna König Jerlemyr, moderat: ”Feministerna är skrämmande tysta om hedersförtryck”. Globalisering ger ”mångfald, kreativitet och utveckling”, samt ”utmaningar när olika kulturer med olika värderingar om hur barn och kvinnor bör behandlas möts”. Många ringde stödtelefon om ”hedersrelaterat våld och förtryck”, ”barnäktenskap, tvångsäktenskap, barn som förts ut ur landet mot sin vilja, sexuella övergrepp och könsstympning”. Det krävs ”samhällsutbildning” för ”nyanlända och ensamkommande”. Hedersvåldet ”sprids i hela Sverige”.

Det finns ingenting i artikeln, eller i någon annan artikel i Metro som föreslår: få stopp på detta genom att stoppa invandringen.

19: insändare, jag är kvinna och vill inte gå runt och vara rädd för ”män”.

19: insändare, SÄPO försöker skrämma oss med ”krigsförbrytare bland syriska flyktingar”, jaga upp stämningen mot ”muslimer, flyktingar och invandrare i allmänhet”.

23 mars 2016, onsdag 32

(pga terrorattentat i Bryssel, är det lite annat i tidningen )

8: Kolumn, Viktor Banke, biträdande jurist och skribent: ”Vem tänker på källkritiken?”. Efter terrorattentatet i Belgien sprids rykten. ”på sociala medier är rasister inte sena att utnyttja situationen. Mot bakgrund av de senaste dagarnas debatt om de så kallade alternativa media letar jag mig dit”. ”På den största” nämns rykten, utan källor eller artikelförfattare att fråga. Den mer mainstream-mediala tidningen Expressen däremot tar upp ett rykte som sedan direkt avvisas. ”Det är som att bevittna en reklamfilm för de källkritiska, traditionella medierna i nutid”. ”nästa stora alternativa nyhetssajt”, har inget om Bryssel. Bara soldyrkare.

Viktor Banke ger en kompakt version av de retoriska metoder Metro använder i sitt förhållningssätt till alternativ media. Man kan hålla i minnet att Banke också skrev kolumnen om asylrättens försvar (9/3), med vilken man kan se likheter till denna artikel. Låt oss se närmare på framställningen:

  • Det första Banke gör är att kalla motståndarna för ”så kallade” alternativ, dvs han underkänner i inledningen att de är alternativ. Liksom vi tidigare sett från andra, framför allt professor Strömbäck.
  • Nästa teknik är att inte nämna namn. De två sidor han hänvisar till kallas ”den största” och ”nästa stora”. Det är samma teknik som Banke använde i sin tidigare kolumn då han nämnde sina egna åsikters förespråkare med namn, för att sedan kalla meningsmotståndare ”Andra”, dvs de har inget namn.
  • Det finns en elitism i Bankes presentation; Expressen beskrivs som riktiga proffs, som mer äkta journalister vilka verkar i de ”traditionella medierna”. Bankes budskap är att amatörer göre sig icke besvär. Journalistik och nyhetsrapportering skall ges av utbildade, godkända rapportörer. De är de enda som uppfattar koncept som källkritik. Inte underförstått, utan rakt uttalat är att ”så kallade alternativa media” inte klarar av detta, och att de har fel, och att man bör undvika dem.

Det känns som att om inte mainstream-media hade något att dölja, varför skulle de då behöva ta till dessa retoriska knep? Varför måste Viktor Banke gång på gång berätta för svenska folket att traditionella media är så mycket bättre än de andra, om de nu är så mycket bättre?

En vandringskänga som Meindl eller Haglöf säljer inte på att berätta för folk att de inte skall testa andra märken. De lever på att leverera en bra sko. Varför gör inte Metro likadant? Varför inte uppmana folk att söka information själva, och sedan jämföra med Metro? Om Metro har rent mjöl i påsen så finns en självreglerande mekanism. Sanningen vinner i slutändan. Liksom i frågan om vilken vandrings-sko du skall välja. Den som säljer skräp, åker ut till slut.

”den största” är för övrigt avpixlat: avpixlat.se

”Nästa stora” är Nyheter idag. Artikel återfinns på: http://nyheteridag.se/soldyrkare-lever-langre-liv/

24 mars 2016, torsdag 36

6: Kolumn, Johan Norberg: ”Nationalisterna och rasisterna vill få oss att tro att muslimerna i sig är problemet”, men det är islamister, vilka avskys av muslimer. Resultatet kan bli polisstater som ”jagar hela folkgrupper”. Terroristerna ”vill att vi ska förfölja och utvisa muslimer”.

14: Flera hjälporganisationer avbryter arbetet på grekiska öar pga det nya avtalet, som enligt dem omvandlar platser till interneringsläger för skicka tillbaka migranter och asylsökande till Turkiet.

14: restriktioner vid finsk-ryska gränsen pga flyktingström.

35: Insändare, svensk muslim lika förfärade som alla över terrorn.

35: insändare, giv pengar till tiggare, dela med er, det är lite pengar, staten har mycket.

Påskhelg

29 mars 2016, tisdag 28

4: SACO kallar det ”dumt” att invandrade forskare arbetar under sin kompetens.

5: Metros läsare har samlat in en halv miljon till flyktingar i läger i Syrien, Metro tackar.

6: Kolumnist Cissi Wallin berättar om sin psykiska sjukdom, ADHD. ”tio procent av befolkningen har någon form av så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf)”

8: Klass i Gårdsten, Göteborg, ”bara en av de 22” pratar svenska hemma. De lär sig med Metro, ”Språket är ju en förutsättning för integration”.

30 mars 2016, onsdag 20

2: Asylboende nerbränt, främlingsfientliga klistermärken hittade.

4: ”Fler flyktingar behöver akutvård”. ”Andra grupper får stå tillbaka”

5: Bland asylsökande har man hittat 132 gifta barn, varav 129 är flickor.

5: Bara tre länder tar sin ”del av ansvaret för vidarebosättning av syrier”

6: Scoutkår demonstrerade mot utvisning av person i Solna.

6: Kolumn, Lisa Magnusson, journalist: Det är ”ytlig analys” att skylla terror på islam,

”I Sverige tänder de politiska makthavarna ljus för de döda i europeiska terrordåd med ena handen. Den andra handen försöker stoppa anhöriginvandringen med ödesdigra konsekvenser för de syriska kvinnor och barn som stannade i korselden mellan IS och diktatorn Bashar al-Assad medan deras män och pappor försökte staka ut en säker väg hit”

Finner det förvånande att en feministisk debattör inte ger kritik mot fegheten i att lämna sina kvinnor och barn i korselden. Inte heller får vi några källor på om dessa ”män och pappor” verkligen har dessa anhöriga kvarlämnade. Kolumnen är ett exempel på manipulativ retorik avsedd att skapa sympati för dessa män, som tidigare nästan alltid kallats ”ensamkommande flyktingbarn”. Nu är de plötsligt vuxna ”män och pappor”. Sedan kastas skulden för deras kvinnor och barns utsatthet över på Sveriges politiska makthavare.

18: Insändare, Semanur Taskin, Grön ungdom (uppsatsförfattarens understrykning): ”Som mörkhårig måste jag vara dubbelt så bra (har) samhällsstrukturerna och normerna tyst, men konstant, viskat i mitt öra hela mitt liv”. ”Det handlar om vad samhället fick, och får, mig och många andra att känna och tro. Hur människor, på grund av alla möjliga parametrar, låses in i identiteter som samhällsstrukturernas viskningar tilldelat dem”. Integration handlar inte om bli svensk, utan att ”känna sig som en bit av samhället”. Minns hur speciellt det var när Mehmet Kaplan kom in i riksdagen 2006, han var ju muslim och mörk14.

31 mars 2016, torsdag 36

2: ”Terrorsvenskar döms till livstids fängelse”

4: FN:s kommitté för mänskliga rättigheter kritiserar Sverige för ”rasistiskt och främlingsfientligt våld” samt ”kritiserar också Sveriges misslyckande med att förhindra att ett stort antal ensamkommande barn som försvunnit”

4: ”Chefredaktör för Gefle dagblad hotad efter publicering” av uppgifter om ”personer vid Gävlemoskén”

5: SD vill ha egen skola för nyanlända

6: Brand på HVB-hem anlagd.

6: Kolumn, Johan Norberg: Moral kommer underifrån, i ”samspel mellan människor”, i dagens ”utmaningar som globalisering, migration, ny teknik och ekonomisk omvandling” vill fler och fler se politiska lösningar uppifrån, men det är fel väg.

Intressant att detta är en artikel som är motståndare till social ingenjörskonst. Den säger att det INTE skall vara politiker och samhället som skall skapa, forma människan. Den går därmed mot i princip alla artiklar i Metro, då de hävdar motsatsen. Tyvärr ger inte Norberg några svar. Norberg tar inte upp vilka ”utmaningar” han talar om. Han ser dem som abstrakta principer frånkopplade de sociala och ekonomiska problem som skapas. Det är skillnad mellan principiella ställningstaganden ifråga om tex exporttullar och de förändringar som ett helt samhälle står inför när det tar emot en sådan mängd människor så snabbt som Sverige har gjort de senaste tjugo åren.

12: FN:s chef, flyktingkrisen måste lösas med mer solidaritet.

12 om Syrien, krig och kostnad.

16: reklambild, glad invandrare.

20: intervju Roy Fares, ”En libanes boende i Sverige”. Positiv.

22: Reklam, Ny YH-utbildning, ”studiehandledare på modersmål”, bild med invandrare.

30: positivt om Zlatan

31: Rapparen ”Ken Ring släpper nytt album”

Det finns ingen kritik mot denne Ken Ring, en svart kriminell gangster-rappare från förorten, varken mot hans tidigare utsagor och beteende.15 En svensk nazistisk sångare som sagt likadana saker skulle hamnat i fängelse, och hans album skulle knappast ha recenserats eller nämnts i Metro. Genom sin egenskap att ha svart hud och komma från en förort ges Ken Ring amnesti.

April

NOTER

1 Hatet mot Trump är massivt i Metro. Framför allt från Johan Norberg. Se bilaga 3.

2 Journalisten: professor Jesper Strömbäck,, http://journalisten.se/nyheter/de-forstar-inte-hur-journalistik-gar-till
Aftonbladet 2016-06-10, http://www.aftonbladet.se/debatt/article22972426.ab

4 https://peterenglundsnyawebb.wordpress.com/2015/09/02/hitler-som-konstnar/

5 Artikeln går emot en tidigare debattartikel av Madeleine Schantz 2016-02-01: ”För att leva upp till genusfolkets drömbild av felfri godkänd feminist ska du inte plocka ett hårstrå på kroppen, eller använda smink. Du ska gärna hata män för alla vet att hat gör världen bättre”. (I förbigående sagt ser denna Schantz påfallande bra ut, min anm)

8 Inkonsekvent med Norbergs kolumn i Metro 2016-02-11, s 6: ”problemet just nu är att alltfler av dem som flytt till Sverige saknar gymnasieutbildning”. Metro säger emot sig själva igen.

9 Det kan också bero på förbättrad sjukvård. Något som alternativmedia hävdar.

10 http://www.aftonbladet.se/debatt/article22972426.ab

11 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22185397.ab

13 När Metro skriver om diskriminering av ”muslimskt” namn använder de citattecken. Men de skriver även att det finns namn som är ”traditionellt svenskt, amerikanskt eller muslimskt klingande” och ”typiskt svenskt, traditionellt muslimskt eller modernt amerikanskt”, 2016-04-14. Underligt att det ens finns ”svenska” namn.

14 Kaplan blev tvungen att avgå som minister bara ett par veckor senare, Metro 2016-04-16

argument mot vänsterextremism