11 Sammanfattning

Norrköping / LS / Hem - SAC Syndikalisterna

NEDGÅNGEN
INTERNATIONELLT
FRAMTIDEN
ARBETAREN
KAJSA EKIS EKMAN
KÄLLFÖRTECKNING

Jag fick under mina universitetsstudier om syndikalism kritik för att de som läste mina alster blev negativt inställda till syndikalismen. Men hur skriver man om t.ex. Förintelsen utan att väcka motvilja hos läsaren? Trots att syndikalisternas egna tidningar ligger till grund för denna bok är det ingen smickrande bild som framkommit

För SAC är en rörelse som överlevt sig själv. Dess beteende trotsar all beskrivning. Sant eller falskt, rätt eller fel, allt har upphört att ha någon betydelse för syndikaliströrelsen som sjunker allt djupare ner i ett apatiskt tillstånd, mer och mer isolerade från omvärlden.

Och ändå finns så mycket material kvar! Det finns så mycket i syndikalisternas tidningar som inte kommit med, saker som kanske aldrig kommer fram.

NEDGÅNGEN

Beskrivningen av SAC 1976 -2023 och innehållet i dess medlemsminskning hänger utan tvekan ihop – liksom deras självvalda marginalisering:

Syndikalisterna passerar Vattugränd, 1 maj-demonstration, Uppsala 2011 -  Upplandsmuseet / DigitaltMuseum

Ser ovan bild ut som genomsnittligt representativ för svensk arbetarklass?

SAC har genomgått en återradikalisering, som visar sig i krav på ideologisk renlärighet; ökat utrymme för anarkismen; ett nystartat ungdomsförbund och att medlemmar med en mer samhällstillvänd inställning lämnat SAC.

Fr.o.m. 1983 ser man ökade inre motsättningar i SAC. De ökar i omfattning men framför allt i intensitet. I SAC:s tidningar skriker medlemmarna ut sitt hat mot varandra. På syndikalisternas möten och konferenser slåss de med kniv och skjuter med pistol, när de inte sparkar ner de som bär fel tröjor. Allt medan ledningen står handfallen utan att göra någon som helst ansträngning för att stävja problemen.

Problemen i SAC blir inte mindre av att SAC är ett prejudikat för splittring; eller SAC:s struktur där varje instans tolkar regler på sitt eget sätt, vägrar följa beslut om majoriteten tycker annorlunda eller utträder när de behagar.

SAC har inga svar på några frågor om samhällets ekonomiska, sociala, politiska eller kulturella områden, men dess medlemmar framhärdar ändå i vandringen till Aldrigstans.

Lika viktig är syndikalisternas medvetna strategi att aldrig svara. Det förekommer helt enkelt inte att någon syndikalist svarar på några frågor om någonting.

Syndikalisterna sitter i en rävsax: å ena sidan kan de inte nå ut med sitt budskap om de inte inlåter sig i dialog med andra; å andra sidan kan de inte delta i debatter eftersom de alltid skulle förlora när fakta om dem blir kända.

SAC:s tidningar visar en ökad pessimism inom SAC som återkommer allt oftare i insändare och artiklar. Pessimismen har spridit sig längst upp i toppen. 1998 hoppar t.o.m. sekreteraren av. Och sekreteraren innehar den högsta posten. Det upprepas flera gånger under det kommande decennierna. Runt åren 2018-19 har SAC inte ens haft en generalsekreterare; ingen vill ta jobbet.

I flera nummer av medlemstidningen runt 2019-2020 ställs frågan allt oftare om det är meningsfullt att ha en centralorganisation kvar.

SAC har sedan 1968 gått nedåt, haft ont om pengar och uppskattningsvis 95% av medlemmarna deltar inte i, och har aldrig någonsin deltagit i, någon del av organisationens verksamhet. Möjligen med undantag av första maj demonstrationerna. Men även där blir de färre och färre:

Första maj i bilder | Arbetaren

SAC:s värderingar och etiska principer har aldrig förändrats. En av dem är syndikalistiskt rättsmedvetande, framför allt sympatin för samhällets självvalda marginalgrupper. På 70-talet kunde vänstersångare som Ulf Dageby och Björn Afzelius i bokstavlig mening skriva hyllningslåtar till knarkare som sparkar ner pensionärer på gatorna.

På 90-talet har Ulf Dageby tårar i ögonen när han erkänner att han blev glad den kväll han gick genom staden och såg en polisbil åka förbi.

Världen har förändrats och det finns inte utrymme för en ”romantisk” syn på kriminalitet och asocialitet. Men det förstår inte syndikalisterna. De upprepar sina sympatier för brottslingar och förbrytare, såsom de har gjort sedan innan SAC grundades. Deras föraktliga etik kan inte få ett gensvar hos vanliga medborgare, utan väcker bara äckel och motvilja.

Ett annat utslag av syndikalismens rättsmedvetande är de sedan 1988 förekommande gatukravallerna i Sveriges storstäder. Sanktionerat och understött av SAC kan ett ”kedjerasslande extremistslödder” (Tommy Jansson i Contra) av kriminella ligister genomföra terroraktioner.

Lyckligtvis tyder allt på att oförsonligheten vänds inåt i AFA och SUF. I god vänstertradition bekämpar fraktioner varandra, så att de förlorar slagkraft utåt. Förhoppningsvis innebär det att myndigheterna kan koncentrera sig på att ta hand om högerextrema våldsverkare utan att behöva ha ena handen upptagen med att hålla ordning på anarkister och syndikalister.

Den viktigaste anledningen till SAC:s marginalisering har sparats till sist. Den syndikalistiska ideologin ser rationell och ekonomisk bedömning med motvilja.

Att ge belöningar anses tyda på att man har det ”borgerliga” samhällets värderingar. Att vilja ha en belöning är ett tecken på att man antingen skämtar eller har blivit ”fascist”. Därför finns inga incitament till att få organisationen att gå framåt.

För syndikalister, som ser idealvärlden i ett stillastående pastoralt landskap, är själva tanken på utveckling förhatlig. Men en organisation, stat, land, kyrka, företag, vad som helst som inte uppmuntrar framsteg och ambition kan helt enkelt inte överleva. Och skall heller inte göra det. För det finns inget i världen som är statiskt. Antingen går någonting framåt eller också går det bakåt.

INTERNATIONELLT

Under hela 80- och 90-talen har de olika syndikalistsekterna i världen bråkat med varandra tills krafterna tagit slut. Många har dött. I de få länder syndikalistisk verksamhet finns kvar, Spanien, Italien och Frankrike, råder splittring och nedgång.

Troligen kommer syndikalismen att leva så länge som minnet av den historiska traditionen från spanska inbördeskriget finns kvar. Manifesterat i det spanska CNT (som inte vill avslöja sina medlemssiffror). Men det är bara en tidsfråga innan även CNT ger upp. 1997 berättar en spanjor att i Sverige talas det om Spaniens solidaritet och kampglädje, men det stämmer inte. I CNT är läget utan hopp. Det är stor tragik i brevet när den stackars spanjoren skriver “Ibland kommer pessimismen över oss…“.

FRAMTIDEN

SAC slutligen, hur kommer det att gå? Jag skrev följande 1995, och varenda ord har blivit sannspått in i minsta detalj:

Ja, läget är inte ljust. Medlemsminskningen fortsätter och de interna motsättningarna verkar inte avta. Det finns starka skäl att tro att ledande poster i SAC i framtiden besätts med hårdföra ungsyndikalister. Med personer som dem i chefsposition kommer organisationen att marginaliseras med snabbare takt än den redan gör.

Under 70- och 80-talen tog sig SAC ur kriser genom att sälja sina kursgårdar, ta pengar ur sina fonder och som sista åtgärd höja medlemsavgiften. I SAC finns ännu en fastighet och ett tryckeri värt många miljoner, dessutom har den flera miljoner i fonder.

Troligen kan SAC upprätthålla verksamheten i många år än genom att ta bit för bit ur fonderna och när inget annat återstår sälja sitt tryckeri och sina lokaler på Sveavägen i centrala Stockholm.

Man kan också stjäla och mygla till sig bidrag i all oändlighet, för att bevisa det kan man se på tidningen Arbetarens historia:

ARBETAREN

Syndikalismens sista flaggskepp, tidningen Arbetaren, finns ännu kvar. 1980 hade den över 8000 läsare, 1999 omkring 2300, 2023 strax över 2000. Arbetaren kostar SAC 9000 kronor om dagen (1995) och får dessutom – statligt – presstöd på 1,5 miljoner om året.

För året 2017 fick de närmare tre miljoner kronor. 70% av deras budget kommer från skattebetalarnas pengar. Professionellt samhälls-parasiteri satt i system.

Syndikalisterna försökte dela upp Arbetaren i två olika tidningar för att stjäla till sig dubbla presstöd, ett ”flagrant bidragsfusk” enligt Presstödsnämnden.

Bara något år senare, 2018, hade Arbetaren lurat till sig presstöd för hundratusentals kronor. Chefredaktören har förfalskat siffror för att få presstöd.

Att snylta är för SAC satt i system. Dels på LO:s avtal, dels på medborgarnas skattepengar.

Går upplagan under 2000 försvinner presstödet. Då dör Arbetaren, då ”stängs fönstret till utsidan, troligen för alltid, då är organisationen inne på en tråkig ökenvandring”. Men Arbetarens existens har inte hindrat SAC:s ökenvandring hittills. Däremot har den givit upphov till nya, galna konflikter mellan SAC och resten av världen, framför allt när hela historien med Kajsa Ekis Ekman exploderade hösten 2022!

KAJSA EKIS EKMAN

Det kan verkligen bli sista spiken i kistan för Arbetaren när VD:n Thomas Carlsson i slutet på augusti 2022, anställde Kajsa Ekis Ekman, välkänd vänsterdebattör, som chefredaktör.

Anställda på Arbetaren hotas med uppsägning efter protester - DN.SE
Kajsa Ekis Ekman

Problemet är att hon har andra åsikter än många syndikalister – vilka åsikter de bråkar om är inte mer intressant än när några bråkar över vem som hellre åker buss till jobbet än tar tåget.

Styrelsen för Arbetaren avgår, flera anställda säger upp sig. SAC:s högsta ledning centralkommittén har ett extramöte där de säger upp Ekman; en ny styrelse tillsätts bara någon vecka efter konflikten, med det enda uttalade målet att bli av med den nye chefredaktören så fort som möjligt.

Kajsa Ekis Ekman själv tar det med ro; hon konstaterar att man borde ge människor en chans, och förklarar att hon kommer gå till jobbet som vanligt.

Mycket riktigt framstår hon i massmedia som en stark och självständig kvinna, en ensam hjälte mot ett gäng av otäcka sekterister.

Kanske för att hon vet att hon har rätt – åtminstone enligt lagen: Ett kontrakt har ingåtts. Det gäller. Visst kan SAC köpa ut henne med en årslön, och det kommer de sannolikt att tvingas göra.

Men ofattbart nog verkar SAC fortfarande tro, precis som när de mot alla lagar och regler sparkade sina anställda, att deras ”stadgar” och tolkning av dem står över lagen. Att de kan göra vad de vill! Förhoppningsvis kan Kajsa Ekis Ekman ta ner dem på jorden.

UPPDATERING 16 JUNI 2023:
Kajsa Ekis Ekman
vann mycket riktigt i Tingsrätten. Hon får en kvarts miljon i utebliven lön! Hundratusen i skadestånd. Plus lite extra för andra kontraktsbrott. Samt att SAC får betala hennes advokater, en kvarts miljon till. Och mycket riktigt slår domstolen fast att SAC ”motarbetade” och ”försvårade” för henne. All skuld på SAC!

SAC:s ombud Nina Karlström håller sig gömd ; vittnet John Nordmark står inte att finna; Jenny Stendahl, styrelseordförande för Arbetaren, säger med sura mungipor att de minsann hade rätt hela tiden och att domstolen bara ”tolkat” annorlunda. Dvs SAC hade rätt oavsett vad någon domstol säger.

Det är alltså EXAKT samma tradition som när SAC bråkade med tidigare anställda, Lollo Bergsten Niklasson 1995, Lasse Johansson 1995, Ingela Drenske 2010, Lennart Markebo 2010, bara för att nämna några!

Det är samma situation som återkommer i decennier! Och SAC lär sig aldrig….

Omkring ett halvår efter konfliktens början har SAC även slängt ut VD:n Thomas Carlsson. I likhet med bokstavligen dussintals före detta anställda hos SAC stämmer Carlsson organisationen. De kan inte ha mig anställd i tretton år och sedan slänga ut mig utan orsak, anser Carlsson.

En medlem i högsta ledningen, centralkommittén, Jennie Gejel, företräder Carlsson och protesterar mot behandlingen av Ekman, med hänvisning till LAS. Naturligtvis blir hon utesluten så snart det är genomförbart (16 jan 2023).

Det känns som att varken Carlsson eller Gejel bryr sig det minsta om vad SAC berättat för sina anställda gång på gång under de senaste trettio åren: organisationen har rätt, och alla som går och skvallrar för klassfiendens domstolar är förrädare som delar ut knivhugg i ryggen! 

Intressant är också den moraliska depraveringen hos de som tar parti mot organisationen, den högsta synden. Det får man inte göra, men i övrigt får man göra vad som helst och ändå bli både kassör och VD för företag hos syndikalisterna (det finns fler exempel än dessa tre, tex Jerker Nordlund och många andra):  Thomas Carlsson är dömd för

häleri, grov stöld, narkotikabrott, brott mot vapenlagen och olovlig körning… i fängelset försökte han smuggla in heroin för att sälja till de andra intagna, vilket resulterade i ett nytt fängelsestraff på 2,5 år

Jennie Gejel är gammal knarkare och heroinist som arbetar för narkomaners ”rätt” att leva på hederliga, anständiga skattebetalare.

En av dem som sparkar ut Ekman, Carlsson och Gejel är högste bossen Erik Bonk, generalsekreteraren, som enligt eget vittnesmål har en historia av ”problem med myndigheter under hela uppväxten. Inte bara jag utan min familj och allt möjligt”. Han har hållit på med kriminalitet och asocialitet sedan barndomen.

Bonk har åkt fast för narkotikabrott. Han dömdes till arton månaders fängelse 2001 för ”våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, försök till grov misshandel, olaga vapeninnehav”. Han är före detta rastafarian och hamnade i Göteborg 2001 efter en knarktripp till Christiania.

Det här är alltså den sortens människor som sitter i ledningen för sekten SAC…. Det kanske inte är så konstigt att de är en marginell struntgrupp som enbart överlever genom att snylta till sig bidrag i det oändliga.

*

Syndikalismen är en utdöende företeelse på alla platser på jorden, och som den store Gibbon sade om Det romerska rikets nedgång och fall:

Skildringen av SAC:s nedgång är enkel och klar, och istället för att fråga oss varför Sveriges arbetares centralorganisation gick under, borde vi snarare förvåna oss över att den bestod så länge.

KÄLLFÖRTECKNING

OTRYCKTA KÄLLOR

Ekot,  Radioprogram P3, 17:e augusti 1996.

Frihetlig debatt  http://books.dreambook.com/frihetlig/debatt.html.

Internetsida, hösten 1998 och november 1999.

Ighe, Ann,      Föreläsning om syndikalism, Kafé Kosmoskatten,

Göteborg 6:e mars 1996, 19:00.

Göteborgs lokalavdelning, månadsmöte 18:e och 25:e september 1992.

Karlsson, C      Brev, e.u. Direkt Aktion, 1:e okt. 1998

Markebo, Lennart (SAC:s arbetsutskott)Internbrev SAC, 10:e

september 1997.

Sten, Pelle        E-post, 3:e januari 1999, kl. 03:33.

Studio 1,       Radioprogram P1, 16:e juli 1996.

Svensson, Kurt     E-post, 14:e sept. 1998, kl. 15:41.

Sveriges arbetares centralorganisation    Principförklaring 20s.

Telefonsamtal med anonym f.d. SAC-medlem och/eller anställd, 13:e

mars 1996, 10:30.

TRYCKTA KÄLLOR

Arbetaren     1991 (-1996= 5820s) -1999

Berntsson, B K     artikel ur HTF-tidningen, 3/1999, s7f.

Brand    1996. 128s. (och 4/1998)

Björk, Leif  Georges Sorel Syndikalisternas förbunds klassikerserie 2, 1979.

Direkt Aktion    Syndikalistiska ungdomsförbundets tidning.

Används inte i     föreliggande bok. (Varför står den med här då? (spontan läsaranmärkning))

Eco, Umberto    ”Fascismen och dess tidlösa kännetecken” Moderna  Tider 60/1995.

Expo     2/1996. Antifascistisk tidning.

Granberg, Jonas     Splittringen av SAC C-uppsats, Historiska

institutionen, Göteborgs universitet. HT-1992.

Grundkurs i syndikalism         Syndikalisternas förbund 1982. 12s

Hansson, Tommy ”Bok-Nytt” Contra 3/1995.

Industriarbetaren 1953-1975.1824s. Föregångare till SAC:s

Kullbom, Pierre ”Var nazismen irrationell?” Signum 3/1993.

Persson Tore        “Det finns nästan alltid…“ Skolvärlden 6/1998.

Petri, Lennart      ”Spanska inbördeskriget” Historisk tidskrift 2/1978.

SAC-Kontakt  1976-1995. 3958s. (obs: nummer 2/1992 saknas)

Storm       9-10/104. Nazist-tidning utgiven av VAM, Vitt

ariskt motstånd. (Även namn på SUF:s tidigare tidning)

Syndikalism förr och nu,   artikelserie ur Arbetaren, Stockholm:

Federativs 1981.

Syndikalismen  1926-1928. 768s. SAC:s studietidning för djupare

analyser.

Syndikalismen   Stockholm: Federativs 1976. Studietidning utgiven

av SAC. 16s.

Syndikalisten  1973-1978. 612s. Stockholmssyndikalisternas lokal-

Syndikalisten  1995 (-1996 = 648s.) – 8/1999.

Söderlund, Gösta   Vandrare till intet Falun: Dalademokratens tryckeri

1965. Utgiven av LO:s propagandaråd.

Trävaruindustriarbetaren      1921-1952. 852s. Föregångare till SAC:s    medlemstidning.

Uisk, Atho      Syndikalismen- en idéskiss Stockholm: Federativs

förlag 1970, 44s

Vi Syndikalister    1969-1977, 1992-1996. 274s. Göteborgssyndikalist-ernas medlemsbulletin.

Våra Idéer   1953-1956 och 1977-1981. 152 resp. 322s.

Wettergren, Gunilla    ”Klarspråk” Kommunalarbetaren 11/1989

LITTERATUR

Andersson, John    Syndikalismen Stockholm: Federativs förlag 1936,

enligt uppdrag från SAC:s kongress 1935

Andersson, L G Änglarnas barn Lund: Novapress 1992. 204s.

Antisemitismen   Stockholm: Natur och kultur 1991. Utgiven av Anne

Frank-stiftelsen.

Blomberg, Eva  Samhällets fiender Stockholm: Federativs 1993.

Blomberg, Eva    Män i mörker Stockholm: Almqvist och Wiksell

1995. 432s.

Gröndahl, Britta    Frihetlig kommunism i praktiken Stockholm:

Federativs 1986. 144s

Gröndahl, Britta    Äventyrens år Stockholm: Federativs 1994. 230s.

Hasselbach, Ingo   Uppgörelsen: en nynazist hoppar av Lund:

Tiedlunds 1995

Holmgren, T    Det rödsvarta spöknippet Göteborg: Eget förlag

1995. 112s.

Holmö, Rudolf  Syndikalism Våra Idéer: Stockholm 1954, enligt

uppdrag från SAC:s studieråd (refuserad p.g.a. ortodoxa åsikter)

Hägglund, B          Teologins historia Kristianstad: Liber 1981, 1956. 435s.

Larsson, Reidar    Politiska ideologier i vår tid Lund: Studentlitteratur

1990.156s.

Laskar, Pia (red)    Anarkafeminism Stockholm: Federativs 1993 160s.

Lodenius/Wikström Vit makt och blågula drömmar Rasism och

nazism i dagens Sverige Stockholm: Natur och kultur 1997 384s.

Lorenzo, César M  Anarkosyndikalismen vid makten Stockholm:

Federativs 1972. 443s.

Lundwall, Sam J  En bok om science fiction, fantastik, futurism,

robotar, monster, vampyrer, utopier, dystopier och annat märkvärdigt och oväntat och osannolikt Lund: Fakta & Fantasi 1993

Luther, Martin  Lilla katekesen- med kort utveckling Kristianstad:

Verbum 1979

Persson, Lennart K  Syndikalismen i Sverige 1903-1922 Stockholm:             Federativs 1975. 360s.

Roberts, David D   The Syndicalist tradition and Italian fascism

Manchester: Manchester university press 1979.

Stewart/McGregor Jean Genet- from fascism to nihilism New York:

Peter Lang 1983. 133 s.

Sammanlagt har över 20 000 sidor använts till denna bok, som tagit mer än tre år att genomföra.

UPPDATERING: förra meningen skrevs 1995. Jag har studerat SAC sedan dess och antalet sidor kan lätt fyrdubblas.

LISTA ÖVER ORGANISATIONER

ABC         –          Anarchist Black Cross, England, stödjer CNT.

ACF          –                   Anarcho Communist Federation, England, anarkobolsjeviker.

AFA          –       Antifascistisk aktion, Sverige

Alliance syndicale –    ?, troligen Frankrike.

ASF          –       Anarcho Syndicalist Federation, Australien, IAA-sektion.

ASO          –         Danmark, IAA-sektion, stödde CNT, död 1991.

AWG        –      Anarchist workers group, England.

CNT          –      Confederación Nacional de Trabajo, Spanien. (CNT-Madrid).

CNT-F-                                        Frankrike, IAA-sektion.

CGT          –      Confederación Generál de Trabajo, Spanien. (CNT-Valencia).

CGT-F-     Frankrike, stödjer CGT.

CRT          –      Schweiz.

CWF         –   Class War Federation, England, död 1998.

CWO        –    Class War Organisation, England.

DAM        –       Direct Action Movement, England, stödjer CNT.

Direkt aktions kommittén –         Italien

exil-CNT-       Spansk syndikaliströrelse från inbördeskriget, stödjer CNT.

FAI          –      Federación Anarcist Ibreria. Spansk anarkiströrelse.

FAU          –     Tyskland, IAA-sektion.

FAU-AP-     Tyskland, anarkostalinister.

FORA       –     Argentina, IAA-sektion.

FORVE-       Venezuela, IAA-sektion.

Franska anarkistfederationerna -Frankrike.

GSU          –    Göteborgs syndikalistiska ungdom.

Hull-syndikalisterna -England, stödjer CGT.

IAA        –     Internationella arbetarassociationen (AIT, IWA), stödjer CNT.

IAA-grupperna –      Sverige, stödde CNT, död 1979.

IWW      –       Industrial Workers of the World, USA och England, stödjer CNT.

KMU        –     Filippinerna.

NSF        –    Norsk syndikalistisk førening, Norge, IAA-sektion, hatar SAC.

OSL          –    Schweiz, stödjer CGT.

OVB         –    Holland.

RWG        –       Rebel Workers Group, Australien

SAC         –   Sveriges arbetares centralorganisation, neutrala i alla konflikter.

SAL          –     Suomen Anarkisti Liitto, Finland.

SF –      Solidarity Federation, England, stödjer CNT.

SUF –  Syndikalistiska ungdomsförbundet, Sverige.

SWF         –    Solidarity Workers Federation, England, IAA-sektion.

UNICOBAS –        Italien.

USI           –        Unione Syndicalo Italiana, Italien, IAA-sektion fram till 1998.

UTCL       –         Frankrike.

WSA         –      USA, IAA-sektion, stödjer CNT

BILAGOR TILL TABELLERNA

Säkerligen finns flera fel i följande hänvisningar. Trots bemödanden om att få alla uppgifter korrekta. Det är oundvikligt p.g.a. det stora materialet. Emellertid spelar det ingen roll. Uppgifterna är så omfattande att några procents felmarginal inte gör någon skillnad. Dessutom har säkerligen flera uppgifter som egentligen borde tagits med i tabellerna inte kommit med. Även det som ett resultat av den mänskliga faktorn.

Tabell 1: Motsättningar inom SAC

SAC/Kongress: 77,3,2. 79,3,12. 79,4,25,30. 80,2,12. 80,3,12. 80,5-6,18,21. 80,7,13. 80,9,12. 81,1,4×2. 81,1,12. 81,2,7,8. 81,6,14. 81,7,18,20. 81,8,9. 82,3,11. 82,5,4.
AU: 80,1,12. 81,3,10. 81,7,20. 81,9,17. 82,2,18.
Fed: 78,4,2. 81,5,17.
Distr: 77,5,8. 82,4,8. 82,5,18.
LS: 77,1,8. 79,5,12. 81,2,7. 81,4,22. 81,5,17. 82,5,22.
Övrigt: 80,7,12. 81,4,22. 81,5,17. 81,9,18. 82,1,18. 82,4,8. 82,9,14f.
Enskilda: 76,1,6,13. 77,3,1. 77,5,11. 79,2,7. 79,3,6×2. 80,1,11. 80,3,17. 80,8,29. 80,9,12. 80,9,15. 81,1,4×2. 81,1,14. 81,2,12. 81,3,11. 81,4,19. 81,4,22. 81,6,14. 82,5,21.

SAC/Kongress: 83,3,19. 84,1,9,13. 84,2,12. 84,6,12. 85,5,11,13. 86,2,25. 86,6,16. 87,2,19. 87,3,13. 87,4,4×3,19. 87,5,12. 87,6,10. 87,7,9ff. 87,8,3×4. 88,3,22,25. 89,3,8. 89,6-7,30,31. 89,8,24.
CK: 83,2,18. 88,12,20.
AU: 83,5-6,5. 84,5,15. 86,3,12. 87,7,16. 88,2,9. 88,9,25. 88,10,6f. 88,12,19. 89,9,5. Fed: 83,3,19. 87,3,11.
Distr: 85,7,11. 86,4,5. 87,8,20. 88,10,5,17. 89,6-7,34. 89,10,24.
LS: 83,3,20. 84,4,11. 84,5,2,7. 84,7,17. 85,6,2. 87,4,10f. 87,6,3,11,14. 87,10,30,34. 88,4,18f,20. 88,8,18f. 88,10,19,20. 88,12,9. 89,3,8. 89,8,22. 89,11,20f.
Övrigt: 83,3,20. 83,4,13. 84,5,4,15. 84,6,11. 84,7,4ff. 85,7,7. 86,1,12×2. 86,5,12. 86,8,16. 87,2,8,14f,21. 87,4,20. 87,7,17. 88,2,16f. 89,5,24.
Enskilda: 83,2,19. 83,3,19. 83,7,10. 84,3,12. 84,4,11,12×2. 84,6,11. 84,7,17. 84,8,12×2. 84,8,13×2. 85,1,18. 85,3,12. 85,4,13. 85,5,10f. 85,7,14. 85,9,12. 85,10,16,17. 86,1,13. 86,2,21. 86,2,25. 86,2,27. 86,3,13×2. 86,4,17,19. 86,6,15,16×2. 86,9,13f. 86,10,20,23. 87,5,12. 88,3,22×2,26. 88,4,14,17,18f,21. 88,10,17. 88,12,21f. 89,5,14. 89,8,25×2. 89,10,8.

SAC/Kongress: 90,2,20. 91,6,5. 91,7-8,14fx2. 91,12,22f. 92,5,14. 93,6-7,33f. 93,10,22. 93,11,16f. 93,12,6f. 94,1-2,28f,29. 94,4,67f. 94,6-7,s14ffx6. 94,10,4ff. 94,10,35f. 94,12,4f,8f,39,40. 95,4,26f,31f. 95,6,26f. 95,9,36. 96,4,6f,27. 96,6-7,24. 96,9,26×2,29. 96,10,40×2.
CK: 94,11,10. 95,6,93. 96,4,28.
AU: 91,6,18. 91,10,5. 91,11,7f. 94,4,4. 94,11,10,26ffx7,38. 94,12,35×2,36,37,38×6. 95,1-2,32f. 95,3,13ff. 95,5,72f. 95,6,28.
Fed: 90,1,34. 94,12,40.
Distr: 90,1,18f. 91,7-8,22. 91,12,17. 94,12,41.
LS: 90,1,35. 91,7-8,15. 92,3,20f. 93,3,21. 93,6-7,9×2. 94,3,20fx2. 94,4,5×5. 94,5,11×5,60. 94,11,4ff. 94,12,35. 95,1-2,34f. 95,3,32f,33ff. 95,4,33,63f,64f. 95,5,72f. 95,6,28,69. 95,7-8,30.
Övrigt: 90,6,8. 90,9,19,20f. 91,6,21. 91,9,14. 92,1,18f. 92,3,5. 92,4,22f. 92,10,6f. 93,1-2,29. 93,4,21. 93,5,30. 93,9,18. 93,11,23. 94,1-2,14. 94,10,39×2. 94,11,31. 94,12,33f. 95.1-2,37,38f. 95,4,26f,58f,59f,60f,62×2. 95,6,93. 95,7-8,2,3,12ff. 95,9,10f,34f. 96,1-2,8f,12,9f. 96,4,29×2. 96,5,12ff. 96,8,31. 96,9,26f,26,29. 96,10,2,40,51f,54.
Enskilda: 90,1,35. 90,5,2. 90,6,29. 90,7-8,28×2. 90,9,17ff. 90,10,29. 90,12,17f. 91,4,25. 91,5,11fx2,12. 91,7-8,23f. 91,10,6f. 91,11,9f. 92,1,15,16×2. 92,6,8. 92,9,2. 92,9,4. 92,10,4. 93,4,21. 93,5,31. 93,6-7,37. 93,8,54. 93,9,18f. 93,10,21f. 93,12,14f. 94,3,27 94,4,67f. 94,4,68f,69. 94,5,60,61. 94,9,30. 94,12,31,31f,33,42f. 95,1-2,31,32×3,33. 95,4,24. 95,9,33×2. 96,3,25×2,27f. 96,4,27×2. 96,5,53,57f,59f. 96,6-7,35ff. 96,9,22f,25. 96,10,40.

Tabell 2: Det spanska inbördeskriget

76,1,3. 77,7,3. 78,2,6. 81,3,13. 81,6,1,5. 81,7,2. 81,9,15.

85,1,16. 85,3,12. 85,6,8. 86,5,7,16. 87,4,4. 87,6,1. 87,7,20. 88,2,11. 88,6-7,12ff. 88,10,12f. 88,11,22. 89,6-7,3ff. 89,9,23.

90,6,21. 90,10,8f. 91,7-8,9. 91,9,2,7f. 91,12,9. 92,5,5. 92,7-8,16f. 93,1-2,18ff,34. 93,4,2,9. 93,5,5,6f,22fx2,25f. 93,10,10,20. 93,11,10,21. 94,1-2,17. 94,4,17ff,71. 94,5,5,14. 94,6-7,26ff. 94,10,24ff. 95,3,28. 95,4,52,54f. 96,1-2,12,16. 96,3,20ffx2. 96,5,3ff,12ff. 96,6-7,1,3ff,29. 96,8,22. 96,10,44f.

Tabell 3: Negativa utsagor om SAC möjligheter…

CK: 82,3,3ff. Distr: 80,5-6,6. 81,6,7. 82,4,8. 82,5,18,19. 82,6,13. LS: 81,2,18. 81,4,2×2. 81,7,20. Övrigt: 81,8,6. 82,2,24. Enskilda: 76,5,9. 77,1,5f. 77,3,3. 77,4,11. 77,5,3. 77,6,6. 77,7,5. 78,1,9. 78,2,7. 78,4,2. 78,6,3. 79,2,3. 79,6,13. 80,1,15. 80,2,5. 80,4,6,15. 80,5-6,16. 80,7,15. 80,8,28,31. 80,9,2,15. 81,1,8f,15. 81,2,15. 81,4,6. 81,4,5,15,16. 81,6,15. 81,7,5,9,16. 81,9,13,18. 82,2,6. 82,3,6. 82,4,2. 82,6,2. 82,8,2f,16.

SAC/Kongress: 83,5-6,5. 87,8,2,5,7. CK: 85,10,4f. 86,10,2ff. AU: 84,2,11. 87,8,8. 88,3,18. 89,8,18ff. Fed: 83,5-6,13. 85,5,5. 87,1,6. 87,3,4. 87,6,10. 88,2,20. 89,1-2,28. 89,11,11. Distr: 83,1,8. 83,4,4×4. 83,5-6,10×2. 84,4,14. 85,1,4. 85,5,14. 85,7,11. 86,5,3. 86.7.12. 87,4,10f. 88,4,13, 14. 88,5,11×2. 89,10,10. LS.: 83,1,8. 83,4,4×4. 83,5-6,10×2. 84,4,14. 84,5,8. 85,3,15. 85,5,9. 86,3,5×3. 87,1,4f. 87,3,7,14. 87,4,22. 87,5,15,16. 87,6,3×2. 88,4,12,13×2. 89,5,13×3. 89,6-7,14. 89,10,6. Övrigt: 83,3,6,13×2. 84,3,4. 84,4,15. 85,10,7. 86,5,2. 86,9,7. 87,6,5. Enskilda: 83,1,8. 83,3,19,22,23. 83,4,10,16. 83,8,8. 84,1,3,9,11. 84,2,12. 84,5,2,3. 84,6,10. 84,8,2,11. 84,9,14. 85,3,11. 85,5,14. 85,6,2,15. 85,8,12. 85,10,17. 86,2,14f. 86,3,14. 86,5,12. 86,7,7,14. 86,8,8,12. 86,9,6. 86,10,20,21. 87,2,2f,14f,21. 87,6,13. 87,7,2,9ff,17. 87,9,19. 87,10,30. 88,1,11. 88,2,10. 88,2,16f. 88,3,2. 88,4,13. 88,5,2,10,18. 88,8,18f. 89,3,8,14ff. 89,8,7,24. 89,9,5. 89,11,13,26,27.

CK: 90,1,12ff. 93,8,45. 93,9,11f. 94,3,14f. 95,5,8. 96,3,16. AU: 90,4,10. 92,3,21. 92,12,18. 93,8,43. 94,3,20f. 94,10,4ff. 95,7-8,31f. 96,1-2,20. 96,6-7,31. Fed: 91,11,14,15. 91,12,27. 92,4,17. 92,10,6f. 93,1-2,32. 93,5,11,24. 94,5,50. 95,4,45. 95,6,11. 96,6-7,22×2. 96,10,11. Distr: 90,1,18fx2. 91,5,26. 91,6,15,18. 93,4,15. 93,6-7,25,26,27f. 94,1,10. 95,6,27×2. 96,1-2,46×2. 96,6-7,14,13×3. 96,10,11. LS: 90,4,11,13,17. 90,9,12×2. 91,1-2,37. 91,3,22. 91,4,29. 91,5,25. 91,11,16. 91,12,27. 92,3,20fx2. 92,3,21. 92,5,18. 93,3,8. 93,4,16. 93,5,3. 93,8,45. 93,11,18. 94,4,7,17ff. 94,5,5,11,51. 94,6-7,10,30. 94,8,8. 94,11,10×2. 95,4,46fx2. 95,6,4,7fx2,90. 96,1-2,55. 96,3,16. 96,4,22×5. 96,6-7,14,28. 96,8,21. 96,10,11×2,13. Övrigt: 91,7-8,14f. 92,1,24ff. 92,4,2,17. 92,5,8. 93,3,8. 93,9,11f. 94,3,6. 94,10,28. 94,11,10. 94,12,28. 95,6,7f. 95,9,18. 96,6-7,22. 96,10,12. Enskilda: 90,1,3f. 90,3,36f. 90,4,20. 90,6,15. 90,10,2,8f,28. 90,11,3. 91,3,10,11ff. 91,4,12ff,26. 91,7-8,3,22,23f. 91,9,10f. 91,11,22. 91,12,21f. 92,1,8f,24,24f. 92,4,6f. 92,5,2. 92,6,6f,10f. 92,7-8,3,12. 92,10,11. 93,1-2,2,24,25,26f. 93,5,12. 93,6-7,2. 93,11,2. 93,12,11,14f. 94,1-2,28f. 94,4,2,16,53ff,67f. 94,5,63. 94,6-7,14,15,18,19,21. 94,8,5. 94,9,23f,29f. 94,10,35f,37f,38,39. 94,11,13,29f. 94,12,4f,12,15,31f,35,37,41. 95,1-2,31. 95,3,2,33ff. 95,4,26. 95,5,27f,28. 95,6,69. 95,7-8,24f. 96,1-2,4,57. 96,3,3. 96,4,8,29. 96,5,12ff,15. 96,6-7,2,32f,35ff. 96,9,25. 96,10,10,53f

Tabell 4: Kritik av kommunismen

AU: 80,4,3. LS: 82,5,22. Övrigt: 80,8,13ff. 82,1,15. Enskilda: 76,1,3,4,12. 76,3,5. 77,3,6f,13,9. 77,4,12. 77,6,2. 77,7,3. 78,4,13. 78,6,6. 79,1,8f,12,13. 79,2,7,11. 79,3,7. 77,6,6. 80,8,13ff. 80,9,12. 81,3,1,13. 81,5,16f. 81,6,3,15. 82,1,15,20. 82,5,22.

Kongress: 87,8,3. 88,6-7,12ff. Enskilda: 84,1,12f. 85,6,12f. 86,5,11. 86,7,12. 86,9,12. 87,10,8ff. 88,2,16f. 88,9,8f,14ff. 89,3,14ff,24. 89,4,7. 89,8,18ff. 89,9,18. 89,11,18,20f.

AU: 90,6,5. Dist: 93,5,10. Övrigt: 91,5,6. 92,5,4f. 96,5,3ff. (samtliga 1:a maj tal). Enskilda: 90,4,1,22. 90,6,8,30. 90,7-8,3f,27,29f. 90,9,3. 90,12,2. 91,1-2,23. 91,4,2. 91,9,2. 91,10,11f. 91,12,21f. 92,1,7f. 92,4,6f. 92,7-8,20f. 92,10,2. 92,12,29ff. 93,6-7,15ff. 93,11,4f. 94,1-2,28f. 94,4,10,17ff. 94,6-7,26ff. 95,4,48ff. 95,10,23ff. 96,3,20ff. 96,4,23. 96,5,12ff. 96,8,22,25ff,26,27,30. 96,10,44f,51f.

Bonus: Kritik av Socialdemokraterna och LO

Kongress: 79,4,21. Fed: 79,6,4ff. LS 78,5,9. 81,6,13. 82,4,19. 82,5,22. Övrigt: 81,4,21. 82,2,18. Enskilda: 76,1,2,3,4. 76,2,10. 76,3,2,5,12. 76,4,3,6. 76,5,13. 77,2,27. 77,3,2,6f,13. 77,4,7f,8. 77,5,5,. 77,6,2. 77,7,3. 78,2,11. 78,3,4,5,8. 78,4,7. 78,6,2f,7,8f. 79,1,1,8f. 79,2,13f. 79,3,5,9. 79,4,31. 79,5,2f,4. 80,1,9. 80,5-6,2,17,20. 80,8,4. 80,9,11,12. 81,2,2. 81,3,3,14. 81,4,8,9,10. 81,5,4,16f,17,18×2,19. 81,6,13. 81,7,10,18,20. 81,8,13. 81,9,4,5. 82,1,6,17,20. 82,4,20. 82,5,3,6,9ff. 82,6,4f. 82,7,3. 82,8,6,18.

AU: 83,8,2. 89,8,18ff. Fed: 87,2,8. Distr: 87,10,14. LS: 84,2,2f. 85,5,14. 86,5,14. 86,9,9. 87,10,25. 88,5,11. 89,6-7,16. Övrigt: 85,5,16. 87,6,5. 88,5,6. 89,6-7,3ffx2. Enskilda: 83,1,21×2,24. 83,4,8. 83,5-6,9. 83,7,6. 83,9,15. 84,1,12. 84,3,12. 84,3,12. 84,6,10,12. 84,7,4f. 84,14×2. 86,1,12. 86,2,2ff. 86,3,11. 86,4,14,16. 86,6,18. 86,7,13. 86,8,1ff. 86,9,2f,12. 86,10,22f. 87,1,15f,24. 87,2,4f. 87,4,2f. 87,4,16. 87,5,10. 87,6,2f,13. 87,7,2,18. 87,8,22. 87,9,13,18. 86,10,8ff,29. 88,2,12ff,23. 88,3,5ff,12,13. 88,5,9,21. 88,8,2. 88,9,7. 88,10,12f,22. 89,3,7,8,14ff, 24. 89,4,16f. 89,5,23,30. 89,10,24.

SAC: 92,11,31. 93,1-2,21. AU: 90,6,5. 96,8,30. Distr: 93,5,10. 95,6,95. 96,10,55. LS: 90,1,21. 90,5,18. 92,6,4f. 92,12,28,33. 94,4,61. 94,10,24ff. 95,5,52. 96,8,23,30. Övrigt: 90,5,20. 90,6,8. 91,5,6. 91,6,16. 93,5,4. 93,6-7,5. Enskilda: 90,1,34. 90,2,6. 90,3,7,8,13. 90,4,3f. 90,5,14,15,31. 90,9,6f. 90,10,8fx6,14,15,23,30. 90,11,4,14. 91,1-2,16,23. 91,3,3f. 91,5,21f,23. 91,7-8,8. 91,9,2. 91,12,21f,24. 92,1,7,7f,22f. 92,3,8f. 92,4,6f. 92,6,2. 92,7-8,16f,20f. 92,11,27. 92,12,33×2. 93,1-2,10f,15,18ff. 93,3,20. 93,5,2,22. 93,6-7,15ff. 93,9,13f,16. 92,4,17,17ff. 94,5,3. 94,6-7,26ff,30. 94,9,2. 94,10,24ff. 95,5,28. 95,6,11,90. 95,7-8,2. 95,9,21. 95,10,2. 96,1-2,5. 96,4,6f. 96,9,2,25ff. 96,10,10,30,42.

Tabell 5: Anarki

76,4,4f. 77,1,6. 77,4,12. 77,6,12. 78,1,8. 78,6,1. 79,2,8f. 79,5,12. 80,1,8,14. 80,5-6,20. 80,7,7,13,13ff. 80,8,26f. 80,9,8,12. 81,1,8f. 81,3,11f,15. 81,4,21. 81,5,16f. 81,7,2. 81,8,6,7,8. 82,6,14f.

83,1,16ff. 83,2,13×2. 83,7,15×2. 84,1,12. 84,3,12. 84,5,7,8. 84,6,10,15. 85,1,7. 85,2,6. 85,3,3. 85,4,10. 85,5,13. 85,6,15. 85,7,15. 85,8,13. 85,10,16. 86,2,20f. 86,2,21. 86,3,9,13,15. 86,4,21. 86,6,18. 86,7,12,14. 86,9,15. 87,1,23. 87,2,14. 88,2,21. 88,3,15. 88,4,22. 88,5,10. 88,9,21,22. 88,12,14,22. 89,30f,32. 89,4,12. 89,5,16,31. 89,6-7,17,38. 89,10,8,18,30. 89,11,31.

90,2,15,16f. 90,3,9. 90,5,17,19. 90,6,6,8,17,21. 90,7-8,23,32,33,34. 90,9,21,23. 90,10,8f,32. 90,11,15,16. 90,12,3f. 91,1-2,10,12ff,24,36. 91,4,5,9. 91,5,6,8. 91,6,7,8,15,21. 91,7-8,10,14f,17. 91,8,22,23,31. 91,9,7f. 91,11,19. 92,1,6,11,27,37. 92,3,7,11. 92,5,18,19. 92,6,15. 92,9,15. 92,12,29. 93,1-2,16f,26f,27,33. 93,4,2,8. 93,5,9,25f,26. 93,6-7,35,36,39. 93,10,24. 94,3,8. 94,4,53ff,72. 94,5,3,56. 94,6-7,4f,20f,26ff. 94,8,6,14. 94,9,16,17×2. 94,10,2,4ff,23,24ff,28,33f,35f,37f,38,39. 94,11,4ff. 95,1-2,14,19ffx5. 95,3,21. 95,4,46f. 95,5,7,67,72. 95,6,14f,28,95. 95,7-8,8. 95,9,11,14. 96,1-2,6,49. 96,3,4,17,19,27f. 96,4,1,12,24. 96,5,3ff,12ff,49,52. 96,6-7,31. 96,8,24,26. 96,9,18f,29. 96,10,21,42ff.

Tabell 6: Antipolisiära och prokriminella uttalanden…

K Falk: 78,3,6. Inger Raaby: 78,6,8f. Bosse Talerud: 80,5-6,8f. Birgit Johansson: 80,9,4. Janne Flyghed: 81,2,14. 81,4,20f. Kvinnokonf.: 81,5,13. H Wickström: 81,7,2. ”Jordcirkus”: 81,9,7.

Antimil. komm.: 84,2,9. Arb.utsk.: 85,2,3. 85,8,14. Centralkomm.: 85,10,4f och 87,4,3. M Nilsson: 86,2,20f. Lindeorten: 86,3,5. S Vinthagen: 87,1,21. Uddevalla lok.avd.: 88,1,6. M Grebelius: 88,10,14f.Henri Jensen: 89,1-2,26. Lund: 89,1-2,29. Johan von Sydow: 89,1-2,37. M Nilsson: 89,3,7. M Grebelius: 89,3,7. Stockholm: 89,5,14. Bild: 89,5,16. Malmö: 89.6-7,3ff. Ingegerd Johansson, första majtal: 89,6-7,3ff. C Alfonso jr.: 89,8,25. Djurens rättigheters aktionsgrupp: 89,10,7.

Göteborg: 90,1,27. Stockholm: 90,1,35. Anarkistkonf.: 90,4,6. M Nilsson: 90,5,18. Kongressen: 90,7-8,4. Magdalena Granath: 90,7-8,18. Göteborg: 90,7-8,24. Per Eriksson: 90,9,6f. Per Lindblom: 91,1-2,3ff. S Vinthagen: 91,1-2,23. Malmö, Anders Carlbom: 91,5,4. Orsa: 91,7-8,23. Stefan Stål: 91,12,18. K Stoppel/E Stuber: 92,2,31. Antimil. komm: 92,4,19 och 93,3,4f. LG Johansson: 93,3,21. Göteborg: 93,5,6fx2. Igge Olsson: 93,8,54. Patrik Andersson: 92,9,3. Malmö, Åsa Hammar: 93,5,9. Plogbillsgrupp: 93,9,7. GSU: 93,10,3. SAC: 93,11,24. Göteborg: 94,5,omslag,4,9. Malmö, A Åstrand: 94,5,5. 94,5,14. M Bengtsson: 94,9,7×2. 94,12,13. D Wiklander: 94,12,41. Demo: 95,6,7ff. R A Bellman: 95,10,11. D Åhman: 96,3,25. H Johansson: 96,3,25. Kvinnodemo.: 96,4,18f. Demo. Gävle första maj: 96,5,3ff. Olof Lagerqvist (SUF): 96,6-7,28. S Razavi: 96,6-7,27. L Larsson: 96,10,6.

Tabell 7: Antipolisiära och prokriminella utsagor i Arbetaren

Mot polisen: 65,08,26: 92,20,5. 92,37,12.: 92,46,2. Ur Arbetaren 42,1,27: 92,48,5. Feministdemo.: 93,11,17. Malmö: 93,13-14,4. Växjö: 93,13-4,4. Stockholm: 93,21,3. 93,21,15. Magnus Olsson: 93,1,2. Malmö anarkister: 93,4,3. 93,41,20. 93,44,10f. 93,45,2. Elisabeth Sandersson: 93,46,3. SAC: 93,46,4. 93,47,20. Göteborg: 93,48,17. Ledare: 93,48,20. 93,50,3. 93,51-52,3. 94,3,3. ”Hickory”: 94,3,15f. 94,6,3. 94,7,20. 94,16,20. 94,22,2. 94,25,2. 94,50,15. 95,12,17. Malmö: 95,18,2. Göteborg: 95,18,2. SUF: 95,18,16. 95,38,2. SUF, : 95,39,17. 96,12,3. 96,19,16. 96,34,2fx4. 96,35,12. 96,37,12. 96,38,14. J Flyghed: 96,40,5. 96,40,14. Gävle AFA: 96,48,7. Mot att vara bevakade: Malmö, A Carlbom: 91,19,8f. Göteborg: 92,19,2. Malmö: 93,18,1f. Malmö: 93,50,3. Malmö: 94,18,2ff. Göteborg: 94,20,2. 94,21,2. Civil olydnad: Göteborg: 91,1,13. Ledare, J Fogelqvist: 95,25,20. U B Andersson: 96,32,12. Åsa Hammar: 96,48,2. Husock.: 91,20,3. 92,48,2. J Wallner: 93,21,16. 94,22,2.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

argument mot vänsterextremism