11 Sammanfattning

Norrköping / LS / Hem - SAC Syndikalisterna

NEDGÅNGEN
INTERNATIONELLT
FRAMTIDEN
ARBETAREN
KAJSA EKIS EKMAN
KÄLLFÖRTECKNING

Jag fick under mina universitetsstudier om syndikalism kritik för att de som läste mina alster blev negativt inställda till syndikalismen. Men hur skriver man om t.ex. Förintelsen utan att väcka motvilja hos läsaren? Trots att syndikalisternas egna tidningar ligger till grund för denna bok är det ingen smickrande bild som framkommit

För SAC är en rörelse som överlevt sig själv. Dess beteende trotsar all beskrivning. Sant eller falskt, rätt eller fel, allt har upphört att ha någon betydelse för syndikaliströrelsen som sjunker allt djupare ner i ett apatiskt tillstånd, mer och mer isolerade från omvärlden.

Och ändå finns så mycket material kvar! Det finns så mycket i syndikalisternas tidningar som inte kommit med, saker som kanske aldrig kommer fram.

NEDGÅNGEN

Beskrivningen av SAC 1976 -2023 och innehållet i dess medlemsminskning hänger utan tvekan ihop – liksom deras självvalda marginalisering:

Syndikalisterna passerar Vattugränd, 1 maj-demonstration, Uppsala 2011 -  Upplandsmuseet / DigitaltMuseum

Ser ovan bild ut som genomsnittligt representativ för svensk arbetarklass?

SAC har genomgått en återradikalisering, som visar sig i krav på ideologisk renlärighet; ökat utrymme för anarkismen; ett nystartat ungdomsförbund och att medlemmar med en mer samhällstillvänd inställning lämnat SAC.

Fr.o.m. 1983 ser man ökade inre motsättningar i SAC. De ökar i omfattning men framför allt i intensitet. I SAC:s tidningar skriker medlemmarna ut sitt hat mot varandra. På syndikalisternas möten och konferenser slåss de med kniv och skjuter med pistol, när de inte sparkar ner de som bär fel tröjor. Allt medan ledningen står handfallen utan att göra någon som helst ansträngning för att stävja problemen.

Problemen i SAC blir inte mindre av att SAC är ett prejudikat för splittring; eller SAC:s struktur där varje instans tolkar regler på sitt eget sätt, vägrar följa beslut om majoriteten tycker annorlunda eller utträder när de behagar.

SAC har inga svar på några frågor om samhällets ekonomiska, sociala, politiska eller kulturella områden, men dess medlemmar framhärdar ändå i vandringen till Aldrigstans.

Lika viktig är syndikalisternas medvetna strategi att aldrig svara. Det förekommer helt enkelt inte att någon syndikalist svarar på några frågor om någonting.

Syndikalisterna sitter i en rävsax: å ena sidan kan de inte nå ut med sitt budskap om de inte inlåter sig i dialog med andra; å andra sidan kan de inte delta i debatter eftersom de alltid skulle förlora när fakta om dem blir kända.

SAC:s tidningar visar en ökad pessimism inom SAC som återkommer allt oftare i insändare och artiklar. Pessimismen har spridit sig längst upp i toppen. 1998 hoppar t.o.m. sekreteraren av. Och sekreteraren innehar den högsta posten. Det upprepas flera gånger under det kommande decennierna. Runt åren 2018-19 har SAC inte ens haft en generalsekreterare; ingen vill ta jobbet.

I flera nummer av medlemstidningen runt 2019-2020 ställs frågan allt oftare om det är meningsfullt att ha en centralorganisation kvar.

SAC har sedan 1968 gått nedåt, haft ont om pengar och uppskattningsvis 95% av medlemmarna deltar inte i, och har aldrig någonsin deltagit i, någon del av organisationens verksamhet. Möjligen med undantag av första maj demonstrationerna. Men även där blir de färre och färre:

Första maj i bilder | Arbetaren

SAC:s värderingar och etiska principer har aldrig förändrats. En av dem är syndikalistiskt rättsmedvetande, framför allt sympatin för samhällets självvalda marginalgrupper. På 70-talet kunde vänstersångare som Ulf Dageby och Björn Afzelius i bokstavlig mening skriva hyllningslåtar till knarkare som sparkar ner pensionärer på gatorna.

På 90-talet har Ulf Dageby tårar i ögonen när han erkänner att han blev glad den kväll han gick genom staden och såg en polisbil åka förbi.

Världen har förändrats och det finns inte utrymme för en ”romantisk” syn på kriminalitet och asocialitet. Men det förstår inte syndikalisterna. De upprepar sina sympatier för brottslingar och förbrytare, såsom de har gjort sedan innan SAC grundades. Deras föraktliga etik kan inte få ett gensvar hos vanliga medborgare, utan väcker bara äckel och motvilja.

Ett annat utslag av syndikalismens rättsmedvetande är de sedan 1988 förekommande gatukravallerna i Sveriges storstäder. Sanktionerat och understött av SAC kan ett ”kedjerasslande extremistslödder” (Tommy Jansson i Contra) av kriminella ligister genomföra terroraktioner.

Lyckligtvis tyder allt på att oförsonligheten vänds inåt i AFA och SUF. I god vänstertradition bekämpar fraktioner varandra, så att de förlorar slagkraft utåt. Förhoppningsvis innebär det att myndigheterna kan koncentrera sig på att ta hand om högerextrema våldsverkare utan att behöva ha ena handen upptagen med att hålla ordning på anarkister och syndikalister.

Den viktigaste anledningen till SAC:s marginalisering har sparats till sist. Den syndikalistiska ideologin ser rationell och ekonomisk bedömning med motvilja.

Att ge belöningar anses tyda på att man har det ”borgerliga” samhällets värderingar. Att vilja ha en belöning är ett tecken på att man antingen skämtar eller har blivit ”fascist”. Därför finns inga incitament till att få organisationen att gå framåt.

För syndikalister, som ser idealvärlden i ett stillastående pastoralt landskap, är själva tanken på utveckling förhatlig. Men en organisation, stat, land, kyrka, företag, vad som helst som inte uppmuntrar framsteg och ambition kan helt enkelt inte överleva. Och skall heller inte göra det. För det finns inget i världen som är statiskt. Antingen går någonting framåt eller också går det bakåt.

INTERNATIONELLT

Under hela 80- och 90-talen har de olika syndikalistsekterna i världen bråkat med varandra tills krafterna tagit slut. Många har dött. I de få länder syndikalistisk verksamhet finns kvar, Spanien, Italien och Frankrike, råder splittring och nedgång.

Troligen kommer syndikalismen att leva så länge som minnet av den historiska traditionen från spanska inbördeskriget finns kvar. Manifesterat i det spanska CNT (som inte vill avslöja sina medlemssiffror). Men det är bara en tidsfråga innan även CNT ger upp. 1997 berättar en spanjor att i Sverige talas det om Spaniens solidaritet och kampglädje, men det stämmer inte. I CNT är läget utan hopp. Det är stor tragik i brevet när den stackars spanjoren skriver “Ibland kommer pessimismen över oss…“.

FRAMTIDEN

SAC slutligen, hur kommer det att gå? Jag skrev följande 1995, och varenda ord har blivit sannspått in i minsta detalj:

Ja, läget är inte ljust. Medlemsminskningen fortsätter och de interna motsättningarna verkar inte avta. Det finns starka skäl att tro att ledande poster i SAC i framtiden besätts med hårdföra ungsyndikalister. Med personer som dem i chefsposition kommer organisationen att marginaliseras med snabbare takt än den redan gör.

Under 70- och 80-talen tog sig SAC ur kriser genom att sälja sina kursgårdar, ta pengar ur sina fonder och som sista åtgärd höja medlemsavgiften. I SAC finns ännu en fastighet och ett tryckeri värt många miljoner, dessutom har den flera miljoner i fonder.

Troligen kan SAC upprätthålla verksamheten i många år än genom att ta bit för bit ur fonderna och när inget annat återstår sälja sitt tryckeri och sina lokaler på Sveavägen i centrala Stockholm.

Man kan också stjäla och mygla till sig bidrag i all oändlighet, för att bevisa det kan man se på tidningen Arbetarens historia:

ARBETAREN

Syndikalismens sista flaggskepp, tidningen Arbetaren, finns ännu kvar. 1980 hade den över 8000 läsare, 1999 omkring 2300, 2023 strax över 2000. Arbetaren kostar SAC 9000 kronor om dagen (1995) och får dessutom – statligt – presstöd på 1,5 miljoner om året (samtidigt säger de att de är mot staten!?).

För åren 2017, -18, -19, -20 osv, fick de närmare tre miljoner kronor om året i bidrag. 70% av deras budget kommer från skattebetalarnas pengar. Professionellt samhälls-parasitering satt i system.

Syndikalisterna försökte dela upp Arbetaren i två olika tidningar för att stjäla till sig dubbla presstöd, ett ”flagrant bidragsfusk” enligt Presstödsnämnden.

Bara något år senare, 2018, hade Arbetaren lurat till sig presstöd för hundratusentals kronor. Chefredaktören har förfalskat siffror.

Att snylta är för SAC satt i system. Dels på LO:s avtal, dels på medborgarnas skattepengar.

Går upplagan under 2000 försvinner presstödet. Då dör Arbetaren. Då ”stängs fönstret till utsidan, troligen för alltid, då är organisationen inne på en tråkig ökenvandring”. Men Arbetarens existens har inte hindrat SAC:s ökenvandring hittills. Däremot har den givit upphov till nya, galna konflikter mellan SAC och resten av världen, framför allt när hela historien med Kajsa Ekis Ekman exploderade hösten 2022!

KAJSA EKIS EKMAN

Det kan verkligen bli sista spiken i kistan för Arbetaren när VD:n Thomas Carlsson i slutet på augusti 2022, anställde Kajsa Ekis Ekman, välkänd vänsterdebattör, som chefredaktör.

Anställda på Arbetaren hotas med uppsägning efter protester - DN.SE
Kajsa Ekis Ekman

Problemet är att hon har andra åsikter än många syndikalister – vilka åsikter de bråkar om är inte mer intressant än när några bråkar över vem som hellre åker buss till jobbet än tar tåget (betydligt intressantare är Ekmans moraliska depravering som man kan läsa om här).

Styrelsen för Arbetaren avgår, flera anställda säger upp sig. SAC:s högsta ledning centralkommittén har ett extramöte där de säger upp Ekman; en ny styrelse tillsätts bara någon vecka efter konflikten, med det enda uttalade målet att bli av med henne så fort som möjligt.

Kajsa Ekis Ekman själv tar det med ro; hon konstaterar att man borde ge människor en chans, och förklarar att hon kommer gå till jobbet som vanligt. Mycket riktigt framstår hon i massmedia som en stark och självständig kvinna, en ensam hjälte mot ett gäng av otäcka sekterister.

Kanske för att hon vet att hon har rätt : Ett kontrakt har ingåtts. Det gäller. Visst kan SAC köpa ut henne med en årslön, och det kommer de sannolikt att tvingas göra. Men ofattbart nog verkar SAC fortfarande tro, precis som när de mot alla lagar och regler sparkade sina anställda, att deras ”stadgar” och tolkning av dem står över lagen. Att de kan göra vad de vill! Förhoppningsvis kan Kajsa Ekis Ekman ta ner dem på jorden.

UPPDATERING 16 JUNI 2023:
Kajsa Ekis Ekman
vann mycket riktigt i Tingsrätten. Hon får en kvarts miljon i utebliven lön! Hundratusen i skadestånd. Plus lite extra för andra kontraktsbrott. Samt att SAC får betala hennes advokater, en kvarts miljon till. Och mycket riktigt slår domstolen fast att SAC ”motarbetade” och ”försvårade” för henne. All skuld på SAC!

SAC:s ombud Nina Karlström håller sig gömd ; vittnet John Nordmark står inte att finna; Jenny Stendahl, styrelseordförande för Arbetaren, säger med sura mungipor att de minsann hade rätt hela tiden och att domstolen bara ”tolkat” annorlunda. Dvs SAC hade rätt oavsett vad någon domstol säger.

Det är alltså EXAKT samma tradition som när SAC bråkade med tidigare anställda: Sten Högberg 1987, Lollo Bergsten Niklasson 1995, Lasse Johansson och Curt Olsson 1995, Ingela Drenske , Anders Melchior och Lennart Markebo 2008, bara för att nämna några!

Det är samma situation som återkommer i decennier!
SAC lär sig aldrig….

Omkring ett halvår efter konfliktens början har SAC även slängt ut VD:n Thomas Carlsson. I likhet med bokstavligen dussintals före detta anställda hos SAC stämmer Carlsson organisationen. De kan inte ha mig anställd i tretton år och sedan slänga ut mig utan orsak, anser Carlsson.

En medlem i högsta ledningen, centralkommittén, Jennie Gejel, företräder Carlsson och protesterar mot behandlingen av Ekman, med hänvisning till LAS. Naturligtvis blir hon utesluten så snart det är genomförbart (16 jan 2023).

Det känns som att varken Carlsson eller Gejel bryr sig det minsta om vad SAC berättat för sina anställda gång på gång under de senaste trettio åren: organisationen har rätt, och alla som går och skvallrar för klassfiendens domstolar är förrädare som delar ut knivhugg i ryggen! 

Intressant är också den moraliska depraveringen hos de som tar parti mot organisationen, den högsta synden. Det får man inte göra. I övrigt får man göra vad som helst och ändå bli både kassör och VD för företag hos syndikalisterna (det finns fler exempel, tex Jerker Nordlund och många andra):  Thomas Carlsson är dömd för

häleri, grov stöld, narkotikabrott, brott mot vapenlagen och olovlig körning… i fängelset försökte han smuggla in heroin för att sälja till de andra intagna, vilket resulterade i ett nytt fängelsestraff på 2,5 år

Jennie Gejel är gammal knarkare och heroinist som arbetar för narkomaners ”rätt” att leva på hederliga, anständiga skattebetalare.

En av dem som sparkar ut Ekman, Carlsson och Gejel är högste bossen Erik Bonk, generalsekreteraren, som enligt eget vittnesmål har en historia av ”problem med myndigheter under hela uppväxten. Inte bara jag utan min familj och allt möjligt”. Han har hållit på med kriminalitet och asocialitet sedan barndomen.

Bonk har åkt fast för narkotikabrott och även dömts till arton månaders fängelse för ”våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, försök till grov misshandel, olaga vapeninnehav”. Han är före detta rastafarian och deltog i upploppen i Göteborg 2001 efter en knarktripp till Christiania.

Ovan är bara ett axplock av kriminella och asociala i början av 2020-talet. Utökar man tiden ett par decennier bakåt får man ännu fler:

Pia Laskar – tongivande feminist i SAC genom hela åttio- och nittiotalet.Laskar var på sjuttiotalet inblandat i kidnappning och dömdes till fängelse. Efter, märk väl efter, detta blev hon en centralfigur i SAC. Senare anställd som genusvetare av universitetet. Hon ångar ingenting.

Jaques Wallner – en av de mest aktiva framträdande SAC-medlemmarna i över tjugo år. Dömd för mord efter att ha knivdödat en människa.

Jerker Nordlund – en av de mest aktiva i SAC mellan 1990–2010. Var tidigare scientolog, medlem i Bhagwansekten, trotskist, primalskrikare, har tagit massor av knark. Skriver om sitt liv att ”sätta mig upp mot ordningsmakten det enda jag har lyckats riktigt väl med i mitt liv. Jag gick inte ens klart gymnasiet och tog aldrig någon akademisk examen. Jag lyckades aldrig stanna kvar i någon sekt, till och med Scientologerna var glada över att bli av med mig…. ekobrottsmyndigheten gav mig sparken… Mitt försök att göra karriär… ledde till tre års psykos och att äktenskapet kraschade. Försöket till politisk karriär slutade… som antisemit. Den enda plan som gick hem var ordervägran… Där fick jag som jag ville, fängelse varje gång.”

Ruben Tastas Duque – invandrare från Sydamerika som dök upp runt 2005. Blev snabbt en centralfigur och inofficiell ledare för SAC:s strejkaktioner. En post han behöll i nästan tio år. Samtidigt som han hade 64 personer inskrivna i sin lägenhet för att mygla till sig bidrag. Duque har flera barn som han inte betalar underhåll för. Han har hundratusentals kronor i skuld hos kronofogden. Med sina kriminella vänner sålde han, med SAC:s vetskap, illegala arbetstillstånd till papperslösa. Pengarna stoppade han i egen ficka. När det kom till medias kännedom utesluts Duque som syndabock och saken sopas under mattan.

Johnny Lindholm – från åttiotalet till tiotalet i trettio år en av de framträdande inom Göteborgsavdelningen av SAC. Är 2024 ett nedsupet vrak. Hans destruktiva beteende legitimeras och uppmuntras av hans anarkistiska världsåskådning och gemenskap.

Roger Crossler – får SAC:s curage pris 2023 för modiga insatser på arbetsplatsen. Crossler, som är i femtiofemårsåldern, har knappt arbetat en dag i sitt liv. Istället har han ägnat sitt liv åt att supa, knarka och spela punkrock. Han har skulder hos kronofogden bla för att inte försörjt sitt/sina barn. Inte heller har han tillgångar som går att beslagta. Han har knappt bidragit alls till ett samhälle han snyltat på under ett helt liv.

Det här är alltså den sortens människor som sitter i ledningen för sekten SAC…. Det kanske inte är så konstigt att de är en marginell struntgrupp som enbart överlever genom att snylta till sig bidrag i det oändliga.

*

Syndikalismen är en utdöende företeelse på alla platser på jorden, och som den store Gibbon sade om Det romerska rikets nedgång och fall:

Skildringen av SAC:s nedgång är enkel och klar, och istället för att fråga oss varför Sveriges arbetares centralorganisation gick under, borde vi snarare förvåna oss över att den bestod så länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

argument mot vänsterextremism